'PSP2 krijgt betere gpu dan de iPhone 3GS'

Volgens de Spaanse tak van Eurogamer, die claimt vertrouwelijke documenten van Sony in handen te hebben, komt Sony met een gloednieuwe PlayStation Portable die een krachtiger grafische chipset zou bevatten dan de iPhone 3GS.

De nieuwe PSP zou voorzien zijn van een PowerVR SGX543MP4 gpu, die veel lijkt op de SGX535 gpu die in de iPhone 3GS zit. De grafische chip van de nieuwe PlayStation Portable zou echter een quad-core zijn en zodoende 133 miljoen polygonen op het beeldscherm kunnen toveren, in plaats van de 28 miljoen polygonen die de iPhone 3GS kan produceren. Dit zou ervoor zorgen dat de nieuwe PSP veel ingewikkelder 3d-graphics aankan. De kwaliteit van de graphics zou hierdoor ook hoger zijn dan die van de oude Xbox-console, zo meldt Eurogamer.

De website heeft behalve de informatie over de gpu nog geen andere details van de 'PSP2'. Wel geeft Eurogamer aan dat het apparaat nog lang niet uitontwikkeld is: de nieuwe PSP zal waarschijnlijk op zijn vroegst eind 2010 het levenslicht zien. Een eerdere datum lijkt ook onlogisch omdat Sony Computer Entertainment later dit jaar nog de PSP Go op de markt zal brengen. Mochten de geruchten op waarheid berusten, dan zal de PSP Go slechts een tussenstap blijken te zijn op weg naar een echt nieuwe PSP.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

08-07-2009 • 12:44

96 Linkedin

Lees meer

Sony kondigt PSP2 aan Nieuws van 27 januari 2011
'PSP2 heeft 3g en oled-touchscreen' Nieuws van 24 januari 2011
'PSP2 net zo krachtig als PS3' Nieuws van 13 januari 2011
Sony verlaagt prijs PSP Go Nieuws van 26 oktober 2010
Sony schrapt umd-omruilprogramma Nieuws van 28 september 2009
PSP-4000 krijgt mogelijk uitschuifscherm Nieuws van 24 februari 2009

Reacties (96)

96
87
42
2
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 19339
8 juli 2009 13:19
Alsof graphics alles zeggen. De PSP kan technisch gezien ook betere graphics maken dan een Nintendo DS, maar welke verkoopt beter? Ah.

Ga je eens op kwaliteit van de games focussen of zo, in plaats van meer polygonen per seconde tekenen. Kwaliteit boven kwantiteit. Zo geweldig goed lopen PSP-games nou ook weer niet.

Beter dan een Xbox, ook zoiets. En de Xbox had weer betere graphics dan een PS2. Maar ze kunnen moeilijk zeggen "PSP2 betere graphics dan een PS2", want de PS2 wordt nog verkocht, terwijl de Xbox al zo ongeveer end-of-life (in ieder geval end-of-sales) is.

Om nou een vergelijking te maken met een product wat niet meer te koop is en dus duidelijk verouderd, tja, als je het daarvan moet hebben...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 8 juli 2009 13:22]

Op metacritic zie je dat de psp evenveel, zo niet meer goede games heeft als/dan de DS.
Heeft er niets mee te maken dat de spellen grafisch 2 generaties boven de DS zitten..
De PSP2 is dan ook primair bedoelt voor gamen, waar de iPhone 3GS toch iets meer functionaliteit heeft. Beetje vreemde vergelijking in mijn optiek.
de iPhone is primair bedoelt om mee te bellen, maar heeft ook veel meer marktaandeel kunnen veroveren doordat ook andere toepassingen er zeer succesvol op gedaan kunnen worden...
(waarbij het overigens niet zozeer draait om de technische voorwaarden die optimaal zouden zijn, integendeel, maar een combinatie van ontwikkelgemak, slimme marketing én een sterk distibutiemechanisme voor toepassingen ontwikkeld voor dat platform)

De PSP zal inderdaad primair ontwikkeld worden voor gaming, maar voor een eventueel succes zal het heel belangrijk worden of het ding ook in de breedte meer functionaliteiten kan bieden, waarbij het raakvlak met PDA's, Mediaspelers erg groot zal zijn en het dus zeker ook een overlap met de iPhone zal krijgen , alhoewel ik denk dat ze niet echt direkte concurrenten zijn, vooral omdat ze zich richten op een ander marktsegment qua 'placement' (alhoewel kopers zelf zich natuurlijk niet noodzakelijk altijd zich gebonden voelen aan op welke doelgroep een product het meest getarget wordt)
De Iphone is primair een muziekspeler waar een bellen functionaliteit aan toegevoegd is.
Ik ben het volledig met mezstah eens. De iPhone is primair een iPod met als extra'tje een belfunctie.

Dit is ook helemaal niet gek. In den beginne had je computer fabrikanten en telefoon fabrikanten. Telefoon fabrikanten gingen steeds meer 'computer dingen' aan hun telefoons toevoegen en computer fabrikanten hebben om een gegeven moment een bel functie aan hun gadgets toegevoegd. Zo ongeveer in het midden hebben ze elkaar ontmoet, maar de afkomst is nog steeds wel duidelijk.
Anoniem: 19091
@mezstah8 juli 2009 13:53
Daarmee doe je de iPhone toch echt te kort.
Ook al vind je het zelf geen fijn apparaat (en daarvoor zijn genoeg redenen te verzinnen), je kunt niet ontkennen dat het ding wat betreft functionaliteit en gebruiksgemak van telefoons/mobiele browsers/organisers voor een revolutie gezorgd heeft.
En het is een prettige muziekspeler bovendien.
het is een telefoon, de psp2 is een spelconsole, ik vind het een hele vreemde vergelijking.

net zoiets als, kijk deze boot heeft een grotere motor dan die mercedes.... ja dus? wat heb ik aan die info?
De gemiddelde netbook is ook sneller, kan je ook spelletjes op spelen, en sommigen kunnen ook bellen, maar het is totaal geen relevante info..

vreemd bericht.
Niet helemaal, beide zijn het uiteindelijk handheld devices, en heeft de iphone de laatste tijd met o.a. games veel mensen weten te trekken, grotendeels vanwege de sterke gpu, waardoor een plotselinge concurrentie ontstond.

Een netbook daarentegen is vaak niet sneller op dit gebied en is werkelijk een andere vergelijking omdat het geen handheld is.
Ik snap wat je bedoeld maar hoe je het went of keert Mezstah heeft gelijk :)
Zelfde dat een WM phone een PDA is waar bellen aan toegevoegd is :)

Daar kan je niet om heen en doe je de IPhone echt niet mee te kort want het is een damn goede MP3 speler :D

Toch maakt de techniek geen flikker uit, als ze nou eens het platform 100% ondersteunen en ervoor zorgen dat Third party's hetzelfde doen wordt het pas een succes en dat kan je van de PSP nu niet zeggen!!!

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 8 juli 2009 15:43]

Niet alleen dat, de iPhone 3GS is bijvoorbeeld al uit en voor de PSP2 is het de vraag of die er ooit gaat komen. En als hij er al komt is dat zeker niet binnen een jaar, op technisch gebied veranderd er zoveel in een jaar.

Voor wat betreft PSP2 hoop ik dat ze er ook een telefoon van maken (of iig 3G voor downloads en online gaming).
Ik vind het ook een vreemde vergelijking... maar om een andere reden.
Apple kennende zitten ze niet stil in Cupertino. dus tegen de tijd dat de "PSP2" ooit het levenslicht ziet heeft de iPhone 3GS alweer 1 of 2 opvolgers.
Nog een reden om geen PSP Go te kopen. Je zou wel gek zijn om een PSP Go te kopen als er een jaar later een superieur apparaat (PSP 2) op de markt komt.
Daar geef ik je gelijk in.

Marketing technisch is dit heel slecht van/voor SONY om nu al voor de release van de PSP Go al de PSP2 aan te kondigen.

De PSP Go is al niet geliefd bij het publiek wegens het ontbreken van de UMD en het toch gelijk blijven van de accuduur (en de daarbij veels te hoge prijs). Ik vrees daarom voor zeer slechte verkoopcijfers van dat apparaat nu er volgend jaar een waardige opvolger komt.

Edit voor reply.
OPSLAGHOND: Niemand luistert hier meer naar fanboys zoals jij! Vooral omdat er nog posts onder je staan die mijn post bevestigen. That is why you fail, LOL!

[Reactie gewijzigd door Thief op 9 juli 2009 10:14]

Maar Sony heeft ook niets aangekondigd, dit zijn puur en alleen nog maar geruchten..
Daar geef ik je gelijk in.
Lastige he, de eerste dikgedrukte lettertjes lezen!
Een Spaanse tak van een website claimt ... oftewel een gerucht!
Marketing technisch is dit heel slecht van SONY om nu al voor de release van de PSP Go al de PSP2 aan te kondigen.
En gewoon doorgaan ...
De PSP Go is al niet geliefd bij het publiek wegens het ontbreken van de UMD en het toch gelijk blijven van de accuduur (en de daarbij veels te hoge prijs). Ik vrees daarom voor zeer slechte verkoopcijfers van dat apparaat nu er volgend jaar een waardige opvolger komt.
Zucht ... vooral doorgaan ...
Maar na de release van de PSP2 komt 3 jaar later de PSP3 uit. En dan na nog eens 3 jaar.... oftewel je zou dan nooit meer iets kunnen kopen, beetje dat zelfde gezever wat je vaak hoort mbt videokaarten.
Ik zou het niet erg vinden om € 250 neer te tellen voor een apparaat wat technisch gezien superieur is aan z'n voorganger, maar Sony brengt nu een apparaat (PSP Go) op de markt wat nauwelijks een vooruitgang is t.o.v. zijn voorganger (PSP-3000).

Ik wacht dan liever een jaar en ik denk met mij nog velen.
Om nou te zeggen dat PSP2 een betere gpu krijgt dan een iphone 3gs en oude xbox is wel een hele verkeerde vergelijking. Zeker nu de xbox toch al een aardige tijd bestaat.

Veder is het mooi een quadcore in een PSP2 alleen hoelang zal dit de accuduur gaan verminder en hoeveel effect zal dit op de graphics hebben die we dan te zien krijgen?

Ik vind persoonlijk dat de graphics van de PSP toch niet echt vooruit zijn gegaan de laatste tijd :9
Vergelijking met de oude XBOX staat to het feit dat wij het hier over een draagbaar spelcomputer hebben. Dan is dat toch best indrukwekkend als je dat voor elkaar krijgt. Factor x verkleind, intern beelscherm en al.

Een quadcore in een PSP2 kan prima, je moet even nagaan in hoeverre de load zal zijn en welk wattage.

De graphics van de PSP niet echt vooruit gegaan zijn? Ga jij eens even heel snel God of War spelen. Of bijv. Resistance Retribution... Ziet er anders allemaal verdomd goed uit hoor.

Je zit een beetje ongegeneerd te bashen.
Anoniem: 305821
@SkyStreaker8 juli 2009 14:25
De R* titles op de psp (GTA vice city/liberty city stories & Midnightclub dub edition) zijn grafisch beter dan Resistance Retribution imho. en die zijn er al een tijdje.
Dit nieuws bericht is waarschijnlijk neergezet omdat er vaak wordt gezegd dat de iPhone krachtiger is dan de huidige handhelds (DS/PSP)

Zie ook:
iPhone 3G S 'can surpass PSP power'
Apple’s new iPhone 3G S has the potential to outdo Sony’s PSP in terms of graphical capabilities.That was the assessment of Michael Schade, CEO of the Germany-headquartered mobile phone developer Fishlabs.
http://www.mobile-ent.biz...G-S-can-surpass-PSP-power

Zelfs Carmack:
Carmack says iPhone is "more powerful than a Nintendo DS and PSP combined"
http://www.engadget.com/2...an-a-nintendo-ds-and-psp/
En:
http://www.engadget.com/2...hare-as-gameloft-commits/
Dat klopt wat je hier allemaal noemt, maar zoals dit artikel nu is opgemaakt zijn het vreemde vergelijkingen als je niet meer en diepgaandere achtergrond informatie hebt. Het zou verstandiger zijn om deze zaken ook te benoemen in het artikel of het artikel beter over te nemen vanuit het bron-artikel.
Anoniem: 254370
8 juli 2009 12:47
Een betere GPU in een Portable console dan in een telefoon. Lijkt mij dat je niet minder mag verwachten als het om een PSP gaat.
Wat voor een accu krijgt deze psp2 mee? een quad core gpu klinkt nogal een batterij verslindend monster :D
En nu maar hopen dat we er straks ook nog PS3 spellen op kunnen spelen :P misschien ps3 "lite" games?
Zoals de spellen in de online playstation store die je voor 2/5 euro zo kunt kopen.
Mensen, ik ben een van de grootste iPhone fans/bezitters/aanhangers, maar seriously: fack de iPhone! Een PlayStation portable is iets totaal anders en ik zie ook geen enkel verband tussen de twee. Een iPhone kan spelletjes spelen ja, zo bezit ik myst en nog enkele andere titels, maar het komt totaal niet in de buurt van een echt psp spel. Zo is een psp titel uit 2004, ridge racer nog altijd vele malen vermakelijker dan alle onhandige accelerometer en touch bestuurde games op de iPhone. Ook is er nog geen enkel spel wat grafisch bij een psp titel zoals bijvoorbeeld God of war in de buurt komt. Terwijl de originele iPhone zogenaamd krachtiger zou zijn grafisch.
Beetje offtopic allemaal, maar mijn punt blijft, hou de iPhone eens erbuiten.

Als het om een iPhone clone gaat, vooruit, de psp was er echter al jaren voor de iPhone, dus please..

[Reactie gewijzigd door Faust op 8 juli 2009 13:40]

Mochten de geruchten op waarheid berusten, dan zal de PSP Go slechts een tussenstap blijken te zijn op weg naar een echt nieuwe PSP.
Ik wist het... PSP Go was een voorbode van een volledige PSP versie 2.0.
Ik had voorspeld dat er iets na PSP GO komt, misschien wel een nog uitgebreide versie van PSP. Dus mijn voorspelling komt misschien uit, ik hoop van wel, want PSP Go sloeg nergens op!!!!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 8 juli 2009 14:39]

Tja, beetje onzin post maargoed, iPhone = clicks.

Ik denk dat de GPU in de iPhone veel minder belangrijk is als die in de PSP. Op de PSP zijn praktisch alle spellen 3d, of maken gebruiken van 3d. Als je de best verkocht spellen op de iPhone ziet zijn dat allemaal 2D spellen, bijvoorbeeld Flight Control, Fieldrunners, Peggle, Toki Tori, DrawRace etc. pick up & play. Geen enkel van de genoemde spellen zijn groter als 10 mb, over 3G te downloaden etc. Terwijl je op de PSP spellen als God of War heb, een 'echte' Metal Gear Solid etc.

[Reactie gewijzigd door Kura op 8 juli 2009 14:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee