Niet alleen films en muziek, maar ook ingescande boeken worden steeds vaker via Bittorrent verspreid. Amerikaanse uitgevers zien dit als een bedreiging voor hun inkomsten en bezinnen zich op actie tegen het fenomeen.
Studenten aan universiteiten gebruiken in toenemende mate Bittorrent als alternatief voor het kopen van studieboeken. De techniek voor filesharing is op universiteitsnetwerken al in ruime mate aanwezig, zodat het verspreiden van ingescande boeken weinig moeite kost. Omdat studieboeken vrij duur zijn, worden juist deze vaak gedownload. Er zijn zelfs al speciale torrentsites voor boeken in de lucht gebracht, zoals Textbook Torrents, waar meer dan vijfduizend studieboeken gevonden kunnen worden.
De American Association of Publishers is zich bewust geworden van dit fenomeen en heeft mensen ingehuurd om het internet af te speuren naar illegale kopieën van boeken, zo meldt The Chronicle of Higher Education. De zoektocht leverde tot dusver iedere twee weken een hoeveelheid van 60.000 tot meer dan 250.000 illegale files op. De websites waarop ze worden aangeboden, worden gemaand om ze weg te halen.
Juridische actie tegen de studenten die de boeken daadwerkelijk aanbieden is iets waar de uitgevers nog niet toe zijn overgegaan. De Riaa en Mpaa zetten dit middel massaal in tegen vermeende rechtenschenders, maar de boekuitgevers beperken zich tot het aanpakken van de websites. Het uit de lucht halen van volledige sites is evenmin een doel van de uitgevers: men beperkt zich tot het laten verdwijnen van de verwijzingen naar hun boeken. Inventievere methodes tegen piraterij zijn ook mogelijk. Er is al gesuggereerd om bij elke nieuwe druk enkele zaken te veranderen, zoals de getallen bij wiskundesommen.
