Mozilla wil wereldrecord vestigen met release Firefox 3

Mozilla heeft met de release van Firefox 3 in het zicht een nieuwe actie bedacht om de populariteit van de browser een duw in de rug te geven. Tijdens de ‘Firefox 3 Download Day 2008’ moet een wereldrecord qua downloads neergezet worden.

Firefox 3 Download Day 2008 logoMet de actie hoopt het ‘Spread Firefox’-project op de dag dat Firefox 3 uitgebracht wordt meer dan 5 miljoen downloads te kunnen noteren. Daarnaast wil men opgenomen worden in het Guinness Book of World Records. Op het moment bestaat er nog geen officieel downloadrecord, maar het is de bedoeling dat Firefox 3 als eerste wordt opgenomen in het boek voor het grootste aantal softwaredownloads binnen vierentwintig uur.

Op spreadfirefox.com kunnen bezoekers beloven om Firefox 3 te downloaden op de dag van de release. Indien je dit doet ontvang je automatisch een e-mail wanneer de download klaar staat. De site bevat verder een kaart waarop de geografische distributie van de Firefox 3-gebruikers in spé gevisualiseerd is. De meeste potentiële gebruikers bevinden zich in de Verenigde Staten, terwijl er op moment van schrijven een krappe 1800 Nederlanders hebben aangegeven de nieuwe browser vanaf dag één te gaan gebruiken.

Door Hielko van der Hoorn

30-05-2008 • 08:52

249 Linkedin

Submitter: Smithers.83

Reacties (249)

Wijzig sortering
Mooie actie om de browser meer bekendheid te geven. Dit is dezelfde groep die er voor zorgde dat er een volledige pagina in de New York times kwam over FireFox.
Ik had gisteren getekend toen dit bekend werd op Slashdot, toen stond Nederland nog op de 260 mensen, gezien het feit dat ze nu op de 3000+ zitten doen ze het erg goed.
+1Anoniem: 153372
30 mei 2008 09:24
Belgie : 2494 (0,0235 %)
Nederland : 3303 (0,0201 %)
Liechtenstein: 16 (0,0480 %)
Andora: 87 (1,223 %)


Go Belgium!!!

Zeker zal de tellen nooit 100% kunnen kloppen. Maar dat is natuurlijk met alles zo.
Het is ook namelijk het wereldrecord voor het grootste aantal softwaredownloads binnen vierentwintig uur. Dus als iedereen dit nu eens honderd keer gaat downloaden :).
Het is niet het aantal installaties dat geteld wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 153372 op 30 mei 2008 09:30]

Waarom kan die teller niet 100% kloppen? Het is toch gewoon een kwestie van het verwerken van een optelsommetje en dit live weergeven? Nu staan we trouwens op 3702 en België op 2596. Go Nederland!

[Reactie gewijzigd door Crazz op 30 mei 2008 09:34]

+2Anoniem: 149405
@Crazz30 mei 2008 09:49
Spippo bedoeld dat mensen makkelijk vals kunnen spelen. De registratie vereist geen e-mailadres dus er zal een ander gegeven gebruikt worden om te controleren of je al geregistreerd bent. Dit zal waarschijnlijk het IP-adres of een cookie zijn. Cookies zijn te verwijderen, en er is ook zoiets als een dynamic IP of een proxy om het IP-probleem te omzeilen. :X

Hierbij vergeet je echter dat het niet gaat om hoeveel mensen zweren Firefox te gaan downloaden, maar om hoeveel er uiteindelijk gedownload wordt. Wie weet gaan ze dit wel controleren aan de hand van het aantal installaties, door een scriptje in de setup.exe? In ieder geval kunnen downloads minder snel vervalst worden. Dat terzijde staat er ook niet in de 'spelregels' dat het programma daadwerkelijk geïnstalleerd hoeft te worden. 8)7

De website die Mozilla heeft opgezet is dus puur om een community-sfeer neer te zetten. Ze zorgen er zo voor dat mensen het gevoel hebben dat ze hiervan deel uitmaken, waardoor ze zich ook 'verplicht' gaan voelen om Firefox 3 te downloaden.

Ze hebben goed begrepen hoe ze dit het beste aan kunnen pakken, want als er één manier is om mensen binnen te halen is het wel 'het community-gevoel', zie Hyves, Facebook, blogs, Gathering of Tweakers :) , et cetera.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 149405 op 30 mei 2008 09:50]

Ja wij moeten wel opletten wat we downloaden zodat we onze limieten niet overschrijden hé.


5 Miljoen moet wel lukken zeker. Ik weet zo niet direct wat er bij de vorige releases gedownload is de eerste 24u. Zeker met die campagne erbij.
Volgens mij zijn veel tweakers nu aan het aanmelden. Het aantal Nederlanders groeit snel. Nu al op 3625.
Lijkt me nog lastig bijhouden met al die tijdzones, heb nu al medelijden met de notaris... En volgend jaar met versie 3.1 heeft SBS6 de rechten, moeten de programmeurs nog snel voor de reclame 2 bugs oplossen tijdens een Builders Challenge" terwijl nance staat te hippen oid. :P

Het is wel een origineel initiatief, ik heb me ook maar aangemeld. Vaak zie je dat de "underdog" een stuk creatiever is met dit soort dingen dan de gevestigde orde, ik hoor nooit zulke dingen van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door uncle_sjohie op 30 mei 2008 10:01]

En dan mogen wij zeker met z'n allen sms-en over welke versie we kunnen downloaden om een voetreis naar Erp-city te kunnen winnen? Nee, dank je! :(
Waarom zou microsoft ook zoiets doen? Microsoft hoeft geen hype te creeren om hun producten aan de man te krijgen, Firefox moet dat kennelijk wel.

Edit: Een minpunt omdat ik de waarheid zeg? Microsoft heeft geen hype zoals dit nodig om hun nieuwe browser aan de man te brengen. Firefox heeft dat gewoon wel nodig om zoveel mogelijk mensen aan het upgraden te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 30 mei 2008 19:21]

Gho, kort van geheugen? - remember de "The Wow starts Now!" ?, nee MS heeft het niet nodig voor een browser, maar wel nodig voor hun hele OS te promoten.

en zover ik kan herinneren, zat IE7 gewoon ingebakken bij Vista/XP, dus ja... MS zal inderdaad geen "Hype" hoeven te creëren.

FF creëert het ook niet, komt gewoon met een leuk initiatief, verder niets.
Hmm, ik gebruik hem al. Ik ga er vanuit dat de prereleases/betas/RC gewoon zelf blijven aangeven wanneer er een update beschikbaar is en ik dus geen mail nodig heb :)

De laatste nightlies werken bij mij iig al prettiger dan FF2
Is FF3 nu eindelijk eens GPO aware?
Of nog steeds niet?
Of is er een truc om bijv. centraal te regelen dat Proxy settings in FF3 worden ingevuld?
Leuke en grappige actie van Mozzilla Firefox. Op de Spread Firefox site kan je trouwens de landkaart vergroten en verkleinen, daar aan de balk aan de linkerkant te verschuiven of door 1 keer op de kaart te klikken en met je muis te scrollen. Ik zeg het maar even want eerst zag ik het niet. :P Als je het vergroot kan je Nederland en België beter selecteren. Je zou ook gewoon onderaan het land kunnen selecteren, maar dat gaat zou moeilijk als je de omringen landen wilt bekijken.

Wat trouwens ook erg interessant is het totaal aantal registraties. Die staat momenteel op 272.947 na een refresh al weer op 274.540. Ben eigenlijk wel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden. Op Wikipedia: Mozilla Firefox staat de volgende info:
Op 19 oktober 2005 werd de mijlpaal van 100 miljoen downloads gehaald en op 29 november verscheen versie 1.5 met meer dan 2 miljoen downloads in de eerste 36 uur. [...] Op 24 oktober 2006 werd versie 2.0 gelanceerd. In de eerste 12 uur haalde Firefox op CNET's download.com meer dan 8 miljoen downloads. In versie 2.0 is tabbed browsing verbeterd en een beveiliging tegen phishing toegevoegd.
Bij FF2.0 was er 4 x meer downloads dan bij FF1.5 bij de helft van de tijd. Uiteraard zullen niet alle mensen zich bij deze Spread Firefox site aanmelden, maar wel op dag 1 downloaden. Dus denk ik dat het aan het begin van de release van FF 3.0 dat er zeker wel een paar miljoen op de teller zal staan. :)

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 30 mei 2008 16:23]

Leuke actie, maar wel een risico dat de download servers down gaan. En ze moeten ook wel erg zeker van hun zaak zijn dat er niet te veel bugs in de eerste release zitten. Maar de bugs die er nog in zitten zullen met zoveel gebruikers wel snel gevonden worden. :)
Als ik dan wacht tot de eerste update na de eerste release dan zit ik goed. :P
Heb je de beta's al gebruikt? Ik ben er heel content mee, de beta edities gaven bij mij geen instabiliteitsproblemen en zo. Er zullen vast wel wat bugjes inzitten, maar zelfs de beta's waren prima te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door musiman op 30 mei 2008 14:50]

Albanie is alweer terug gezet naar 3310... waarschijnlijk heeft iemand een scriptje gemaakt om zoveel mogelijk te pledgen... haha wat zijn we weer grappig. Doordat soort mensen moeten ze weer een (onvriendelijke) captcha toevoegen.
Wereld record downloaden, lijkt mij dat microsoft die in handen heeft met de een of andere verplichte veiligheidsupdate...
Hoe vaak is SP1 voor Vista (of XP) gedownload op de dag van de release?
Bovendien worden Windows Updates letterlijk gepushed naar de gebruiker. Bij deze actie download de gebruiker manueel de software.
Hoezo? Je PC vraagt na het opstarten bij moeder Microsoft: zijn er nog updates mama? En mama zegt ja mijn kindje hier heb je de updates. Microsoft heeft echt geen grote tabel met IP adressen van windows machines die ze af en toe pollen om een update te kunnen sturen. Echt pushen doen ze alleen in een corporate environment.
ze pushen de updates wel degelijk. je pc vraagt aan de server voor updates en als die er is blijf je dat kutvenster maar tegenkomen: "wil je updaten". Klik je het weg krijg je het later toch weer een keer. dat is wel degelijk pushen aangezien je er niet zelf voor kiest om even te kijken of er nog nieuwe updates zijn. En ja, je kunt dit uitzetten maar elke doorsnee windows gebruiker doet dit niet of weet nog niet eens hoe dit moet.
Owhja.. Want updates zijn namelijk heel erg slecht, dus het zou beter zijn als alle doorsnee gebruikers niet zo'n venstertje kregen en vervolgens gaan zeuren dat ze allemaal vage virussen hebben enzo.. :S
Je kan wat te ver doordrijven in het microsoft afzeiken...
Owhja.. Want updates zijn namelijk heel erg slecht, dus het zou beter zijn als alle doorsnee gebruikers niet zo'n venstertje kregen en vervolgens gaan zeuren dat ze allemaal vage virussen hebben enzo..
En toch hebben die updates het 3 keer in twee maanden tijd voor elkaar gekregen om wel een of ander iets onwerkbaar te maken. Zoals een internetverbinding. Leuk als je daar hulp voor moet zoeken!
Automatische updates zullen wellicht niet mee tellen, wellicht patches ook niet. Het gaat hier natuurlijk wel om een volledig softwarepakket. Daarbij gaat het om de 1e 24 uur.
Op het moment bestaat er nog geen officieel downloadrecord, maar het is de bedoeling dat Firefox 3 als eerste wordt opgenomen in het boek voor het grootste aantal softwaredownloads binnen vierentwintig uur.


Makkelijk dus.
Dat redden ze al met 10 downloads als er nog geen officieel record is.

Maar de mensen die toch al liever met Firefox werken zullen dat ook gaan doen.
Ik kan namelijk niet wachten op de nieuwe release...dus ook ik doe mee aan het wereldrecord
Volgens mij stelt het Guinness boek wel flink wat eisen aan je record en kan je niet zomaar effe opbellen als iets niet bestaat en zeggen dat je het effe een keer gedaan hebt. Het moet wel Guinness waardig zijn dacht ik.
Makkelijk dus.
Dat redden ze al met 10 downloads als er nog geen officieel record is.

Zo blijkt maar weer hoe slim de marketing-jongens en -meisjes zijn. Door aan te kondigen dat ze voor een downloadrecord gaan, weten ze dat nagenoeg alle media (op IT gebied in ieder geval) dit bericht over zullen nemen, waardoor ze maximale aandacht krijgen voor de nieuwe Firefox-versie.

overigens zag ik vanmorgen pas dat er een nieuwe FF was, toen mijn Ubuntu aankondigde dat FF herstart moest worden wegens een update... :)
Een record zetten wil je natuurlijk ook op een dusmatige manier doen dat het eventuele uitdagers moeilijk gemaakt wordt het te verbeteren. en dan heb je aan 10 natuurlijk niet genoeg
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee