'LG Apollo is eerste toestel met Windows Mobile 7'

De LG Apollo en de HTC Obsession worden twee van de eerste toestellen met Windows Mobile 7. De Apollo, die eerst verschijnt, zou een 1,3GHz-chipset en 1GB ram krijgen. Bovendien zou het scherm een resolutie van 1280x720 pixels hebben.

De Apollo heeft een capacitief 3,8"-touchscreen aan boord, zo meldt WM Experts op basis van een anonieme bron. De smartphone draait op een Qualcomm Snapdragon QSD8650a-chipset, die op 1,3GHz is geklokt. Het toestel is uitgerust met 1GB ram en 1GB rom.

Niet alleen het scherm heeft een resolutie van 720p: de camera van het toestel kan met dezelfde resolutie en op 30fps video-opnames maken. Daarnaast kan het toestel foto's met een resolutie van 10 megapixel schieten. Opvallend is dat de specificaties melding maken van ondersteuning voor FairPlay-drm. Deze techniek wordt gebruikt door een van de grootste concurrenten van Microsoft, namelijk Apple. De Apollo zou in augustus of september uit moeten komen.

De HTC Obsession zou in oktober verschijnen en zou een kleinere versie van de HD2 zijn. De Obsession krijgt een Qualcomm Snapdragon QSD8250, die op de maximale snelheid van 1GHz wordt geklokt. De Obsession kan eveneens hd-video opnemen op 720p-kwaliteit, maar dan met maximaal 25fps.

WM Experts gokt dat Windows Mobile 7 onder de naam 'Seven' gelanceerd zal worden. Er zouden twee versies uitkomen, waarvan een zonder de nieuwe multimediafuncties. Microsoft zou volgende maand op het Mobile World Congress in Barcelona al de eerste details van Windows Mobile 7 demonstreren, maar omdat het OS nog niet af is, zou de officiële aankondiging pas later volgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-01-2010 • 10:23

75 Linkedin

Reacties (75)

75
71
46
0
0
6
Wijzig sortering
Ik moet zeggen een resolutie van 1280x720 op een mobiel klinkt echt surealistisch

Ter vergelijking een Apple Iphone is 3.5-inch met 480x320-pixels

[Reactie gewijzigd door aleppink op 19 januari 2010 10:34]

Apple heeft altijd al "oudere" technologie gehad om de marges hoog te houden. Toen de "nieuwste" iPhone kwam met 480x320 waren er al enkele jaren toestellen van o.a. Sharp met 800x480 en er waren al zelfs toestellen met 1024x480 pixels zoals de Sharp 931SH uit 2008!

http://en.akihabaranews.c...ouchscreen-phone-hands-on

Een vergelijking maken met de iPhone vind ik verkeerd. Qua techniek is de iPhone helemaal niet vooruitstrevend. Ze zijn alleen extreem goed in marketing en PR!
En software, en nog belangerijker de samenwerking tussen hard en software.
Anoniem: 63628
@ZpAz19 januari 2010 13:45
Moet je je ook niet in vergissen, want alle andere toestellen met iphone achtige hardware ondersteunen allemaal wel multitask, terwijl de iphone dat niet doet. Dat maakt nogal een verschil.

Als jij met je beetje ram geheugen en simpele processor toch maar één ding tegelijk hoeft te doen, maakt 't niet uit of 't een beetje brak geprogrammeerd is, je hebt resources zat over. Maar bij winmobile, android en symbian, die van nature multitasking zijn, kan 't allemaal wel een iets anders uitpakken.
Apple gebruikt geen oudere technologie, wel alleen volwassen technologie. De eerste iPhone is van halverwege 2007 dus wat Sharp in 2008 deed is niet heel erg relevant. Al helemaal niet omdat we dat soort telefoons hier nooit te zien krijgen.

Je kan altijd wel een telefoon met beter specs vinden maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat het ding kan en doet en dat is waarom de meeste mensen een iPhone kopen.
De HTC Touch Diamond 2 heeft 800x480 op een 3,2 inch scherm en naar mijn mening en ervaring is dat hardstikke goed te lezen.
Ter vergelijking, elke telefoon die ik in de afgelopen 2 jaar had had een kleiner scherm als de Apple Iphone en hogere resolutie... Dus ja wat valt er nou met een Iphone te vergelijken, zeg dan milestone/HD2 of nexus one :)

Ik kan pagina's gewoon on-ingezoomd bekijken en lezen zo scherp is het, dus als dit scherm groter (of zelfs gelijk blijft) wordt met meer pixels dan komt het zeker ten goede van de ervaring op de telefoon!

Me scherm is net zo groot op 50cm afstand als me 15 inch op 2 meter afstand (achter me bedje) en nog veel scherper ook en het geluid hoeft niet zo hard omdat de laptop ver staat :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 januari 2010 10:59]

Is een resolutie van 1280x720 wel nuttig op slechts een 3,8" scherm?

[Reactie gewijzigd door Avenger 2.0 op 19 januari 2010 10:47]

Dat hangt er vanaf hoe goed je ogen zijn. Het voordeel is dat je websites kunt bezoeken, en die waarschijnlijk in zijn geheel op je scherm kunt krijgen, maar wil je iets lezen, moet je zoomen.

Je wilt er waarschijnlijk niet uren achtereen op werken of lezen, maar vergelijk het maar met je monitor thuis/op je werk: als je een 17" tft instelt op 800*600 pixels wordt je verdrietig, op 1280*1024 ziet het er al een stuk beter uit. Geld voor de kleine schermen ook, maar als je slechte ogen hebt zou ik een ander toestel kiezen.
Er is al een duidelijk verschil te zien tussen de Diamond2 (3,2inch) en Touch HD (3,8inch) (beide 800x480) Dus ja, het is zeker nuttig :)
Veel scrollen is ook niet alles, daar kun je ook "hoofdpijn" van krijgen. Ik denk wel dat die resolutie zo ongeveer de grens is voor schermen met vergelijkbare afmeting.
Wat zit iedereen toch te kankeren op de resolutie. Zoomen hoeft ook niet als je een hogere DPI instelt en grotere pictorgramma maakt in de menustructuur van de telefoon.
Waanzinnig. Dat zijn spec's van computers van eind jaren 90! En dat op een klein mobieltje!

Ben wel benieuwd wat de gebruiksduur van de accu zal zijn...
Deze processor zit nu al in de HTC HD en straks in de SE X10
Deze processors zijn niet te vergelijken met desktop processors. Als je het gaat hebben over de berekeningen die het aankan per seconde, dan kan je al meer zeggen. Lijkt me overigens best mogelijk dat die in de buurt komen.
Hooguit een paar uur, net zoals bij een WM6 phone met alle handige features aan. :(
En net als bij de iPhone of een willekeurige Android als je alles aan zet (GPS, WiFi, 3G verbinding, scherm op vol) en hem continu gebruikt...

@jorisdekloris - Dit is de nieuwere snapdragon, hogere klokfrequentie zonder hoger verbruik. Daarnaast heeft de LG veel meer geheugen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 19 januari 2010 10:56]

De HTC HD2 heeft toch ook gewoon 1Ghz. Dan is deze toch niet sneller?
De HTC HD2 heeft toch ook gewoon 1Ghz. Dan is deze toch niet sneller?
De HD2 heeft ook de snapdragon, maar dan de QSD8250-chipset en op 1GHz geklokt. De LG heeft de QSD8650a-chipset, die op 1,3GHz geklokt is. Dan is de LG toch wel iets sneller en waarschijnlijk ook per klok.
Oeps, of het artikel is aangepast of ik heb verkeerd gelezen!
Anoniem: 116947
@-=bas=-19 januari 2010 14:08
Dacht ik ook direct tot ik dit las:

-Talk Time: Up to 7.5 hours; Standby Time: 288 hours; Internet Use: 4.5 hours (3G), 6.5 hours (WiFi)

-Video Playback: 10 hours; Audio Playback: 30 hours


Bij andere telefoons deel ik de standbytijd door 2 en dan heb je ongeveer de reallife standbytijd, in dit geval dus 6dagen. Ook als je ziet naar video playback 10uur en audio playback 30uur kan je toch niet klagen.
Dat valt nou ook wel weer mee.. mijn xperia kan ook wel een week mee :P ( mits ik niet intensief ga internetten of andere zware dingen.)
Het zijn inderdaad super mooie specs voor een telefoontje, alleen haden ze in die tijd nog geen resolutie van 720p.

ik ben zeer benieuwd, ik moet nog een klein jaartje met mn xperia x1 misschien is dit wel een potentiele opvolger :)
Het zijn inderdaad super mooie specs voor een telefoontje, alleen haden ze in die tijd nog geen resolutie van 720p.

ik ben zeer benieuwd, ik moet nog een klein jaartje met mn xperia x1 misschien is dit wel een potentiele opvolger :)
Ik zat er precies zo over te denken :)
Tenzij Microsoft echt enorme verbeteringen heeft weten te maken aan hun Windows Mobile besturingssysteem lijkt het me de moeite niet waard en zou ik liever een Linux achtig besturingssysteem op mijn telefoon hebben (ik heb nog steeds geen smartphone omdat mijn werkgever deze nog steeds niet voor me heeft willen aanschaffen, en ik weiger met twee telefoons op zak te lopen)

Wat ik tot noch toe van Windows smartphones heb gezien is niet al te best zeker niet als ik het vergelijk met hoe blij veel mensen zijn met het geen een iPhone/Android/Nokia Linux telefoon te bieden heeft. Zeker de Nokia Linux (Debian op een telefoon) is in mijn ogen erg aantrekkelijk omdat je dan in feite een kleine PC in je zak hebt met als voornaamste verschil met het ding op je bureau is dat de processor minder krachtig is en het scherm wat kleiner maar anders dan dat zijn de meeste programma's uit te wisselen en kun je er nog mee bellen ook.

Windows Mobile lijkt eigenlijk een Windows zonder ballen dat met veel geweld in een heel klein doosje is gestampt en er ook bij dat proces niet zonder kleerscheuren van af is gekomen. Ik hoop dat het met Windows Mobile 7 iets beter zal zijn maar ik waag het te betwijfelen. FairPlay lijkt leuk maar als je ziet dat de meeste mensen toch echt gewoon MP3'tjes of andere DRM vrije tracks op hun telefoon hebben staan dan snap ik niet helemaal waarom Microsoft een licentie zou nemen op het Apple DRM plan. Al is het maar om Apple zo min mogelijk vrijheid te geven hun materiaal ook op andere systemen te laten werken.
Maar goed Microsoft weet dat hun Mobiele OS in een erg slechte positie zit op het moment en zal denk ik liever een concurrent een handje helpen op een ander gebied dan het risico lopen dat hun OS nog verder naar de achtergrond verdwijnt. Want om eerlijk te zijn is de enige reden waarom Microsoft nog zo vel markt aandeel heeft op de mobiele markt het feit dat er nog zo veel telefoons gemaakt worden met hun OS niet omdat er zo veel mensen zijn die echt niets anders willen dan het mobiele OS van Microsoft.
de hoge klokfrequentie (1.3ghz) en grote hoeveelheid geheugen is een extra aanwijzing dat we te maken krijgen met een silverlight gebaseerde windows 7 telefoon. ook het eerdere nieuwsfeit van het niet kunnen draaien van oude winmobile apps komt hiermee in lijn.

edit@hai en watercoolertje:

het is evident dat silverlight meer processorvermogen en geheugen nodig heeft daarnaast is het niet mogelijk windows .exe files uit te voeren in de silverlight virtual machine.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 19 januari 2010 13:25]

Ik zie helemaal geen aanwijzing in voor wat jij hier beweert.

Misschien dat de Windows mobile 7 telefoon OOK Silverlight (en Flash) software bevat maar ik zie nergens een aanwijzing voor jou herhaalde beweringen dat de telefoon Silverlight gebaseerd zou zijn.
Een ander ontwerp als het oude kan het net zo goed verklaren, ik zie de logica er niet van in om meteen silverlight te associëren met betere specs van een telefoon en het feit dat oude apps (het volgens geruchten) niet gaan doen.
Misschien moet je eerst eens inlezen wat Silverlight is. De hogere klokfrequentie en grotere hoeveelheid geheugen doet andere tweakers eerder denken dat we terug een nieuw jaar zijn waar fabrikanten nieuwe ontwikkelingen maken. Misschien meteen ook eens de wet van Moore opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 20 januari 2010 08:41]

Fairplay DRM is toch al in januari 2009 door Apple afgeschaft? In iTunes is alles nu DRM-vrij volgens mij.
Anoniem: 261542
@oxo19 januari 2010 11:21
nee er wordt nog drm gebruikt op video materiaal, films en tv series bijvoorbeeld niet omdat apple dat zo graag wil maar omdat de copyright houders zoals tv zenders en filmmaatschappijen dat eisen.
Nou, ik denk dat Apple ook graag DRM ziet hoor, maar ze doen 't niet en doen alsof ze 't niet willen omdat de consument er toch steeds minder gecharmeerd van lijkt te zijn. Maar voor Apple zou DRM beter zijn dan zonder DRM, al is 't alleen maar om de verkopen te controleren en veilig te stellen.
DRM op muziek is voor niemand goed. DRM (of andere kopieerbeveiliging) op apps is wel degelijk nuttig maar werkt vrijwel nooit. Zie iPhone, DS, PSP, Wii, Etc.
Als je een film huurt, dan lijkt het me dat je er DRM op wilt hebben, aangezien je het maar voor een bepaalde tijd kan en mag gebruiken. Als je het koopt is het een ander verhaal.
de specs klinken geweldig, maar ik heb mijn keuze al gemaakt, ik ga naar Android.

WinMo was gewoon niet goed, misschien dat Win7 enorm goed wordt, maar ik ga niet meer wachten tot het einde van het jaar en ik denk dat veel mensen dit jaar een smartphone gaan kiezen en dan wordt het al snel niet WinMo denk ik met Android in de opmars...

als je dan denkt dat telefoons zo'n 2 jaar meegaan voor ze verouderen, denk ik dat MS pas in 2012 iets zal gaan merken als het echt een goed product is..
Anders ga je voor de HD2, deze krijgt waarschijnlijk een update naar Windows Mobile 7 als deze uitkomt.

Daarom heb ik voor deze telefoon gekozen, eind dit jaar met WM7 lijkt het net weer alsof je een nieuwe telefoon heb dan :D
Anoniem: 230001
@Boy19 januari 2010 10:56
Zover ik weet zijn er ook mensen van wie eind dit jaar het abonnement afloopt en die kunnen dan wel voor een W7 toestel kiezen. Er zijn ook mensen die begin 2011 een nieuw toestel uit mogen kiezen en ook die kunnen een W7 toestel uitkiezen.
Als W7 er goed uitziet en er komen goede toestellen met W7 op de markt dan kan in het voorjaar van 2011 al blijken dat W7 een succes is.
lol, inderdaad, niet heel erg slim van mij....
Je zegt dat het bericht een speculatie is om vervolgens een hele berg onzin neer te plempen die ook alleen maar op speculatie gebaseerd is 8)7
Dat is jouw mening.
Ik vind mijn bezwaren heel serieus
Ik ben selectief met wie ik zaken doe

Ik ken MS al vanaf de MS-DOS tijd, toen ze al bezig waren om op oneingenlijke manieren te voorkomen dat mensen hun systeem dual booten met andere os'en. Met die weinig ethische zakenpraktijken zijn ze tot de dag van vandaag doorgegaan. Dat is voor mij persoonlijk een belangrijke overweging om WM7 links te laten liggen, en velen denken er met mij ook zo over. Het is niet juist om een producent enkel op technische aspecten te willen evalueren. Een product is immers meer, het imago van de fabrikant is zeker zo belangrijk. Mensen vinden het best belangrijk om te weten met wat voor soort bedrijf ze zaken doen. En die informatie moet beschikbaar worden gemaakt.

Dus misschien vind jij kritiek op MS pijnlijk, maar zolang er nog enige vrijheid van spreken is mag ik mijn mening geven. Gelukkig maar. Het is belangrijk dat mensen dat ook blijven doen.

Een van de dingen die ik MS nooit zal vergeven is dat ze Internet zelf om zeep hebben proberen te helpen door bedrijven te dwingen een abonnement te nemen op het betaalde Microsoft network (Het oorspronkelijke MSN) en door alleen hun eigen netwerk ondersteunden vanuit Windows 95. Puur machtsmisbruik, waarbij andere bedrijven de arm op de rug werd gedraaid om mee te doen. Velen hebben er ook over geklaagd.

Toen die strategie een mislukking bleek en de browser Netscape in enkele jaren een omzet van honderd miljoen opbouwde, ging MS met een gratis Internet Browser Netscape kapot concurreren. Als ze meteen internet ondersteuning hadden ingebouwd was dat geen bezwaar geweest, maar dit was gewoon het zoveelste geval van concurentie vervalsing. Ze zijn er velen malen voor veroordeeld. Dus als ik beweer dat Ms een bedrijf is met een lang strafblad dan lieg ik niet.

Ik begrijp dat degenen die MS een warmer hart toedragen daar aanstoot aan nemen, maar de waarheid mag gezegd worden. Ik val niemand persoonlijk aan op zijn mening, ik geef enkel mijn mening over dit bedrijf. Het is zeker niet ongefundeerd. Ik heb hier al eerder een hele waslijst van MS-overtredingen gepost. Ik wil dat best elke keer doen als jullie vinden dat dit bewijs erbij hoort.

Zeg het maar hoor. Ik wil mensen graag onderrichten in een stukje geschiedenis en de vuile was van MS uitgebreid buiten hangen als jullie zo op bewijs staan. Maar verschoon mij van persoonlijke aanvallen, daar maak ik mij in ieder geval niet schuldig aan. Iedereen mag van mij zijn mening hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 19 januari 2010 20:13]

Ik neem aan dat je ook niet naar Frankrijk met vakantie gaat omdat die ons ruim 200 jaar geleden bezet hebben en niet via Duitsland rijdt of er naartoe gaat... :)

Mijn mening is dat je de keuze niet moet laten afhangen van een policy die jaren gelden gevoert werd of nu gevoerd wordt, maar moet kijken naar welk product voor jou het meest geschikt is.
Als daarbij voor jou, MS als minst geschikte uit de bus komt, zou je natuurlijk mal zijn om het product van MS aan te schaffen. Laat je het echter op, zoals uit je verhaal blijkt, puur idealistische grond links liggen, doe je jezelf tekort.
Natuurlijk mag jij dan toch die keuze maken om het product niet te gebruiken maar met een jaren-60-idealisme sta je in deze tijd toch een beetje alleen.
720p is wel gek, ik ben benieuwd! Hopelijk laat Microsoft zien dat het zich stilletjes aan wat herpakt...
Hopelijk volgt een keyboard versie snel, ik blijf toch trouw aan keyboard :)
In japan zijn er al enkele jaren 1024x480 en 1024x600 toestellen. Ze komen nu ook eindelijk naar Europa en de rest van de wereld.

1.3ghz en 1280x720 is wel erg hoog! Hoe lang gaat je accu mee?
Anoniem: 80466
19 januari 2010 10:50
Microsoft zou volgende maand op het Mobile World Congress in Barcelona al de eerste details van Windows Mobile 7 demonstreren, maar omdat het OS nog niet af is, zou de officiële aankondiging pas later volgen.
MIX10 in maart is ook de meest voor de hand liggende plaats voor de presentatie van nieuwe Microsoft producten.
In February te Barcelona een aankondiging mogelijk met preview en dan op MIX10 de presentatie van WM7 en misschien een preview release/rom. Daarna nog 4-6 maanden voor de definitieve release in een product.

Dat zou de nieuwe Seven telefoons vanaf augustus op zijn vroegst beschikbaar maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee