Google maakt webdiensten bruikbaar voor Blackberry's

Google heeft zijn webdiensten, waaronder Gmail en Google Calendar, geschikt gemaakt voor Blackberry's die gebruikt worden bij bedrijven. Daardoor kunnen e-mails en kalenderitems via de Blackberry-server gepusht worden naar toestellen.

Het geschikt maken van Googles diensten met Blackberry Enterprise Server was een veelgevraagde feature, zegt de softwaremaker op zijn blog. De Google Apps Connector werkt alleen in combinatie met Google Apps Premier en de edities voor onderwijsinstellingen. Via de connector wordt mail binnen een minuut gepusht naar Blackberry's.

Bovendien zal Google Calendar werken in de kalenderapplicatie die standaard op Blackberry's staat. Veel bedrijven maken gebruik van Blackberry's, omdat ze goed te beveiligen en te managen zijn. Bovendien staan Blackberry's bekend om de uitgebreide mogelijkheden van de e-mailclient. Hoe groot het aantal Blackberry's bij bedrijven in Nederland is, is onbekend. In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de nieuwe bedrijfssmartphones een Blackberry.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-08-2009 • 16:56

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
goede, leuke feature voor de gebruikers/admin,
op m'n werk zijn ze nu ook begonnen met blackberrie's
persoonlijk vind ik het gedrochten... (groot, log, lomp)

[Reactie gewijzigd door mschol op 23 augustus 2009 14:49]

groot en lomp OK, maar log? Een sneller mobiel OS of mailclient moet ik nog tegenkomen.
Lijkt me erg interessant voor bedrijven, maar maken bedrijven niet meerg gebruik van Outlook e.d.?

[Reactie gewijzigd door Scrtz op 22 augustus 2009 16:57]

Voor grote bedrijven is er Blackberry Entrerprise Server (BES). Dit is stukje software dat op de exchange server geïnstalleerd wordt waardoor e-mails en kalenders gepusht worden.

Dit is, zoals eerder hier gezegd, meer voor mensen en bedrijven die geen eigen exchange server hebben staan maar gebruik maken van Google diensten.
Je leest zelf alleen niet goed;
Het geschikt maken van Googles diensten met Blackberry Enterprise Server
Oftewel, je hebt hier absoluut een BES voor nodig. Wat me alleen niet duidelijk werd uit de melding van RIM (ik wist bovenstaande al uit een mailing van hun) is of je dan niet gewoon ook nog steeds een exchange/domino/groupwise server nodig hebt om de BES naast te laten draaien, volgens mij is dat namelijk wel nog steeds zo. Ik snap dus ook niet precies wie de doelgroep hier is...
Nee, je hebt geen eigen groupware server meer nodig, maar wel je eigen BES.

De doelgroep lijkt me dan ook vooral die bedrijven die hun groupware (mail, agenda, taken) op Google hebben gezet maar nog wel zelf (in-house) BES servers hebben en daar nog niet vanaf willen.
Heb je daar een bron voor? Volgens mij is dat grote onzin namelijk.
Het is namelijk Google die software uit brengt waardoor de BES overweg kan met hun webdiensten, RIM heeft dus niks gedaan en RIM eist dat er een exchange groupwise of domino server aanwezig is (sterker nog, je moet het juiste smaakje BES hiervoor kopen)..
Alsjeblieft:

System requirements
Windows 2003 Server SP2 (approximately 500MB of server disk space per user) and BlackBerry Enterprise Server 4.1 Service Pack 6 Maintenance Release 5 or higher.


Bron: Mobile access to email, calendar, contacts, and more

Staat dus niets bij van een aanvullend groupware-pakket (Exchange, Groupwise, Domino) dat je nodig zou hebben .

Sowieso dacht ik (tijdje geleden dat ik ermee gespeeld heb) dat de verbinding tussen BES en de groupware oplossing door middel van een doodnormale desktop client ging. Tenminste, dat was op Groupwise 7 zo (waarvoor je dan weer een Groupwise 6.5.x Windows client nodig had). Deze laatste alinea uit mijn geheugen en niet gecheckt :)

[Reactie gewijzigd door wian_gn op 22 augustus 2009 19:42]

Zucht...
Dat is wat de systeemeisen van de software van google zijn...
Een van die eisen is dat je een BES hebt. Laat nou net bij de systeemeisen van BES staan dat je een van de ondersteunde mailplatforms nodig hebt.
Bij groupwise gaat dat inderdaad meen ik zo, maar groupwise is op sterven na dood (BES 5 heeft ook geen groupwise ondersteuning meer). Bij domino en exchange werkt het heel anders.
Bij groupwise gaat dat inderdaad meen ik zo, maar groupwise is op sterven na dood (BES 5 heeft ook geen groupwise ondersteuning meer).

Wat een onzin. GroupWise kan via de SOAP API ook met GW BES connector praten en heeft geen GW client meer nodig.

Fyi BES 5 ondersteuning is nog in beta;
http://www.novell.com/com...-5-groupwise-beta-program
Zucht... en laat hierboven nu staat dat de Google Apps Connector nu dus ervoor zorgt dat BES een koppeling krijgt met Google Apps. Natuurlijk heb je geen Exchange nodig, je hebt tenslotte GMail. Klik anders even door naar de link en lees het verhaaltje. Onderaan op die pagina staat zelfs weer een link " Switch from MS Exchange to Google Apps" ...
@Rinzwind
Right, ik heb zelf maar eens de juiste documentatie er bij gezocht en het blijkt dat de Google Apps Connector zich zo te zien gedraagt als een exchange server en dat je die dus niet meer nodig hebt inderdaad. Zie:
http://www.postini.com/we...gapps_connector_guide.pdf
Ik hoop echter voor je dat als jij ooit ergens een business case op moet zetten dat je met meer overtuigende informatie komt dan "er staat toch switch from exchange to google apps?".
Overigens wel vreemd dat google iets doet bij de install wat RIM expliciet verbiedt, namelijk het installeren van een outlook client op de server...

@Sebati, ok, interessant, wist ik niet. Maar goed, punt blijft dat BES5 in eerste instantie uitgekomen is met exchange en domino support en dat groupwise gewoon veel minder voorkomt. Wellicht was ik echter wat erg harsh, excuus :).
@finraziel en ik hoop dat je je voortaan even verdiept voordat je met grote stelligheid dingen gaat verkondigen die niet kloppen.
Mja wat jij wil joh... Volgens mij heb ik helemaal niks ten stelligste beweerd, ik heb alleen mijn mening en vermoeden gegeven en jullie gevraagd jullie beweringen degelijk te onderbouwen. Dat ik vervolgens dat voor jullie doe verandert daar weinig aan. Dat je gelijk had lijkt me dan ook eerder geluk en ik zou je toch aanraden zelf dingen beter uit te zoeken want daar kun je lelijk mee op je neus gaan, of anders als je het wel zelf wist dan communiceer je niet zo handig.
Wat deden die bedrijven dan tot nu toe met hun BES servers als er nog geen koppeling naar Google mail en Calendar beschikbaar was? :Y)

Ok, je kunt je Blackberrys op afstand beheren puur voor het mobiele bellen maar BB's zonder mail is als een auto zonder benzine of diesel.

lol @ hieronder, scherp..

[Reactie gewijzigd door Saab op 22 augustus 2009 21:40]

Nou ja, je kunt ook nog op Ethanol rijden, zeker met een Saab :)

Maar serieus... dit is gewoon een extra manier om organisaties die nu gebruik maken van Domino, Exchange of Groupwise te overtuigen om over te gaan stappen op Google Apps Premier Edition.

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik vermoed dat veel bedrijven wel zouden willen overstappen naar Google als ze maar Outlook en 'Crackberries' kunnen blijven gebruiken. De oplossing voor de Blackberry is er nu, de Outlook connector was er al een tijdje.

De propositie is namelijk in mijn ogen behoorlijk goed... € 40 per jaar per gebruiker voor een 25 Gig mailbox, inclusief spamfiltering van Postini en dan nog al dit soort diensten erbij 'als cadeautje'.

Disclaimer: heb het zelf al een tijdje in gebruik bij onszelf op kantoor, bevalt prima voor in totaal 40 gebruikers.
Sommige midden en klein bedrijven doen dat. Grote firma's niet direct.

Ries
Ehm, er zijn zat grote firma's met exchange omgevingen hoor :S...
Domino kom je veel minder vaak tegen en groupwise is helemaal uit aan het sterven. Of dacht je nog een andere mailomgeving te weten die meer gebruikt wordt?
groupwise is helemaal uit aan het sterven.
Onzin, waar basseer je dat op? Dat jij alleen klanten hebt die Exchange gebruiken? De install base van GroupWise groeit nog steeds, wellicht niet zo snel als die van Exchange in de afgelopen jaren, maar genoeg bedrijven die het gebruiken.
Dat kan misschien wel, maar ik denk dat het veel zal schelen in het kostenplaatje ;) Dat is meestal een reden om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door ALF op 22 augustus 2009 17:01]

Wij gebruiken Google Calendar op de zaak en voor de e-mail Thunderbird.
Dus kunnen we niets vanuit Outlook (het duurste programma uit de Office reeks) exporteren.

Ideaal voor onze BB collega's dus!
Raar, de meeste bedrijven waar ik gewerkt heb, dan wel die ik ken, stellen het niet op prijs als je interne informatie (als meetings, emails, documenten etc.) onderbrengt bij derden (lees: google).

Mag ik vragen waarom men bij jullie "op de zaak" wel interne informatie vrijelijk weggeeft?
Wat zit je nu te zwatsen? Vrijelijk weggeven? Google is een groot bedrijf en daar staat heel veel op het spel wanneer ze in het nieuws komen wegens een diefstal van klantgegevens. Google is er tot nu toe netjes mee omgegaan (zover wij weten). Ook niet in het nieuws geweest mbt creditcard diefstal.

En vrijelijk weggeven? Wat dacht je van de bedrijven die hun beheer uit handen geven aan externe partijen met veel personeelsverloop en geen zicht op wie er nu eigenlijk werkt? Dat is ook op basis van vertrouwen.
Wat zit je nu te zwatsen?
Sterk argument.
Vrijelijk weggeven?
Je gooit je bedrijfsgegevens willens en wetens online, bij een partij die onder Amerikaanse jurisdictie opereert en waar documenten wel vaker per ongeluk voor anderen beschikbaar waren. Dat is vrijelijk weggeven, ja.
Google is een groot bedrijf en daar staat heel veel op het spel wanneer ze in het nieuws komen wegens een diefstal van klantgegevens.
't Zal niet de eerste keer zijn. Je hebt 't of niet meegekregen, of je hebt een selectief geheugen. huge google privacy blunder shares your docs without permission.
Ook niet in het nieuws geweest mbt creditcard diefstal.
Credit card diefstal is niet zo'n drama. Je bent er meestal tegen verzekerd en je bedrijf zal echt wel doorgaan als je een credit card "kwijt raakt". Hoe en waarom jij je credit card gegevens *ook* aan Google geeft (als bedrijf) is mij overigens een raadsel. Veel erger is het als jouw lange termijn plannen, patent aanvragen of wat voor bedrijfskritische informatie op straat komt. *Dat* kan je bedrijf namelijk *wel* schaden.
Wat dacht je van de bedrijven die hun beheer uit handen geven aan externe partijen met veel personeelsverloop en geen zicht op wie er nu eigenlijk werkt? Dat is ook op basis van vertrouwen.
"Beheer" is een wat vaag begrip. Maar als je een ander bedrijf inschakelt voor, bijvoorbeeld, je boekhouding, personeelszaken of wat dan ook, zal die partij een Nederlandse zijn (neem ik voor 't gemak aan), die onder Nederlandse wet valt en die je kunt aanklagen. Tevens heeft die man / dat bedrijf belang in jouw onderneming; ze verdienen immers aan je.

Tevens stuur je niet alle mailtjes als CC naar die club, noch gooi je al je documenten die kant op, om over bookmarks en surfgedrag nog maar te zwijgen. Google weet dit *wel* over jouw bedrijf en werknemers.

Nah ja, zelf weten. Ik vind 't gebruiken van dit soort diensten voor zakelijk gebruik op z'n zachts gezegd gewoon wat naief.

... ja ja, ik zet m'n alu-hoedje wel weer op en wacht wel op de volgende Google bug.
Je gooit je bedrijfsgegevens willens en wetens online, bij een partij die onder Amerikaanse jurisdictie opereert en waar documenten wel vaker per ongeluk voor anderen beschikbaar waren. Dat is vrijelijk weggeven, ja.
Iemand die in Nederland een Google Apps Premier Edition abonnement afsluit, heeft een contract met Google in Ierland, niet in de Verenigde Staten. Ierland is lid van de Europese Unie en houdt zich dus keurig netjes aan dezelfde Europese regels die ook in Nederland van toepassingen zijn.
"Beheer" is een wat vaag begrip. Maar als je een ander bedrijf inschakelt voor, bijvoorbeeld, je boekhouding, personeelszaken of wat dan ook, zal die partij een Nederlandse zijn (neem ik voor 't gemak aan), die onder Nederlandse wet valt en die je kunt aanklagen. Tevens heeft die man / dat bedrijf belang in jouw onderneming; ze verdienen immers aan je.

Tevens stuur je niet alle mailtjes als CC naar die club, noch gooi je al je documenten die kant op, om over bookmarks en surfgedrag nog maar te zwijgen. Google weet dit *wel* over jouw bedrijf en werknemers.
Ik heb nog nooit de contracten gezien die grotere organisaties met bijvoorbeeld KPN/Getronics, Ordina of Centric hebben voor de bemensing van een ICT-helpdesk of serverbeheer-pool, maar best kans dat je dan een overeenkomst sluit met een 'vestiging' in Luxemburg of Ierland omdat dat belastingtechnisch handiger is.

Mocht trouwens een overheidsdienst middels een aanbesteding zo'n opdracht uitschrijven, dan mogen ze niet eens een partij uit een ander EU-land weigeren als die het beste aanbod doet (hetzij op prijs, hetzij op basis van andere gunningscriteria).

Bij een hosted maildienst of beheerder servers zien dat soort bedrijven natuurlijk wel alles, en daarvoor wordt meestal keurig (net als bij Google) een geheimheidsclausule voor in het contract opgenomen.

Trouwens er zijn legio organisaties die hun mail via een externe partij laten leiden, soms alleen voor spam-filtering, soms voor hun hele mailoplossing. Bijvoorbeeld bij heel veel gemeentes in het noorden wordt de mail afgeleverd bij Messagelabs of KPN.

Overigens verdient Google net zo goed en heeft dus ook een belang.

Het klopt inderdaad dat Google wel veel weet, dat punt geef ik je. Gelukkig sturen we ze niet onze bookmarks en de wekelijkse logs van de proxy :)

Verder moet iedereen voor zichzelf maar uitmaken of hij wil of geen gebruik wil maken van een hosted mail- of documentendienst, maar ik schat in dat Google over het algemeen een van de betere plaatsen is om dit soort diensten af te nemen.
Alle email over Blackberry gaat sowieso (zwaar encrypted) via RIM's servers dus het vertrouwen van andere bedrijven met jouw data is op zichzelf niet raar.

Bovendien, bij heel veel grote bedrijven wordt de ICT infrastructuur beheerd door derden.
Hmm. Vet! Alleen zou ik als iPhone gebruiker nu ook wel eens mijn Google Mail gepushed willen hebben.... native, geen third party app! ;)
Je kunt gewoon imap gebruiken op je iPhone. Je GMail agenda en contactpersonen kun je via ActiveSync (Exchange) profiel gebruiken. Beiden gebruik ik zelf ook, en werkt gewoon goed. Push zie ik het nut niet zo van in. Controleert gewoon automatisch eens in de zoveel tijd. En als je mail opent controleert hij ook direct automatisch. Is ook nog beter voor je accu.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 augustus 2009 18:02]

Voor zakelijk gebruik kan het wel degelijk belangrijk zijn om je mail direkt binnen te krijgen en niet een half uur later... Maar goed, de iphone is dan ook geen handig toestel voor zakelijk gebruik.
Neh, push is niet zo nodig. Als het zo dringend is moet je niet e-mailen. En als het dan een keer voorkomt dat je iemand aan de lijn hebt en het is dringend... dan controleer je toch even handmatig (cq open mail applicatie) wanneer degene aan de andere kant van lijn zegt dat ie het NU verstuurd heeft...
Hoe kan diegene aan de andere kant nou zien of jij nu wel of niet achter je computer zit om je mail te checken.

Wat een arrogantie om te zeggen dat push 'niet zo nodig is'. Blackberry's zorgen er nu juist voor dat je je tijd onderweg, naar je werk of op reis effectiever kunt besteden. In het bedrijfsleven gaan we ervan uit dat iemand zijn mail op gezette tijden leest en dat je een notificatie ontvangt als iemand niet beschikbaar is.

Jij gaat toch niet de ontvanger bellen om te controleren of je mail ontvangen is?
Als het echt spoed heeft (sneller dan een half uur) dan kun je niet uitgaan van een mailtje of sms'je. Dan moet je bellen en kun je gelijk handelen/afspraken 1 op 1 maken... Push voegt niet veel toe. Dat is alles wat ik zeg. Of je nu eens in het kwartier/half uur/uur/... nieuwe mail binnenkrijgt (net wat je wil) of direct. Dus wat jij wil kan ook gewoon zonder push, dus gewoon periodiek syncen...

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 augustus 2009 22:43]

Niet alles heeft spoed. Desalniettemin is het bijzonder fijn dat mail instant op je mobile device binnenkomt. Je verwacht toch ook niet meer dat je kantoorgroupware eens per half uur/uur whatever de mail doorstuurt?

Wat betreft batterijduur, de Windows Mobile devices zijn sneller leeg, met hun gesync, dan de BB.
WM heeft tegenwoordig ook gewoon push mail, dus daar ligt het verschil niet. Wat wel zo is, is dat de zakelijke BB toestellen iha wat betere accu hebben dan de meeste WM toestellen - mede daarom zijn ze ook wat duurder.
Juist, maar periodiek syncen is met een korte interval minder goed voor je accuduur dan push. Want ook als je geen berichten hebt wordt er dan elke periode data heen- en weergezonden. Bij push is er een keepalive-signaal (wat weinig inhoudt, niet elke keer imap-logindetails, requests en resultaten verwerken) elk kwartier of half uur (of langer, hangt af van het protocol dat in gebruik is), en verder alleen datacommunicatie wanneer er echt iets te melden is.
Ik vind push anders wel vrij nodig. Voor 10 euro per maand kan ik 'onbeperkt' mobiel internetten (en dus ook mailen), smsen/bellen is daarmee vergeleken veel prijziger. En ik weet van een aantal vrienden van mij dat ze al push mail hebben op hun mobiel. Scheelt aanzienlijk in de kosten (en dat zou nog meer zo zijn als nog veel meer mensen het zouden hebben/gebruiken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee