Belgische minister wil van downloadlimieten af

De Belgische minister van Economie en Innovatie Vincent Van Quickenborne wil afschaffing van de downloadlimieten in België. Hij reageerde op een studie die uitwijst dat België slecht scoort op het gebied van internettarieven.

Het onderzoek, uitgevoerd door consumentenorganisatie Test-Aankoop, zet Belgische internetproviders onderaan een Europese ranglijst wanneer wordt gekeken naar internetabonnementsprijzen en wat men daarvoor terugkrijgt. De traditionele koplopers op het gebied van prijs/kwaliteit-verhouding zijn volgens de onderzoekers Duitsland, Frankrijk en Nederland, en sinds kort mag ook Groot-Brittannië zich tot de voorhoede rekenen.

Rond de millenniumwisseling deed België het volgens Test-Aankoop nog goed, maar de laatste jaren is er sprake van een kentering. Dat zou goeddeels komen doordat de voormalige staatsmonopolist Belgacom circa zeventig procent van de markt in handen heeft. Concurrentie wordt bovendien bemoelijkt door de prijzen die Belgacom verlangt van andere aanbieders die diensten op zijn netwerk aan willen bieden.

Van Quickenborne zei al eerder dat de breedbandtarieven in België omlaag moeten, en in het onderzoek van Test-Aankoop ziet hij aanleiding dit nog eens extra te onderstrepen. Hij stelt onder meer dat de Belgische breedbandmarkt gezond kan worden gemaakt door te zorgen dat alternatieve operators eenvoudiger en vooral goedkoper toegang tot het netwerk van Belgacom kunnen krijgen, schrijft Knack. Tevens wil de bewindsman dat klanten bij een nieuwe aansluiting of een overstap sneller worden aangesloten: in ruim vijf procent van de gevallen moet meer dan drie weken worden gewacht tot men op de digitale snelweg kan. Dit belemmert de concurrentie omdat het consumenten van een overstap weerhoudt. Daarnaast wil de minister dat vanaf 1 juli de snelle varianten van breedbandinternet, tot 20Mbps, door alle aanbieders kunnen worden geleverd.

Ten slotte moeten volgens Van Quickenborne de beperkingen op downloadvolumes overboord worden gezet. Hij wijst erop dat de downloadlimieten in geen enkel land binnen de Europese Unie bestaan, met uitzondering van België en Portugal. Vermoedelijk wil de minister de voorstellen geïmplementeerd krijgen door het geven van meer middelen en bevoegdheden aan de telecomwaakhond Bipt, en door Europese regelgeving op het gebied van concurrentie in stelling te brengen.

Door Mick de Neeve

27-05-2008 • 09:15

148 Linkedin

Submitter: HyperBart

Reacties (148)

Wijzig sortering
Belgacom is hier al zwaar tegen in het verweer gegaan, maar dan met flutargumenten.
Zo haalden ze bijvoorbeeld aan dat ze in de prijs wel extra's hebben als een anti-virus, gratis helpdesk,... Gratis anti-virus, alsof er niet genoeg gratis en betere alternatieven zijn (AVG). als spyware je pc niet vertraagt doet dat flutpakket van een Norton Internet Security het wel.

En de helpdesk, hoeveel keer gebruik je dit nu daadwerkelijk ? 1 keer als je pas bij Belgacom bent voor de problemen, en 1 keer om je abonnement op te zeggen als je naar Dommel gaat :P

Ze haalden dan ook nog eens aan dat er maar enkele duizenden van de paar miljoen klanten volume packs nodig heeft. Vrij logisch, de rest zit halverwege de maand al angstvallig de trafiekmeter in de gaten te houden. En als er daadwerkelijk maar een paar duizend mensen over de limiet gaan, wat belet het dan om gewoon de limieten af te schaffen. Een beetje de eigen ramen inslaan dat argument. De echte downloaders zijn waarschijnlijk ook al lang overgestapt naar veel betere alternatieven.

Ook haalden ze aan dat er een onderzoek geweest is door de overheid dat van de mensen die geen internet hebben, maar 8 procent dit niet had omwille van de prijs. De rest is gewoon slecht geïnformeerd over de veel betere alternatieven.

Voor de prijs van een Belgacom abonnement kan je bij Dommel quasi onbeperkt downloaden (Netconnect + boost pack == mediumband van 4Mb/s, dus hetzelfde als anders). De toenemende populariteit van de alternatieve providers moet toch ook een signaal zijn. Jammer genoeg trekt Belgacom zich weinig aan van die paar 1000 mensen op een klantenbestand van een paar miljoen.

Ik kan niet wachten tot cityconnect van Dommel uitgebreid wordt.
Anoniem: 167912
@DinX27 mei 2008 10:38
ivm die "gratis" antivirus (als het gratis is, waarom moeten we dan meer betalen?!): zijn er in belgië geen wetten die koppelverkoop tegengaan? Ik wil enkel een adsl abo, zonder antivirus: dat kan blijkbaar niet: koppelverkoop!
Als je wist waarover je spreekt had je direct gezien dat van koppelverkoop geen sprake is.

Om te beginnen gaat eht niet om een antivirus die je kan downloaden: die gratis virusscanner is gewoon een scanner die loopt over je Belgacom-mailbox.

Verder is het ook geen koppelverkoop wanneer je een gratis antivirus krijgt: zoiets heet een extraatje. Je kan namelijk perfect je ADSLlijn gebruiken zonder die antivirus.
nope dat zijn opties die gratis bij die paketten zitten.

budget niets, light niets, adslgo niets, adslgo met multipack, gratis 1 licentie adsl plus gratis 1 licentie. Licentie los 3.33 per maand.
Anoniem: 90783
27 mei 2008 09:23
Het werd tijd dat dit van overheidswege eens in de kring geworpen werd! Ik zit nu bij de alternatieve Belgacom-gebruikende provider Dommel, waar ik van die limieten zowiso al niet veel last heb. Bij Belgacom betaal je vlot 40€ voor 10GB download/ 2GB upload als ik me niet vergis. Dat is echt niet meer van deze tijd. Fenomenen als Youtube, Online Gaming, Music Stores etc. hebben ervoor gezorgd dat de limieten in België veeel te nauw zijn. Tijd om die grenzen te slopen imo!
Ik deel volledig de mening van Durin, wat je bij belgacom voor €40 (12 gig) krijgt, heb je bij dommel (netconnect, dus nog niet de opitmale cityconnect) voor €30 (15 gig), terwijl je voor €6 extra bij dommel al een abbo van 100 gig hebt :)

Maarja, de dominantie van belgacom & telenet blijven een toonaangevende rol inzake limieten, downloadsnelheden. Door de druk die hier nu wordt uitgeoefend, hoop ik dat ze ook eens rond de vergadertafel zullen zitten en wat vergelijkingswerk doen.

Ik in ieder geval ga d'r niet op zitten wachten weliswaar, verhuis binnen een maand, en ik aarzel er niet aan om voor dommel te gaan.
Opletten hoor, de zelfde consumenten verenging heeft ook al eens de Regering op de korrel genomen omdat het tal van telecom richtlijnen niet in een KB wou gieten en Europa heeft België hiervoor zelfs enkele boetes gegeven omdat het meer dan 3 jaar wachtte, heel veel van die wetten zorgde er voor dat overstappen ook makkelijker werd en deze zijn ook nog maar een goed dik jaar in voege.

Nu ja, het mag wel gezegd worden, toen hadden we ook nie Quickie.
Q maakt zich graag populair. Eerst de gehackte iPhone - waarmee hij ongetwijfeld wel een streepje voor krijgt bij kwijlende noobs - maar zeggen 'dat iets moet veranderen' heeft in dit apenland nog nooit iets opgelost.

Als hij het erdoor krijgt, petje af. Maar tot nu toe heeft hij nog niet veel verwezenlijkt als politicus buiten zich laten opmerken voor de camera's.
True, maar het valt toch op dat hij serieus zijn best doet, vorige jaren kon je wel elk jaar een minister vinden die eens op zijn blog schreef dat internet goedkoper moest, maar Quickie zit al een hele maand onafgebroken te zagen in zowat elke krant en magazine dat er iets moet gebeuren. Denk dat hij het nog zou vernoemen moest de 'dag allemaal' hem morgen intervieuwen. Dus er is goede hoop en ik geloof dat de internet kwestie wel wat makkelijker is dan BHV.
Hier in Nederland zit het anders ook nog niet zo lekker. KPN heeft op sommige gebieden nog steeds een monopolie als je het specifiek over adsl hebt. Neem bijvoorbeeld Orange. Die kunnen niet overal de max snelheid leveren omdat ze deels gebruik moeten maken van KPN. En deze levert dan maar max 8Mbit op de door Orange gehuurde lijn terwijl Telfort (kpn-onderdeel) op die plekken wel 20Mbit kan leveren. Dan blijft er natuurlijk nog steeds die verplichte lijndoorbelasting van 9,95. Die moet Orange (en indirect de gebruiker) nog steeds aan KPN afdragen voor gebruik van een lijntje die we met zijn alleen al tig keer betaald hebben.
Okay je kunt naar een kabelaar maar er zijn nog genoeg plekken waar dat nog niet kan en waar je nog steeds aan KPN vastzit.
Anoniem: 179986
@ManiacsHouse27 mei 2008 10:11
Telfort is een KPN onderdeel ja maar ze hebben (nog steeds) hun eigen netwerk dat niets met KPN te maken heeft. Als Orange op die plek ook z'n eigen apparatuur zou hebben dan zouden zij ook prima 20 mbit kunnen leveren, ze "moeten" dus helemaal niets. Als Orange via KPN geen ADSL2+ kan leveren dan kan KPN dat met z'n eigen abonnementen (zoals Planet of XS4ALL) ook niet.
Dan blijft er nog altijd die 9,95 lijnhuur. En die krijgt Telfort min of meer kado.
Haha, jaren klant geweest bij belgacom. Pas toen ik veranderde van provider (naar fulladsl) kwam ik te weten en dat weet 99% niet dat je in de maand september kon inschrijven voor een student abbo. (net hetzelfde maar dan voor de helft van de prijs) Of dit de laatste twee jaar nog zo is weet ik niet.

Een hetgeen ze zogezegd meer bieden... Tjah, zogezegd antivirus... Die heb ik nooit gehad! (dus gratis was het niet) Wekelijks kreeg je gratis spammails van gratis foto's, muziek, games). Dit waren dan bijvoorbeeld 10 gratis foto's per twee maanden (met verzendkosten erbij werd dit weer een grap), games vanuit de middeleeuwen die je downloadvolume opgebruiken en gratis muziek tjah, daarvoor moest je je registreren en extra reclame ontvangen voor weer maar een handvol liedjes zonder keuze...

Een de grootste grap is die 24/24 hulplijn! Fijne muziekje krijg je daar te horen. En als je geluk hebt, krijg je in het half uur iemand aan de lijn... 8)7 ! Het is wel gratis dit.

De dienstverlening of storingsdienst. (in kerstvakantie mocht ik zomaar 14 dagen wachten) is ook niks waard... Het duurde drie maanden vooraleer ze de put gedicht hadden die ze toen aan een elektriciteitsstok hadden gegraven te dichten.

Als je ziet wat voor reclame ze tegenwoordig kunnen maken op tv. En dit zijn spots van tientallen seconden op meerdere zenders. Reclamefolders van extreem groot formaat in kleurendruk maandelijks in je postbus... Die gasten zwemmen gewoon in het geld. In ons geld... |:(
Anoniem: 222026
@dieter8727 mei 2008 12:04
Door het zgn. studententarief krijg je een korting van € 10 per maand, de prijs wordt niet gehalveerd voor zover ik weet. De eerste keer dat je dit aanvraagt word je opnieuw gekoppeld aan een nieuw contract van 1 jaar (kan ik ergens wel inkomen). Het jaar erop krijg je dan een brief waarop staat dat je contract 'als trouwe klant' mét studententarief wordt verlengd. Ik ben nog gaan navragen of dit weer leidde tot een contract van een jaar, maar dat is gelukkkig niet het geval, gewoon maandelijks verlengen dus. Het studententarief kan je alleen aanvragen in september, maar er wordt niet nagekeken of er effectief (een) student(e)(n) in huis woont, op dat vlak zijn ze gelukkig nogal soepel.

Allemaal aanvragen binnen enkele maanden dus (eerst zien hoe de toestand er dan uitziet uiteraard), dat scheelt hen toch een goeie 20 %. En je krijg nog een extra euro korting bij domiciliëring, maar dat is overal :P

Over die foto's en dergelijke: die muziek (5 iTunesnummers ofzo ?) is niks waard, maar mits je wat foto's hebt staan die mogen worden afgedrukt kun je er maar van profiteren. Hier liggen elke maand wel wat foto's die kunnen worden afgedrukt, we houden ons dan ook niet in ;) Tot over enkele maanden was dat 20 foto's om de twee maanden, nu 50 per maand, gratis opgestuurd. Dik van profiteren zou ik zeggen, kwestie van zoveel mogelijk uit je centen te halen. Nu is dit helemaal geen poging om de prijzen van Belgacom goed te keuren (integendeel), maar als je ervoor betaalt kan je 't maar beter gebruiken.

Ik ben vooral benieuwd naar hoe de toestand er over een goeie maand uit gaat zien, met dat ADSL2+-netwerk. Komt Belgacom met nieuwe abonnementen en tarieven, is de spreiding ruim genoeg zodanig dat Dommel zijn Cityconnect-abo's ruimer kan aanbieden, laat ons hopen 8-) Dan start over een een kleine week de laatste Belgacom-maand _/-\o_
Ik denk dat de Dommel Cityconnect abo's nog steeds enkel gelden voor hun eigen netwerk. Het adsl2+ netwerk van Belgacom zal als optie worden aangeboden in de reeks Netconnect abo's.
Ok, wie van de Belgische Tweakers is het hier niet mee eens? :P

De KPN heeft toch ook wel 70% van de markt in Nederland in handen?
Indien de KPN limieten zou toepassen zouden veel mensen naar de kabel, o.i.d. gaan.. Waarom doen de Belgen dat niet?
Je moet er rekening mee houden dat België meer dan Vlaanderen is en kabel is eigenlijk alleen in Vlaanderen verkrijgbaar. De enige aanbieder hier is Telenet en die biedt grosso modo de zelfde formules aan als Belgacom hoewel Telenet net heeft toegezegd de datalimiet van haar meest populaire abonnement naar wel 20GB te vergroten (van 12GB).

Dit is een abonnement van 10Mbit down en 512Kb up voor €42,91 per maand. Het ruimste abonnement van Telenet omvat een downloadsnelheid van 20Mbit en een uploadsnelheid van 1Mbit, gecombineerd met een datalimiet van nu 35GB maar binnenkort 65GB. Dat wel voor een heftige maandprijs van €61,32.

In principe is Telenet dus sneller met iets grotere datalimieten maar de prijzen zijn vrijwel hetzelfde. En ze zijn monopolist op de kabelmarkt.

Met de televisiedistributie is het niet veel beter gesteld. De gemeente kiest voor jou een kabelaanbieder en die ben je dan verplicht te nemen als je kabeltelevisie wil. In mijn gemeente is dit dus ook verplicht Telenet. De enige alternatieven zijn TV Vlaanderen (via de satelliet) of Belgacom TV (via de telefoonlijn) maar voor deze laatste ben je weer verplicht ook een internetabonnement van Belgacom te nemen (koppelverkoop iemand?). DVB-T alternatieven bestaan vooralsnog niet maar daar kan over een goed jaar verandering in komen. Hierbij moet wel gezegd worden dat ik in mijn huis, dicht bij een zendmast, slechte ontvangst heb dus ik hoop dat ze dat nog wel gaan verbeteren.

Overigens heeft Belgacom onlangs één van haar grootste concurrenten op de ADSL markt overgenomen. Op korte termijn is er nog niet heel veel verbetering merkbaar. Natuurlijk zijn er ADSL aanbieders die meer bieden voor minder geld maar harde downloadlimieten blijven en de meeste aanbieders bieden de interessantste abonnementen alleen in de kernsteden aan (waar ADSL2 beschikbaar is).

SMG525 heeft ook een punt met te zeggen dat de afstand tot de ADSL centrales een probleem is. Vrijwel heel Vlaanderen is verstedelijkt en toch zijn er zelfs rond Antwerpen nog genoeg gebieden waar men wel ADSL kan krijgen maar dat de 2Mb nog niet eens gehaald wordt. Telenet is dan het enige alternatief met gevolg dat vaak de lokale lijn overbelast is waardoor het ook weer niet vooruit te branden is.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 27 mei 2008 09:42]

Kleine aanvulling, Belgacom is vanaf nu wel te nemen zonder een belgacom internet abbo... voor 9.95€/maand (dacht ik) kan je dus ook BelgacomTV nemen! Overlaatst was zelfs uitgelekt dat belgacom zijn verkopers in de INDI gebieden aanzette deze producten te marketen, aangezien in het indi gebied geen Telenet digital mogelijk is

Ook die overnamen van de 3e grootste speler (Scarlet) gaat er door europa waarscheinlijk niet komen. Of dit een goede zaak is laat ik nog in het midden want zonder overname heeft scarlet moeilijkheden verder te bestaan.

Ik dacht dat 95% adsl dekbaar was, en dat daarvan nog eens 10% een 1.1mbit profiel max kan krijgen... LET op dit gaat over gebieden en niet inwoners!
ADSL2+ is voor 80% verkrijgbaar.

Belgacom zou volgens berichten ook druk bezig zijn extra centrales te plaatsen zodat zowel de niet aan te sluiten gebieden bereikbaar worden als de te grote afstanden voor een degelijke snelheid minder worden
Dat van Belgacom TV wist ik niet.

Dat de overname door Belgacom mogelijk niet door gaat vind ik zeer goed nieuws. Ik heb de laatste tijd de media niet zo goed kunnen volgen helaas :)

Je zegt dat ADSL2+ voor 80% verkrijgbaar is. Maar hoe meet men dit? De snelheden zakken bliksemsnel naarmate de afstand tot de centrale toeneemt. Volgens Wikipedia haalt men op 4,7km van de centrale nog maar 4Mbps.
Ik ben het voor het grootste deel met je akkoord, behalve het stukje over de overname.

Belgacom _wil_ Scarlet overnemen, maar moet daarvoor nog de raad van mededinging passeren. En die zullen deze overname waarschijnlijk niet goedkeuren omdat er nu al te weinig concurrentie is op de telecommarkt.

Officieel is het nog allemaal niet, maar als je hoort dat deze raad al bij verschillende partijen ten rade gegaan is, en deze allemaal negatief stonden tov de overname, zal Scarlet waarschijnlijk (hopelijk) nooit bij Belgacom behoren.
en 512Kb up
"ten laatste 30 juni beschikbaar" ben je even vergeten, ik kijk nog steeds uit naar het resultaat...
Hier is het al sinds half april verhoogd. Je kan op de site van Telenet aan de hand van je postcode checken of het al gebeurd is.
DVB-T bestaat wel (en is gratis) maar dan heb je enkel VRT en Ketnet/Canvas
Ja, dat weet ik maar dat is dan geen serieus alternatief voor kabeltelevisie waarbij je toch een stuk meer zenders hebt.
Er zijn wel gesprekken om zeer binnenkort Belgacom TV via DVB-T te laten verlopen
omdat de concurrentie precies hetzelfde levert, so why bother changing. De grootste spelers hebben hun prijzen en aanbod op elkaar afgestemd ipv te concurreren. De kleinere spelers bieden wel wat "betere" dingen aan, maar de kwaliteit is soms minder, of het is niet beschikbaar (bvb Dommel Cityconnect).

Tevens is veranderen van provider allesbehalve gemakkelijk. De hele problemen met administratie schrikt vele mensen af.

[Reactie gewijzigd door DarkJack op 27 mei 2008 09:29]

Ik ben 2 weken geleden overgestapt van ADSL PLUS van Belgacom naar Dommel Netconnect. Ik kon een halve dag na m'n online aanvraag bij dommel surfen via het dommel netwerk en een week later kreeg ik een brief van Belgacom dat m'n ADSL abbonnement met succes was opgezegd. (Ik vermoed dat dommel dit geregeld heeft) Ik heb hiervoor amper iets moeten doen, dus moeilijk zou ik deze overstap niet echt noemen. Het surfen met dommel verloopt nu zelfs nog vlotter als met Belgacom.

Ik snap niet waarom zoveel mensen schrik hebben om over te stappen. het enige wat ik administratief heb moeten doen is op de website van dommel een online aanvraag doen. De rest word allemaal voor je geregeld.
Anoniem: 48989
@Djohnnie27 mei 2008 20:02
Ik ben van Telenet naar Dommel gegaan. 2,5 maand heeft het geduurd voor ik 1 bit over de ADSL lijn kreeg. Het probleem lag niet aan Telenet noch aan Dommel maar aan Belgacom. De fysieke telefoonlijn was beschadigd bij wegenwerken maanden terug. Aangezien niemand die kabel gebruikte was het ook niet nodig om ze herstellen. Massa's telefoons, mails, arrogante Belgacom verkopers + dove helpdeskmensen, van het kastje naar de muur voor het in orde was..

- "Gelieve uw telefoonnummer in te geven om verder te gaan"
euh ik heb geen telefoonnummer
- "Gelieve uw telefoonnummer in te geven om verder te gaan"
euh ik heb geen telefoonnummer
- Wij hebben uw nummer niet ontvangen, voor telefonie druk 1 voor adsl 2 voor ...
tjah, ik moet ADSL hebben, maar 't is een telefoonlijn...
- "Belgacom helpdesk"
ik heb een probleem met de telefoonlijn
- "Wat is uw nummer?"
Ik heb geen Belgacom telefoonummer
- "Dan kan ik niets doen voor u"
De fysieke lijn is kapot
- "Tjah, alsek geen nummer heb kan ik niets doen, bel naar ....."
Vandaar kom ik net ... en terug naar af....
Net wat je zegt !

Ik ben sedert een half jaar ook overgestapt van Belgacom naar Dommel NetConnect, ik heb geen enkel probleem ondervonden...

Aanvraag indienen op de website van Dommel en zij regelen de volledige overstap.
Jij krijgt de nieuwe Dommel gegevens en zij sluiten het 'oude' Belgacom abbonement voor je af... Petje af voor de gemakkelijke overgang !
jammer dat je bij dommel alleen 12-13 euro per maand extra moet betalen voor gebruik van het koperdraadje en dat je beter bij belgamcom een discovery abbo kan blijven houden voor 6,95 per maand.

rara hoe kan dat zul je denken. tja laat de belgische opta daar eerst maar eens iets aan doen, krommer kan het echt niet.
Ik ken iemand die van Telenet naar adsl wou over gaan, zijn bestellen had gedaan bij Scarlet en na meer dan een maand kreeg hij de melding dat Belgacom hem domweg niet wou aansluiten. Ondanks dat hij midden in het stad woont ;-)

En ik heb zelf ook al eens negatieve ervaringen gehad met Belgacom en adsl. Ik vrees dat jij één van de weinige gelukkige bent.
Je hebt gelijk... het kan wel maar je hebt op deze manier wel een geruime periode (minimaal 5 weken) dubbel tarief te betalen, afhankeljik van de opzegtermijn die je ISP hanteert. Als je niet dubbelle abbokosten wil betalen zit je wel degelijk een aantal weken zonder internet.
Veranderen van provider is zelfs heel gemakkelijk als je al ADSL hebt de meeste kleine providers voorzien alles om je gemakkelijk hun klant te maken. En als je bij telenet bent volstaan 3 telefoontjes.

Heb me deze week klant laten maken van DxADSL, klein maar wel een goed aanbod voor hetzelfde geld.

en verder is het maar wat je wilt.
Trouwens ik ben er vrij zeker van dat de meeste mensen niets geven over wie hun Inet provider is. Tot zolang je niet echt gaat vertellen dat je bij telenet/belgacom meer betaald en je dat niet gaat uitdrukken in grote bedragen zal de gemiddelde belg wel bij hen blijven.

Dus het wordt tijd voor een vergelijk campagne...
veranderen van provider.

Het begin al met het kromme systeem voor het betalen van het koperdraadje. Doe je dat via de provider ben je 12-13 euro per maand kwijt.

Echter providers raden particuliere klanten aan om voor 6,95 bij belgacom een discovery abbo te nemen. Je krijgt dan een gewone telefoonlijn en nummer.

Hoe kant dit zul je denken, een provider moet meer betalen dan jij. Dat is toch krom.

Daarnaast wat is het alternatief, telenet, zelfde prijs zelfde download limieten.

Ja stapje voor stapje komt nu adsl2 en andere providers zoals dommel en dan heb je voor 20-30 euro (zonder vaste lijn kosten) een leuk abbotje met een hoge limiet.

In nederland heeft kpn zeker ook een groot gedeelte van de makt in handen. Maar de prijzen daar liggen gewoon laag. Telfort knp 19,95 per maand voor adsl2+ met vastelijn toeslag. Ik hoor daar niemand over klagen.
Anoniem: 128823
@bbob28 mei 2008 12:18
Zever, er bestaan ADSL2+ providers in Belgie waar je niet voor de Belgacom lijn betaalt en die teven FUP aanbieden voor minder dan 40 EUR all-in.
Drie telefoontjes? Een aangetekende brief bedoel je. Als je je contract leest - ik heb de voorwaarden vorige week nog afgeprint, ik stap over naar Scarlet - 100 GB per maand :D - dan vragen ze dat je schriftelijk opzegt (al dan niet als 'toevoeging' op een telefoontje). Ik kan al inloggen op 'Mijn Scarlet' sinds een paar dagen (modeminstallateur moet nog komen) en daar kan je gewoon per e-mail opzeggen. Sterker nog: Scarlet steekt de optie om op te zeggen niet weg - wat Telenet wél doet. Ik ben redelijk handig met internet en ik kan op mijn gebruikerspagina geen enkele knopje of link vinden die me toelaat om mijn abonnement op te zeggen. Vreemd toch?
De doorsnee Vlaming(/Belg) is heel behoudsgezind en stapt dus niet zo snel over naar een andere provider. Meestal kennen ze ook niet veel meer dan die paar providers die veel geld steken in advertisement: Belgacom en Telenet dus, en met wat geluk ook nog Scarlet.
En als je bij telenet bent volstaan 3 telefoontjes.
Amaai, maar 3 telefoontjes! Dat zijn er volgens mij toch nog altijd minstens 2 teveel.
Vooral omdat mensen de eerste 12maanden zijn gebonden aan een ISP. Dat Quicky dat als eerste maar oplost zodat mensen veel sneller kunnen overstappen. 3maanden lijkt me veel eerlijker.
Als aanvulling op DarkJack heb je dan ook nog de afstanden tot de centrale waar je rekening mee moet houden. Ik weet niet hoe het zit met de openheid van de kabel in Nederland maar hier in Vlaanderen is Telenet heer en meester. Dit maakt dus dat als je buiten het gebied van de 4km zit (endus een magere snelheid hebt als je kiest voor ADSL) dat je enkel Telenet als keuze hebt.
Op het ADSL netwerk heb je dan nog het kleine voordeel dat er andere leveranciers op mogen, maar bij de kabel ben je gedoomd Telenet gebruiker te zijn.
Er zijn wel meerdere kabelaars in nederland verspreid door het land, maar meestal per locatie maar 1.
En die worden ook steeds groter, zo zijn laatst Casema, @Home en Multikabel nog opgegaan in 1 bedrijf (ziggo).
Dus kabel houd ook hier in dat je maar 1 keuze hebt (meestal).
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je op veel plekken gerust ADSL kan nemen van meerdere providers.
Afstanden tot de centrale gelden ook hier, maar zeker in de randstad waar ik zit kom ik zelden tegen dat mensen echt te ver zitten tegenwoordig.
Die concurrentie op de kabel gaat er ook wel komen denk ik, zeker na de consolidatie van de maatschappijen in Ziggo.
Anoniem: 262517
@Tukk27 mei 2008 11:17
Ik zit al op kabel (Telenet de enigste aanbieder) en zoals al gezegd is deze niet beter
qua prijs en limieten. Maar wil ik overstappen naar kleinere adsl provider (zonder telefoon) dan kost het me evenveelm heb ik misschien 10GB meer maar een pak minder snelheid ...

Door gebrek aan concurrentie hebben we dus gewoon geen goede opties ...
En ja prijsafspraken is verboden tussen twee bedrijven maar dat gaat blijkbaar niet op als het grotendeel van de politici aandelen hebben in de twee bedrijven.
Scarlet One 20 kost je 40,75 € - een tikje goedkoper dan Telenet - en daarvoor heb je ADSL2+ (20 Mbit down, 1 Mbit up, 100 GB/maand) en een 'gratis' telefoonlijn - gesprekken betaal je nog wel. Als 40 € dan toch de bodemprijs is bij de meeste providers voor een deftig abonnement dan haal ik er liever het onderste uit de kan - het is elke maand weer een stevig bedrag dat je ophoest. Er is geen enkele 'light' formule die voldoet voor een regelmatige surfer.
Omdat alleen op ADSL er alternatieven zijn met 'menselijke' downloadlimieten. Op kabel is het enkel Telenet en die doen ongeveer hetzelfde als Belgacom (zij het iets sneller omdat het kabel is).
Anoniem: 242076
27 mei 2008 11:41
Eindelijk komt er wat schot in de zaak. De internationale vergelijking van test-aankoop maakt brandhout van de providers in België. Belgacom en telenet zijn gemiddeld 2 a 3 keer duurder en bieden een technisch slechte verbinding in vergelijking met bv providers in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Het is overduidelijk dat B en T de prijzen kunstamtig hoog houden.
Tja, je hebt wel dommel en dx solutions, maar ik ben gebonden aan de kabel (had voordien adsl maar was verschrikkelijk omdat ik net op de limiet zat wat betreft afstand tot de centrale). VDSL was uiteraard nog niet mogelijk hier dus moest eigelijk wel overschakelen op kabelinternet (telenet). Kwa verbinding zit het nu wel goed (Usenet 5 Mb/sec constant), maar die klote limiet van 35 GB (die wordt opgetrokken naar 60 en nog beschamend laag is) is er toch teveel aan. Hoog tijd dat de politiek zich even inmengt, wat uiteraard niet vanzelfsprekend is aangezien de overheid een sterk aandeel bezit bij belgacom.
Anoniem: 115256
27 mei 2008 11:57
Het moet wel gezegd worden dat Scarlet wel gewoon een goed product aan een goede prijs aanbied.

onbeperkt telefoneren
20 MB down
1 MB up
en 100 GB datalimiet
Nu voor 30 euro per maand (6maand lang) daarna 40 euro.
Dit lijkt me toch al niet onaardig,

Zonder onbeperkt bellen en een limiet van 60 GB betaal je zelf slechts 25 euro per maand.
Bij telenet of belgacom betaal je meer dan 60 euro voor hetzelfde met lagere datalimiet.
en wat staat er nog op hun website: http://www.scarlet.be/nl/persberichten/tik/
mja als ge nog een telefoonlijn van belgacom hebt, anders telt ge er maar 15 euro/ maand bij...
Wel typisch dat die minister nu met die uitspraak komt. Belgie zou ergens in 2009 op z'n minst iets moeten hebben gedaan aan dat Europese besluit om telecom en internetverkeersgegevens te gaan vastleggen. http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2580800 In Nederland hebben ze net de bewaartermijn vastgesteld, maar hoe wij dat gaan betalen is nog onduidelijk.
Echt geweldig voor de Belgen als de prijzen nog hoger worden met behoud van datalimieten. Aan de andere kant; als de datalimieten verdwijnen kun je op volle snelheid in de gaten gehouden worden ....
Trouwens, in de C'T Magazine voor computer techniek 6 juni 2008 staat een heel stuk over internet providers abo's in Nederland en Belgie, waar je direct al kan zien dat:

1: de snelheid in nederland stukken hoger ligt
2: er geen datalimieten (of volume zoals ze dat mooi noemen) zijn in nederland

Ook staat er in de "lezerpost" direct ook een stukje over de datalimieten,

"Op onze vraag waarom er in belgie uberhaupt nog met datalimieten wordt gewerkt, had wim roggeman, woordvoeder van de Internet Service Providers Association (ISPA), het volgende te zeggen:"Omdat residentieel breedband (i.e. flat fee) een vrije markt is, is de ISPA tegen verplichte afschaffing van de datalimiet. Net zoals water, electriciteit, telefonie, gas, televisie is breedbandinternettoegang een nutsvoorziening. De campagne www.geendatalimiet.be zou dus net zo goed gepaard kunnen gaan met denkbare alternatieven zoals www.geenelectriciteitslimiet.be, www.onbeperktgas.be of www.wateravolonte.be. Elke van deze nutsvoorzieningen heeft (helaas) wel een onderliggende industriele kost, die de resultante is van een sectorkader mede gecreerd door de overheid, BIPT en de marktspelers. Het is dus niet zo dat de grote ISP's het risico niet kunnen/willen nemen of omdat de kleinere providers zelf geen breedbandtoegang zonder limiet zouden willen lanceren. Het huidige prijsbeleid en het sectorkader voor residentieel breedband kan de kostenstructuur van een ongelimiteerd model niet ondersteunen. Breedband werkt voelgns het principe van 'shared network' om de beste prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden. De datalimiet is nodig om overmatig gebruik te voorkomen en om te vermijden dat de kleine verbruikers voor de grote moeten mee(r)betalen. De consument heeft voldoende keuzes om een pakket te vinden op de markt met unlimited verbruik aan een daarvoor bestemde prijs. De ISPA is voorstander van een meer correcte communicatie naar de consument toe zodat de problemen met de kleine lettertjes uit het contract niet kunnen gebeuren. Een studie gemaakt in Q3 2005 over 15 Europese operators, 'incubents' toont aan dat de belgische ISP's in het gemiddelde zitten qua datalimiet: EU operators having less the 10G monthly data limitation: Eircom, Austrian Telekom, KPN; EU operators having 10G data limitation: France Telecom, TeliaSonera, Deutsche Telekom, Elisa(Fin), Belgacom&Telenet en EU operators having more than 10G monthly data limitation: PT Lux, BT, Telecom Italia, PT. We hebben geen gegevens over de performancegaranties en performancestatistieken van sommige Nederlandse ADSL-aanbieders. Met andere woorden we kunnen niet echt vergelijken. Geen datalimiet kan illegaal gebruik van het internet beinvloeden (downloads van auteursrechterlijk beschermd werk) door dit ongewild te vergemakkelijken. ISPA wenst geen stijging van het illegaal gebruik te zien."

toen ik dit las, moest ik gewoon lachen, wat een bullshit zeg, oude meuk (Q3 2005), "bang voor toename illegaal download" en vergelijkingen met het gas en water
Betalen ze in belgie ook voor elke kilometer die je rijdt met je auto? naast de benzine (stroom voor je pc), wegenbelasting (internet abo) en de incidentele Tolwegen (pornosites e.d)??
Hopelijk lukt het Quickie om die downloadlimieten eindelijk weg te werken. Hij zal echter veel moeite moeten doen.

De limieten zijn er namelijk niet enkel om meer munt te slaan uit Telenet en Belgacom hun internetservice (voor zover het een service is :P), maar ook om hun andere winkel, hun digitale TV (die trouwens, vooral bij Belgacom, erbarmelijk is...) aan te zwengelen.

Hun filmverhuur zou namelijk voor geen meter lopen moesten mensen zonder problemen films van amazon oid kunnen huren: minder geld voor meer kwaliteit en langere huurperiode.
Nu meoten we echter rekening houden met die k*tlimieten, waardoor een filmpje van 1.5GB, of 10GB in HD, volledig onmogelijk is: mensen gaan dus naar hun set-top doosje van belgastom of teleslet lopen voor een filmpje...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee