Philips verkiest Healthcare boven Consumer Lifestyle

Philips-topman Pierre-Jean Sivignon heeft woensdag nogmaals gewaarschuwd dat het elektronicabedrijf in zwaar weer zit. Door de focus op hogere marges lijkt de divisie Consumer Lifestyle minder belangrijk te worden.

Begin dit jaar werd bekend dat Philips voor het eerst in jaren weer verlies had geleden. Vooral de Consumer Lifestyle-tak had het moeilijk door de dalende vraag naar lcd-tv's, waarbij de economische recessie vooral het laatste kwartaal van 2008 voelbaar was. Hoewel Philips er bij de presentatie van de jaarcijfers al geen doekjes omheen wond, luidt financieel directeur Sivignon opnieuw de noodklok.

Tijdens een bijeenkomst voor analisten en investeerders in Londen woensdag herhaalde Sivignon dat de consumentenmarkt er voor de elektronicafabrikant niet rooskleurig uitziet. Hoewel volgens de fabrikant de prijserosie voor televisies vaart mindert, blijken winkeliers nog altijd weinig voorraad te houden om zo hun risico's te minimaliseren.

De financiële topman benadrukte in zijn presentatie dat Philips meer dan ooit gericht is op het overeind houden van zijn liquiditeit, desnoods door in de kosten te snijden. De focus wordt dan ook meer en meer verschoven naar markten waar Philips in staat is redelijke marges te maken. In de praktijk geldt dit echter alleen voor de divisie Healthcare, die volgens de topman in 2009 dan ook weleens de grootste tak kan worden.

Healthcare zou daarmee de consumententak bijna van de eerste plaats stoten voor wat betreft de omzet. Terwijl in 2008 nog 43 procent van de omzet uit Consumer Lifestyle kwam, zal dat naar verwachting in 2009 krimpen tot 35 procent. Het aandeel van Healthcare daarentegen zal met 5 procentpunt toenemen tot 35 procent. "Wij zijn er van overtuigd dat door de macroeconomische ontwikkelingen de vraag naar gezondheidsproducten en energiezuinige verlichting jaarlijks met 6 procent groeit en flinke marges zal laten zien", aldus Sivignon.

Door Wilbert de Vries

04-03-2009 • 16:41

91

Reacties (91)

91
88
15
11
0
27
Wijzig sortering
Puur een TV als voorbeeld genomen, consumer electronics beslaat natuurlijk meer producten.

Hoewel het natuurlijk nooit goed is om te zeggen dat de 'strijd' gestreden is en dat phillips verloren heeft, is het helaas wel zo dat hun TV's niet populair zijn bij de massa. Zeker in deze tijden van crisis hechten mensen niet veel waarde aan dingen die ze niet noodzakelijk achten of niets van zien, zoals nanotinten extra kleurprecisie, en belangrijker: Ambilight-achtige fratsen.

Phillips maakt geweldige TV's, dat ontkent niemand, maar qua prijs/kwaliteit kunnen ze niet op tegen de Aziatische producenten, die niet alleen grotere volumes maken, maar ook nog eens goedkoper produceren. Het merk phillips als licentie uitgeven kan helpen, maar als het er op aankomt is er geen grotere hypocriet dan de Westerse consument. Ze willen zo goedkoop mogelijke producten, maar ook hun baan in het Westen houden. Daarom koop ik nog steeds een Phillips scheerapparaat, maarja, dat is Consumer Well-being, en die tak gaat vrij redelijk. Voor Phillips is Consumer Electronics een "Dog" geworden, volgens het Boston Consulting model, en zeker als ze nu zo'n cinemascherm maken met bioscoop verhoudingen, denk ik dat ze zichzelf in een nichemark storten. Helaas zullen door het gebrek aan volume de prijzen daar door moeten stijgen, en ik vraag me af of de consument dat doet.
Ik ben het helemaal met je eens. Philips maakt *de beste* TV's alleen zijn de idd stukken duurder dan de Aziatische concurenten. Voor de Jan-Modaal zal in barre tijden naar een goedkopere TV grijpen als de specs ongeveer even goed zijn.

Immers heb ik laatst nog iemand horen zeggen: "Ik koop een Samsung, want die hebben zo'n mooi rood randje." Zonder ook maar naar specs te kijken :s.

Anyway, ik hoop dat dit Oer-Hollands bedrijf niet tenonder gaat aan de malaise van de economische teruggang.
Ik ben altijd Philips minded geweest, maar daar ben ik toch wel van genezen. Ik heb te veel mee gemaakt met Philips CE producten dat er bij mij i.i.g. geen Philips meer binnen komt. We beginnen:
Cassette speler, na een maand motor control IC kapot, vervangen, twee maanden later weer kapot.
Het beroemde K12 chassis, gare connectors en een lijntrafo die het nodig vond om zich los te solderen. Hier komt de beroemde "Philips klap" vandaan. De beeldbuis was gewoon gaar, verloor zijn lichtsterkte na verloop van tijd. De verbeterde versie van deze buis (X-type) zat in B&O TVs (!). Overigens was de K9 een wonder.
Het D3 chassis, beeldbuis vertoonde kleurvlekken door het kromtrekken van het masker. Verloor spontaan alle kleur door de gare IIT chipset. Hele chipset moest vervangen worden.
Artistic chassis. Beeldbuis (ja beeldbuis) maakte lawaai ("u heeft goede oren!"), tot 5 keer toe deflectie tor er uit gevlogen, bij de 6e keer heb ik hem in de container geflikkerd. Software was gaar, regelmatig watchdog resets. Zelfde TV bij mijn ouders vorige maand ook de geest gegeven (ik heb ze aangeraden een Panasonic te kopen). Een breedbeeld versie die ik ook nog had; idem dito.
Satelliet tuner; uit de doos defect (sloeg zijn zenders niet op). Vervangend apparaat; na 6 maanden geen beeld meer.
Digitale tuner, stemde af naast het grid (50kHz), en begon na verloop van tijd te vervormen.
Philips Autolampen, gaan korter mee dan Osram lampen. Moet ik nog ff doorgaan? Philips: SM voor consumenten!
B&O is geen kwaliteit, B&O is puur, enkel en alleen design en een grote naam, daarom dat het spul zo duur is. Maar meerdere eigenaars zullen het nooit meer kopen, spul gaat regelmatig kapot, zeker afstandsbedieningen.

En over die lampen, ik heb bij Philips Lighting gewerkt, TL buizen overigens. Maar ik heb regelmatig Osram over die lijn zien vliegen alsmede andere merken. Dus of dat zoveel verschil maakt...
volgens mij hoor je daar niet over te praten. Overigens heb ik bij Yohma (salades) hetzelfde gezien...
Ik heb het niet over TL buizen, daar hoor je mij niet over klagen. Nooit problemen mee gehad. Echter wel autolampen, uit eigen ervaring Osram lampen gaan 2 x zo lang mee. Dus koop ik voortaan Osram, ook al komen ze uit dezelfde fabriek.
Ik heb geen waarde oordeel gegeven over B&O, ik heb een B&O TV gezien met philips buis die niet zijn helderheid verloor, type nummers waren bijna hetzelfde alleen had de B&O buis een X achter het type nummer. Schijnbaar kunnen ze het wel, maar vertikken ze het in hun eigen producten te duwen. Overigens te maken gehad met B&O voor een design met een P90CE201 chip van Philips Semiconductors, en ik kan niet zeggen dat deze mensen het zich met een Jantje van Leiden afmaken. En wat betreft B&O afstand bedieningen; eens!
Ik zou graag willen dat Philips zich echt op het hogere segment ging richten en echt kwaliteits spul zou leveren. En ik ben echt bereid om daar meer voor te betalen, maar zolang binnen Philips discussies plaatsvinden over dubbeltjes (ook eigen ervaring), dan zal ik er geen vertrouwen meer in hebben. Ik hoop het echt, Philips doe je best.
Ze zijn duurder dan de koreanen inderdaad, maar dat zijn de japanse merken ook. Blijkbaar valt de consument voor een goedkope tv met blingbling lampjes. De bouwkwaliteit is er ook naar, maar met een lcd tv heb je daar minder snel last van dan met een crt.
Het ramsj-segment komt al een tijdje niet meer uit Korea. Niet dat de Koreaanse merken opeens heel goed zijn, maar ze zijn wel op weg. De echte goedkope rotzooi die na 2 jaar stuk is of het nooit helemaal goed doet, komt uit China en Turkije. Ook Aziaten, maar toch net iets andere landen dan waar je aan denkt.
Dat Philips de beste TV's maakt gaat bij mij niet op, ze zijn voor mij niets meer dan een middenmoter. Panasonic zit daar bv een heel stuk boven imo...
Philips maakt _niet_ de beste TV's.... Hoe zeer ik Philips ook een prachtig bedrijf vind (had er zelfs bijna gewerkt als er niet een nog beter aanbod voorbij kwam), maar die stelling kan je gewoon niet hardmaken. In de high-end LCD TV markt hebben Sony, Sharp en Panasonic het voor het zeggen, en dat komt omdat het gewoon verdomde goede producten zijn.

Vooral Panasonic is idd (wat Andros hier boven ook al zegt) volgens mij een van de meest onderschatte merken, waarschijnlijk omdat ze (in ieder geval hier) totaal geen reclame maken voor hun producten. Maar zoek maar eens het internet af, Panasonic producten worden over al altijd als goed tot zeer goed gewaardeerd.
Hoewel volgens de fabrikant de prijserosie voor televisies vaart mindert, blijken winkeliers nog altijd weinig voorraad te houden om zo hun risico's te minimaliseren.
Tja, vindt je het gek met hoe snel er nieuwe modellen op de markt komen, vroeger had je 1 model per jaar, nu lijkt het ondertussen 1 model per maand te zijn.. dan ga je als winkelier natuurlijk niet al groot inkopen..
Anoniem: 24394 @FluoDude4 maart 2009 16:56
Samsung was heel lang in Europa een B merk.

Rare met merken is gewoonweg dat als een grote groep mensen het gaat gebruiken, omdat het goedkoper is wordt er meer van verkocht, we vinden dat het ineens een A merk is.

Tijdje terug was er de discussie tussen de Superunie en CocaCola. Het huismerk van Superunie, FirstChoice, zou duurder worden dan CocaCola door groot in te kopen bij CocaCola. CocaCola wilde dit niet omdat hun merk hier schade door zou oplopen.

Veel mensen zien nou eenmaal een goedkoper product als slechter.
Zelfde geldt voor LG (voorheen Lucky Goldstar), dat had 10 jaar geleden net zo'n imago als Yoko. Toch is het een A-merk geworden, naar mijn idee door heeeel veel reclame.

Philips maakt het zichzelf natuurlijk ook niet makkelijk. Hoevaak zie je nu TV-reclames voor Philips tv's? En bedenk je dan eens dat Samsung, Sony en LG dat juist wel doen. Als je GoT kijkt, zie je best goede kritieken op Philips TV's, dus slecht is het zeker niet.
Behalve dat ze B-merk ontgroeit zijn door veel reclame te maken, is het design en productontwikkeling in de loop der tijd veel beter geworden. Philips daarentegen slaat qua design vaak de plank mis. Bij een aantal apparaten lijken ze LCD-displays met de lelijke karakters van 20 jaar terug nog steeds te gebruiken.
En de enige reden dat Philips het goed zou doen op medicsch apparatuur, is omdat hun opkoopbeleid van bedrijven en de bijbehorende technologieën wel in orde is. Sowieso is hun timing van afstoten van niet rendabele consumentenproducten zoals beeldbuis tv's en videorecorders erg goed. Ik denk dat Philips in de toekomst dan ook meer een technologie-investeringsvehikel zou kunnen worden.
Samsung en LG krijgen echt enorme subsidies van de Koreaanse overheid. Dat lijkt me een betere verklaring voor hun opmars. Qua kwaliteit doen de TV's van Philips echt niet onder voor die van Samsung en LG - integendeel. Maar de TV's van Philips zijn wel een stuk duurder. In Europa is staatssteun nou eenmaal verboden, als we dat al zouden willen. Philips kan dus onmogelijk concurreren met de koreanen. Dat ze nu voor healthcare kiezen is een oplossing. Ze moeten toch wat. Als ze niets doen wacht hetzelfde lot als dat van veel Nederlandse scheepswerven. Die zijn in het verleden ook kapot gegaan door oneerlijke Koreaanse concurrentie.
LG LCD televisie == Philips LCD televisie. Met uitzondering van de user interface zijn het grotendeels dezelfde apparaten, de panelen etc. komen van dezelfde fabriek, alleen besteed Philips iets meer aandacht aan het design van de behuizing en de menu'tjes op het scherm.

Dat Philips het moeilijk heeft om in die markt te verkopen verbaast me dan ook niks: een LG televisie of monitor is gewoon exact even goed als een Philips toestel, alleen is Philips een stuk duurder zoals je zelf al zegt. Zo heb ik hier ook nog ergens een oude Aristona CRT televisie. Philips verkocht exact dezelfde TV (in dezelfde behuizing zelfs) maar dan met wat mooiere on-screen graphics, en die was gelijk 75 euro duurder ofzo. Nogal wiedes dat mensen dan voor LG gaan, denk dat de meeste mensen ondertussen wel door hebben dat in het mid-range segment de kwaliteit van verschillende merken elkaar te weinig ontloopt om 100 euro of meer te betalen voor een Philips logo. Ik heb zelf een 32" LCD van LG, mijn moeder heeft een 32" van Philips, en de beeldkwaliteit is gewoon exact hetzelfde, zelfs de irritante dynamische contrast-aanpassing werkt precies hetzelfde (even irritant dus).

Wat philips moet doen is zich weer op de high-end markt gaan richten, concurreren met de Bravia's en de Aquos'en enzo. Daar vallen hogere marges op te halen lijkt me, meer ruimte om extra aandacht aan een mooi design en extra features etc. te besteden. Ik dacht eigenlijk dat ze ook die kant op aan het gaan waren met de Ambilight toestellen, maar helaas zijn die kwa beeldkwaliteit weer inferieur aan Sony of Sharp...

@rst77
Grappig weetje, dat wist ik niet dat LG daar ooit voor stond :-). Geen wonder dat ze toen als budget merk gezien werden :P

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 25 juli 2024 04:52]

Bollox, Philips TVs zijn geen LG TVs, hooguit het paneel (LG-PHILIPS), de elektronica en beeldverwerking (software) zijn toch echt anders. Sterker nog veel panelen in Philips TVs komen van Sharp. De Aristona/Erres - Philips relatie is niet te vergelijken met LG en Philips, Aristona en Erres waren merken van Philips. De enige relatie Philips met LG heeft zijn de panelen.
Beetje onzin, LG en samsung leveren gewoon goede producten naar mijn mening. Als je bijvoorbeeld naar Acer kijkt, ook een veel-verkoper, je kan niet zeggen dat hun reputatie nou een A-merk is.
De kwaliteit en innovatie van LG en Samsung staat dan ook op en veel hoger plan dan tien jaar terug - en ja, dan wordt je vanzelf een A-merk. Marketing helpt, maar zelfs de beste marketing kan een crappy produkt niet verkopen. Vergelijk maar eens de huidige Samsung en LG telefoons met die van Philips.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 04:52]

Verkoopt of heeft Philips dan ook GSM's ? Hier nog nooit in de winkel gezien !
Gaat volgens mij ook niet over GSM's, maar over gewoon "vaste" voor thuis. Daar zit Philips en Samsung in en volgens mij LG ook.
@PaulC:
Ja, Philips verkoopt ook GSM's: http://www.gsmarena.com/philips-phones-11.php
Ooit ook in Nederland (bijv. de Xeniums), maar nu vooral buiten Europa.
Philips klinkt niet sexy maar degelijk. Daarom is het des te erger dat ze al een aantal jaar bezig zijn de boel uit te verkopen, waarmee ze juist de degelijkheid de deur uit doen en op de lange termijn ook de kennis en research: Zo wordt steeds meer bruingoed en grijsgoed waar Philips op staat in werkelijkheid alleen maar van een Philips stickertje voorzien en komt dan van C-merken als Funai en Profilo-Telra.

De vraag is dus nu, komt het omzetprobleempje van Philips misschien doordat mensen door hebben dat ze voor een tientje minder hetzelfde apparaat rechtstreeks van het C-merk kunnen kopen, doordat ze voor een ander A-merk gaan, of zou het echt komen doordat de markt ingestort is en is Philips zielig en kan er niks aan doen?
Anoniem: 282252 @FluoDude5 maart 2009 02:26
Philips klinkt in mijn oren zeer goed..

Phlips staat voor innovati, technology ontwikkeling en onderzoerk...

Sony en Samsung me erh .. hoe zeg je dat, niet erg westers in de oren.
Correctie: Philips stond voor innovatie, technologie ontwikkeling en onderzoek. Het Natlab kan tegenwoordig de broek niet op houden met onderzoek voor philips alleen. Tegenwoordig verdient Philips zijn geld met het verkopen van koffiezetapparaten.

[Reactie gewijzigd door Sir Isaac op 25 juli 2024 04:52]

offtopic:
Je Nederlands vind ik persoonlijk ook wat minder *klinken*
, maar om er maar op in te haken; Philips heeft last van de crisis (welk bedrijf niet), maar richt zich meer op de healthcare omdat daar IMHO de meeste kans op winst te halen is.

Daarnaast heeft Philips zich in de Healthcare bewezen en duldt minder concurentie dan in de Consumer Electronics.

Om die reden kan ik het besluit van Philips volkomen begrijpen.

[Reactie gewijzigd door Matis op 25 juli 2024 04:52]

Anoniem: 167619 @Matis4 maart 2009 18:38
Volgens mij doet philips dat niet omdat jij denkt dat daar de meeste winst te behalen is, maar omdat ze dat zelf denken.

En als je dan zo'n taalpurist bent moet je natuurlijk geen engelse afkortingen gaan gebruiken. Dat is dubbel fout.
Ik denk dat je het wel eens erg mis kan hebben als je denkt dat de economische recessie niet op toepassing zal zijn voor uitgaven in dure medische apparatuur.
Philips heeft misschien wel veel geld verdint toen er nog grote geldkranen openstonden naar de ziekenhuizne die de nieuwste medische apparatuur wilde nhebben, maar toch is de kans groot dat ook dit feestje niet meer op dezelfde manier voortgezet zal worden. En in dat geval zou diversificatie misschien toch ee nbeter plan kunnen zijn.

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat Philips dit roept en men probeert al langer aan te geven dat ze deze richting op willen, wat de bedoeling is van het herhalen van dit mantra is mij niet duidelijk. Het lijkt me stug dat Philips zich uitsltuitend met hi-end medische apparatuur wil bezighouden. Ook daar kun je concurrentie verwachten hoor Philips.
Anoniem: 201824 @fevenhuis4 maart 2009 22:04
Ach, de vergrijzing zet gewoon door hoor. Als ze nu inspringen dan zijn ze voorbereid als over enkele decennia de klapper komt. Wellicht hebben ze dan hele innovatieve technieken bedacht om de ouderen van bepaalde ouderdomskwaaltjes af te helpen. De ziektekosten zullen de pan uitrijzen, en de economie gaat dat voelen, maar voor wie inzet op zorg, zal een graantje mee kunnen pikken. Ik denk wel degelijk dat dit een goede zet is, op de lange termijn gelet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 25 juli 2024 04:52]

<offtopic>
Ik vind sony en samsung ook niet echt sexy ofzo. Kan eigenlijk niet een sexy merknaam verzinnen, op hooguit Christine Le Duc na :P
</offtopic>

Wat gaat dit betekenen voor de toekomst van de consumer afdeling van Phillips? gaan er geen of minder producten (door) ontwikkeld worden? Ze hebben het in het artikel alleen over tv's, misschien dat dit de grootste zorg van Phillips is, maar Phillips heeft toch nog veel meer consumer producten in huis?
Anoniem: 44174 @FluoDude4 maart 2009 18:21
Eigenaardig, ik vind Philps veel beter klinken dan Sony of Samsung en ik vind BMW of Mercedes zeker minder klinken dan Subaru of Toyota.
ik vind BMW of Mercedes zeker minder klinken dan Subaru of Toyota
Lastig is alleen dat bijna niemand jou mening deelt, gezien het prijsverschil zowel nieuw als tweedehands.
Ghoztmaster heeft het ook over de klanken van de woorden, terwijl Fluodude het eerder had over bekendheid/"kwaliteits-waarde" van een merk (denk ik toch)
Nee, mijn punt is dat een woord een gevoelswaarde heeft en dat ie voor iedereen anders is.

Verder als je alleen naar de merken kijkt, zet toyota wereldwijd meer om dan BMW en mercedes samen en houd ze er netto ook meer aan over (grootste autofabrikant ter wereld)
Dus als je kijkt naar Nederland heb je waarschijnlijk gelijk, als je wereldwijd kijkt, blijkt Nederland weer eens afwijkend te zijn in dit soort dingen.

Je kunt alles op allerlei manieren bekijken.
Anoniem: 136223 @FluoDude5 maart 2009 01:20
@Ghoztmaster: Of je Karakter is eigenaardig gevormd :+ (nee, niet letterlijk beledigend bedoeld..)
't zal vast iets met jeugdige gewenning vandoen hebben; Mercedes & BMW rijden hier al langer rond & bovendien lijken NL's & Deutsch veromd veel op elkaar in velerlei opzichten.

Maar ik zie al wat Philips 'probeert', na vele mis-managements probeert men nu als laatste strohalm het 'merk' te redden dmv in exclusieve & niet gemakkelijk verkrijgbare technologie te duiken.. Of met andere woorden 2 generaties verder herkent niemand Philips nog van huismerk apparaten. |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 136223 op 25 juli 2024 04:52]

Ach nee, ziet het niet als beledigend eerder als een LOL.
Dat BMW en Mercedes hier al langer rondrijden (waar ik overigens te jong voor ben om dat te merken, toyota reed al Nederland toen ik nog een klein jochie was), betekend voor mij niet dat de gevoelswaarde hoger ligt.
Persoonlijk vind ik europese auto's (porche uitgezonderd) nu niet bijzonder uitblinken in kwaliteit, iets wat de jappanners behoorlijk onder de knie hebben, maar dat is weer een andere discussie :)

Phillips wil op een aantal plekken gewoon marge hebben, zodat de vele patenten die ze hebben zoveel mogelijk rendement opleveren.
Als je bekijkt in hoeveel produkten patenten van Philips zitten, dat is echt ongelofelijk veel. Dus ik kan het wel begrijpen als de winst van medical verdampt door de moordende concurrentie op de consumentenmarkt.
Want laten we wel wezen, de concurrentie is zó groot, dat bijna geen enkel bedrijf daar nog winst maakt en als ze al wat verdienen is het wel bijzonder weinig.
Anoniem: 87832 4 maart 2009 16:52
Met uitzondering van mijn scheerapparaat heb ik ook nog nooit een Philips product gekocht waar ik niet vroeg of laat spijt van kreeg. Duur, waanzinnig slechter user interfaces, beloofde functionaliteit die niet goed werkt of zelfs volledig ontbreekt, vroegtijdig kapot (maar nét na de garantietijd).
Philips is zooi: De originele Matchline TV's gaven na een jaar of twintig standaard de geest en de accu's van de draadloze scheerapparaten kon je ook maar iets van duizend kaar opladen voor je nieuwe moest installeren, dan waren de koppen nog niet eens versleten. ;-)
De originele Matchiline TV's werden 9 jaar na het begin van de productie teruggeroepen wegens brandgevaar, maar eenmaal verholpen hadden ze inderdaad practisch het eeuwige leven. Die kwaliteit is door Philips later nog maar 1 of 2 keer overtroffen en door andere merken maar zelden. Al met al inderdaad hele degelijke zooi :D
zooi? Als je het sarcastisch bedoelt, ben ik het met je eens, zoniet, wil ik er graag op reageren:

als een tv 20 jaar meegaat, noem ik het best een prestatie en geen zooi.

De oplaadbare batterijen (die dus in de draadloze scheerapparaat zitten ;)) zijn bedoeld om 200-500 keer opgeladen te worden. Dat is gewoon het levensduur van die dingen. Zoek maar es op.

Ik heb overigens zowel goede als slechte ervaringen met Philips. Mijn tv doet het nog gewoon na 4 jaar. Laatst kraakten de boxen, heb ik die opengeschroefd, de aansluitpunten opnieuw gesoldeerd en was weer prima. DIa zal dus nog een tijdje meegaan (hoewel een LCD toch wel aantrekkelijk klinkt)

Mijn DVD speler (van PHILIPS) ziet er ook mooi strak uit en is ook makkelijk te bedienen. Ik heb die uitgekozen omdat er PHILIPS op staat... Een nadeel is wel dat het niet alles afspeelt wat mijn "goedkope" b-merk apparaatje trekt.

Wat ik met mijn post bedoel, iedereen ervaart dingen anders, wat ik een klein minpuntje vind (boxen solderen, af en toe andere speler gebruiken) Vindt iemand anders weer een GROOT mispunt (accu kapot na 1000 keer opladen ;)) Het zegt echter alleen iets over een apart geval en niet over de betrouwbaarheid van een merk.
Ik heb juist met de T.V.'s van Philips de beste ervaringen gehad. Simpele user interface, goed geprijsd, strak design en alles werkt vlot en snel. De enige slechte philips tv die ik heb meegemaakt was een van de allereerste generatie LCD's die een slechte analoge decoder had. Maar die is volgens mij al jaren oud. Tegenwoordig zijn de analoge decoders goed in orde naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door CR35 op 25 juli 2024 04:52]

Anoniem: 44174 @CR354 maart 2009 18:23
Precies, die ervaring heb ik ook en als een kleine tv na 18 jaar kapot gaat zijn er nog gewoon onderdelen om te repareren (en niet duur).

Als je bijvoorbeeld Panasonic of Pioneer neemt, kun je na 3 tot 4 jaar al geen onderdelen meer verkrijgen, deze merken vinden een TV dan al oud.
Kan me volledig in jouw reactie inleven. Heb meerdere malen hetzelfde meegemaakt, maar dan bij elk Philips product dat ik heb gehad. (3x kapotte CRT monitor, 6x kapotte DVD branders, De waterpompjes in de Senseo die het na 1,5 jaar begeven, 1x kapotte DVD speler en last but not least een kapotte TV.

Op mijn vorige stage werd er gebruik gemaakt van de medische producten van Philips (Medische spraakrecorders) die waren van uitstekende kwaliteit, en konden ook wat verdragen --> Ja, artsen schijnen met de dingetjes te gooien als het niet werkt. Het ware simpele apparaatjes, die deden wat ze moesten doen. Alleen waren er goedkopere (en betere) concurrenten.

Ik heb er geen vertrouwen meer in, ondanks de recessie ga ik wel voor de concurrent.

[Reactie gewijzigd door Charles Nasi op 25 juli 2024 04:52]

Er zijn maar een paar grote beeldbuisfabrieken op de wereld, waarvan eentje van Phillips. Schroef een willekeurig met TV open en de kans is dik dat er gewoon Phillips hardware in zit (beeldbuis + wat bijbehorende electronica).

Gewoon omdat de beeldbuizen goed zijn.
Dan heb je extreem pech gehad. Van de Philips CRT-monitoren heb ik er sinds 2001 tot aan het einde van het tijdperk toch al gauw enige tientallen verkocht, en daarvan precies 2 stuks teruggezien (1 daarvan heb ik ter plekke bij de klant gerepareerd door een paar soldeerverbindingen opnieuw te maken, de andere heb ik afgeschreven).
Anoniem: 190996 4 maart 2009 17:14
Als je op een mammoettanker vaart waar een fundamenteel lek in zit dan kun je natuurlijk naar een deel lopen dat nog droog is. Slimmer is het om het lek op te sporen en te repareren.

Philips scoort op gebieden waar de concurrentie ontbreekt. Maar dat zal echt niet zo heel lang duren. Alleen al de autonome vraag in Azie naar healthcare producten is voldoende om een eigen industrie op te bouwen. Die daarna natuurlijk exporteert naar gebieden waar Philips actief is.

Het blijft wonderlijk hoe Philips vaak in staat is om de plank mis te slaan. Op onderdelen excellent maar het geheel niet beter dan matig.

Waar dat lek is te vinden? Wat mij betreft niet in het imiteren van het design van Braun of Apple. Wat ze wel mogen overnemen is de betrokkenheid van het management van Apple bij haar producten. En pas dingen op de markt brengen als ze goed zijn.
Het lek is helaas veel structureler dan wat gejatte designfilosofie, maar verder ben ik het vrijwel woordelijk met jouw betoog eens.
Anoniem: 158240 4 maart 2009 20:09
Wat veel mensen vergeten zijn de (eindeloze) subsidies die de Koreaanse overheid geeft aan o.a. Samsung. Natuurlijk leven wij in de droom dat Philips in een eerlijke, vrije markt concurreert, dus als Philips de hand ophoudt, of als banen richting het buitenland dreigen te verdwijnen, komt Philips voor een gesloten deur.

Die Koreanen krijgen op een gegeven moment ook wel de rekening gepresenteert van al die subsidies, maar tot die tijd slaat Nederland een beetje de plank mis als het gaat om Philips.

Een paar importbarrieres zou niet misstaan IMO. Als Korea subsidieert, mag men zichzelf (de eigen bedrijven) verdedigen. Maar ik denk niet dat men of begrijpt wat hier gebeurt, of uberhaupt een ene moer geeft om de eigen bedrijven. Laat staan de banen.

Genoeg voorbeelden van o.a. Japan, die een 27% importheffing instelde voor Hynix bijvoorbeeld.

Dat een westers land geen hi-tech productie kan hebben is een fabeltje. Als Elpida (=> Kingston!) gewoon in Japan wordt geproduceerd, dan kunnen Nederlanders ook wel de (eind) assamblage van Philips TV's doen. Net zoals vroegah. Scheelt weer wat werklozen. En als Philips jammert dat dat geld kost, dan moet de het WW fonds hun maar helpen, want WW en bijstand voor die lui is nog duurder.

"Laissez-faire" Balkenende geeft die jobs alsnog weg aan de Koreanen en Philips steekt de bespaarde centen in een nieuwe corporate jet. De werkeloze WW-ers aan de grond mogen hem dan zien opstijgen als beloning.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 25 juli 2024 04:52]

Philips innoveert, maar plukt daar lang niet altijd de vruchten van. Ze bedenken soms schitterende dingen, wat niet altijd goed wordt uitgewerkt of geimplementeerd.

Toch zal bijv. de Senseo alleen al Philips geen windeieren leggen, iedereen heeft er zowaar eentje en vervangt ze na 2 jaar ook nog 's. Knappe zet was dat zeg.
Ja iedereen vervangt ze na 2 jaar omdat ze er dan opeens mee ophouden, of gaan lekken of iets anders gaat kapot. Wij zien hier al toe aan onze 3e senseo, en niet omdat we weer een nieuw kleurtje wouden hebben.

Maar Philips is ook erg goed in het creëren van crisis. Toen het jaren geleden niet denderend ging hebben ze zelf een crisis verzonnen om mensen te kunnen ontslaan en zijn er ook mee weggekomen. Vrouwen van mannen die ontslagen waren hebben zelfs brieven gestuurd met dat ze het niet erg vonden omdat het bedrijf anders failliet zou gaan, iets wat helemaal niet het geval was.

Maar Philips is de laatste jaren steeds meer gaan focussen op de Healthcare, het is inmiddels de belangrijkste producent van ziekenhuis apparatuur. Zo gek is het dus niet dat ze zich daar meer op willen focussen. En buiten de Senseo en tv's om doen Philips het volgens mij niet zo geweldig goed op de consumenten markt, hoogstens een dvd speler of surroundset die redelijk verkoopt.
Ik kijk vol verwachting naar Philips hun aankoop praktijken van producenten en specialisten in LED-verlichting. Gaat Philips daar voorop lopen, of werken ze de mythe in de handen dat de olieproducenten een auto achterhouden die op water loopt? Its a car, and it runs on WATER man. Ik denk dat het een star kan zijn als ze voorop gaan lopen en snel zijn om LED verlichting naar een niveau te tillen dat op zijn minst iedereen in Nederland die dingen gebruikt. Maar om heel eerlijk te zijn, vrees ik het ergste, immers:

Welk weldenkend bedrijf zal zijn brood proberen te verdienen in een concurrerende markt met een gebruiksvoorwerp wat 35 jaar lang meegaat, en niet al te duur mag zijn omdat het anders helemaal niet introduceerd? De nieuwe witte LEDs duren niet lang meer voor ze goed zijn te massa produceren, maar om heel eerlijk te zijn, als ik alle lampen in huis vervang door dit soort lampen van zo'n 25 euro/stuk, ben ik als consument per spotje misschien veel kwijt, maar ze gaan 35 jaar mee, en zuipen haast niets. Als iedereen dat doet, moet philips krimpen.
Spijker op de kop. Dat is de one and only reden dat veel vernieuwende technologie achter gehouden wordt. Het is eigelijk de moderne versie van de mythe van de 100-jarige gloeilamp. Ze kunnen em echt wel maken maar daarmee gooien ze hun eigen ruiten in.

Electrische auto's; zelfde verhaal. Bijna geen onderhoud, veel minder onderdelen die stuk kunnen en easy on te bouwen. Helemaal te gek, voor ons dan, niet voor de autobouwers.

Technologische vooruitgang is niet kunnen, maar willen. In WO2 zijn we in iets meer dan 5 jaar van 1e-wereldoorlogse tweedekkers naar straalmotoren gegaan. Toen moest het gewoon, anders werd je overrompeld door de vijand. En nu, ach, nu verkopen we onze troep toch wel.
Het is eigelijk de moderne versie van de mythe van de 100-jarige gloeilamp.
nou mythe.. http://www.centennialbulb.org/
Een superdikke hedendaags niet massa produceerbare koolstof draad in tegenstelling tot een wolfraam draad, en een niet machinaal produceerbare dikke glaslaag. Inderdaad, vroeger bouwden ze alles steviger ;) Niet dat het veel beter is, want er komt en kwam nooit veel licht van, als de hedendaagse al beetje oranje zijn, zijn deze dingen meer rood.
Toch is de 100 jarige lamp geen mythe en ook met recente massaproductie zonder problemen te realiseren. Energieklasse is dan wel ergens in de regionen van klasse K of L vrees ik. Vandaar dat je ze niet in de winkel kan kopen maar ze zelf wat moet improviseren.
Precies, ze gaan kapot na verloop van tijd. En tóch koop jij er nog eentje. En dan nog eentje.

Het wérkt dus wel, of we er blij mee moeten zijn is een tweede. (Zelf overigens ook aan de derde Senseo bezig).
Anoniem: 44174 @PL JNS4 maart 2009 18:25
Heb er hier eentje die al 5 jaar oud is zonder enig probleem en in mijn vriendekring hoor ik dezelfde geluiden. Ik denk eerder dat je er niet goed mee om gaat en de schuld dan bij Philips legt.
Ken ook mensen die al jaren zonder problemen hun Senseo gebruiken, maar ken ook verhalen dat het snel kapot gaat. Dus dat er mensen zijn die geen problemen hebben betekent niet dat er geen probleem is. Jij hebt gewoon toevallig eentje uit een goede partij op de kop kunnen tikken.
Anoniem: 44174 @vis_net4 maart 2009 21:00
Zou natuurlijk ook kunnen.
Hoe het ook zij, de onderdelen zijn goed verkrijgbaar en relatief goedkoop. Kom daar bij de concurrentie maar eens om, die kan je gewoon wegflikkeren als ze stuk zijn!
Senseo is geniaal, maar valt onder Consumer Lifestyle, en draagt niets bij aan Electronics. Daarnaast is het een apparaat wat wel héél erg sterk gefocussed is op de kleine Nederlandse markt. Als voorbeeld nemen we een Amerikaan. Deze jongen heeft nog maar nét koffie leren drinken van de firma Starbucks, ware het niet gedeeltelijk door jaren indoctrinatie door series als Frasier. Nu de kredietcrisis, en de beste man krijgt de kolder in de kop. Ineens heeft hij door dat het ook anders kan. McDonalds is daar met hun 1-buck koffie. Thuis heeft hij geen koffiezet apparaat zoals wij Hollanders dat kennen, met de schepjes voorgemalen koffie. En het merk DE kent hij helemaal niet. Als hij al zo'n ding thuis haalt, zal het waarschijnlijker een alternatief zijn van een bekende cappuchino/espresso producent. Die met die ijdele vent in de TV reclame die denkt dat die mooie dame een handtekening van hem wou, terwijl ze achter de koffie aan zat.

My point: Senseo is succesvol, maar té Nederlands.
Frasier drinkt geen koffie bij starbucks maar bij Cafe' Nervosa :). In Seattle zijn naast Starbucks en nog een keten ook heel veel zelfstandige coffeeshops.
Gezien de leeftijd van de serie kun je wel stellen dat vóór die serie koffie lang niet zo bekend was in de VS als dat het nu is :)
Ben benieuwd hoe het met de marktintroductie van DE pads en Philips Senseo in de VS is verlopen. En ook de verkopen in Duitsland waar er zo'n 4 concurrerende systemen zijn.
Anoniem: 158240 @Umbrah4 maart 2009 20:29
My point: Senseo is succesvol, maar té Nederlands.
De TV's zijn mij juist niet Nederlands genoeg

Als Nederland BV haar eigen scheerapparaten en eigen koffiezet apparaten produceert en zelfs een beetje exporteert is dat een netto plus op de balans van de BV Nederland

Als wij onze TV's importeren dan is dat een netto NEGATIEF op de balans. Philips moet gewoon weer de productie naar Nederland halen en Balkenende moet hun net zoveel ruimte geven als dat zij daarvoor nodig hebben. Of korting op de sociale bijdragen en/of WW-bijdragen. Zelfs 50% WW bij elke baan is goedkoper als importeren.

MADE IN HOLLAND op elk Philips product en zo niet, dan zouten ze maar op met hun mooie plannen om elk ziekenhuis van dure apparatuur te voorzien

NB
Ik ken heel veel klanten en die hebben allemaal een vette Samsung LCD staan. Dan denk ik altijd terug aan mijn kindertijd. Mijn ouders hadden een "Erres" (Philips in vermomming) en een Philips Matchline. Dat waren allebei prima bakken. Beide TV's werkten nog toen ze werden verkocht.

Hoe heeft het zover kunnen komen, denk ik dan. Ik schaam me er bijna voor. Nederlanders die noodgedwongen Samsung's kopen. Alsof wij het niet zelf kunnen. Buy USA?

BUY DUTCH

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 25 juli 2024 04:52]

He ja, laten we teruggaan naar het protectionisme en nationalisme. Dat heeft in de jaren '30 en 40 van de vorige eeuw ook zo goed gewerkt.
Ach, t lijkt wel of niets werkt. Het huidige systeem is ook waardeloos, getuige de Nuon, de Essent, betreffende de huidige liberalisatie/vrije marktwerking.
En wat nou meer innovatie dan bij de overheid in het geval van een vrije markt? Om de zoveel jaar klapt de economie omdat er weer woekerpolissen, beursfraude en nog meer van dat soort fratsen door 'orthodoxe' kapitalisten worden verkocht en ontdekt, etc. Dan innoveert de overheid sneller. Ook kun je dan weer 4 jaar lang opkruipen, totdat je over een decennium weer je pensioenpotje ziet kelderen. Misschien moet gewoon ieder een stukje land krijgen om te produceren, of een stukje ruimte om kennis te ontwikkelen/verspreiden/vergaren. Niets geen geld, alleen het uitruilen van diensten en goederen. En een handelsbeurs is niet nodig, dat maakt weer fraude op nog meerdere niveau's mogelijk (controlerende instelling die corrupt is, beursfraudeur, banken die provisies willen, aandeelhouders die $$$ willen)... laat maar zitten...
Niet dus. Wat maakt het nu uit welk systeem het is? Alle systemen worden misbruikt omdat mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten. De een is goed, de ander is slecht en weer een ander ertussen in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 25 juli 2024 04:52]

Philips is een multinational met een omzet van iets van 6.5 miljard per jaar... Denk niet dat een betere verkoop op de Nederlandse markt ze echt heel erg veel gaat helpen. Sowieso kopen nog steeds heel veel Nederlanders speciaal Philips omdat het Nederlands is, maar blijkbaar helpt het niet heel erg veel. Vergeet ook ff niet dat Philips in de VS ook bekend staat als een topmerk, zou me niks verbazen als veruit het grootste gedeelte van omzet van Philips daar vandaan komt...

Dus wel een leuk idee van je, om het merk 'made in Holland' meer te promoten, maar daarmee ga je een gigant als Philips echt niet aan mega-winsten helpen.
De VS-tak is traditioneel het eigenwijze blok aan het been van Philips geweest en meestal de eerste markt waar het flink misgaat en waarvan het beleid naar elders doorwerkt. Men vertikte het daar om met vertrouwen hun Europese product te marketen als zijnde Europees (terwijl dat prima gewerkt zou hebben, bijvoorbeeld auto's als Saab, Volvo en Mercedes hebben in de VS een exclusieve status en een degelijke reputatie), en opereerde inplaats daarvan met een relatief laag profiel vanuit een overgenomen Amerikaanse fabriek (Magnavox). Een eigenwijs blok aan het been dus:

Zo heeft Philips op een paar ongelukjes na nooit videorecorders voor de VS-markt gemaakt. Eerst verkocht men er Panasonic-recorders, later Funai (van alle mogelijke keuzes de slechtste). Aan Funai heeft men vervolgens in 2002 ook de hele Europese videobusiness waaronder ook TV-DVD combinaties overgedaan en binnenkort brengt met er de DVD-spelers ook onder |:( In de VS heeft men met TV's inmiddels hetzelfde gedaan, waarna de Europese markt volgt. Philips bestaat dan alleen nog in naam en onderscheid zich in kwaliteit en features op geen enkele manier meer.

Zelfs al zou men in de VS onverhoopt winst maken (gezien de beslissingen vermoed ik van niet, kan ook wel kloppen want Philips is daar gewoon een kleine speler), dan kan men die markt alsnog beter links laten liggen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 04:52]

Overigens kan "Made in Holland" wel degelijk helpen, door in het buitenland een stevig imago neer te zetten. Even als andere invalshoek van wat ik in mijn andere reactie al schreef..
De TV's uit jouw kindertijd kwamen waarschijnlijk ook al niet uit Nederland, maar met de grootste kans uit Belgie (andere Philips TV-fabrieken uit die tijd waar je wel producten van tegenkwam hier stonden in Zweden, UK, Italie, Spanje, Frankrijk, Singapore en Taiwan).

Overigens ben ik het zonder meer met je eens dat Philips zich flink moet bezinnen op het huidige ramsjbeleid.
Dat was ook een knappe zet, maar het vervolg ontbreekt weer. De opvolger is veel te duur en te weinig vernieuwend.
Men had mijn inziens voor een opvolger moeten inzetten op een 15 tot 19 bar apparaat.

Zodat je espresso kwaliteit krijgt. Als de koffie dan ook nog eens in de wel zo handige en redelijk goedkoop zijnde pads verkrijgbaar was, dan was dit een nieuwe topper.

Espresso met de handigheid van senseo.

Laatst in Duitsland zag ik de duurste espresso apparaat van Philips voor rond de 950 euro. Vraag me af wie dat klerenkastmodel moet kopen.

Jammer want Philips heeft in Duitsland een goede naam, net zoals in Brazilië en de opkomende markten in het Oosten. In de USA heeft men het verprutst met B merken zoals magnavox en nu Funai, zoals eerder door iemand vermeld werd.

Juist hier had men veel reclame moeten maken voor het topmerk Philips. Jammergenoeg wordt de marketing bij Philips nog steeds niet gewaardeerd.
Dat was ook een knappe zet, maar het vervolg ontbreekt weer. De opvolger is veel te duur en te weinig vernieuwend.
Men had mijn inziens voor een opvolger moeten inzetten op een 15 tot 19 bar apparaat.

Zodat je espresso kwaliteit krijgt. Als de koffie dan ook nog eens in de wel zo handige en redelijk goedkoop zijnde pads verkrijgbaar was, dan was dit een nieuwe topper.

Espresso met de handigheid van senseo.

Laatst in Duitsland zag ik de duurste espresso apparaat van Philips voor rond de 950 euro. Vraag me af wie dat klerenkastmodel moet kopen.

Jammer want Philips heeft in Duitsland een goede naam, net zoals in Brazilië en de opkomende markten in het Oosten. In de USA heeft men het verprutst met B merken zoals magnavox en nu Funai, zoals eerder door iemand vermeld werd.

Juist hier had men veel reclame moeten maken voor het topmerk Philips. Jammergenoeg wordt de marketing bij Philips nog steeds niet gewaardeerd.
Het lijkt me opzich logisch, hun heathcare productie is de laatste tijd erg gegroeid in naam en faam. Ook denk ik dat ze daar wat minder concurrentie hebben. Health systemen zijn gewoon nodig en denk ik minder vatbaar voor economische vallen.
Luxe producten van consumer electronics, heb je last van meer concurrentie en ook gevoelliger voor het bestedings patroon van de meeste consumenten (slechte economie minder nieuwe tv's, radio's etc verkocht).
Daar sla je de spijker op zijn kop. Volgens mij was het ten tijde van Kleisterlee al deze uitspraak gedaan. Echter, de concurrentie is ook hevig in de medische systemen, maar veel minder hevig door minder concurrenten en met een grotere winstmarge dan bij CE.
Behalve mijn scheerapparaat en dat senseo-koffiezetje, ben ik ook niet echt tevreden van de Philips-producten die ik me ooit aangeschaft heb. Het kan gerust zijn dat de kwaliteit er ondertussen op vooruit gegaan is, maar mij zal je zowieso niet meer zo snel een Philips zien kopen.

Het zijn dure apparaten (dat waren ze vroeger ook al) en dan is het ook schandalig dat er na een aantal maanden/jaar er dingen aan gaan haperen.

De reactie van het topmanagement is ook te begrijpen. Healthcare is een tak die veel minder economiegevoelig is, en Philips staat daar al sterk. Wat extra focus op zo'n tak is in deze tijden dan ook een logische reactie
Anoniem: 44174 4 maart 2009 18:28
In tegenstelling tot veel mensen hier heb ik nooit problemen met Philips producten, wel heb ik vaak problemen met consumenten elektronica als het niet Philips is en dus kom ik elke keer weer terug bij Philips.

Het zal wel aan mijzelf liggen dat Philips producten lang mee gaan bij mij, ik weet het anders ook niet.
Nee, het ligt niet aan jou. Philips is over het algemeen duurder, en heeft innoverende systemen zoals .b.v. bij Pixel Plus een voorsprong op de goedkopere concurrentie, en gebruikt kwalitatief duurdere componenten. Ik heb b.v. goedkopere xxxxx schermen gezien die erbarmelijke beelden produceren. Ik zou het als een verlies zien als Philips zich uit de consumenten elektronica zou terugtrekken omdat het op Healthcare producten betere marges behaalt. Kunnen we dadelijk alleen kiezen uit goedkopere rotzooi met inferieure kwaliteit.
Met als grootste probleem, ook voor de reputatie van de andere Philips producten, dat op die rotzooi met inferieure kwaliteit gewoon een Philips merkje wordt geplakt :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.