Iomega komt met 2TB- en 4TB-StorCenter Pro ix4-100-nas

Opslagfabrikant Iomega introduceert twee nieuwe nas-apparaten voor de zakelijke markt. Het gaat om de StorCenter Pro ix4-100 die in een 2TB- en 4TB-versie op de markt komt. De nas-systemen kunnen maximaal 25 gebruikers bedienen.

De StorCenter Pro ix4-100 draait op de EMC LifeLine-software, die gebaseerd is op Linux en tal van databeschermende applicaties biedt. Iomega werd in april vorig jaar overgenomen door EMC. De nas-apparaten bevatten vier bays en de sata300-schijven die hier in plaats kunnen nemen zijn hot-swappable en kunnen in raid5, raid10 en jbod geconfigureerd worden. De systemen bevatten een gigabit-ethernetpoort en vier usb 2.0-aansluitingen voor het aansluiten van extra opslag of printers.

Daarnaast kan data via bluetooth toegevoegd worden, wordt het Picture Transfer Protocol ondersteund en kunnen maximaal vier beveiligingscamera's aangesloten worden. Verder biedt het StorCenter de mogelijkheid om via snmp en e-mail updates te geven van de systeemstatus en is er een ups ingebouwd zodat het systeem rustig zonder verlies van data kan afsluiten als de stroom uitvalt.

Iomega StorCenter Pro ix4

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-02-2009 • 15:16

24

Reacties (24)

24
24
6
2
0
0
Wijzig sortering
Opvallend dat Iomega nog steeds aan de weg timmert, maar dan met producten waar schijven van anderen in zitten, en nog steeds bestaan.

Ze leveren geen bijzondere, nieuwe, eigen, producten meer, aangezien ze noch innovatief, nocht bijzonder meer zijn.

Dus de zoveelste stuiptrekking van een producent van relatief dure producten zonder meerwaarde?

(laat ik het nuanceren: anderen, zoals LaCie maken tenminste nog apparaten die er professioneel uitzien of op één of andere wijze extra's bevatten, dan wel een bijzonder (mooi, alhoewel dat persoonlijk is) uiterlijk hebben)

Nog verder nuanceren dan maar?
Als je je eigen proprietary hardware maakt met drives en beschrijfbare media, en die is vervolgens niet platform-onafhankelijk (Zip en Jaz voor mac/windows onderling niet compatible) en zelfs niet onderling backwards compatible (Zip 250MB was enorm traag met 100MB Zip's, 750 MB Zip kon oudere modellen niet beschrijven), dan gooi je toch gewoon je eigen glazen in?

Nu bouwen *tig fabrikanten NAS-behuizigen. Dat wordt hard knokken zonder unique selling point, alhoewel die UPS wel handig is.

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 23 juli 2024 14:10]

Waar baseer je dat op? Ik vind het best wel innovatief, een NAS met ingebouwde UPS en ook nog eens op handzaam formaat die niet overdreven duur is.

Ik zou er thuis wel een willen hebben, ware het niet dat het voor thuis weer nét iets te duur is, maar voor zakelijke toepassingen een stuk voordeliger is dan een echte grote nas in rackmount, dus ideaal voor de wat kleine kantoren.
Hij doelt meer op Iomega vroeger. Ze hebben een slechte naam met het volgooien van de markt met eigen standaarden als de ZIP-drive en Rez opslagkaartjes, beetje hetzelfde wat Sony al jaren probeert. Ik ken nog mensen die boos zijn omdat hen indertijd een ZIP drive als opvolger van de floppydrive verkocht werd. Die rommel is nooit echt gebruikt geweest...
Het is niet Iomega's schuld dat de ZIP drive niet aansloeg. Op zich was het een redelijk idee alleen het werd al snel ingehaald door de CD-R, die meer kon opslaan en goedkoper was per stuk (en compatible was met oude read only drives)

De 3.5" floppy was ook een uitvinding van een bedrijf, van Sony, en de CD komt uit de keuken van Philips. Op zich is het niks bijzonders dat nieuwe produkten eerst door 1 leverancier op de markt gezet worden. Sommigen halen het en worden de standaard, anderen niet. De early adopters zijn daar vaak de dupe van maar dat is het risico van het mee doen met de laatste trends.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 14:10]

Meestal ligt het floppen van een formaat in de restricties of dat het bedrijf dat het ontwikkeld heb er altijd een berg geld voor vraagt om te gebruiken. Zie maar bij atrac, minidisc, memory stick etc. Zolang je gewoon een open standaard maakt zonder gezeik en zonder voor elke scheet een pak flappen eist kan een formaat gewoon werken :)
Zolang R&D medewerkers betaald worden vanuit belastinggeld kan dat. Verrek, dat gebeurd niet.....
Er waren ook superdrives die toen 120 MB aan konden en tegelijk ook gewone floppies nog ondersteunden. Dat was op zich een betere oplossing.

Maargoed, nu USB sleutelhanger van 4 GB, dus waar hebben we het nog over :)
Ik heb een Iomega 2,5" externe harde schijf gekocht. Ik heb expliciet voor Iomega gekozen, omdat daar een USB en een Firewire poort op zit (let op, ik heb het over 2,5" en niet over 3,5"). Ze hebben dus wel degelijk leuke producten.
Volgens mij wordt hier gereageerd zonder echt het artikel gelezen te hebben.

Zo'n waslijst aan kwalificaties en ook leuke dingen zoals blutooth, ups, netwerk media server gigabit aansluiting, print server, usb uitbreidbaar en met professionele software er op.

Dat is toch redelijk vernieuwend, en voor een goede prijs.

En het lijkt met dat de processor echt wel op dit ding is afgestemd en waarschijnlijk is je eigen netwerk kaart de bottleneck als je van dit ding data vraagt. Ik haal zelf 50 mb/s over gigabit lan wat ruim voldoende is voor de meeste media intensieve applicaties.

[Reactie gewijzigd door Dekaasboer op 23 juli 2024 14:10]

De meeste low budgets NAS systemen halen geen 50 Mbit/s... Zeker niet als men schrijft naar een RAID5 configuratie.
Wanneer leren mensen nou eens het verschil tussen megabit en megabyte? Als Dekaasboer zegt dat hij "50 mb/s" over een gigabit-verbinding haalt, dan mag ik aannemen dat het om MB per seconde gaat. Context mensen, context.
Anoniem: 28557 @Korben6 februari 2009 17:26
Is het nou van leden van een site die gericht is op mensen met iets meer verstand van IT dan gemiddeld zo moeilijk om de juiste termen te gebruiken? Als Dekaasboer zegt dat hij 50 millibit per seconde haalt (want dat zegt hij), hoe moeten wij dan weten of hij 50 megabit per seconde of 50 megabyte per seconde bedoelt. Dan kan je leuk roepen "Context", maar feit is dat het hoe dan ook onduidelijkheid oproept en zoals gezegd, van Tweakers kunnen we best verwachten dat die dat goed doen, dus inderdaad:
Wanneer leren mensen nou eens het verschil tussen megabit en megabyte?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 28557 op 23 juli 2024 14:10]

En het lijkt met dat de processor echt wel op dit ding is afgestemd en waarschijnlijk is je eigen netwerk kaart de bottleneck als je van dit ding data vraagt.
In eerste instantie zou je dat denken... De praktijk leert echter, dat dat heel vaak niet het geval is. In de meeste gevallen komen ze niet boven de 100Mbit uit....

Je moet echt naar behoorlijk dure systemen kijken om iets te krijgen dat daadwerkelijk van de Gbit verbinding gebruik kan maken.
Klinkt leuk maar hoe snel is het ding nu echt. Heb hier wel eens zo'n nas gehad met langzame cpu op 300 mhz en zelfs met 100mb netwerkverbinding was het niet vooruit te branden.

gigabit aansluting klink dan wel leuk maar hoe snel is het ding nu echt.
...voor de zakelijke markt...

...Daarnaast kan data via bluetooth toegevoegd worden, wordt het Picture Transfer Protocol ondersteund...
8)7
Wie gaat er nu via Bluetooth data op een nas pompen...
Als je zo'n ding thuis hebt staan, is het misschien nog leuk om je fotootjes van je mobiel erop te gooien, maar op je werk?
Kan me niet voorstellen dat mensen in de grafische sector (waar ik het enige zie voor dit) foto's van een mobiel gaan gebruiken...
Anoniem: 92298 6 februari 2009 15:59
The StorCenter Pro ix4-100 delivers fast data throughput, multiple RAID configurations, RSA based enterprise security protection features, as well as a host of other benefits that make it an ideal networked solution for stand alone business entities and groups with up to 25 users.

Er staat nergens dat er een hw of sw beperking is voor het aantal users. Wel dat ze deze oplossing zien als iets voor werkgroepen met maximaal 25 gebruikers.

Als ik er data voor 200 users op wil zetten, waarom zou dat dan niet werken?
Men heeft het over UPS support in het artikel. Het zit er niet in.
UPS Support: Enables unattended system shutdown without data loss in the case of power failure.
Er zit waarschijnlijk een usb aansluiting op voor een externe UPS?
Anoniem: 172495 6 februari 2009 16:49
Heeft dit apparaat Active Directory support? Mijn ervaring is dat heel veel "leuk speelgoed" voor de kleinzakelijke markt geen AD support heeft...
Je bedoelt het apparaat lid maken van een domein?

Het zou leuk zijn als de support in deze aanwezig is maar het lijkt me geen gemis.
Als je een domain controller hebt zal die altijd aanstaan, dan maak je daar de shares toch op aan?
Bovendien kan je de mappings ook op gebruikersniveau aanmaken als je daar behoefte aan hebt.
de meeste linux gebaseerde oplossingen gebruiken samba. En daarmee kun je gewoon je aanmelden in een domein.
Anoniem: 175233 @humbug7 februari 2009 12:05
En het werkt voor geen meter...

Het is niet genoeg om passwords via de domein controller te kunnen afhandelen. Je wilt ook de security rechten op de bestanden op je NAS netjes kunnen beheren. Dus voor de gebruikers net zo transparant, alsof het hun eigen lokale drive is. ACL's op de manier waarop je dat onder windows gewent bent.

Ik ben nog geen enkele linux oplossing tegengekomen waarin dat werkt. Het komt er altijd op neer dat je enkel simpele shares met share level security kunt maken. Dus de verouderde methode zoals in Win9x normaal was... Maar zo werkt je tegenwoordig niet met shares... De security doe je altijd op NTFS niveau, omdat dat veel flexibeler, krachtiger en veiliger is. En die samba systemen kunnen dat gewoon niet...

Zelfs op de Suse Enterprise fileserver bij mij op het werk, functioneert het niet naar behoren. Het resultaat is dat je nauwelijks rechten kunt toepassen op de fileserver... Enkele puur persoonlijk en volledig open voor iedereen werkt probleemloos. Wanneer je iets meer wilt, krijg je onderherroepelijk gelazer.
In het artikel staat als eerste "speciale" punt:

Windows Active Directory Support: Allows the ix4 to function as a client member in an Active Directory domain, giving users and groups access to the ix4.
Anoniem: 290112 8 februari 2009 10:16
ondersteuning voor een domein met 25 users max?
lijkt me niet echt handig voor bedrijven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.