Programma's Uitzending Gemist al na drie minuten online

Door de overstap naar een nieuw encoderingsplatform kunnen de publieke omroepen hun programma's al drie minuten na de oorspronkelijke uitzending online zetten. Voorheen duurde publicatie via de portal Uitzending Gemist al snel twee uur.

Met de nieuwe encoderingsmethode duurt het maximaal 25 minuten voor een uitgezonden programma online kan worden gezet. In de praktijk duurt het ongeveer drie minuten, vertelt Bram Tullemans, beleidsadviseur van de NPO: "We hadden op tien minuten gerekend maar het ging veel sneller." De nieuwe encoderingsstraat is al op 6 januari in bedrijf genomen en voert de omzetting een stuk sneller uit dan voorheen: met het vorige systeem lag er ongeveer twee uur tussen de tv-uitzending en de online publicatie.

Het nieuwe platform bestaat uit een aantal dedicated workstations die op Flipfactory van Telestream draaien. Onder andere de BBC maakt ook gebruik van dit systeem. Het computerblok zorgt ervoor dat de uitzendingen van Nederland 1, 2 en 3 realtime en gelijktijdig in Windows Media- en mpeg-4/h.264-bestanden verpakt kunnen worden. Momenteel wordt dat laatste formaat gebruikt in de m4v-containers voor vodcast- en podcast-publicaties.

Het h.264-formaat moet er bovendien voor zorgen dat de publieke omroep meer mogelijkheden voor http-streaming krijgt. "Silverlight 3 krijgt bijvoorbeeld ondersteuning voor h.264 en http-streaming, zo hebben we van Microsoft vernomen", vertelt Tullemans. Volgens hem zal h.264 het standaardformaat voor uitzending via internet worden. Voor digitale uitzending via de kabel en iptv encodeert de publieke omroep de beelden overigens in mpeg-2.

Naast de nieuwe wijze van encoderen wordt ook de database van Uitzending Gemist sneller bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat de streams sneller op de websites van de publieke omroep verschijnen en direct af te spelen zijn. Overigens zullen niet alle programma's even snel verschijnen omdat de auteursrechten op uitzendingen niet altijd bij de publieke omroepen liggen. In sommige gevallen komen zulke programma's helemaal niet online, in andere gevallen zullen op een later tijdstip bewerkte versies worden gepubliceerd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2009 • 13:47

57

Reacties (57)

57
53
8
4
0
7
Wijzig sortering
Anoniem: 16225 30 januari 2009 13:54
Das mooi, ik woon in het buitenland en maak veel gebruik van uitzending gemist. Ik vind alleen de zoekfunctie op die site echt waardeloos, zaken die je opzoekt en letterlijk hetzelde zijn verschijnen niet bovenaan in de zoekresultaten.
Ze mogen ook wel wat meer servers in europa neerzetten vaak is het niet te kijken vanwege overbelaste servers, andere zaken zijn in NL op dat ogenblik wel goed te bereiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 22 juli 2024 23:13]

Mooie ontwikkeling. Ik ergerde me soms wel eens aan het feit dat ik net te laat was met het kijken van een aflevering en dan mis je gewoon een stuk van de aflevering als je toch gaat kijken, oplossing was uitzending gemist maar dat duurde toch altijd wel lang (resterende tijd van de uitzending + 2 uur), hiermee duurt das veel korter! Lekker TV op je PC kijken met minimale reclame (VEEL beter als elke 5 minuten waar de commerciële zenders nu mee willen beginnen :( ). Wat ik me alleen afvraag is; waar halen ze het geld vandaan? Ik bedoel, het zijn publieke omroepen, reclame is altijd minimaal (zowel op internet als op TV). Misschien een vraag die ik zelf wel kan beantwoorden maar toch ;)
WIj betalen er allemaal flink aan mee. Ze krijgen namelijke gigantische miljoenen bedragen (800 miljoen) aan subsidie.
www.powned.tv ;)
Waarom niet? je kan er vraagtekens bij zetten als dergelijke projecten gigantisch duur zijn. Bedoel, ik zou als webdesigner een dergelijke site aanbieden voor max 30.000 euro (flv / flash oplossing welliswaar, windows media player is niet mijn ding). Net als dat de site van justitie een paar tonnen heeft gekost om gevangenissen in panorama weer te kunnen geven (met van die hotspots, je weet wel).

Anderzijds, ik wil het geen mislukt project noemen want ik maak met plezier gebruik van uitzendinggemist.nl. Wat ik alleen wel jammer vind, is dat als ze een respons van 3 minuten kunnen leveren met online zetten, waarom dat dan niet gebeurd? Veel uitzendingen zijn toch pas de volgende dag te vinden...
En een hele irritante bug is dat pagina URL's op een gegeven moment verlopen, dus wanneer jij een video hebt gekeken en je wilt de volgende aflevering kijken krijg je een 404.

[Reactie gewijzigd door poepkop op 22 juli 2024 23:13]

Waarom niet? je kan er vraagtekens bij zetten als dergelijke projecten gigantisch duur zijn. Bedoel, ik zou als webdesigner een dergelijke site aanbieden voor max 30.000 euro (flv / flash oplossing welliswaar, windows media player is niet mijn ding).
Wel 's over nagedacht hoe veel 't kost om een dergelijke website online te houden? Dataverkeer, servers, etc. De kosten voor 't ontwikkelen zijn, zoals men dat graag zegt, peanuts.
Anderzijds, ik wil het geen mislukt project noemen want ik maak met plezier gebruik van uitzendinggemist.nl. Wat ik alleen wel jammer vind, is dat als ze een respons van 3 minuten kunnen leveren met online zetten, waarom dat dan niet gebeurd? Veel uitzendingen zijn toch pas de volgende dag te vinden...
Het kan, maar dat zegt niet dat 't mag. Rechten op audio/videoproducties zijn de meest hinderlijke dingen ooit, maar je moet je er aan houden of je hebt een hoop gezeik aan je broek.
Ik vraag me nog steeds elke keer af waarom de publieke omroep toch elke keer zo doordraaft over Silverlight. Eerst de Tour de France, toen de olympische spelen en nu straks zeker ook uitzending gemist.

Wat is er mis met een doodnormale streaming video techniek zoals zo'n beetje elke andere video site ter wereld gebruikt? Of desnoods gewoon flash, dat werkt nog altijd vele male sneller en betrouwbaarder dan Silverlight op mijn Mac en Linux systemen, en ik hoef er tenminste niet _weer_ een plugin voor te installeren waar ook nog eens elke 3 weken een nieuwere versie van uitkomt omdat het gewoon nog een soort publieke beta is.
Het probleem met de Tour de France, Olympische spelen en WK/EK is dat deze evenementen alleen met DRM op internet uitgezonden mogen worden zodat ze in elk land apart geld kunnen vangen. Dit ligt niet aan de publieke omroep, maar vooral aan de gierigheid van de organisatoren van deze evenementen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat op het moment dat heel de wereld bij de publieke omroepen gaat kijken omdat het daar gratis is, de benodigde bandbreedte bakken met geld kost, wat wij met z'n allen weer kunnen gaan betalen. Ik geloof dat het nou al zo was dat de meerderheid van het dataverkeer in Nederland rond belangrijke wedstrijden door de publieke omroep werd gegenereerd.

Toch ben ik het er mee eens dat silverlight niet "the way to go" is. Het zou mij niks verbazen als het weer een nieuwe manier is van Microsoft om Linux (en mac in mindere mate) buiten spel te zetten. Het hele DRM gebeuren mag van mij sowieso heel hard afgeschaft worden. Maar ik denk dat DRM een symptoom is van het hebberige karakter van de huidige economie (daar is vrije markt economie op gebaseerd) en dat het daarvoor nodig is dat er structureel dingen voor moeten veranderen. En daar is de wereld duidelijk nog niet klaar voor.
Ik kan me vergissen maar ik dacht dat Flash tegenwoordig ook DRM op videostreams heeft. Erg jammer dat DRM inderdaad een argument zou zijn voor dit soort dingen, want je kan al die programma's nu ook al gewoon gratis opnemen en verspreiden via een 'normale' DVR oid.
Het gaat hier vooral om het live kijken van de wedstrijden en dat de omroep aan kan tonen al het mogelijke te doen om het kijken in het buitenland onmogelijk te maken. Als iemand het voor elkaar krijgt om het inherent onveilige DRM te kraken en het door te streamen dan kan de omroep er natuurlijk niks aan doen.

Er is nog een reden waarom er gekozen is voor silverlight. Het schijnt namelijk een stuk goedkoper te zijn dan Flash. Hoe dit precies zit weet ik niet, maar ik denk dat het te maken heeft met codecs en streaming servers (Zie de bovenste link bij 'Gerelateerde Content'). Windows Media en Windows Media servers zijn relatief goedkoop en ik geloof zelfs standaard onderdeel van Windows server. Voor Flash streaming moet aparte software aan worden geschaft. Daarbij kon Flash tot voor kort geen echte streaming aanbieden, maar alleen progressive download, wat ook weer meer bandbreedte kost.

edit:
Ik heb overigens net uit betrouwbare bron vernomen dat het Silverlight gebeuren in eerste instantie een probeersel is en er nog niks voor jaren wordt vastgelegd. Zoals in het artikel staat kan de coderings straat meerdere verschillende formaten uitspugen en het zou dus goed kunnen dat er in de toekomst andere spelers (bijv de Firefox speler) ondersteund gaan worden.

[Reactie gewijzigd door QkE op 22 juli 2024 23:13]

Nou 'tot voor kort' is ook niet waar. Flash streams waren er sowieso al geruime tijd voordat Silverlight het licht zag. Nou ja, kort is relatief natuurlijk, maar in de context van webtechnologie is kort imho niet langer dan een jaar.

[Reactie gewijzigd door Punksmurf op 22 juli 2024 23:13]

Anoniem: 175233 @QkE30 januari 2009 18:34
Vanaf het allereerste moment is Silverlight juist ook voor Linux en Mac onwikkeld. MS heeft het duidelijk als brede (open) standaard op de markt gezet. Beetje raar dus om te suggereren dat het bedoeld is om die buiten spel te zetten.

Natuurlijk dat MS wel het primaire platform is, en daardoor typisch een paar maandjes voor loopt op de ontwikkeling, maar dat kun je ze moeilijk kwalijk nemen. Het is nou eenmaal verreweg de grootste doelgroep, dus het is logisch dat daar het hardst op geconcentreerd wordt.
Silverlight werkt anders enorm goed op rtlgemist.nl.
Ik ben er eigenlijk ook geen fan van, weer een nieuwe plugin. Maar de praktijk leert dat silverlight players beter functioneren dan de flash concurrenten.

Ik hoop dat uitzendinggemist eens wat hogere kwaliteit streams aan gaat bieden, rtlgemist is wat dat betreft goed op weg (volgensmij native 16:9 digi tv formaat?). Die stream van uitzendinggemist is echt belachelijk klein.
Dat is misschien waar op een Windows PC, maar op de Mac en op Linux loopt de plugin altijd achter en is zo traag als dikke stront door een trechter. Elke videosite op flash (youtube, dumpert, whatever) werkt veel vloeiender, kwaliteit is hoger, en ik heb er nog nooit iets voor hoeven doen.

Dat ze inderdaad liever investeren in betere beeldkwaliteit ,in plaats van het wiel opnieuw te proberen uit te vinden door grootschalig een techniek uit te rollen waarvan nog niet eens duidelijk is of het wel toekomst heeft. Tot op heden lijkt Silverlight bijzonder weinig tractie te hebben, waarschijnlijk omdat het gewoon ontzettend weinig biedt dat Flash niet al jaren heeft.
Op mijn macbookje geen problemen.
maar op de Mac en op Linux loopt de plugin altijd achter en is zo traag als dikke stront door een trechter
Op de Mac wordt de plugin altijd gelijk gereleased met de Windows versie en de moonlight plugin loopt inderdaad nog wat achter maar zou rond april mee moeten kunnen met Silverlight 2 implementaties.
Leuk en aardig allemaal, maar mijn ervaring is anders dan jullie ervaringen hierboven. Op mijn iBook G4 (power pc, vandaar waarschijnlijk dat ik de plugin al 3x opnieuw heb moeten installeren omdat ie verouderd was) is Silverlight niet vooruit te branden. Toegegeven, het is niet de allersnelste PC meer maar Flash video en MPEG4 kan ik er redelijk tot goed op draaien in full-screen. In linux heb ik het nooit fatsoenlijk werkend gekregen, dat was dan wel een tijdje terug maar toen zond de NOS er al wel de Tour de France mee uit.

Ik zie gewoon niet in wat nu precies de toegevoegde waarde is t.o.v. een normale videostream of Flash, het is toch gewoon de bedoeling dat mensen die programma's kunnen kijken, niets meer en niets minder??

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 23:13]

Kan je G4 de h.264 misschien gewoon niet aan? Dat zou mij niet verbazen. Oudere versies van FLV zijn een stuk lichter, dus die zullen wel draaien.
De praktijk leer helaas ook dat ondanks Novell's Moonlight ik vaak silverlight niet optimaal of gewoon niet kan draaien op mijn linux laptop. Zodra daar een betere ondersteuning voor zou zijn ben ik de eerste die het met je eens is!
Inderdaad vooral kwaliteit van de uitzendingen weerhouden mij ervan om het via uitzendinggemist te bekijken. RTLgemist is prima. Jammer.
Silverlight werkt anders enorm goed op rtlgemist.nl.
Ik ben er eigenlijk ook geen fan van, weer een nieuwe plugin. Maar de praktijk leert dat silverlight players beter functioneren dan de flash concurrenten.
Op RTLgemist.nl krijg je een fatsoenlijke backwards compatibility als je geen of een te oude Silverlight plugin hebt. Gewoon AJAX in het zoeken naar een uitzending en een standaard WMV stream bij een uitzending. Daarmee dus aardige cross-platform ondersteuning.
Maak inderdaad ook geregeld gebruik van RTLGemist met de Silverlight plug-in, nog nooit geen problemen mee gehad. Ook voor dat Silverlight hier geïnstalleerd was géén problemen.

UitzendingGemist duurde inderdaad ook op UPC Digital behoorlijk lang altijd, voor dat de uitzending erop stond. Hopelijk is dit nu ook een verbetering in snelheid. Vooral mijn vader en moeder gebruiken de UitzendingGemist functie bij UPC geregeld.
Ik vind het wel vreemd dat dat encoden pas gebeurt op het moment van uitzenden. Programma's worden tegenwoordig allemaal digitaal opgenomen en aangeleverd. Dan kun je toch ook al voordat het uitgezonden wordt de 'master tape' encoden naar het web-formaat? Dan voorkom je ook dat er nog stukjes van aankondigingen vooraf/achteraf erop komen. Of storingen die 1 op 1 worden overgenomen.

Alleen bij live-programma's moet het uiteraard wel op de huidige manier.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 22 juli 2024 23:13]

Dit vroeg ik me ook af. Lijkt mij dat die programma's die ze gaan uitzenden al een aantal dagen/weken op de plank liggen, dus encoden kan al veel eerder en hoeft het allemaal niet zo snel :)
h.264 word ano nu beter door GPU's ondersteunt als VC1, met vc1 heb ik 40% load en met H.264 blu-ray @30mbps maximaal 10/20% met mijn Ati HD4850.
30mbit == 3.75MB/s dat is dus voor een flinke hd film, (maal 7200 seconden) 27GB.
En jij hebt 10% load? vind ik best knap..
Ja ik weet dat de totale grootte niets uitmaakt voor de load, omdat de film gewoon langer is, maar voor een film van dat kaliber zou ik meer load verwachtten...
Ik zit met mijn dedicated ATi HD3200 kaart van al gauw op 40/50% load....
Je moet dan ook wel je OS configureren dat hij gebruik maakt van de GPU. Met een onboard 780G/HD3200 via DXVA (DirectX Video Accelleration) moet je een veel lagere load krijgen. En jij hebt het zelfs over een dedicated kaart, die nog sneller is.

Download anders Window Media Player Classic - Home Cinema, via http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561

Die heeft ingebouwde filters voor H.264 (zowel ATi als nVidia) en VC-1 (alleen ATi) via DXVA (alsmede vele andere codecs). Controleer wel via View -> Options -> Internal Filters of het vinkje aanstaat voor de desbetreffende filters, zoals "H264/AVC (DXVA)". Voor meer informatie, bekijk de MPC-HC help pagina over DXVA anders.

En check dan nog eens of je load zo hoog is.

Als het dan allemaal goed loopt, dan kan je DXVA geschikte H.264 DirectShow filters installeren, zodat ook Windows Media Player 11 werkt (wel het vinkje in WMP aanzetten).
Anoniem: 80466 @stewie30 januari 2009 14:41
Voor mensen die geen GPU ondersteuning van h.264 hebben is h.264 echter een drama.
De VC-1 codec heeft veel lagere performance eisen bij het decoden dan h.264.
Dus juist vaak de budget computer met zeer beperkte gfx ondersteuning hebben veel meer kans dat ze VC-1 kunnen afspelen
Ik merkte de laatste weken al dat het logo in beeld bij een internetstream niet meer die van Uitzendinggemist was, maar die van de betreffende zender Ned 1, Ned 2 of Ned 3. Zal ook wel een van de symptomen zijn van de nieuwe encoderingsmethode.
Hele goede ontwikkeling, zeker i.c.m. met bijv. mediaportal/xbmc. Maak er een leuke interface omheen en je hebt een top plugin.
ik hoop dat ie snel weer in de mediacenter wordt geïntegreerd....momenteel ontbreekt hij daar al een week of 4 in, door een verlopen certificaat in vista.
En nog steeds vind ik de kwaliteit om te huilen als ik kijk naar andere landen. Het blijft natuurlijk de publieke omroep en je hoeft er niks voor te betalen maar als ik kijk naar technologische vooruitgang mag er echt iets aan de kwaliteit van de te bekijken filmpjes gedaan worden.

Ik blijft het een domper vinden om naar de postzegel formaat filmpjes te kijken in een popup. Uiteraard kan je dit Fullscreen zetten, maar wat blijft daar nog van over als het gemiddelde huishouden een 22" monitor heeft?
Ik moet zeggen dat mijn ouders onlangs van 3mbps downstream naar 8mbps downstream zijn gegaan en de kwaliteit ziet er nu voor hun een stuk beter uit. Zeker vergelijkbaar of beter dan analoge TV, al gebruiken ze nog een 17" CRT bij hun computer.
ik vind het een stap in de goede richting. uitzendinggemist gebruik ik regelmatig om wat programma's terug te kijken, en ja ik ben het met NDSC eens dat de kwaliteit veel te laag is.

Daarnaast kan je het denk ik ook zo zien, we betalen er minder voor als de commerciële en er is minder reclame.

Misschien dat ze de kwaliteit in de (nabije) toekomst nog wel gaan opschroeven.

Ik moet zeggen dat ze hun bandbreedte ook niet echt goed geregeld hebben, tijdens het afscheid van de beer uit lemmer(Rintje Ritsma) was alles online live te volgen.

Ja niks live, overbelast zul je bedoelen, dus misschien is kwaliteit niet hun enige issue.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.