Onderzoekers leggen basis voor onbreekbare gadgets

Onderzoekers van de Clemson University hebben een nieuwe toepassing van koolstof nanobuisjes ontdekt. Ze zouden gebruikt kunnen worden om schokken te absorberen waardoor het mogelijk zou worden om onbreekbare gadgets te bouwen.

De onderzoekers wisten koolstof nanobuisjes te bouwen met een veervorm. Een laag van deze nanoveren bleek uitstekende schokabsorberende eigenschappen te bezitten. Wanneer de onderzoekers een metalen bal op een enkele laag nanobuisjes met veervorm lieten vallen, bleken alle buisjes de impact te overleven en terug te veren. Gewone rechte nanobuisjes hebben deze eigenschap niet.

Een belangrijke doorbraak die de onderzoeksgroep heeft geboekt is de productiemethode voor de nanobuisjes. Vergelijkbare nanobuisjes zijn in het verleden al geproduceerd, maar niet in groten getale tegelijkertijd. Met het nieuwe productieproces kan een grote laag nanotubes tegelijkertijd gefabriceerd worden die vervolgens in één stuk naar een ander oppervlak getransplanteerd kan worden. Hierdoor is de technologie geschikt voor massaproductie. De onderzoekers voorzien dat de nanoveren niet alleen gebruikt kunnen worden om kwetsbare elektronica zoals telefoons en mp3-spelers te beschermen. Het materiaal zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in kleding, autobumpers en zelfs in schoenzolen.

Koolstof nanodraden/veren

Door Hielko van der Hoorn

14-08-2008 • 21:35

65 Linkedin

Reacties (65)

65
60
14
7
0
0
Wijzig sortering
Onbreekbaar en consumptiemaatschappij rijmen niet helemaal volgens mij :P Misschien doemdenkerij maar ik denk niet dat er veel fabrikanten zijn die dit in hun producten willen stoppen. De tijd van kwaliteit is niet meer > consumptiemaatschappij > er wordt een gemiddelde berekend hoelang een product mee dient te gaan en van dit gemiddelde krijgt de consument garantie en dan wordt er van de consument verwacht dat ie na de garantie termijn een nieuwe koopt omdat het product dan gewoon kapot gaat.
niet alle produkten worden pas vervangen wanneer ze stuk gaan. Zeker draagbare electronica wordt meestal vervangen omdat het technisch verouderd is. Niet dat mobieltjes nooit stuk gaan, maar meestal vervangen mensen ze omdat ze betere kunnen krijgen die "zogenaamd" gratis is als ze hun contract verlengen. Hoopjes mensen willen een iphone en dat is echt niet omdat hun oude telefoon kapot is.

ik heb eerlijk gezegd nog geen berichten gehoord die 100% garanderen dat nanobuisjes veilig zijn, misschien moet er toch nog wat meer onderzoek worden gedaan voor dat we de vele toepassingen voor deze technologie gaan massaproduceren.
Hmm, een auto is ook niet echt 100% veilig, waarom moeten nanobuisjes dat wel gegarandeerd zwart op wit bewezen zijn? Dat kan trouwens niet, NIETS is immers 100% veilig. Geef technologie een kans als het veilig genoeg is ten opzichte van het nut ervan.
Goede ontwikkeling, kost me minder geld, want bij mij kan alles stuk.
Toen ik jouw reactie las moest ik gelijk denken aan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Whisker_(metallurgy)

@RutgerB;
Zoals hier onder al wordt gemeld zijn fabrikanten en totaal niet happig op dat dingen lang mee gaan Apple is hier een heel goed voorbeeld van. Doordat er een weggooi mentaliteit is ontstaan moest er op lood in soldeer worden bezuinigd (EU maatregelen). Dat zorgt er voor dat printen minder flexibel zijn en eerder breken, en dus effectief ook weer eerder worden weggegooid, in verhouding tot oude apparaten waar nog wel lood in het soldeer te vinden was.

Als straks de buitenkant van 'staal' is maar de binnenkant wordt zo kreupel als wat afgeleverd levert dat netto geen product op wat een heel leven mee kan gaan. Ik vind bij mij kan alles stuk zo treffend omdat het meestal niet stuk gaat door vreemd gebruik, maar het dagelijks gebruik wat een apparaat niet meer aan kan door dat letterlijk de chips van de print afbreken. Dat noemen sommigen ouderdom, zolang een willekeurige laptop uit het jaar nul nog steeds werkt geloof ik daar niet in.

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 15 augustus 2008 00:54]

> Zoals hier onder al wordt gemeld zijn fabrikanten en totaal niet happig op dat dingen
> lang mee gaan

Precies, het is nog veel ernstiger, zie onderstaande ca 20 minuten durende filmpje

http://www.storyofstuff.org/

Zeer educatief en verhelderend
Wordt er nou op lood bezuinigd omdat er een weggooi mentaliteit is ontstaan, of vanwege EU maatregelen?
Kip en Ei verhaal. Het is duidelijk dat je niets wil vervuilen met metalen, vrij logisch toch? Dus de EU heeft onder andere bepaald dat er geen lood meer mag zitten in consumenten speelgoed, op zich zelf geen verkeerd idee. Echter doordat er geen lood meer in consumenten speelgoed zit gaat het eerder kapot. Militair speelgoed mag niet loodloos geleverd worden.

De rare situatie is nu dus dat er meer stuk gaat en er dus meer wordt weggegooid. Maar even terug naar het begin, wellicht weet je dat alle electronica tegenwoordig apart wordt ingenomen, door bijvoorbeeld printplaten om te smelten levert dat oa. goud en koper op. Nu is mijn punt hier, als er nog wel lood in zou zitten, zou dat ook gewoon worden omgesmolten daar is niets geks aan en treed er dus geen vervuiling op.

Ik sta er niet gek van te kijken als er een bewuste keuze is gemaakt om 'Planned obsolescence'.

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 15 augustus 2008 18:04]

Licht dat eens toe?
Ik vond vooral die 2e wiki link naar "wiskers" die op metalen "groeien" zeer verontrustend. Want daaruit begrijp ik dat op elk (niet edel?) metaal die "wiskers" "groeien". En hiermee dus elk electrisch circuit een bepaalde lifespan heeft. Die door rondzwevende "wiskers" nog eens verkort kan worden!

Ik vraag me nu wel af of er een oplossing voor is?
Het is zeker een mooie ontwikkeling, en toch denk ik dat het niet populair gaat worden bij gadgetfabrikanten (of het nou mobieltjes, netbooks, laptops of andere gadgets zijn maakt niet uit), omdat die fabrikanten heel blij zijn als je huidige hardware kapotgaat. Dan koop je namelijk iets nieuws. Als niemand een nieuw mobieltje zou kopen zou de internationale mobiele telefoonmarkt allang ineengestort zijn, bijvoorbeeld.
Toch, ik ben van (de naïeve) mening dat met gezonde concurrentie de consument het wel gaat zien. Het zal beginnen in de zakelijke markt waar een merk met het label 'onverwoestbaar en betrouwbaar' zeker nog behoorlijk populair is. Een gemiddelde support op de instrumenten die wij ontwikkelen is 15 jaar, en dan wil een klant na 30 jaar nog steeds het product gebruiken. Zeker bij instrumenten van een paar ton is dit het geval.
Uiteindelijk zijn dan ook consumenten aan de beurt. De consumenten die nog steeds heel merktrouw zijn vanuit goede ervaringen uit het verleden, en niet vanuit de slechte.

Een kanttekening is uiteraard de cultuurverschuiving in apparaten die in rap tempo verouderen qua functionaliteit. Mobieltjes, mp3 spelers en al wat net nieuw is op de markt wordt in zulk hoog tempo achterhaald dat het niet interessant is om een levensduur van 10 jaar te waarborgen. Ook kleding zal sneller vervangen zijn.

Mijn conclusie is dan ook dat dit inderdaad niet heel populair zal worden in de apparaten waar dit artikel over schrijft. Maar vergeet niet dat er met andere producten wel een gigantische markt voor is
het zal voor de gewoonen consument niet zo heel veel uit gaan maken nee.
Maar er zijn allerlei rugged apparaten in de omloop voor bedrijven. Deze dingen moeten nog al tegen een stoot kunnen.
neem nou zo'n computertje http://www.lxe.com/images/products/mx3_rfid.jpg
Die willen nog wel eens van de heftruck af vallen, of ze krijgen een andere botsing waar "niemand iets van weet". dus het zal wel populair worden bij de fabrikanten, en de klanten.
maar of dat je het zelf ook in huis zult krijgen, dat verwacht ik niet. Of je moet natuurlijk hele duure schoenen kopen waar dat dan weer in zit, die lopen denk ik wel lekker.

ik vind wel dat ze de mogelijke gevolgen van het in ademen van nanobuisjes ook zeer spoedig goed moeten onderzoeken. (asbest)
Toestellen die wij gebruiken van Teklogix kunnen al tegen 6G op alle assen.
LXE is inderdaad minder robuust.

en ook al zijn het robuuste toestellen ze krijgen ze toch kapot hoor.

waar het toestel nooit zal tegen kunnen :
"oei mijn scanner is van de truck gevallen , even achteruit om hem op te rapen"
KRAAK , " a hier lag hij"

meestal zijn het de plastics en het display die bij ons de geest geven.
het is niet zo zeer puur het product van LXE, er zijn er zo veel meer, het is maar een voorbeeld. ik weet toevallig dat zij die dingen ook maken.
stroom addapters die onder de truck's zitten worden ook gewoon onderuit gereden.
ja ook heel fijn als al die nanodeeltjes tot stof vergaan (schoenzolen) en in het milieu terechtkomen!

Ik hoop dat die onderzoekers weten wat nanotoxologie is.
De meeste gsm's en computers worden momenteel niet vervangen omdat ze kapot gaan maar omdat een nieuwe meer kan. Al ziet het er naar uit dat bij computers die ontwikkeling aan het afnemen is en het meer een vervangings dan upgrade markt wordt.
Is er gevaar met betrekking tot loskomende vezels in dit soort stoffen? Want anders hebben we dalijk een 2e asbest :X
Asbest is pas gevaarlijk als er kleine deeltjes vrij komen. Maar als de nano producten daadwerkelijk onbreekbaar zijn en alle nano buisjes heel blijven zal het dus ook niet schadelijk kunnen zijn.
Inderdaad is er potentieel groot gevaar bij het gebruik van nanostoffen, maar er is veel meer onderzoek nodig. Voorlopig worden deze nanostoffen en nanomaterialen dus alleen gebruikt in wetenschappenlijk onderzoek.

Wel kan met behulp van onderzoek.naar deze nanostoffen en nanomaterialen bestaande produktieprocessen verbeteren. Iets wat dus ook al regelmatig gebeurd.
Voorlopig worden deze nanostoffen en nanomaterialen dus alleen gebruikt in wetenschappenlijk onderzoek.
Dus niet, er worden anders al een tijdje badminton/tennis rackets van het spul gemaakt:

http://www.google.nl/sear...l&q=nanotube+Racket&meta=
Verkeerd
http://www.smalltimes.com/Articles/Article_Display.cfm?ARTICLE_ID=268605&p=109
Nanoledge builds on nanotube knowledge to make macro material ...the company will develop a range of nanotube-based microfibers out of its patented process
De sleutelwoorden zijn "builds on nanotube knowledge " en "nanotube-based".
Het bedrijf is dus van plan Nanotubematerialen te produceren, maar gebruikt dus vooralsnog alleen kennis vergaard met het omgaan met Nantubes.

"Nano" en "nanotubes" zijn inmiddels een hypewoord geworden om investeerders aan te trekken, soms hebben de bedrijven zelf niet eens zelf de kennis of de middelen om op dit gebied onderzoek te doen.

Er worden dus nog geen Nanostoffen in produkten gebruikt (vanwege het potentiële gevaar).

U moet zich niet zo makkelijk laten misleiden door populaire persberichten (die worden gemaakt om in het nieuws te komen).

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 15 augustus 2008 01:18]

lijkt me vervelender als de buisjes te sterk zouden zijn.

* F1k ziet die controller alweer als stuiterbal terugvliegen
Nee, dat lijkt me nou niet zo'n probleem, moet je maar rustiger doen met je Wii :P.
Nanobuisjes hebben waarschijnlijk dezelfde werking als asbestdeeltjes op je longen. Dus voordat we de hele wereld volstoppen met die dingen, zou ik eigenlijk iets meer erover willen weten. Vooral omdat nanobuisjes nou niet zo herkenbaar zijn als asbest ;)

[Reactie gewijzigd door MBV op 14 augustus 2008 22:40]

het voordeel is wel dat koolstof nanobuisjes kunnen verbranden en dan niks anders als CO2 worden.
maar er is idd veel meer onderzoek voor nodig voor dit in commerciele producten zou mogen zitten.
Ik kan me voorstellen dat hierbij ook (stukjes van) nanobuisjes vrijkomen als een soort rook. Door de convectie van de warme lucht worden de niet verbrande nanobuisjes omhoog geblazen en kunnen deze zich verspreiden. Ik denk dat er best een hete afgesloten oven voor nodig is om werkelijk alle nanobuisjes om te zetten in CO2. (afgesloten oven zodat er geen nanobuisjes kunnen ontsnappen)

Dit is alleen maar een gedachte van me, ik heb hier dus ook geen bewijs of bronnen voor o.i.d. Just my 2 cents ;)
Juist wel!
Nanotechnologie is heel mooi, maar de gevaren wegen vaak niet tegen het voordeel op!
Anoniem: 269152
15 augustus 2008 00:38
Mensen kopen over het algemeen geen nieuwe spullen omdat de oude kapot zijn, maar omdat er iets beters/snellers/mooiers te krijgen is. Ga zelf maar ens na wanneer je voor het laatst iets hebt gekocht om iets te vervangen dat kapot is gegaan. Als je daar even over nadenkt dan kom je er snel op uit dat de meeste dingen elektronica en kleren zijn geweest.

Elektronica gaat over het algemeen niet kapot omdat je het ergens op laat vallen of omdat er iets opvalt, maar omdat het doorbrandt ofzoiets. Daar komt nog bij dat elektronica over het algemeen wordt vervangen omdat de oude apparatuur niet meer voldoet in het opzicht van de gebruiken. Tuurlijk kun je mobiele telefoons met deze techniek uitrusten, maar het zou alleen maar meer geld kosten. De meeste moderne mobiele telefoons kunnen er best tegen als je ze een keer laat vallen.

Kleren die gemaakt zijn van nano-buisjes slijten net als kleren van katoen lijkt mij. De nano-buisjes hebben een groot absorberend vermorgen, maar zijn niet onvernietigbaar. Als je er met een schuurmachine lang genoeg overheen gaat lijkt mij dat er ook wel een gat in de broek komt.

En dus zal deze techniek alleen worden gebruikt in producten die er baat bij hebben om een klap goed op te kunnen vangen zoals een auto band. Iets met nano-buisjes bekleden betekent nog niet dat je er alles mee kunt doen. Je kunt dan nog steeds niet zwemmen met je telefoon of je schoenen eeuwig blijven dragen.
Zat direct het zelfde te denken..... +1 (Reactie op link007)
Ben niet wars van ontwikkelingen maar dit kan ernstige gevolgen hebben
wil graag meer lezen over opruimen van "nanotubes"
Enige wat ik er ooit (toevallig) eens over gelezen heb en wat in de buurt komt is een test van nano-buisjes in de longen van muizen. Terug te vinden op PubMed. Maar er zijn vast meer onderzoeken te vinden.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 14 augustus 2008 22:37]

Er is al enige zorg geuit door wetenschappers ten aanzien van de vergelijking tussen nanobuisje en asbest. Het is nog niet bekend wat de gevolgen kunnen zijn wanneer deze buisjes in het lichaam terechtkomen. Over 20 jaar weten we wellicht meer....
Yeah, eindelijk die controller weg kunnen gooien als het spel niet wil lukken :9

Nu nog de muur van dit spul maken :+
als je controller de klap tegen de muur absorbeert, werkt dit dan niet twee kanten op?
lijkt mij van wel
Ja idd. Ik wil een toetsenbord van dat spul. Heb er pas nog een kapot gemept. :D
Volgensmij is het zinniger om cursussen TRA management te gaan houden :+ .
De vraag is of TRA ook een probleem is op de Nederlandse werkvloer. Op basis van deze eerste verkenning lijkt dat wel het geval. De meer dan 100 reacties heeft ons een goed inzicht gegeven in de diverse oorzaken van computer-agressie. De meest gehoorde klachten waren: verhoogde werkdruk, veel vloeken, schelden op de PC en help-deskmedewerker. Maar ook meppen op het toetsenbord en smijten met de muis werd een flink aantal malen gemeld.
http://www.arbobondgenote...agressie/tra/trasamen.htm

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 14 augustus 2008 22:47]

hmm... misschien blijven de nanobuisjes (op je controller) heel, maar dat wil niet zeggen dat je controller verder ook heel blijft...
De energie van de klap moet toch ergens naartoe gaan. Of worden die buisjes gewoon enorm warm of stuitert je controller terug als een stuiterbal oid?
De energie gaat dan zitten in het terugstuiten (van de muur af).
Maar ik denk sowieso dat je de controller wel stukgooit, vooral de buizing... maar in ieder geval is de elektronica nog werkend!
Je moet dus oppassen dat ie niet tegen je hoofd aankomt als ie terug komt ;) .
Nu kan ik natuurlijk een flauwe grap maken over de boomerang-vorm van de oude PS3 controller, maar dat doen we niet :Y)

[Reactie gewijzigd door WeeJeWel op 15 augustus 2008 11:28]

Doet mij denken aan een film over een onbreekbaar garen. Daar werd een wit pak van gemaakt. In het begin was iedereen reuze enthousiast. Dat veranderde snel toen bleek dat bij geen slijtage er ook geen vernieuwing nodig was. Hoop werkelozen en zo.
Gelukkig bleek dat onbreekbaar niet helemaal juist was. Het witte pak begon toch een keer ineens te pluizen en viel gewoon uit elkaar.

Voor medische doelen en dan voornamelijk in het lichaam is onbreekbaar spul prima maar voor commerciële zaken niet zo denk ik.
Dat toetsenbord van hansjuh is toch weer inkomsten voor een boel mensen. :)
Je kunt het ook van de andere kant bekijken: als dat spul niet kapot wil, maar mensen wel nieuwe dingen willen, hoe gaan we dan van die oude afkomen?
maar als jij dus dan geen nieuwe toetsenborden/kleding meer koopt, heb je geld voor andere dingen, en koop je die waarschijnlijk wel... Dus kunnen ergens anders weer mensen aan de bak.
Mocht je besluiten je geld op te potten, dan kunnen in ieder geval alle arme mensjes kleding van dit spul (eenmalig) kopen en dan zijn ze van de kleding-kostenpost af, wat voor hen ook weer een hoop scheelt. Als ze dan zelf eten verbouwen, hebben ze verder niks nodig :)

[Reactie gewijzigd door _wm_ op 14 augustus 2008 22:59]

Prima vooruitgang dus, je koopt niet n nieuwe omdat de oude stuk is, maar omdat de nieuwe iets inovatiefs, iets nieuws, iets verbeterds bied. :)
Da's nou net hetgene wat ervoor zorgt dat de door onze natuurlijke rijkdommen heen denderen. Iets kopen wat je niet echt nodig hebt. Wegwerpmaatschappij in een sjiek woord.

Van mij mag je hoor. Maar ik koop pas een nieuw toetsenbord als de oude stuk is.
Dit gaat bijna nooit gebruikt worden natuurlijk. Plastic en andere materialen worden op dit moment ontwikkeld op een bepaalde levensduur, waarvan nu vaak uitgegaan wordt van 2 jaar. Denk aan Mercedes die in de jaren 90 auto's maakte die gewoon niet stuk te krijgen waren. Die auto's rijden nu rond en sommigen hebben gewoon een miljoen kilometer of meer gereden (dat is dus het klokje rond). Daar zijn ze gauw vanaf gestapt want mensen hoefde geen auto's meer te kopen.

Dus het is leuk, maar als het al gebruikt gaat worden worden die gadgets hoogstwaarschijnlijk stervensduur ;)
Het is maar de vraag of je als autoproducent jezelf compleet buiten spel zet als je een auto ontwerpt die heel erg lang meegaat. Waarschijnlijk is het vooral de angst voor het onbekende bij producenten omdat ze nog niet goed weten wat ze moeten verkopen in plaats van 100.000 auto's per kwartaal. Misschien kunnen ze zich dan meer gaan richten op mileuaspecten (zoals BMW al doet met de waterstof auto's) ?
Of eens mee gaan denken over het fileprobleem? Maar dat levert natuurlijk wel minder op, op de korte termijn. Daarbij, de materialen kunnen wel onverslijtbaar zijn, de electronica is dat nog niet, dus daarin zit sowieso een kortere levensduur.

En ook al gaat een auto levenslang mee, iedereen is een keer uitgekeken op een bepaald model en zal dus overstappen naar iets nieuws, al zal dat wellicht wat langer duren dan de huidige gemiddelde economische levensduur.

[Reactie gewijzigd door Crazz op 15 augustus 2008 11:42]

Onbreekbaar...........................

Alles wat gemaakt word kan kapot.

;)
Het is dan ook de kunst om de productiekosten zo laag mogelijk te houden terwijl je de benodigde energie om de boel te slopen zo hoog mogelijk maakt }>
Gezien het feit dat we met 6 mld mensen op aarde leven welke allemaal evenveel recht hebben op auto's en gadgets en de (relatieve) beperktheid van grondstoffen, zou het wel eens een noodzaak kunnen zijn om bijna onverwoestbare producten te maken. Een fabrikant welke ziet aankomen dat er minder auto's verkocht gaat worden kan zijn fabriek afslanken en alsnog evenveel winst maken. De mensen die ontslagen worden moeten welliswaar op zoek naar een nieuwe baan maar dit is een eeuwig terugkerend fenomeen. (denk aan de uitvinding van de stoommachine)
Hoe zat het ook alweer met de mileubelasting/schadelijkheid van deze 'nieuwe' nanotube technologie. Was vlgs mij toch een best schadelijk goedje! En dan met dit soort toepassingen ... Vooruitgang?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee