LG presenteert nieuwe lcd-tv's met led-backlights

LG introduceert op de CES drie lcd's-tv met led-backlights die lokaal gedimd kunnen worden. Daarnaast heeft LG aangegeven dit jaar uit te willen groeien tot de nummer twee in de markt voor platte televisies.

Lcd-televisies met led-backlights onderscheiden zich van toestellen met ccfl-achtergrondverlichting door de mogelijkheid om bepaalde delen van het scherm lokaal te kunnen dimmen. Hierdoor ontstaat een betere weergave van donkere scènes. De drie nieuwe toestellen van LG uit de LHX-serie met led-backlight zijn beschikbaar met beelddiameters van 42", 47" en 55". Het 55"-model is voorzien van 240 led-elementen, die afzonderlijk zijn te dimmen. Modellen uit een eerdere serie beschikten nog over 120 leds. LG claimt dat de nieuwe lcd-toestellen dynamische contrast-ratio's bieden van 2.000.000:1.

LG heeft het drietal ook uitgerust met 240Hz Trumotion, een techniek om bewegingsonscherpte te reduceren. In Europa zullen de LHX-schermen echter 200Hz Trumotion meekrijgen, omdat de pal-standaard met 50Hz werkt. Verder ondersteunen de toestellen wireless-hdmi, waardoor geschikte mediaspelers draadloos een losless hd-signaal naar het scherm kunnen sturen. Volgens LG, die zijn techniek Simplink heeft genoemd, kunnen via de 60GHz-band probleemloos 1080p-beelden met 60fps naar de televisie worden verstuurd, waarbij de doorvoersnelheden kunnen oplopen tot 3Gbps.

Het trio kenmerkt zich verder door het slanke ontwerp. Het 55"-topmodel blijkt het rankst en is op zijn dunste punt 2,5cm dik. Daarnaast biedt het toestel vier hdmi 1.3-ingangen en een usb 2.0-poort om muziek en foto's direct toegankelijk te maken. Over de prijzen is nog niets bekend, en ook is nog onbekend wanneer de toestellen verkrijgbaar zijn.

LG heeft verder aangegeven nog dit jaar wil te willen opstomen naar de tweede positie op de ranglijst van fabrikanten die platte tv's maken. Alleen Samsung zou dan nog groter zijn. Voor 2009 heeft het bedrijf de doelstelling om wereldwijd 21 miljoen platte tv-schermen te verkopen, waaronder 18 miljoen lcd-toestellen en 3 miljoen plasma-tv's.

LG LHX 55"

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-01-2009 • 16:54

54

Reacties (54)

54
50
6
4
0
18
Wijzig sortering
In Europa zullen de LHX-schermen echter 200Hz Trumotion meekrijgen, omdat de pal-standaard met 50Hz werkt
Ik neem aan dat dit met het elektriciteitsnet te maken heeft(hier 50hz) en niet met Pal/ntsc. Of zit ik er nu naast?

edit:
Na enig leeswerk denk ik dat ik er waarschijnlijk naast zit...

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 23 juli 2024 08:38]

Indirect wel :)

De reden dat men bij PAL voor 50Hz en niet zoals NTSC voor 60Hz heeft gekozen is dat het electriciteitsnetwerk hier op 50Hz werkt en niet zoals in de VS op 60Hz. Dat was destijds makkelijk om de tv op te synchroniseren.

Tegenwoordig werken flatpanel tv's intern op een dc spanning en word het rf (hetzij PAL/NTSC/DVB-T/C) signaal direct na de tuner digitaal verwerkt.
Anoniem: 195966 @MaZeS8 januari 2009 22:34
Bovendien werken tv's intern op gelijkstroom, niet op wisselstroom. Een light emitting DIODE laat de stroom namelijk maar in 1 richting door.
De 50 en 60 Hz op netstroom waren vooral van belang voor beeldbuizen: Die gebruiken een magnetisch veld om een straal elektronen om een fluorescente laag te richten. Dit gebeurd dus ook met 50 resp 60 Hz.

Edit: oops een deel hiervan stond hierboven ook al.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 195966 op 23 juli 2024 08:38]

(..) elektriciteitsnet te maken heeft(hier 50hz) en niet met Pal/ntsc.
Toch wel: bij een beeldverversing van 50 keer per seconde en een interpolatie naar 240 keer per seconde, wordt het beeld juist minder scherp.

Door het beeld met 200 Hz weer te geven, komt het rustiger over, ookal wordt er telken vier maal hetzelfde beeldje getoond.

Wel jammer dan, dat ze 40 Hz bezuinigt hebben, in plaats van er 10 extra te geven naar 250 Hz
Anoniem: 153933 @wankel9 januari 2009 01:45
200 Hz wordt behaald door middel van interpolatie. De beelden die er tussen komen worden gegenereerd waardoor er dus toch 4 verschillende beelden komen ipv één normaal beeld. Het is niet zoals bij de beeldbuizen met 100 Hz.
Kleine moeite om het flexibel te maken. 200hz bij PAL en 240 Hz bij speelfils of NTSC.
Bij LCD's wordt het beeld echt niet rustiger door 4x zo snel steeds hetzelfde beeld te tonen.
Indien er geen tussenbeelden berekend zouden worden is het zinloos om zo'n hoge verversing te doen.
Wat ik interessant vind is hoe deze toestellen omgaan met 24p beelden. Om de een of andere reden worden deze nog steeds naar 50/100 Hz omgerekend. En dat terwijl het op LCD schermen zo eenvoudig is om dit echt weer te geven zoals het bedoeld is. (Dus met een 24, 48, 96 of -bij deze LG's- 192 Hz verversing).
240 vlakken op een 55" model dat zijn dan hele grote vlakken .
Hmm en hoe werkt het dimmen dan? Kan me moeilijk voorstellen dat ze in een scene met licht en donker enkele vlakken wel en andere niet dimmen, dan krijg je toch strepen?
Dat zou je inderdaad denken.
Wij hebben hier sindskort een samsung tv met deze technologie (weliswaar met 600 elementen op 48 inch) maar je kunt de elementen alleen zien als je echt naast het scherm gaat staan (dus op een kijkhoek van 80* ofzo). Als je er gewoon normaal voor zit zie je er niets van. Ik denk dat hij op een of andere manier ook de kleuren zo aanpast dat je de overgang niet ziet.

Ik denk alleen wel dat maar 240 vlakken het wel een stuk minder bruikbaar maakt dan wanneer het er meer geweest waren. omdat het dus het beste werk bij dondere delen die minimaal evengroot zijn als een heel element.

Phillips heeft nog een model met 1000 leds.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 23 juli 2024 08:38]

De Philips 42PFL9803 heeft 1152 LED's die afzonderlijk te dimmen zijn, dat vind ik wel een behoorlijk verschil met 240.

Misschien dat de elementen elkaar overlappen zodat de overgangen minder scherp zijn?

Edit: uit het Philips persbericht:
Het LED LUX-systeem bestaat uit 128 led-segmenten (1.152 leds in totaal), verdeeld over 8 rijen van 16 segmenten. Aan elk individueel segment worden negen leds toegekend die individueel gedimd kunnen worden om de lichtsterkte van elke pixel nauwkeurig te regelen. Zelfs als een segment dus zowel heldere als donkere zones bevat, kunnen de waarden van de donkere delen gedimd worden voor een optimaal contrast.
Voor deze LG is het dus nog even de vraag.

[Reactie gewijzigd door Jiriki op 23 juli 2024 08:38]

Ik vind het wat verwarrend: in het bovenstaande artikel staat
Het 55"-model is voorzien van 240 led-elementen, die afzonderlijk zijn te dimmen. Modellen uit een eerdere serie beschikten nog over 120 leds.
Bij de specificaties van de genoemde Philips staat
Het LED LUX-systeem bestaat uit 128 led-segmenten (1.152 leds in totaal)
Hebben we het nu over losse LEDs of groepen LEDs?
Anoniem: 190853 @k9958 januari 2009 17:14
Ik denk dat dit een beetje te vergelijken valt met Philips zijn ambilight technologie. Alleen is deze technologie weliswaar buiten de televisie te ervaren...
Nee, dat is niet te vergelijken.

Als je een film hebt waar aan de rechterkant van het beeld een bosbrand word getoont en aan de rechter kan een donker stuk bus dan kan dit scherm de backlight aan de rechterkand van het scherm hoger/feller/lichter zetten en aan de linkerkans juist lager/donkerder. Hierdoor is het contrast tussen de twee kanten hoger en het beeld beter.
Voor Ambilight:
Als je een film hebt waar aan de rechterkant van het beeld een bosbrand word getoont en aan de linkerkant een donker stuk bos dan kan dit scherm de ambilight aan de rechterkant van het scherm hoger/feller/lichter zetten en aan de linkerkant juist lager/donkerder/uit. Hierdoor lijkt het contrast tussen de twee kanten hoger en het beeld beter.

Ik zie toch wel een mooie vergelijking: Interne en externe aanpasbare verlichting.

[Reactie gewijzigd door Joove op 23 juli 2024 08:38]

Als je jouw scherm wat feller zet, kun je zien wat je typt O-) .
ik denk dat ze dit wel op kunnen lossen door aan de randen van de gedimde vlakken gewoon relatief meer licht door te laten dan in de vlakken ernaast. Daardoor zal er haast geen verschil meer zijn.

Hoewel dat alleen werk als de led-elementen niet helemaal gedimd worden.


Het lijkt mij wel een goede techniek mits ze het goed hebben uitgevoerd, ik denk dat je zo al een stuk verder komt in de zoektocht naar echt zwart op een lcd-scherm.

en daarbij vind ik het ook nog eens een hele mooie tv, jammer dat hij er niet kleiner is. 30 of 35 inch is meer als zat XD

en het prijskaartje zal ook wel niet zo klein blijven op dit grote formaat.
Nee hoor, je hebt gewoon een matrix van vlakken, waar één of meerdere LED's achter zitten, die aan de hand van schermcontent gedimd worden. Dit kan dan zelfs nog met alleen witte LED's of met RGB LED's waarvan de kleuren dan ook nog eens apart gedimd worden.
Ik hoop dat ze RGB leds gebruiken, witte LEDs hebben een enorme butt-kleurweergave, doordat wit LED licht alleen een blauwe en een gele piek heeft.

En als ze RGB leds gebruiken, dan moeten ze eigenlijk de helderheid van iedere kleur continue meten en de dimmer daarop corrigeren. De verschillende kleuren LED's hebben nogal eens een verschillende ouderdomskarakteristiek. Je wilt niet na 2 jaar een paarse backlight hebben.
Eventuele adviesprijs? :)

Als ik me goed kan herinneren stond deze TV al eerder op de frontpage en bij de buren.

Als deze TV beetje betaalbaar wordt en de inputlag mee valt(Is nog steeds erg hoog bij LED backlight), dan wordt dit mijn nieuwe televisie.
Inputlag als je hem als voor het gamen gebruikt of in de vorm van Home theatre?
Ik weet dat in de Home theatre variant een beetje AV receiver lipsync voor zijn rekening neemt zodat audio en video gelijk lopen.
Met gamen wordt dat natuurlijk lastiger omdat je bij een FPS game zo min mogelijk vertraging wil hebben.
Wat een ontzettend mooi design! Het zou mooi zijn als ze ook een 32" (of desnoods 37") versie uitbrengen. Dit vind ik namelijk te groot...
Ik zou het enorm waarderen wanneer we gewoon de boel in centimeters zouden uitdrukken (SI eenheden, weet je wel).
je weet dan toch wel dat het dan in meters (eenheid) moet? en niet in centimeters(stelsel).

[Reactie gewijzigd door reaL_G op 23 juli 2024 08:38]

Anoniem: 174951 @reaL_G9 januari 2009 15:30
mag ook in milimeters natuurlijk :)
Wat een ontzettend mooi design! zo'n ding zou echt heel mooi in m'n woonkamer passen :D
De led backlights zullen waarschijnlijk het energieverbruik omlaagbrengen dus dat is ook een goeie zaak. 'k Ben overigens wel benieuwd naar de prijs van deze toestellen en hoe groot het verschil zal zijn met de ccfl backlight LCD's met ongeveer dezelfde specs.

[Reactie gewijzigd door Blaizer op 23 juli 2024 08:38]

.....kunnen via de 60GHz-band probleemloos 1080p-beelden met 60fps naar de televisie worden verstuurd.

Is dat niet een beetje weinig voor HD kwaliteit, lijkt me bij snel bewegende beelden niet voldoende te zijn voor een vloeiend beeld.

[Reactie gewijzigd door FennFenn op 23 juli 2024 08:38]

heb je het over de fps of over iets anders.

mij lijkt het namelijk meer als zat fps, aangezien de meeste beelden voor zover ik weet maar 24 fps zijn.
ik dacht eigenlijk de reden dat ze 240hz toepassen , omdat deze deelbaar is door 24hz (23.98fps). hierdoor loopt het beeld vloeiender.maar in europa zijn de modellen 200hz, en dan is het iets moelijker om te delen door 24hz (8.333) en dan moette ze weer een soort pull-down techniet toepassen. of ze moette 192hz gaan gebruiken
dat heeft meer te maken met dat pal 50hz is en 200 is beter deelbaar door 50 als 240 deelbaar door 50 is ;)

als ik mij niet vergis is het in sommige landen 60hz dus daarom word daar 240 toegepast.

voor de rest heeft het aantal hz en fps weinig met elkaar te maken.

mijn monitor staat op 60hz dacht ik, maar deze kan wel beelden laten zien van 100 fps. dus de fps is niet gebonden aan hz.
"voor de rest heeft het aantal hz en fps weinig met elkaar te maken."
Uhm... wat?

Die 60 Hz van je monitor betekend gewoon dat hij 60 beeldjes per seconde (=fps) laat zien. Als je dan 100fps beelden hebt (een game neem ik aan?) dan krijg je er gewoon 40 niet te zien.

60Hz monitor == 60FPS

Verder is die koppeling tussen de lichtnet frequentie en de tv frequentie volgensmij (maar ik kan het mis hebben) alleen nog maar een overblijfsel uit het verleden. Toen scheelde dat in productie kosten. Tegenwoordig kan elke fatsoenlijke tv gewoon 24, 50 en 60 Hz beelden afspelen (alhoewel 24 bij sommige tv's een probleem is (als in ze kunnen het wel maar het geeft stotteringen)). Ik snap ook niet dat ze met de invoering van HDTV niet meteen die 50 Hz (of 60 natuurlijk) de deur uit hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 23 juli 2024 08:38]

Wat zou de reden zijn dat tv's met LED backlight tot nu toe alleen op de grotere schermen wordt toegepast?

Als het een duurdere techniek is, lijkt het verstandiger om eerst de kleinere lcd's van deze nieuwe techniek te voorzien. Dat zie je nu ook bij Oled. Eerst de kleinere formaten en dan steeds wat groter. Dat is logisch.
Het is jammer dat deze energiezuinigere en beeldverbeterende techniek nog niet in de veel verkochte 32 en 37 inch lcd tv's wordt toegepast. Ben benieuwd of iemand weet hoe dat komt.
Er is met een groter scherm wellicht meer winst te behalen qua energieverbruik, en consumenten zijn misschien eerder bereid om de meerprijs van LED te betalen bij een scherm dat van zichzelf al duurder is.

Maar ik ben het met je eens, erg jammer dat er geen 32" of 37" schermen met LED backlight zijn, 40+" is me gewoon te groot voor mijn woonkamer.
Waarschijnlijk omdat de meeste mensen die dit formaat lcd koopt niet op een paar tientjes aan LED techniek kijkt.
Wat een prachtige TV! Dat is er tenminste eentje die ik wel zou willen hebben. :)
Anoniem: 245434 @Sijmen9 januari 2009 08:52
Zonder pootje dan, met VESA beugel aan de muur.
Kijk dat ziet er gelikt uit inplaats van die glimmende spiegel aan de muur design met een rare kleur van Samsung.

Strak en neutraal en het beeld waar het omgaat staat centraal.
Die 240 Hz res. 200Hz voor USA / Europa heeft niks met PAL te maken, maar met het lichtnet. Dat geeft bewehingsonscherpte met de verlichting die hier op 50 Hz werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.