Dinsdagmiddag heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Rusland de GOCE-satelliet gelanceerd. De kunstmaan gaat een minutieus model van het oppervlak van de aarde en van fluctuaties in de zwaartekracht maken.
De GOCE is dinsdag om 15:21 Nederlandse tijd vanaf de Russische Plesetsk-basis gelanceerd. De eerste poging, vierentwintig uur eerder, werd zeven seconden voor tijd afgebroken wegens een storing in de lanceerinstallatie. De iets meer dan vijf meter lange satelliet wordt naar een hoogte van 263 kilometer gebracht, wat aanzienlijk lager is dan gebruikelijk. Omdat er op deze hoogte nog lucht aanwezig is, heeft de satelliet een gestroomlijnd uiterlijk en draagvleugels.
De Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer gaat verschillen in de zwaartekracht op verschillende plekken op aarde zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen. Dat moet uniforme hoogtemetingen mogelijk maken, nieuwe inzichten verschaffen in de manier waarop de oceanen bewegen en leiden tot een beter begrip van massaverdeling in de aarde, wat nuttig kan zijn bij het voorspellen van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Verder hopen de wetenschappers dat de missie nuttig is voor het onderzoek aan de opwarming van de aarde.
De 350 miljoen euro kostende GOCE-missie is de eerste in een reeks van ESA-missies die als doel hebben om tegen betrekkelijk lage kosten wetenschappelijke gegevens te leveren. Eigenlijk had de Cryosat-kunstmaan, die metingen aan de poolkappen had moeten doen, in 2005 de primeur moeten hebben. De Rockot-draagraket, waarvan ook een exemplaar voor de lancering van de GOCE wordt ingezet, stortte destijds echter neer.
Aan de constructie van de Goce is door 45 bedrijven in 13 Europese landen meegewerkt. Daartoe behoren ook de Technische Universiteit Delft, die expertise over satellietbanen levert, en de Nederlandse bedrijven Dutch Space en Bradford Engineering, die respectievelijk zonnepanelen en onderdelen voor de aandrijving leverden. De missie duurt twintig maanden maar kan worden verlengd als er voldoende brandstof over is.