Provider wil data-abonnement verplichten bij koop smartphone

De Amerikaanse provider AT&T verplicht klanten vanaf volgende maand een data-abonnement af te sluiten bij aankoop van een smartphone. Dat blijkt uit een interne memo, waarvan AT&T de authenticiteit heeft bevestigd.

AT&TIn de memo, die is gepubliceerd door geruchtensite Boy Genius Report en werd bevestigd door de provider, staat dat AT&T de data-abonnementen wil verplichten, zodat klanten niet voor verrassingen komen te staan op het moment dat ze internet gebruiken op hun toestel. "Een voorspelbare rekening is een belangrijke factor in klanttevredenheid. Data-abonnementen laten klanten hun toestel optimaal gebruiken, zonder de zorg van een schokkend hoge rekening."

De provider zegt in de memo dat een overgrote meerderheid van de smartphonekopers nu al een data-abonnement afsluit. Vanaf 6 september zou dat verplicht moeten worden. Data-abonnementen voor smartphones kosten bij AT&T vanaf dertig dollar per maand. In Nederland zijn abonnementen voor onbeperkte data meestal rond tien euro per maand. Providers verplichten in Nederland geen data-abonnement bij aankoop van een smartphone, maar geven vaak meer korting op een toestel als die wordt aangeschaft in combinatie met een extra abonnement voor data.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-08-2009 • 10:34

88 Linkedin

Reacties (88)

Wijzig sortering
Dit lijkt geen rare zet te zijn, immers, wat heb je aan een smartphone zonder internet? Zo voorkom je dat klanten plotseing blauw betalen aan dataverkeer buiten de bundel. Maar de VS zit toch even een stukje anders in elkaar dan Nederland, waar je bijna overal wel dekking hebt dat je tenminste een beetje kunt mobiel internetten. Op veel plekken van de VS kan dat nauwelijks! Mensen gebruik daar vooral de WIFI-mogelijkheden van hun smartphone. Lekker van AT&T, zitten ze nu ook meteen aan een (waardeloos) data-abo vast!
Even opgezocht en de AT&T dekking is niet over het hele land, maar vergis je niet in het feit dat dat in de VS weinig nut heeft. In tegenstelling tot Nederland zijn grote delen niet bewoonbaar en slecht begaanbaar.

Het 3G-verhaal lijkt op het verhaal van Ben indertijd, met groeiende dekking, maar initieel in de grote steden.
Klopt. Dekking in VS is bar slecht, zeker in het zuidwesten. Maar als je even erover nadenkt is het ook logisch. Grote delen zijn woestijn (zeker in die regio). Volledige gsm dekking is daar zowat onmogelijk (en zeker niet rendabel).
Ik heb een smartphone en heb geen data abonnement. Heb het helemaal niet nodig. Op de plaatsen waar ik internet wil heb ik de beschikking over een volledige wifi dekking en geen GSM ontvangst (gebouw ligt naast een ziekenhuis -> 3G ofzo zal dus vreselijk moeilijk worden zonder enige ontvangst).
Thuis of aan het treinstation heb ik ofwel mijn eigen netwerk of het wifi netwerk van Telenet (waar ik gratis op kan).

Ze mogen het van mij gerust de mensen aansporen om het erbij te nemen, maar verplichten: NEE! Er zijn veel mensen die een smartphone kopen gewoon om hun uitgebreide agenda, taken, tekst documenten bekijken,... en niet voor het internet. Beetje veralgemenen wat ze doen.

Ik hoop dus dat dit zeker niet zal doorgaan.
Ik hoop dus dat dit zeker niet zal doorgaan.
1. je bent geen bewoner van de verenigde staten
2. at&t is niet de enige aanbieder
Een smarphone zonder internet abo? Kan goed hoor. Ik gebruik nooit internet op mijn smartphone. Ik doe wat ik moet via bluetooth of wifi op mijn eigen pctje...
Dit lijkt mij een pure vorm van meer rendement uit abonnementen halen. De reden dat de klanttevredenheid stijgt bij het verplicht aansluiten van een dataabonnement lijkt mij onzin. Als je klanten geen hoge rekeningen wilt laten krijgen dan sluit je data gewoon volledig af voor de mensen die daar geen abo voor hebben.
Dat gaat ook te ver. Ik heb heel lang geen data abo gehad omdat de data die ik onderweg gebruikte minder kostte dan 10 euro/maand. Eigenlijk keek ik alleen zo nu en dan op http://m.flitsservice.nl voor de flitslokaties, het enige dat echt niet kon wachten tot ik weer thuis was. :)
Ik werk zelf in een bekende telecom retailer en ik kan je vertellen, het is ook bijna verplicht in Nederland om een data abonement erbij te nemen. Kijk maar in alle blaadjes. Plus surf & mail, plus eindeloos online, plus zorgeloos internet. Vooral bij 2 jaars contracten.

Echter kan je er voor kiezen om het niet te nemen, maar dan ga je voor het toestel betalen. Dus het is internet nemen en toestel gratis, of geen internet en toestel betalen. Dus ja, wie wilt er nou bij betalen voor een 2 jarig abonnement?
Vind ik niet eens heel slecht. Zou hier ook wel mogen, maar ik wacht denk nog even een jaartje en hoop dat de prijs van mobiel internet nog iets zakt.
Ik denk dat die prijzen in de toekomst eerder zullen gaan stijgen dan dalen. €10 p/m voor FUP internet is zeer goedkoop te noemen, vooral in vergelijking met andere landen. Nu dat we WiMax en LTE krijgen zullen er weer investeringen gedaan moeten worden, die kosten zullen uiteindelijk aan de klant doorberekend worden.

Begrijp me niet verkeerd, ik geniet dagelijks van mobiel internet voor €10 p/m en ben er super tevreden mee, maar ik geniet er van zolang het nog duurt, het lijkt me niet houdbaar zodra mobiel internet de snelheden van thuisinternet gaat krijgen.

@GateKeaper: Ik denk dat internet providers en telefoon providers in de toekomst niet meer bestaan en het allemaal gewoon data providers zijn. Of je nu belt, een website bezoekt of het laatste nieuws kijkt, het blijft allemaal gewoon data dat over de kabel of via de lucht moet worden verzonden. Zodra deze bedrijven in elkaars vaarwater gaan varen (zoals nu aan het gebeuren is en waar alle Skype op mobieltjes problemen uit voortkomen) zal de een de ander vroeg of laat gaan overnemen. Maar tot die tijd moeten we het dus met mobiele internet bundels als deze doen.


edit:
p/m = per minuut maand ;)

[Reactie gewijzigd door DJMurtz op 23 augustus 2009 11:10]

op dat moment kunnen ze natuurlijk heel makkelijk net als thuis-internet verschillende snelheden aanbieden tegen verschillende prijzen.

(aangezien er ook echt wel meer mogelijkheden komen voor mobiel internet waarvoor grotere snelheden wel nodig zijn)

[Reactie gewijzigd door THID op 23 augustus 2009 11:00]

Wellicht dat we dan ook een bundel kunnen krijgen met thuis + mobiel?

40 euro p/m razendsnel internet. + 20 euro p/m razensnel mobiel internet, = 50 euro internet everywhere? Lijkt mij een fantastisch, en haalbaar plan.

Aangezien internet toch mobiel is, kan je net zo goed een extra router krijgen die het signaal uit de lucht vist voor je pc / laptop :)

*edit, p/m staat natuurlijk voor per maand :+

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 23 augustus 2009 11:06]

xs4all heeft toch zo'n aanbieding als je ADSL neemt krijg je 1 jaar gratis een 3G abbo er naast?

http://www.xs4all.nl/alle...lbellen/actie_jun2009.php
Per maand mag ik hopen, niet per minuut :) 'k Gebruik het zelf niet en het was even onduidelijk voor me :)
Hmm, apart. Maar mij lijkt de verklaring meer kletspraat, en is de echte reden dat ze meer data-abonnementen willen verkopen. Als ik een auto koop wordt ik toch ook niet verplicht de extra's te nemen?
Dan koop je de auto toch niet. Doordat AT&T vooraf bekend maakt dat er een data abonnement nodig is worden de klanten niet verrast met een hoge rekening achteraf.
Dat is wel een beetje kort door de bocht.
Vaak (nee, NIET altijd!) hebben de providers een exclusief contract met een bepaalde producent van smartphones. (neem ff als voorbeeld de iPhone hier in NL door T-Mobile)
Als jij dat toestel wilt hebben, zit je hier dus ook gelijk aan een koppelverkoop vast van een data-abonnement.
En naar een andere provider stappen heeft geen zin, want die kan het toestel je niet verkopen.
Als ik een auto wil kopen en de dealer wil mij allerhande extra's (verplicht) door mijn strot duwen waarvoor ik ook nog eens moet gaan betalen, waar ik niet op zit te wachten heeft ie twee opties. Hij kan dan heel snel zijn mentaliteit veranderen of ik ga naar een andere dealer.
En als ik er dan na de aankoop achterkom dat sommige dingen toch wel handig waren geweest is dat mijn pech en mijn probleem als ik dat niet gelijk had meebesteld. Achteraf is het soms ook wel mogelijk om alsnog in te laten bouwen, maar vaak ook duurder.

Tja, je kan niet alles voorzien in het leven.
Ik kan mij alleenmaar bij Blokker_1999 hieronder aansluiten..... beter informeren! zowel door de provider als ook door de consument!
0Anoniem: 230001
@]Byte[23 augustus 2009 12:12
Ik snap het probleem niet zo. Jij koopt liever een iPhone zonder data abo? Koop dan gewoon het voordeligste toestel wat er te krijgen is. Een smartphone zonder dat je gebruik maakt van internet of email is volstrekt onzinnig.
Sinds wanneer is internet de hoofdzakelijke reden om een smartphone aan te schaffen? Hier zijn naar mijn mening namelijk veel meer redenen voor!

Een smartphone aanschaffen alleen voor internet vind ik juist onzinnig, internetten kan je tegenwoordig op vrijwel elke telefoon. Ik gebruik nu zelfs weer een SE w800i en zelfs daarop is e-mail lezen geen enkel probleem en is internet redelijk te doen.
Ik heb een Nokia 5800 en Internet er NOOIT mee, geen data bundel.
Ik zou niet weten wat ik ermee zou moeten. Overal waar ik kom is internet aanwezig op PC's. In de trein of bus zit ik nooit dus ook "onderweg" is onnodig.
Maar ik heb wel graag een smartphone; GPS, Agenda, MP3, foto (okee mindere kwaliteit) en veel meer opties vind ik aantrekkelijk. En dan is mijn 5800 toch een ideaal ding. Zeker voor 17,95 per maand 12 maanden lang.

Nee ik hoef geen data bundel.
Ik gebruik op mijn smartphone alle internet opties (podcasts, browsen, Hyves, Updates, Mail) alleen thuis of op het werk onderweg heb ik er geen behoefte aan dan moet ik namelijk of auto rijden OF fietsen. Dus ik heb geen data abbo genomen, ik trek al mijn data wel via WiFi binnen.

Wel een hippe telefoon geen duur abbo bevalt me prima en de ene keer dat ik een klein beetje data gebruik betaal ik meer per MB maarja dat is zo minimaal dat dat prima uit kan.
Met mijn Nokia N95 had ik een data abo, maar die heb ik na een paar maanden be-eindigd. Voor die enkele keer dat ik ermee op internet ging, kon het ook gewoon uit mijn normale belbundel betaald worden (KPN) was dan geen enkele keer meer dan € 4,00 kwijt

De situatie kan verkeren dus je kan niet generaliseren.
Ik heb ook een smartphone (SE Xperia X1) zonder DATA Abbo... waarom zou ik die nemen? Alles wat ik doe doe ik via WiFi... gratis dus. Onzinnig om er dus een DATA Abbo bij te doen. Kost alleen maar extra terwijl ik het niet gebruik.
Als jij dat toestel wilt hebben, zit je hier dus ook gelijk aan een koppelverkoop vast van een data-abonnement.
Pertinent onwaar. Je bent niet verplicht dat standaard iPhone abo bij je iPhone te nemen bij T-Mobile. Je kunt ook gewoon die flex en relax abo's erbij nemen, al dan niet met data abo.

@hieronder: als je zelf even goed leest, zie je het woordje "hier" staan, en daarvoor de zin "neem ff als voorbeeld de iPhone hier in NL door T-Mobile". En ik zeg dus dat het niet klopt dat je hier, in NL, aan een dataabo vast zit als je een iPhone koopt - iets dat de TS wilde gebruiken om de boel te relativeren.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 augustus 2009 18:25]

Lees zijn stukje goed en dan snap je dat hij bedoelt dat als T-mobile AT&T was je gelijk aan een data abonnement zit.
Volgens mij geldt het alleen voor de iPhone, dus om dat nou vaak te noemen ...
Heeft Vodafone niet enkele modellen Blackberry exclusief (althans in Nederland)?
De Android kun je in NL toch ook alleen maar krijgen icm Vodafone?
Dan is het dus niet alleen met de iPhone zo.
T-mobile was de eerste met een android-toestel meende ik....
Jij bedoelt de HTC Magic, die kun je bij Vodafone krijgen ja. Er zijn echter ook Android toestellen die je in Nederland op een andere manier kunt krijgen. Bijvoorbeeld de HTC Hero, die kun je ook los kopen.
En daar hoef je niet een apart soort abonnement voor te hebben, en dus ben je niet verplicht om een databundel te nemen.
En de T-mobile G1 en G2 (is een HTC hero volgens mij) dan?
Ze zouden er ook voor kunnen kiezen om klanten zonder een data abonnement helemaal niet te laten internetten... Of ze zouden er voor kunnen kiezen om er een maximum van 30 dollar aan te verbinden als je geen abonnement hebt.

Maar nee, dat doen ze niet. Ze verplichten je om een abonnement van minimaal 30 dollar per maand te nemen. Uiteraard puur en alleen voor jou bestwil. Helemaal niet omdat ze er zelf dan bakken geld aan verdienen . . .
Ze willen altijd aan jou verdienen maar als ze jou meteen een data abo verkopen scheelt dat de klantenservice een hoop gezeik van klanten die hun beklag doen over de torenhoge rekening van het internetgebruik. En dat alleen maar omdat ze geen data abo wilden hebben.
Dan moeten ze een bel only abo geven en internet gewoon blokkeren.
Net als bij Simyo, daar kun je gewoon kiezen.
Vind ik ook. Ik heb pas een smartphone gekregen en T-Mobile was zo vriendelijk meteen alle nodige instellingen te uploaden. En dan zit je te prutsen en uiteraard soms ineens op het internet ... meteen een 10tje op mijn normale abo kosten. En ik wil helemaal geen internet op mijn mobieltje (ik krijg het soms al benauwd op mijn 24" scherm, laat staan een 3,5" dingetje) Waarom is dit niet opt-in via My T-Mobile of zo?
Mensen die een smartphone kopen gaan soms ook wel eens proberen tot wat het toestel in staat is. Ineens ontdekken ze de browser of IM software, beginnen ze die te gebruiken zonder de bijhorende koste te kennen. En als je geen data abonnement hebt dan lopen die kosten snel op en kom je ineens tot een onaangename verrassing.

Beter was geweest imho om de mensen hier goed over te informeren en hun de keuze te geven.
Zo hoeft het nieteens te gaan... Ik heb een HTC Touch Diamond (alle telefoons van deze reeks werken ongeveer hetzelfde). De telefoon komt in het begin met een melding: Heeft u vodafone? Die beantwoord je met ja en het toestel is helemaal ingesteld (handig toch?). Het leuke ervan is het weer wordt al automatisch gedownload via internet. Zonder databundel is dat €0,75 per 15 minuten. Stel het weer wordt eens per 4 uur gedownload (de precieze frequentie weet ik er niet van).

Dus dat is zonder dat je het weet €4,50 per dag. Reken dat eens per maand uit... dan zit je op 135-140 euro per maand alleen voor de data, de rekening komt vaak ook nog iets later dus de volgende maand krijg je ook zoiets.

Nou zul je zeggen dat kon je toch weten? Nou helaas niet. De telefoon maakt alleen melding van het dataverkeer als je aan het roamen bent.

Veel mensen zullen dit misschien weten, maar JUIST degene die deze telefoon kopen zonder databundel weten het vaak niet.

Dan kun je inderdaad 2 opties doen:
-het verplicht stellen waarmee een smartphone dus volledig tot zijn recht komt
-het blokkeren, waarmee een smartphone dus eigenlijk niet veel meer is dan een normale telefoon met extra functies die niet benut kunnen worden.

Daarbij weet ik niet precies wat AT&T onder de term smartphone verstaat, daar bestaan ook nog verschillende meningen over. Is een telefoon met een browser en camera een smartphone of niet?

Edit: Provider: Vodafone

[Reactie gewijzigd door DutchKel op 23 augustus 2009 13:09]

Ik snap het wel hoor. Als ik bij t for telecom een smartphone koop zonder internet (waar zeg kpn dus geen controle over heeft tenzij ze het verplicht stellen) op wie wordt ik dan boos als ik een torenhoge rekenign krijg? Juis op kpn!

Wij tweakers denken wel eigen schuld dikke bult maar zo voelt het voor de gemiddelde nederlander/amerikaan echt niet.

(dislaimer: heb het verhaal naar nederland gehaald en ik zou zoiets uiteraard niet doen :+ but you get the picture)

[Reactie gewijzigd door martijnve op 23 augustus 2009 12:45]

Toen ik zelf begon een smartphone te gebruiken heb ik de mogelijkheden juist eerst via WiFi uitgeprobeerd. Toen bleek dat me dat wel beviel en ik dat ook buitenshuis zou willen gebruiken heb ik naast m'n gewone abonnement een data abonnement afgesloten. Ik blij, KPN blij. Als het me opgedrongen was zou ik het niet gedaan hebben (nog afgezien van het feit dat ik m'n toestel los gekocht heb i.c.m. een simonly abo, KPN was veel te duur qua toestelprijs).
Als je bij die auto bandjes neemt die geschikt zijn voor het langzame stadsverkeer, dan kun je die best op de snelweg gebruiken. Die bandjes kosten misschien initieel iets minder, maar als je veel nieuwe sets onder je wagen mag leggen omdat de snelweg ze opvreet, dan wordt het een duurdere grap, vooral als je geregeld flink op de snelweg bezig bent.

Geen superanalogie, maar er zijn blijkbaar genoeg klanten die in de problemen komen doordat ze met hun belabonnement dure data verstoken. Iets wat met een dataabonnement gedekt kan worden.
True, maar het verschil tussen data en voice is?
Het is gewoon een dikke vette }:O voor de telecom aanbieders.
voice loopt over gsm, data g3/gprs ... ander techniekje. neemt niet weg dat 't 'onlogisch' is.

maar ...

dit is toch al jaaaren? bijna alle advertenties die je ziet van een smartphone is incl. data-bundel. Daarvoor betaal jij veelal 10euro p/m .. maar ontvang je een additionele toestel korting (60-120euro) zodat de normaal duurdere smartphone gratis (of goedkoop) wordt. in usa is dat niet veel anders

overigens is de prijs van $30 buiten porporties, tenzij je versoenlijke aan voip/skype etc. mag doen (dan heb je geen aanvullende kosten voor spraak)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 augustus 2009 11:40]

Maar hier heb je toch nog altijd de keus om het data abonnement er niet bij te nemen. De toestelkorting wordt dan uiteraard weer wat minder. Het verschil met AT&T is nu dus dat je daar binnenkort deze keuze niet meer hebt! Je bent verplicht om een data abonnement af te sluiten en anders is het helaas pindakaas.
Sterker nog, tis allebei data. Als jij op jou foon ziet dat ie op 3G netwerk zit dan bel jij gewoon over 3G. Tis niet dat die twee netwerken compleet los van elkaar zitten...
Als je bij die auto bandjes neemt die geschikt zijn voor het langzame stadsverkeer
Dat mag niet en is zeker een APK afkeurpunt. Als jouw auto 270 km/uur kan rijden, dan moeten er ook banden onder die dat aankunnen en niet aan stukken vliegen bij 250. Het verweer "maar ik rij nooit harder dan 140" werkt dan niet.
Niet helemaal waar, er moet in dat geval een sticker binnen het gezichtsveld van de bestuurder worden geplaatst met de maximumsnelheid van de banden.
Als ik een auto koop wordt ik toch ook niet verplicht de extra's te nemen?
Probeer eens een nieuwe auto te kopen zonder bestuurdersstoel (want je zet zelf je Recaro stoel d'r in) , zonder inspuit chip (want die heb je in een getunede versie op internet besteld), zonder velgen (want zelf leuke magnesium exemplaren in de schuur), zonder veren en schokbrekers ( want zelf een verlaagd setje besteld), zonder snelheidsmeter (want de hud display van Chrysler is veel mooier), zonder deuren (de vleugeldeuren van Lambo zijn veel mooier).

Dat kan dus niet, een auto zonder extra's. Om het in tweakers termen te zeggen: Er is een schandelijke koppelverkoop in autoland van auto's en deuren.
0Anoniem: 196944
@HotFix23 augustus 2009 16:45
Wat is er gek aan?

Dat gebeurt met de iPhone ook.
en daar hoor je niemand meer over
afgezien het feit of de data-abo goedkoop is of niet..
ben ik tegen elke vorm van VERPLICHTE -koppelverkoop..
zulke providers zal ik dus beslist mijden !!!
En welke provider wil je dan nemen? Iedere provider waar jij een overeenkomst bij hebt en waar jij een bepaalde bundel van een product afneemt, zeg 200 min bellen en 200 sms-jes, zal jou zonder pardon een extra rekening sturen voor het overschrijden van deze bundel. De extra minuten en extra sms-jes, kun jij ONMOGELIJK bij een andere provider afnemen.

Klinkt als koppelverkoop, of niet dan? Koppelverkoop is de gewoonste zaak van de wereld, de supermarkten liggen er vol mee. En uiteraard ook de andere winkels, het is echt zó gewoon.

En verplicht of niet verplicht, ik heb liever dat ze zeggen dat het verplicht is, dan dat ik er met open ogen instinkt:
"Een voorspelbare rekening is een belangrijke factor in klanttevredenheid. Data-abonnementen laten klanten hun toestel optimaal gebruiken, zonder de zorg van een schokkend hoge rekening."

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 23 augustus 2009 11:50]

Belminuten zijn belminuten. Om dat koppelverkoop te noemen is wel behoorlijk overtrokken. Bij de slager (een onsje meer) spreek je toch ook niet van koppelverkoop ?

Bij je telecom provider sluit je een contract af voor levering van belminuten. Waarvan een deel voor een gegarandeerde prijs. En als je meer nodig hebt dan betaal je voor de rest de marktprijs.

En kan je een voorbeeld geven van koppelverkoop in de supermarkt. Ben je soms verplicht om bij en kratje bier een zak chips af te nemen ?

Een smartphone is heel goed bruikbaar zonder een databundel. De enige reden dat AT&T dat verplicht wil stellen is extra inkomsten genereren. En daar zoeken ze dan een mooi excuus bij. Een telefoonbedrijf is echt geen liefdadigsheidinstituut, ze zijn er om veel geld te verdienen.
Je betaald vanaf 30 dollar voor een Data abo daar. Dat is veel meer dan in Nederland.
Abbonnementskosten daar zullen waarschijnlijk ook hoger liggen.
Om bij bijvoorbeeld een abo van 40 dollar per maand ook nog eens 30 dollar boven op te gooien voor een data abo is toch in verhouding best wel onredelijk.
Plus je krijgt geen extra korting op het toestel waarschijnlijk.

In Nederland willen de meeste mensen niet eens 10 euro extra betalen voor een data abo. Sommige nemen het er alleen maar bij voor de extra korting die ze krijgen op het toestel.

Ook heb je een groep die een abo nemen voorzichzelf maar geen nieuwe toestel nodig hebben en het toestel aan dochter/zoon/vrouw geven die hun eigen prepaid of sim-only heeft. (Ja de man had ook sim-only kunnen nemen, maar dat is minder voordeling icm toestel).

Velen zullen onbeperkt internet hebben op hun bel abo. Hoeveel mensen maken er dan ook echt optimaal gebruik van? Bij de meeste is het de eerste week leuk... internetten op straat. Maar na een maandje heb je het wel gezien en gebruikt het een keertje in de maand om onderweg de files of treintijden te checken. Weggegooid geld eigenlijk.
30 dollar is juist reusachtig goedkoop. Je krijgt er service voor in een land ter grootte van Europa. Ik denk dat het hier behoorlijk storm zal lopen als een provider deze dekking zou aanbieden voor slechts 25 euro.
Data binnen de hele EU voor 25 Euro/maand? Daar zou ik niet aan beginnen, voor die enkele keer dat ik in het buitenland kom (ik ga dus niet elk jaar op vakantie).
En dan haal je nog steeds je mail op, dat is data. Je staat in de file, in de tram, wat dan ook, en je koppensnelt nu.nl, volkskrant, tweakers, you name it.
Dat is toch aardig wat data, die zonder zo'n abbo knap duur wordt.
wat jij niet weet is dat de abonementen in amerika absoluut niet te vergelijken zijn met de abo's in nederland, 100 dollar per maand aan telefoonkosten is daar weinig.

vindt het een slechte zaak dat ze het verplichten, ipv de medewerkers gewoon goede instructies geven, dat ze zeer duidelijk maken waarvoor en wat een data abo doet, en wat het voorkomt.

En inderdaad veel mensen gebruiken hem niet optimaal, maar daar profiteren de mensen die hem wel gebruiken waar hij bedoelt voor is weer van, omdat er meer data abo's zijn, gaat de algemene prijs omlaag.
De HTC Magic is bij Vodafone ook alleen leverbaar in combinatie met een Onbeperkt Mobiel Internetten bundel. De smartphones van vandaag de dag zijn simpelweg zo dataintensief dat je in principe maar een halve telefoon hebt zonder internetconnectiviteit.
Daar heb je bij de meeste toestellen ook WiFi voor.
Daar heb je wat aan als je de navigatie gaat gebruiken, ga jij maar lekker elke keer een hotspot zoeken als je een foutje maakt of de weg is afgezet.
Dan moet je ook een echt navigatiepakket gebruiken en niet een dat continue online z'n kaarten wil ophalen. TomTom, Route66 en McGuider werken uitstekend zonder data abo.
Dit vind ik toch weer vallen onder een ergen vorm van koppelverkoop.
Als iemand een smartphone wil hebben mag hij toch zelf bepalen of hij wel of geen internet erop wilt?
Mijn moeder heeft bijvoorbeeld een windows mobile smartphone voor d'r agenda en tomtom. Daar heeft ze helemaal geen Internet voor nodig.
Natuurlijk is internet wel handig maar om het nou te verplichten...

Zoals T-mobile het in nederland doet met bijvoorbeeld de G1 vind ik wel goed.

Je kan hem kopen zonder data bundel maar bij de bestelprocedure staat wel met rode letters dat de telefoon eigenlijk bedoelt is voor op internet.

(En de G1 maakt blijkbaar weleens stiekem een verbinding)
(En de G1 maakt blijkbaar weleens stiekem een verbinding)

De G1 heeft constant een verbinding met Internet.
T-Mobile instellingen zitten erin gebakken en kunnen ook niet verwijderd worden om internettoegang te blokkeren. Of je moet een Telfort simkaart erin doen ofzo.
(Ja T-M G1 is Simlockvrij)
Als ik de verhalen uit Amerika zo lees dan wordt je niet blij... hoge kosten, providers die zaken afdwingen. Aan de andere kant hebben ze natuurlijk wel continentwijd 1 tarief en dat is natuurlijk ook wat waard.

Over dekking gesproken trouwens, was laatst in Duitsland op vakantie en had daar een Aldi Prepaid kaartje (E-Plus) met data voor gecheffed (15 euro en je hebt een maand flat fee internet, kaart zelf kost 12,95...). Dan ga je nog wel eens anders denken over de dekking van T-mobile... doordat NL zo'n plat dichtbevolkt landje is is die dekking hier eigenlijk gewoon geniaal (ja, zelfs bij T-mobile).

[Reactie gewijzigd door XElDiablo690 op 23 augustus 2009 11:39]

Mobiel bellen is in de USA zowiezo een ramp. Toestellen zijn daar veel vaker dan hier aan providers gekoppeld, en voordat er daar gsm providers kwamen had je een systeem waarin je nummer aan het toestel i.p.v. aan een makkelijk te verwisselen simkaart gekoppeld was en je dus niet zomaar een los toestel kon kopen. Koppel dat aan iets als betalen voor ontvangen gesprekken en je hebt een idee waarom de mobiele markt daar jaren achter loopt op die van de EU, en al helemaal op die van Azie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee