Het Britse persbureau Thomson Reuters waarschuwt zijn journalisten voor een al te enthousiast gebruik van Twitter. Het wil dat journalisten hun scoops eerst naar buiten brengen via Reuters, voordat ze het nieuws via Twitter de wereld in sturen.
Dit blijkt uit de nieuwe internetrichtlijnen van Reuters, die volgens Mashable onlangs zijn gepubliceerd. Breaking news moet eerst via Reuters naar buiten worden gebracht, voordat het op Twitter mag worden verspreid. Ook wil Reuters dat journalisten expliciet in hun profiel vermelden dat ze voor Reuters werken en dat hun tweets op persoonlijke titel zijn. Verder mag er niets negatiefs over Reuters worden getweet en wordt journalisten aangeraden om hun berichten te laten nakijken door een collega, al dan niet na publicatie.
Daarnaast zouden journalisten op sociale-netwerksites, zoals Twitter en Facebook, terughoudend moeten zijn met het uiten van hun mening. Hierbij gaat het niet alleen om expliciete uitingen, maar ook om het aansluiten bij groepen of het posten van links die slechts één kant van een kwestie belichten. Volgens Reuters mag er niet worden getwijfeld aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van een journalist. Daarom zouden journalisten ook kritisch moeten zijn bij het posten van links die een hoax kunnen zijn.
Voordat een verslaggever onder werktijd gebruik mag maken van sociale netwerken, moet hij bovendien toestemming vragen aan zijn baas. De richtlijnen verbieden Reuters-journalisten tot slot om zich online voor iets anders uit te geven dan journalist, bijvoorbeeld in chatrooms of fora. Het kraken van wachtwoorden of het omzeilen van beveiligingsmaatregelen is al helemaal uit den boze.