Energy Star komt met eisen voor gameconsoles

De Amerikaanse overheid gaat regels opstellen voor het energieverbruik van gameconsoles. Als consoles aan de regels voldoen, kunnen ze het bekende Energy Star-label krijgen.

Energy Star-logoEnergy Star, een samenwerkingsverband van het US Environmental Protection Agency en het Department of Energy, werkt aan een voorstel voor een pakket eisen waaraan gameconsoles moeten voldoen om het label te mogen dragen. Energy Star is inmiddels toe aan versie drie van het voorstel. Daarin wordt onder andere gespecificeerd dat een console niet meer dan 1 watt mag gebruiken als hij uitgeschakeld is en niet meer dan 5 watt als hij in stand-by staat. De console moet bovendien zichzelf uitschakelen als hij langer dan een uur niet gebruikt wordt. Versie 5.0 van de Energy Star-richtlijnen, waarin dit is gespecificeerd, gaat vanaf juli 2010 gelden. Als de console als settopbox of blu-ray-speler gebruikt wordt, mag het energieverbruik hooguit 10 procent hoger liggen dan wat in april van dit jaar in versie 4.0 is vastgelegd voor settopboxen.

Hoewel Energy Star een richtlijn van de Amerikaanse overheid is, wordt er ook in Europa gebruik van gemaakt. Zo stelde de Europese Raad in 2007 dat kantoorapparatuur die door overheidsinstanties van EU-lidstaten worden aangeschaft, moet voldoen aan de Energy Star-richtlijnen.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

15-10-2008 • 12:05

49

Reacties (49)

49
43
7
4
0
0
Wijzig sortering
Beetje zinloos imho. Het is niet dat er duizenden soorten consoles op de markt zijn. Er zijn er feitelijk maar 3 waar nog actief aan ontwikkeld wordt en denk niet dat die zich erg druk gaan maken om een Energy star logootje.
'Groen zijn' is tegenwoordig één van de beste manieren om een concurrentievoordeel te behalen. Het is voor bedrijven echter heel lastig, om aan de man te brengen dat ze ook werkelijk 'ecologisch verantwoord' bezig zijn. Als je het van de daken gaat schreeuwen, ziet men het namelijk als marketingtruc. De beste manier is door zó bezig te zijn, dat er vanzelf over je gesproken wordt, zoals bij google het geval is. Het toont namelijk een gezonde, verantwoorde bedrijfsvoering.

Als je op de doos van je product het energy star logo ergens naast het BRD en DVD logo kunt zetten, zal dat waarschijnlijk niet alleen leiden tot een betere reputatie, ook voor concurrentievoordeel als de concurrent dat logotje niet heeft.

Zie het als max havelaar koffie; hele nieuwe consumentengroepen stappen over op Havelaar omdat het 'groen' is. Gevolg is dat DE óók met een stappenplan is gekomen om haar koffie 'groener' te maken. Dit kan door de overheid gestimuleerd worden door het 'groen' zijn transparant te maken, in dit geval middels een energy star logo.

het woord groen wordt even gebruikt in zijn breedste zin, vandaar de terugkerende ''
En daardoor precies mijn punt. Concurrentievoordeel is prettig in een markt waar groen zijn werkelijk een voordeel oplevert.

Op een markt met maar 3 producten, waarvan er feitelijk maar 2 echt direct concurreren, gaat de groenheid erg weinig uitmaken en zullen de makers dus echt niet malen om een stickertje op hun product.

Jouw voorbeeld van koffie gaat dus compleet mank, omdat dat een markt is met enorm veel producten en groenheid daar dus wel degelijk een verkoopargument kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 juli 2024 07:11]

Wel als veel landen deze richtlijn overnemen als eis. zo moeten TV's binnenkort aan vergelijkbare normen voldoen in de EU, anders mogen ze niet meer verkocht worden
Heel goed vind ik, hierdoor krijgt de consument die energiebewust denkt meteen een realistische indicatie van wat hun product verbruikt
Jammer, dat je in die marketing trapt. Er staat letterlijk in de tekst dat je zon label krijgt als je 1 watt bij uit verbruikt en 5 bij standby.

stel; de Wii verbruikt niks in uit stand, en in stand by 6watt omdat de wifi actief blijft. Dan krijgt hij niet zon sticker.

Wat zegt dat nou over verbruik? De oude xboxen & ps3en (vooral de release modellen) slurpen in een uur wat een wii in een week in stand by verbruikt.
Die verhoudingen kloppen dan totaal niet meer.

Net zoiets als dat een Smart geen milieu subsidie krijgt omdat hij in verhouding meer gebruikt dan een BMW oid.

Leuk zulke initiatieven maar dan wel goed uitvoeren ajb.
Zo'n klasseindeling is echter wel logisch. Zo kun je in een gemiddelde bmw meer mensen en bagage vervoeren dan in een smart, is de auto véél veilgier dan een smart en kan de rijder er meer plezier aan beleven. Zelfde geldt voor de 360 vs wii, de 360 biedt veel meer grafische en rekenkracht, maar tegen een prijs.
Zo'n klasseindeling is echter wel onoverzichtelijk. Dat ik meer kan vervoeren in een BMW kan ik zien aan de specificaties, en de veiligheid is ook helder weer te geven via de Euro-NCAP sterren. Die passen zich ook niet aan. Als ik nu een auto wil kopen die in absolute zin erg zuinig is, waarom kan ik dat dan niet aan het energielabel zien? Daar was het toch voor? Hoe moet ik als consument weten in welke klasses dat label is ingedeeld, en hoe kan ik de labels anders vergelijken?
Ik zou het logischer vinden om geen klasseindeling te gebruiken, zodat een consument gewoon duidelijk kan zien dat een BMW meer gebruikt dan een smart, waarna hij zelf kan overwegen of hij eigenlijk wel die extra ruimte nodig vindt. Het is niet erg dat ruimte (en veiligheid, en comfort) een prijs hebben, ook in de zin van verbruik, zolang die prijs gewoon helder is.
Maar Energy Star (zoals de naam zegt) is een indicatie van verbruik, of ook wel de "groenheid' (is ecostar hetzelfde?) van het apparaat. Daar staat de grafische kracht toch los van?

Stel, iemand zoekt een energie bewuste console, ow de xbox heeft zon label, wii niet. Komt hij toch bedrogen uit?
Ligt dan de fout niet bij een klant die foute verwachtingen heeft van het label? Als je een console zoekt die aan hun label voldoet kan je geen miskoop maken.

Mensen kennen de labels natuurlijk niet uit het hoofd, ik denk echter wel dat het winkelpersoneel je hiermee kan helpen (of je kan het allesinds verwachten).
Niet alleen de eisen qua uit- en standby-verbruik slaan nergens op. Ook de "De console moet bovendien zichzelf uitschakelen als hij langer dan een uur niet gebruikt wordt."-eis heeft geen enkele basis. Als een 360 bijvoorbeeld aan het internet zit en automatisch nieuwe demos, etc. download, is hij dan "in gebruik"? Er is voor veel dingen namelijk helemaal geen gebruikers-interactie nodig. Ik moet er overigens niet aan denken dat m'n 360 zichzelf uitschakelt als ik tussen 2 savepoints in even een uurtje naar beneden ga om te eten.
hij zou wel op een soort sleep mode kunnen overschakelen, net als een laptop dat kan. gewoon aantal zaken uitschakelen, zoals de cd-rom drive, grafische kaart...

Voor het downloaden van data in standby mode geldt hetzelfde. Dan is het niet nodig om de hele console te starten. De Wii doet dit ook niet als hij op connect24 staat. Hij doet wat meer op het moment dat hij data binnenkrijgt, maar ook dan start hij niet geheel op.
@Flappiewappie:
Wat zegt dat nou over verbruik?
Het zegt best veel over het verbruik. Je kijkt alleen naar het verbruik van een console tijdens het werkelijk gebruik (gamen, films kijken, etc.). Echter, het ding staat veel langer ongebruikt. Een console wordt namelijk iets van 1-3 uur per dag gebruikt. De rest van de tijd doet het niets -en tel daar maar ook de vakanties e.d. bij op. Dit sluipverbruik wordt nu dus aangepakt.

Het aanpakken van het verbruik tijdens het gamen is een tweede stap. Game consoles zijn relatief nieuwe "energiegrootverbruikers". De EPA zal later met verbruikseisen komen afhankelijk van de technische ontwikkelingen en markt-impactdata bij de consoles.
Dat hebben ze voorheen ook zo aangepakt met monitoren en computers.
De console moet bovendien zichzelf uitschakelen als hij langer dan een uur niet gebruikt wordt..... Als de console als settopbox of blu-ray-speler gebruikt wordt....
Ik moest wel even lachen toen ik automatisch uitschakelen en settopbox las.
Als Xbox als settopbox wordt gebruikt en je raakt xbox 1 uur lang niet aan, omdat je naar tv kijkt, dan wordt het inderdaad uitgezet... dan heb je geen beeld meer :/

Ik ben wel benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken, sensor inbouwen?
Sensor moet detecteren of er mensen in de kamer zitten...

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 07:11]

men kan 'niet in gebruik' ook zien als zolang er geidled wordt. Als er een film draait gaat men er van uit dat jij jouw Xbox gebruikt. Als de film afgelopen is en het blijft nog een uur aan staan dan wordt die tijd gezien als niet in gebruik en gaat de Xbox uit.
op de meeste tv's heb je tegenwoordig toch ook een sleep timer? Als je je settopbox standaard tijdens het tv-kijken op niet uitschakelen hebt staan, maar je merkt dat je hem geregeld vergeet uit te zetten, kan je dat instellen naar keuze? Of is consumer controlled niet genoeg om aan de Energy Star te voldoen? vermoed van wel, aangezien je je pc met Energy Star-klever ook gewoon volle bak kon laten staan verbruiken als je dat wilde...
Nuja, 66 minuten dan he, ze mogen 10% marge nemen ;)
Anoniem: 276782 15 oktober 2008 12:09
Heb dat logo zo vaak gezien maar weet nu pas wat het inhoud :p
Maar zou wel fijn zijn om te horen als je ps4 en xbox720 aan die eisen voldoet. Scheelt jou weer geld op termijn
Alleen hoort het logo groen te zijn. Zo herinner ik me het iniedergeval
Volgens mij was het een wereldbol met gele tekst energy.

/Edit:
http://www.socalofficerea...2008/04/energy%20star.jpg

In het bios zag het er dan zo uit:
http://www.thedebug.com/pictures/bios.jpg

[Reactie gewijzigd door Darude1234 op 23 juli 2024 07:11]

Wellicht dat het vroeger groen was? Nu in het volgens mij toch echt blauw. Zie bijv. de Engergystar.gov site (weet niet of het nu de officiële site is) of Wikipedia: Energy Star of via Google. Misschien dat je op dit oude(re) logo doelt?

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 23 juli 2024 07:11]

Volgens mij was het logo vroeger toch echt geel, bij booten van oude pc's enzo.
Jij denkt aan Epa pollution preventer, plaatje ziet er zo uit

Hier kun je meer over het keurmerk lezen.
Ik vind het wel een beetje een nadeel stel je bent een game aan het spelen waar je een tijdje nog niet kunt saven en je moet even een uurtje ergens naartoe ofzo dan ben je wel alles kwijt
tenzij er een hibernate functie is natuurlijk. Daar zal vast wel een oplossing voor gevonden worden.
Ik heb eigenlijk in geen jaren meer games gezien waar je langer dan een paar minuten niet kunt saven, enkel wat jrpg's.
Plakbandje op een van de joystickies of een tandenstoker tussen een knopje?
Maar juist als mense het EngeryStar logo wilt moet men dus een manier verzinnen om dit 'probleem' op te lossen.

Hopelijk gaan console bouwers dan slimme technieken gebruiken om zo de stroom te besparen. Dit had men misschien voorheen nooit gedaan maar juist vanwege dit nu misschien wel.
Dat de Europese Raad gameconsoles die door overheidsinstanties van EU-lidstaten worden aangeschaft moeten voldoen aan het energy star logo, lijkt mij logisch ....
Anoniem: 273003 15 oktober 2008 12:25
ja dat lijkt mij ook.. altijd al gewild om lekker energiebewust blu-ray te kijken en toch op kantoor aanwezig te zijn..

maar ik snap nu wel wat dat energy star logo deed op mijn eerste pc.. van 13 jaar geleden..
(ik maakte toen toch maar de overstap van Amiga naar pc)
Een goed idee om ook die energie slurpers eens aan banden te gaan leggen, natuurlijk geheel vrijwillig maar mensen worden zich steeds meer bewust van het energie gebruik van apparaten en zullen dus al snel eerder voor een apparaat kiezen dat het label wel heeft als een apparaat dat dit label niet draagt.

Voor de console bouwers is het ook een goed iets omdat ze zich op deze manier iets hebben om op te richten, zo lang zij hier aan voldoen dan mogen zij weer een extra logotje op hun verpakking hangen en dat is toch altijd leuk zelfs als het maar 1% meer verkoop op levert is dat toch 1% die de concurent niet heeft.
Denk dat dit een goede zet is. Op deze manier kun je de concurrentie binnen de consolewereld verleggen of uitbreiden naar het kopje 'verbruik'.

Stel: De Xbox krijgt wél een energyStar, en de PS3 niet. Sony zal dan, als ze een beetje mee willen komen, niet alleen op prijs en speceficaties moeten concurreren, maar ook op energiezuinigheid.

"Groen" en 'bewust' zijn hype-termen op dit moment, en niet iedereen, maar er zullen veel mensen zijn die dit meenemen in de overweging.
"Daarin wordt onder andere gespecificeerd dat een console niet meer dan 1 watt mag gebruiken als hij uitgeschakeld is "

ehmm als je iets uit doet (stekker eruit) is toch 0 watt ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.