Sony komt met professionele avchd-camcorder

Sony heeft een professionele camcorder aangekondigd die hd-opnames opslaat in het avchd-formaat. De NXCAM schrijft de videobestanden weg naar memorysticks of een optionele 128GB-flashmodule, goed voor 11 uur aan hd-opnamen.

Tot nog toe werd het avchd-compressieformaat vrijwel uitsluitend in camcorders voor de consumentenmarkt gebruikt, maar Sony bracht eerder de HXR-MC1 uit, een compacte camera die onder andere op een helm gemonteerd kan worden. De NXCAM gebruikt nu ook de zogeheten long-gop avchd-compressie. Met bitrates die kunnen oplopen tot maximaal 24Mbps kunnen beelden zowel met 1080/25p- als 1080/50i-resolutie worden opgenomen. Andere opnamemodi zijn 1080/24p, 720/60p en 720/50p, terwijl sd-opnames met mpeg2-compressie gemaakt kunnen worden. Hd- en sd-opnamen kunnen optioneel simultaan gemaakt worden. Het geluidsspoor wordt weggeschreven met lpcm- of pcm-indeling, of gecomprimeerd volgens de Dolby PCM ac3-standaard.

De NXCAM legt zijn beelden vast op memorystick-pro-duo-kaartjes, maar het is ook mogelijk om een optionele 128GB-flashmodule aan de camera te koppelen. De flashmodule, goed voor 11 uur met een opnamekwaliteit van 24Mbps, kan via zijn usb 2.0-aansluiting worden uitgelezen en tevens van spanning worden voorzien. Digitale opnames kunnen ook via zowel een hd-sdi- als een hdmi-uitgang worden uitgestuurd.

De Exmor 1/3"-cmos-sensor in de NXCAM maakt gebruik van Sony's ClearVid-technologie, terwijl de 29,5mm G-lens identiek is aan de lens in de bestaande HVR-Z5U-camera. Het is mogelijk om dankzij de ingebouwde gps-module locatiegegevens bij opnames weg te schrijven. De NXCAM is verder voorzien van een 3,2"-lcd. Sony zal in januari meer gegevens over de avchd-camera bekend maken, en dan ook een prijsindicatie geven, zo meldt StudioDaily.

Sony NXCAM

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-11-2009 • 13:17

33

Reacties (33)

33
32
18
2
0
5
Wijzig sortering
Ik blijf het jammer vinden dat Sony ervoor heeft gekozen om een 1080i CMOS-sensor te gebruiken in plaats van een 720p CCD. Dat "rolling shutter" effect dat iedere CMOS-camera nu eenmaal heeft is echt een behoorlijk probleem bij reportagewerk en 1080i25 is nu eenmaal niet mooi voor gebruik op Internet of BluRay.

Dan vind ik de Panasonic AG-HMC151 met zijn 720p50-sensor veel beter geschikt voor snelle reportages die gebruikt moeten worden voor Internet & BluRay.

Ook gebruikt de Panasonic de veel goedkopere SDHC-kaartjes in plaats van die irritante MemoryStick-dingen.
De Sony ClearVid CMOS Sensor wordt gebruikt met Exmor technologiën. Het gaat hier om een sensor die in staat is om 3.680 x 2.070 resoluties te doen, en tevens 240fps aankan in HD resoluties. Dat zal dan wel om een lage HD resolutie gaan, zoals 720p, maar dat blijft imposant.

Aangezien 1080/25p en 1080/24p ook keurig worden ondersteunt is het zeker geen 1080i sensor. Het is dan wel jammer dat 1080/60p niet kan en dat je het met 720/60p moet doen voor de hogere framerate op een progressieve resolutie. Maar dat heeft dus meer met de maximale bitrates te maken van deze camera, en niet zozeer de sensor (als het inderdaad dus mogelijk is om 240fps op 720p te behalen met deze sensor).

Voor meer informatie: http://www.sony.net/SonyI...heme/clearvitcmos_02.html
Ik ben het helemaal eens, die 128Gb flash modules zijn waarschijnlijk ook niet goedkoop.

en maar 24Mbps max... Dat is al wel een heftige compressie. Daar krijg je artifacts van die je voor bewerking echt nog niet wil hebben.
Denk dat dat erg meevalt. Je kijkt vast wel eens een MKV' tje die met x264 is gecomprimeerd; Die Zijn voor 1080p vaak in 10MBps of iets meer.
Dat is eindproduct van een bron met veel betere kwaliteit.
Raw materiaal editen en een (paar) keer recompressen en het beeld kan gewoon niet meer met het keurmerk "professioneel" door het leven gaan. Afgezien van het feit dat de raw footage al acceptabel is voor verdere bewerking.
"Professioneel te werk gaan" is een tegenspraak met " recompressen", dat doe je gewoon niet. Je maakt dan een lossless intermediate en aan het einde encode (is anders dan compress !) je weer.
Onzin,
Half tv land werkt met on-the-fly recompressie en dat zijn ook professionals.
Lossless is niet echt een optie vanwege de bizarre datarates en hoeveelheid opslag.
Dit wordt hooguit bij film gedaan.

Het punt is dat bij redelijke datarates van het gecompresste materiaal het probleem niet erg aanwezig is.
Waar wel problemen ontstaan is als je naar een andere codec/formaat re-codeert.

Uiteindelijk is het een compromis.
Hoeveel geld ga je uitgeven aan een editing traject voor de kwaliteit die je krijgt.
Dan blijkt dat uncompressed lang niet altijd even rendabel is.
DAT is profesioneel.
Als je een bureaucratische geldwolf bent, dan heb je gelijk ja :) Of misschien een bedrijfskundige of economisch iemand.

Ben je een video editor, dan wil je dat niet en boeit het je geen drol wat je allemaal geschreven hebt. Dan wil je hoge kwaliteit. En of dat professioneel is of niet maakt me ook geen barst uit. Tegenwoordig staat wel of geen geld gelijk en wel of niet professioneel. En dat is reinste onzin, verzonnen door de niet-creative geldbeheerders.

Het is wel erg handig als je niet superveel visueel inhoudelijke bewerkingen wil toepassen, gewoon monteren, niks speciaals. Dan heb je genoeg aan wat Sony hier presenteert. En dat is maar goed ook, want het is natuurlijk geen serieuze filmcamera, maar gewoon een 'betere' camcorder.
Dit is natuurlijk wel gewoon een (semi-)PRO camera, de tijden zijn veranderd en het zijn niet alleen meer grote film- en TV-studios die nog alleen materiaal maken, welkom in de tijd van de internetbroadcasting.
Natuurlijk wordt er intermediate lossless gewerkt. Maar de bron (AVCHD) is in lage kwaliteit (hogere lossy compressie toegepast).

Bij encoding aan het eind wordt echter wel weer lossy compressie toegepast. Ook voor Blu-ray mastering. Maar dat wist je al. Toch?
@GMC & koelpasta:
Jullie gooien allebei termen door elkaar. Compressie wil niets meer zeggen dan het bestand kleiner maken. Dat is iets anders dan encoden, omdat je bij een encode ook een andere codec kunt gebruiken die meer ruimte nodig heeft. Zelfs zippen kun je al compressie noemen, ook al is zip geen video codec.
Het verschil waar jullie naar zoeken is tussen lossless en lossy compressie/encoding. Bij de TV wordt wel degelijk met compressie gewerkt, maar lossless, wat qua filesize nog goed te doen is. Het is groot ja, en past niet op een blu-ray, maar is een stuk kleiner dan "raw" (uncompressed) video.
Het punt is dat bij redelijke datarates van het gecompresste materiaal het probleem niet erg aanwezig is.
Waar wel problemen ontstaan is als je naar een andere codec/formaat re-codeert.
Dat is bullshit. Ook bij hoge datarates lossy compress treed er iedere keer verlies op, en als je er maar genoeg recompressies overheen gooit ga je het vanzelf zien. Of je wel of niet een andere codec gebruikt maakt daarbij niets uit.
Het enige voordeel dat je hebt met dezelfde codec, is dat het systeem misschien zo slim kan zijn niet te re-encoden, maar gewoon de blokken video te kopieren. Met programma's als avidemux kun je gewoon 'copy' mode aanzetten, en toch een mkv van je avi maken, om maar eens wat te noemen. Doordat er niks re-encoded wordt blijft de kwaliteit hetzelfde.
24Mbps is het maximale dat de standaard ondersteund en dat ziet er uitstekend uit.
Natuurlijk, maar waarom AVCHD op een professionele camera???
Dat is voor mij de grote vraag.
1) omdat het kan
2) omdat het formaat gangbaar is
3) omdat het overpompen van nieuws uit minder toegankelijke gebieden dan eens stuk sneller zal gaan
4) waarom niet
5) Omdat het verschil minimaal is
6) .. ;-)
Heb je je wel eens afgevraagd wat voor machine je nodig hebt om AVCHD fatsoenlijk te kunnen editten. IK heb thuis een quadcore 2,4ghz Q6600 met 8GB DDR2 en die trekt dat niet in Premiere pro. Dan ziet het er niet uit als je het afspeelt vanwege de blokjes om in realtime bij te kunnen blijven. Ik heb daarom anderhalfjaar gelden een HDV (gebruikt MPG2 compressie i.p.v. H264) camera gekocht. Dat is op mijn machine normaal te verwerken. Voor AVCHD heb je minstens een Extreme eddition core 2 duo of een core I7 nodig.
Anoniem: 184815 @jdevrie21 november 2009 18:31
Welkom in een wereld met vooruitgang. Mijn x4 heeft er geen moeite mee en ik ben geen professional....
met een Q9950 (maar 4GB geheugen) werkt het prima anders.
die is toch niet zo héél veel sneller dan een Q6600 dacht ik.

het eindresultaat renderen duurt een tijdje, maar preview en editten gaat prima.
heb ervaring met pinnacle, en cyberlink powerdirector
Zolang er geen 2/3" lensmount op zit is het verre van professioneel :(
En zonder grote sensor is het ook maar een beetje prutsen. Een schoudermodel werkt ook fijner. Ach, dit is leuk voor de mensen die nu zo'n stomme canon xl1 hebben, huhuh.
Je kan natuurlijk ook gelijk een RED kopen, maar er zijn genoeg huis-tuin-en-keuken videoproducties die het met veel minder doen. (en dat gaat zelfs zover als een serie als Sanctuary of Torchwood...)

Tuurlijk mag je er geen bioscoopkwaliteit van verwachten, maar is dat nodig voor het reclamefilmpje van RTL of de reportage van de lokale omroep? Als je een optreden van Jantje de band op het stadhuisplein gaat filmen ga je immers ook geen 35mm met kraan en complete lichtkit naar binnen rollen. Dan wil je een camera die je gewoon zo uit een tas trekt, op een statief parkeert en je snel mee aan de slag kan.

Ik ben zelf ook niet echt gecharmeerd van die MPEG-4 compressie, maar MPEG-2 (HDV) wordt met de dag schaarser, hoeveel beter het ook uit mag zien en makkelijker het is in monteren. Ik ben benieuwd hoelang de DV tapes nog in de schappen zullen liggen.
Het is ook zo te zien meer een prosumer bak die in het huidige Sony HVR-Z1 en Canon XH-A1 gebruikerssegment zit. Als ik zo een prijs zou roepen denk ik dat ie rond de 3,5-4K van eigenaar zou wisselen. Het chassis lijkt ook verdomd veel op de Z1, als je ze naast elkaar zou zetten moet je denk ik goed kijken om het verschil te zien, de NX is een stuk minder diep omdat ie geen tape-loopwerk heeft.

Dan nog, denk ik dat deze een leuke aanvulling is voor de amateur-filmmaker en lokale omroepmarkt. En goed kans dat een aantal bedrijven (oa verhuurders) hun oude Sony en Canon units voor stuntprijjzen gaan dumpen.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 1 augustus 2024 12:43]

Tweakers noemt het professioneel, wij semi..
Eigenlijk mis ik een beetje de focus van tweakers bij het brengen van camera releases, deze site is toch niet gericht op video pro's? En zo ja, waarom zie ik dan hier geen Sony PMW-350 om maar wat te noemen.
ik vraag mij af of het uitlezen van de 128GB module alleen via USB 2.0 kan.. want dan ben je toch best lang bezig (meer dan een uur) om je bestanden over te zetten.. en dat lijkt me hinderlijk voor de (semi-)proffesionele markt..
Anoniem: 48923 @Chovav20 november 2009 14:27
Met firewire 800 ben je sneller maar gewone firewire zal niet veel helpen. USB 2.0 is 480mb/s maar is iets langzamer dan de 400mb/s van firewire(400).
Dat zijn theoretische snelheden ja. In de praktijk is FW400 veel sneller dan USB2...
Ik kan me eerder voorstellen dat er gebruik wordt gemaakt van een soort ssd. Die dan waarschijnlijk ook een sata/e-sata aansluiting heeft zodat je hem gemakkelijk aan een pc kan koppelen. Ze zijn echt niet dom hoor bij Sony.
Haha inderdaad.

Maar het lijkt me wel dat er firewire op zit. En anders kunnen ze het echt vergeten met deze camera.
ik heb zelf ook al een consumenten fullhd camera en dat beeld is al fantastisch.
ik kam me dit beeld nog niet eens voorstellen.

kben benieuwd wat de prijs hiervoor zal zijn...
Ik heb me altijd al afgevraagd wat het nut is van HD in consumenten camera's. Dat is net zoiets als die megapixel oorlog. Kijk bv naar die telefoons met vele MP, en wat voor beeld de foto's opleveren... ruis in hoge resolutie is nog steeds ruis. Dat is ook precies wat ik van al die hoge resolutie consumenten camera's vind. Voor een leek lijkt het wel mooi, totdat je er echte opnames naast zet en ziet wat voor bagger het is. "Mooie" HD-ruis...
Anoniem: 190996 20 november 2009 23:51
Dit is misschien wel de mooiste lijn camera's die er überhaupt bestaat. Hoezo dan? Er bestaan toch veel heftigere super professionele camera's die die super profi's die hierboven al hun arrogantie gespuit hebben mogen gebruiken?

Ja, inderdaad, maar het fantastische van de lijn die Sony heeft ingezet met de HDR-FX1 is dat er kwaliteit beschikbaar is gekomen voor low budget producties. Als je een dansfilm wilt maken dan ben je al heel blij met een camera als deze.

Die super-profi's van hierboven verdienen niet geheel onwaarschijnlijk hun geld vooral met het maken van commercials, crap voor de omroepen en bedrijfsfilms. Alleen daar kunnen deze bedragen op tafel worden gelegd, Omdat er ergens toch iets wringt moeten zij blijkbaar hun eigenwaarde halen uit de techniek die ze gebruiken.
In welke prijsklasse moet je denken voor zo'n ding? 2000~5000 of ronde de 10.000?
Anoniem: 190853 20 november 2009 13:23
Ik zie hier een mooie camera voor de iets kleinere producties die hier vaak in Belgie gedaan worden. Ben wel benieuwd naar de prijs hiervan...

edit: typo...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 190853 op 1 augustus 2024 12:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.