MIT-studenten laten touchscreen 3d-bewegingen herkennen

Studenten van het Massachusetts Institute of Technology hebben de kleine lenzen die in een touchscreen-display zijn verwerkt, zo aangepast dat het mogelijk is bewegingen te herkennen die vlak voor het scherm plaatsvinden.

BiDi-monitor

De MIT-studenten hebben bij hun experimentele opstelling kleine optische sensoren direct achter de vloeibare kristallen van een touchscreen geplaatst. Dergelijke panels worden in de nabije toekomst verwacht van onder andere Sharp en Planar. De sensoren zijn bedoeld om aanrakingen met een of meer vingers op het scherm te herkennen, maar normaliter wordt het beeld snel onscherp naarmate de vinger zich verder van het schermvlak af bevindt.

In de MIT-testopstelling kan het scherm tot circa 50cm de diepte in 'kijken'. Wordt de afstand groter, dan blokkeert het merendeel van de vloeibare kristallen het zicht. Een honderdtal kleine sensoren kan echter gedurende korte periodes door minuscule gaatjes naar de voorgrond 'spieken'. Doordat de vloeibare kristallen voor de sensoren snel oscilleren, ziet het scherm er voor de gebruiker normaal uit, mits er een beeldverversingssnelheid van 240Hz wordt gebruikt.

De beelden die de sensoren oppikken worden geprojecteerd op de backlight diffuser, die enkele centimeters achter het scherm is geplaatst. Deze beelden worden op hun beurt opgenomen door een camera en bijbehorende software, waardoor het apparaat via het stereoscopie-principe bewegingen en diepte vlak voor de display kan herkennen. In de testopstelling is de camera nog op enige afstand van het scherm geplaatst, maar de onderzoekers stellen dat de camera door andere optische componenten kan worden vervangen, waardoor het geheel in de monitorbehuizing geïntegreerd kan worden.

Voor het BiDi-screen hebben de onderzoekers een aantal experimentele interfaces ontwikkeld, waarbij onder andere objecten in 3d met handbewegingen gemanipuleerd kunnen worden. Een onderzoeker van Microsoft reageert enthousiast op de bevindingen van de MIT-studenten en stelt tegenover Wired dat het BiDi-systeem door de relatief lage kosten, beperkte afmetingen ten opzichte van andere 3d-capture-systemen en het gebruik van reeds bestaande technieken, geschikt zou kunnen zijn om in toekomstige displays te worden verwerkt. Hij tekent er echter bij aan dat het vijf tot tien jaar kan duren voordat BiDi-schermen marktrijp zouden zijn, vooral omdat de software-ontwikkeling voor dergelijke 3d-interfaces nog in de kinderschoenen zou staan.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-12-2009 • 17:40

32

Reacties (32)

32
31
17
0
0
4
Wijzig sortering
het lijkt me niet echt handig en vooral irritant, in het filmpje zie je dat het hele scherm weerspiegelt
dat het scherm weerspiegelt is voornamelijk zodat je makkelijker kunt zien dat zijn vinger er niet tegenaan zitten toch?
Dit is een testopstelling benodigd om een nieuwe techniek te testen, het is niet eens een prototype, dus ze pakken het scherm dat het beste werkt om de testopstelling werkend te krijgen. Het feit dat het scherm weerspiegeld zal niks afdoen aan de meetresultaten die eigenlijk niet over het lcd scherm gaan maar over een nieuwe invoertechniek, dus het zal hen en mij aan onze reet roesten of het scherm weerspiegeld.
Snap dus niet wat er irritant en onhandig aan is bedoel ik dus.

Verder interessante techniek en zeker wel de benodigde toepassingen voor te bedenken, zoals in bijv. een ziekenhuis ivm hygiene of een autogarage vanwege de smerige klauwen. Ben benieuwd wanneer dit in de winkel zal liggen.
doet me denken aan minority report,

nog ff, en we hebben 3D BiDi schermen
de volgende stap word feedback, hier word ook al aan gewerkt _/-\o_
Anoniem: 254370 @rvdm8816 december 2009 18:17
Idd, grote kans dat schermen straks standaard een 3D optie hebben. Als deze techniek geïntroduceerd wordt zal dat zeer waarschijnlijk dus ook met een 3D scherm zijn.
Er lijkt wel een behoorlijke vertraging te zitten, in het filmpje. Dat is nou weer jammer :P
Het is een proof-of-concept gemaakt door studenten. Verre van een prototype van een product, laat staan een uiteindelijk verkoopbaar product...
Anoniem: 334795 16 december 2009 18:18
Dit lijkt me niet praktisch, denk aan de gorilla-arm.
Verder een mooi staaltje techniek.
Als ze dat hiermee zouden combineren zou je iets heel interessants kunnen krijgen
Beeldscherm en camera in één. Eindelijk is daar het Telescreen.
Dat maakt het voor Big Brother een stuk eenvoudiger.
Touchscreen? Naam is dan wel een beetje achterhaald als je 'm niet echt meer hoeft aan te raken.

Maar inderdaad, goede techniek, alleen naast de software, moet ook de gebruiker het kunnen waarderen. Persoonlijk lijkt een touchscreen me handiger voor gemiddeld desktop gebruik.
Toen ik dit las moest ik direct denken aan een patent van Apple waar ik laatst over las: http://www.engadget.com/2...cameras-among-lcd-pixels/. In dat geval gaat het dus over een camera in een LCD scherm (en dan niet boven het scherm, maar gewoon tussen de pixels).

Vraag me af in hoeverre een Touchscreen ook onder dat patent zal vallen.
Uhm... Toshiba heeft "recentelijk" in Japan televisies met een camera (+ Cell cpu) die probeert gestures van de kijker te interpreteren. Als ze daar twee camera's in plaatsen en de software aanpassen, heb je dan hetzelfde als hierboven qua functionaliteit?

edit: tijpoos

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 juli 2024 12:08]

daar zit geen touchscreen in waarschijnlijk en, zoals te zien is in 't filmpje, heb je problemen met de kijkhoek van de camera's wanneer je te dicht op 't scherm komt.

Die Toshiba technologie is, zoals je zegt, bedoeld voor televisies. De technologie in dit scherm voor beeldschermen waar je veel dichter op zit. De (vereiste) functionaliteit is dus wel degelijk behoorlijk verschillend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 141418 op 28 juli 2024 12:08]

Nee, dat wordt ook duidelijk gemaakt in het filmpje.
Als je twee camera's gebruikt heb je slechts een beperkte diepte vrijheid. Juist door die kleine cameraatjes over het hele scherm te verdelen en op een kleine afstand achter te scherm te plaatsen wordt het object dus ook in vele perspectieven gezien en is de diepte te bepalen. In het filmpje zitten de cameraatjes op 2,5 cm wat een diepte oplevert van ±50cm.

Ik verwacht dat voor de gestures op die tv’s geen scherp beeld nodig is maar slechts een grove beweging.
wat een mooie ontwikkeling :0 weer een stap dichter bij minority report, zullen we maar zeggen. :D
Volgens mij was er ooit een Nieuws Post op GOT. met een firma dat dmv handschoenen al 3d opbjecten te kunnen beinvloeden.

Zelfs met meerdere inputs zoals 3 mensen die op een scherm aan het werk zijn.

Hier het filmpje wat ik bedoelde..
http://www.youtube.com/watch?v=dyMVZqJk8s4

Alleen nu kan het zonder speciale handschoenen.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 28 juli 2024 12:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.