Volgens de Consumentenbond werpen fabrikanten en winkels zoveel drempels op, dat het voor consumenten vrijwel onmogelijk is om hun geld terug te krijgen als ze geen Windows op hun computer meegeleverd willen krijgen.
Als een consument een computer zonder Windows Vista koopt, kan hem dat 35 tot 100 euro aan licentiekosten schelen - alleen zijn ze niet te vinden, aldus de bond. De Consumentenbond bezocht computerwinkels in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem en Ede; alleen Paradigit en Computerland en kleinere winkels bleken in staat een pc zonder het besturingssysteem van Microsoft te leveren. De bevindingen staan in de juli/augustus-editie van de Digitaalgids van de bond.
Wie een pc met Windows koopt maar niet akkoord gaat met de licentievoorwaarden, zou zijn geld moeten terugkrijgen. In de praktijk blijkt dat moeilijk af te dwingen. Dell en HP hebben het beleid dat er geen terugbetaling geschiedt. Bij Samsung en Sony is er volgens de bond geen beleid, waardoor ook bij deze fabrikanten geen restitutie mogelijk is. Acer, Packard Bell en Asus bieden wel de mogelijkheid geld terug te geven, maar bij deze fabrikanten moet de klant eerst voor eigen rekening zijn systeem opsturen, omdat de bedrijven er zeker van willen zijn dat Windows niet is gebruikt.
Medion en MSI zouden wel zonder aanvullende nadelige eisen geld terug geven. Bij MSI is dat in ieder geval geen strak gehanteerd beleid, zo blijkt uit een recente posting van GoT-forumlid Collen, die bij een restitutieverzoek van MSI te horen kreeg: "De klant heeft het volgende probleem, hij heeft hardware gekocht waarbij de software wordt geleverd. Dit is een totaalproduct, dus zou hij alles terug moeten sturen. De oem-licentie is namelijk gekoppeld aan de hardware."
Collen zou echter verkeerd voorgelicht zijn. "Wij hebben wel degelijk het beleid dat klanten hun geld terug krijgen. In de praktijk gebeurt dit ongeveer één keer per jaar", verduidelijkt Jorrit Blanksma van de Sales-afdeling van MSI. "Winkeliers moeten dan contact met ons opnemen en het zegel van de Windows-licentie opsturen. Dat sturen wij vervolgens naar MSI Taiwan, die het doorgeven aan Microsoft Taiwan. Uiteindelijk komt het bij Microsoft in de VS, die het geld teruggeeft aan Microsoft Taiwan en zo volgt het bedrag de keten terug naar de winkelier. De klant kan zijn restitutie een half jaar na de aanvraag verwachten." Volgens Blanksma zou MSI wel meer systemen zonder Windows willen leveren maar is de vraag hiernaar zo laag dat het de moeite niet loont. "De prijzen van die notebooks zou daardoor niet lager komen te liggen dan die met Windows."
Microsoft blijkt van mening te zijn dat de klant met een licentie inderdaad een totaalproduct krijgt, waarbij woordvoerder Ralf Becks de vergelijking trekt met een auto, waar de motor ook onderdeel van het totale product vormt. In de licentievoorwaarden legt de softwarefabrikant de verantwoordelijkheid bij fabrikant en installateur: "Afhankelijk van hun restitutiebeleid krijgt u het aankoopbedrag terug." Overigens biedt ook Apple geen geld-terug-mogelijkheid voor mensen die geen Mac OS X op hun Apple-systeem willen.
Ict-jurist Arnoud Engelfriet zegt in de Digitaalgids dat winkeliers verplicht zijn het geld terug te geven omdat Microsoft niet eist dat Windows wordt meegeleverd: "Winkels dienen zich aan deze afspraak met Microsoft te houden en dus mee te werken aan het terugbetalen." SP-kamerlid Arda Gerkens wist in 2007 na kamervragen al een onderzoek van de NMa naar koppelverkoop af te dwingen. De NMa heeft het dossier echter bij EU-commissaris van Neelie Kroes gelegd, die tot dusverre alleen heeft gezegd dat ze de zaak volgt. Dat was reden voor Gerkens om de zaak opnieuw in de Tweede Kamer ter sprake te brengen.
Update 16.52: tweaker Philflow wijst er op dat Dell wel degelijk in gevallen geld terug geeft aan Windows-weigeraars, zoals blijkt uit een topic op GoT.