UPC krijgt flinke boete wegens verkooppraktijken mediabox

De Consumentenautoriteit heeft UPC een boete van ruim 300.000 euro opgelegd voor de manier waarop de kabelaar zijn mediabox voor de ontvangst van digitale televisie aan zijn analoge klanten heeft opgedrongen.

In totaal heeft de Consumentenautoriteit zeven verschillende boetes aan UPC opgelegd, samen goed voor 303.000 euro. De opgelegde boetes volgden op een onderzoek naar de handelwijze van UPC om digitale televisie aan de man te brengen. De kabelaar verzond hiervoor ongevraagd een decoder naar zijn klanten die gratis kon worden gebruikt. Nadat de proefperiode was verstreken, moesten de abonnees echter wel abonnementsgeld betalen. Ook blijkt UPC zijn mediabox aan klanten te hebben aangeboden die expliciet hadden aangegeven deze niet te willen ontvangen.

Volgens de Consumentenautoriteit heeft UPC overtredingen begaan bij 'de verspreiding van de mediabox en de verkoop van abonnementen voor digitale televisie'. Ook heeft UPC bij de telefonische verkoop van abonnementen voor digitale televisie de regels omtrent ongevraagde toezending en het sluiten van overeenkomsten op afstand overtreden. Zo heeft de aanbieder consumenten niet expliciet om toestemming gevraagd voordat hen de mediabox werd aangeboden en het abonnement op digitale televisie werd geleverd.

"De consument moet toezending kunnen weigeren of het product probleemloos kunnen retourneren. Dit zijn de basisregels waaraan bedrijven die deze verkoopmethoden hanteren zich moeten houden", aldus Marije Hulshof, directeur Consumentenautoriteit, in een verklaring.

De manier waarop UPC zijn mediabox aan de man probeerde te brengen, is bij veel klanten in het verkeerde keelgat geschoten. Al sinds 2006 wordt er onder meer op GoT over gediscussieerd. Ook op het forum van de Consumentenbond hebben mensen hun onvrede geuit. Nadat redacteuren van Bright begin vorig jaar probeerden persoonlijk hun ontvangen mediabox bij UPC te retourneren, werd het apparaat aangezien voor een bom, waarna de redacteuren een boete van 300 euro kregen opgelegd.

UPC heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de opgelegde boete. De kabelaar zegt het besluit momenteel te bestuderen. Eerder al zijn de betreffende 'promotiecampagnes' aangepast of zelfs gestaakt, aldus UPC.

Door Wilbert de Vries

15-05-2008 • 10:42

125 Linkedin

Reacties (125)

Wijzig sortering
Beetje vreemd hoe dit verloopt imo. Een klant krijgt ongevraagd een pakket van UPC en weet wat dit bevat. Indien je hier geen intresse in had kon je deze gewoon weigeren waardoor deze geretournerd werd en was het verhaal daarmee af. Indien een klant het pakket accepteerde en het daarbij geleverde brief had gelezen was deze op de hoogte dat na een maand er een contract aan vast zit, zo moeilijk is dat toch niet lijkt me?
Wat een kul.... Je krijgt een doos, natuurlijk neem je die aan want je weet niet wat er in zit, als je daarna de brief en je wilt hem niet ben je al te laat.
Dit is een manier van verkopendie gewoon schandalig is, als ik in de AH loop en de medewerkers gooien spullen in mijn karretje die ik er niet uit mag halen en wel moet betalen is gewoon belachelijk, had ik ze maar tegen moeten houden voor ze het er in gooiden...
300.000 euro boete is te weinig, zulke bedrijven moet verboden worden zaken te doen...

Mensen die redelijk scherp zijn die zullen het tegenhouden, dat geld niet voor mijnj buurvrouw van 80.
Ik snap werkelijk niet hoe je dit goed kan praten...

edit: reactie n4m3l355

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 15 mei 2008 10:55]

Ach als je zo'n box krijgt, dan accepteer je het gewoon niet aan de deur dus je hoeft er niets voor te doen. Als je op straat loopt en er spreekt iemand je aan van WNF om lid te worden, dat is toch ook pushen, maar je kan gewoon NEE zeggen.

Toch is de mediabox voor veel mensen misschien WEL interessant, beeld kwaliteit (is beter dan digitenne), Elektronische TV-gids, films huren voor een eerlijke prijs, TV terug kijken tot 10 dagen, Digitaal opnemen en TV kijken tegelijkertijd (+TV op pauze zetten), 3 maanden gewoon kosteloos proberen, en het is ook nog maandelijks opzegbaar dus je zit niet aan een jaar contract.

Natuurlijk heeft de mediabox ook nadelen, het KAN soms vastlopen maar met een software update of fabrieksinstellingen is het vaak alweer verholpen.

Voor de mensen die wel de mediabox gebruiken, een aantal tips:
- Zorg voor een goede coax kabel. (Liefst c12) met metalen pluggen. (niet van die 1 euro gamma kabels).
- Voor het eerst een mediabox in gebruik en het werkt niet (goed)? Dan kan UPC gratis een installateur sturen. (kosten worden vantevoren wel in rekening gebracht maar krijg je 100% weer terug).
- Deze kabel mag ook niet te lang zijn, vanaf de abonnee overname punt niet langer dan 10 meter anders moet er misschien een retour geschikte versterker tussen.
- Mochten er blokken vormen op het beeld en doen bepaalde kanalen het niet dan komt het signaal niet goed op de mediabox binnen. (oftewel kabels toch nakijken, zorg er voor dat er geen overbodige splitters tussen zitten want deze blokkeren het retoursignaal).
Mocht dit allemaal wel in orde zijn, dan kan UPC een monteur sturen. Maar er komt alleen een monteur als de binnenhuis bekabeling goed in orde is(!!). Dus als dit echt in orde is zal upc hier geen kosten voor rekenen. (U kunt er dan immers niets aan doen dat de box niet goed werkt).
- Mocht er op het beeld staan; *niet toegankelijk* dan klopt het abonnement niet, dan zal UPC het pakket kunnen nakijken als dit in orde is een signaal sturen naar de box wat nog geen 10 minuten zal duren.

[Reactie gewijzigd door BlasterXL op 15 mei 2008 13:21]

Een postbode vergelijken met een straatverkoper gaat mij ietwat ver.

En je hoeft helemaal geen NEE te zeggen tegen het pakketje, gewoon accepteren en nee zeggen tegen UPC als die ooit de moeite nemen om je te contacteren.

En daarmee moet de kous af zijn, sue me.
JIj gaat toch niet je pakket openmaken waar de postbode bij staat, om te te zien wat er in staat? Bij mij stond het helemaal niet op de doos dat er een mediabox inzat, dus ik kan wel weigeren, maar op basis van welke gronden zou ik dat dan moeten doen? Ik had geen idee wat het was. Daarbij, het zit niet in mijn natuur om pakketten te weigeren waarvoor kennelijk iemand de moeite genomen heeft om het te versturen.

Het is gewoon een opdringerige techniek, waar veel mensen die wellicht niet zo mondig zijn intrappen en daarna met de brokken zitten. Zie het maar als een lening waar je vervolgens met geen mogelijkheid meer vanaf komt. Het kost geld, irritatie, tijd en moeite en als je 'm terug wilt brengen moet je daar zelf ook nog eens een hoop moeite voor doen.
Even voor de duidelijkheid;

- UPC mag ongevraagde pakketten versturen.
- Je mag als ontvanger doen met het pakketje wat je wil.
- UPC mag contact opnemen met de klant om te zien of die belangstelling heeft voor een bijbehorend abonnement
- Je mag als ontvanger weigeren.
- UPC mag daarna verzoeken het pakket retour te sturen.
- Je mag nogmaals weigeren.
- Je mag met de doos gaan voetballen of het apparaat van alle schroefjes en dergelijk ontdoen en die bewaren voor je volgende casemod.
- UPC mag niets meer.
- UPC kan niet aandragen dat je het pakket had moeten weigeren, UPC had immers ook niet kunnen versturen of volgens goed fatsoen van te voren kunnen vragen.

Uiteraard mag je ook de doos retour sturen op verzoek van UPC, maar dat is mij iets teveel moeite, heb echt wel iets beters te doen :) en bovendien lijkt het mij altijd handig om daar niet op in te gaan omdat er wellicht iets mis gaat en je de sjaak bent omdat het doosje "nooit" aangekomen is of iets dergelijks.

Als een incassobureau belt om je te dwingen UPC te betalen, geef je simpelweg door dat je nooit iets getekend hebt en weiger je ze verder te woord te staan. Als ze je voor de rechter willen slepen, so be it, heb je ook es een rechtzaal van binnen gezien :).

En als UPC vuil spel wenst te spelen door je in het BKR te registreren als wanbetaler heb je geen probleem, ze kunnen het niet omdat ze simpelweg niet aangesloten zijn bij het BKR: http://www.bkr.nl/OverBKR.aspx?pid=65

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 15 mei 2008 13:58]

Nou, ga er maar vanuit als jij bewust de decoder kapot maakt dat de rechter jou toch echt voor de kosten laat opdraaien.. Zolang je niets met het pakketje doet zal er niets aan de hand zijn...
Beetje vreemd hoe dit verloopt imo. Een klant krijgt ongevraagd een pakket van UPC en weet wat dit bevat. Indien je hier geen intresse in had kon je deze gewoon weigeren waardoor deze geretournerd werd en was het verhaal daarmee af. Indien een klant het pakket accepteerde en het daarbij geleverde brief had gelezen was deze op de hoogte dat na een maand er een contract aan vast zit, zo moeilijk is dat toch niet lijkt me?

En dat klanten de box kregen terwijl ze aangaven dat ze dit niet wilde is niet verwonderlijk. UPC heeft callcenters extern ingehuurd waarbij de helpdeskmedewerker een toelage krijgt per sale. Deze sale is een succes indien de klant de box alsnog accepteerd, en een maand+ aan de lijn hangt. Natuurlijk gaan deze medewerkers deze pushen, maar is het toch aan de klant lijkt me om simpelweg nee tegen de postbode te zeggen?

---edit---
@beany, het is helemaal geen actie. Er komt een pakket en je weigert hem. En ben je op het werk, laat het een week op het postkantoor liggen en na een week gaat het ook retour.
@rwb, als ik het me goed herinner was het van de postbode een grote doos met Mediabox erop. Niet echt iets wat je kunt missen imo... En de helpdesk is 10ct per min, en als je buiten de hoogtijden belt zit je echt geen 15 min aan de lijn.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 15 mei 2008 11:02]

Nou, nee. Het is toch belachelijk dat een bedrijf je iets toestuurt en dat als jij het er niet mee eens bent jij actie moet ondernemen? Het moet niet gekker worden. Als dit zo zou mogen zou je er een dagtaak aan hebben om allerlei troep terug te sturen. Bedrijven zullen er dan namelijk op gokken dat velen dit niet doen/kunnen.

--edit--
@n4m3l355, geen idee hoe het verpakt zat. Maar als de deurbel gaat en de postbode heeft een pakketje dan pak ik het gewoon aan. Waarom niet? Ik kan op dat moment toch niet de bijbehorende brief al lezen? Voor het zelfde geld is het echt gratis! Dat weet ik niet op het moment dat de postbode het aanbied.

[Reactie gewijzigd door beany op 15 mei 2008 10:57]

Is het niet zelfs zo, dat wanneer je ongevraagd iets krijgt toegezonden, dat je dit gewoon mag houden? Ik kan mij herinneren dat daar iets over in de wet stond. Je zou het dan zelfs gewoon kunnen weggooien oid, als klant hoef je geen enkele actie te ondernemen.

Verder is het natuurlijk vreemd wanneer je even rustig een brief moet gaan lezen, terwijl de postbode op hete kolen weer doormoet, dat doet dus niemand.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 15 mei 2008 10:55]

Als je in België iets toegestuurd krijgt waar je niet om gevraagd hebt dan wordt het inderdaad jouw eigendom. Maar dit gaat over Nederland en hoe het er daar aan toe gaat dat weet ik niet...
klopt, je mag het houden, je mag het ook in de kliko gooien, tis in feite gewoon spam. retour afzender is beter dan betaald upc de porto
Yup, ongevraagde zendingen mag je houden en de verzender mag daar niet uit opmaken dat je een abonnement aan wilt gaan of iets dergelijks. Artikel 7 van Boek 7 BW. Je mag het zelfs op kosten van UPC terugsturen.
idd. Klanten kregen ook vantevoren een brief waarin stond dat de mediabox onderweg was. Wat natuurlijk wel een beetje vreemd is dat er dan stilzwijgend een abbonement aan zit (stond natuurlijk ook wel in de brief, maar niet iedereen leest dat).

Anway, ik ben wel blij dat upc dit zo lekker aggressief gedaan heeft in het begin, het heeft ervoor gezorgd dat digitale tv een beetje in de schijnwerpers is komen staan. En dat vind ik een positieve ontwikkeling.
Jammer genoeg is Digitale TV alleen voor de leverancier echt een vooruitgang. Voor de consument is het een stap achteruit, zolang
- Digitale TV een slechtere beeldkwaliteit levert (PAL is stukken beter dan de SD DTV kwaliteit),
- je slechts één kanaal tegelijk kan gebruiken per decoder.

Ik heb al jaren zo'n decoder staan, maar vond het zo tegenvallen, dat hij al jaren in de kast staat. Analoog is op het moment gewoon superieur.
Lol, een echt analoog signaal bestaat niet meer. Wat jij denkt dat analoog is, is oorspronkelijk een digitaal signaal wat UPC analoog maakt. Vervolgens komt het via 10 kilometer coax bij jou de huiskamer binnen.

Als ik digitaal met analoog vergelijk, veegt digitaal toch echt de vloer aan met "analoog".

Trouwens, wel je mediabox op "16:9 breed" instellen anders krijg je alsnog
een inferieur digitaal signaal (letterbox breedbeeld i.p.v. echt anamorph).

[Reactie gewijzigd door Apple|IA op 15 mei 2008 17:54]

Als ik digitaal met analoog vergelijk, veegt digitaal toch echt de vloer aan met "analoog".
Dit is erg kort door de bocht. Het digitale TV signaal op de kabel de vloer aanveegt met een analoog signaal, als de bandbreedte groot genoeg is. Het zelfde geldt voot schotel.

Maar je moet ook rekening houden met de bandbreedte. En ik heb zeer mijn twijfels bij signalen als DVB-T (DVB via de ether). Bij complexe signalen zoals snel veranderende beelden zoals kabbelende beekjes zie je al snel het blok effect. Op zich ook logisch omdat binnen de ether maar een beperkte bandbreedte gebruikt mag worden terwijl op de kabel de volledige bandbreedte gebruikt kan wordt.

Ik kan me niet voorstellen dat er ooit HDTV via de ether aangeboden zal worden met een groot zender pakket (>16 zenders). Bij een klein zender pakket zal het best mogelijk zijn.

Tevens laat een volledig analoge TV over het algemeen een beter analoog plaatje zien dan een TV met digitale verwerking. Zeker als er ruis in het signaal zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 15 mei 2008 21:37]

Ik weet niet wat voor TV jij hebt, of welke kabelboer, maar op mijn LCD tv ziet het analoge beeld er behoorlijk wazig (onscherp) uit vergeleken met het digitale signaal.

1 kanaal per decoder is inderdaad nog steeds een nadeel, alhoewel je met de UPC hard disk recorder wél tegelijkertijd een zender kunt opnemen, en een andere zender kijken.
MIsschien toch tijd voor een nieuwe decoder... Heb er (gratis) een gehad van @Homo. DIng doet het goed op mijn analoge 32" JVC. Het beeld is veel strakker dan via het analoge signaal. Digitale TV die ik een paar jaar terug zag had veel MPEG blokken en zo. Heb er nog geeneen gezien.
Het opdringen van nieuwe technologie is nooit een hele goede zaak, niet op deze manier natuurlijk. Mensen moeten tegen zichzelf beschermd kunnen worden, heel veel lezen de brief niet eens. Dan kan je zeggen, dat is hun probleem....of je kan ervoor zorgen dat het gewoon super-duidelijk is.
Digitale TV bestaat al jaaaaren; DVB-S - schotel dus - vele malen beter & 5x betrouwbaarder (om in UPC marketing termen te spreken) dan kabel!

Ik heb nu al 10 jaar digitale tv via de schotel & wil ook echt niet meer anders! Ongelofelijk veel zenders & 'n zeer goede beeldkwaliteit & al helemaal als je zenders als Discovery HD bekijkt.
Dat het niet verwonderlijk is dat (externe) helpdeskmedewerkers zo handelen doet er niet toe. UPC kiest voor deze verkoop methode en ze kiezen er zelf voor om een extern buro in te huren, ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor de resultaten ( Ze kunnen hoogstens dat externe callcenter weer aansprakelijk stellen ).

Verder is het niet altijd even duidelijk wat je van de postbode krijgt. Ik weet verder niet hoe de procedure was om hem terug te sturen, maar als ik een dergelijk pakket binnen krijg en accepteer omdat ik niet weet wat de inhoud is heb ik daarna geen zin om een kwartier aan de lijn te hangen ( tegen 1 euro per minuut ) om het weer terug te kunnen sturen op mijn eigen kosten.
Het is inderdaad niet altijd even duidelijk wat je van de postbode krijgt. Alleen in het geval van die UPC Mediabox was het toch écht wel duidelijk hoor.

Het was een enorme doos, met allerlei tekst van UPC erop gedrukt, waaruit je ook prima de inhoud kon afleiden. :) Volgens mij viel zelfs de tekst "6 maanden gratis proberen" te lezen op de buitenkant. Dat mensen dat niet lezen en gewoon blind pakketjes aannemen, is natuurlijk een ander probleem.

Als je er dan ook nog rekening mee houdt dat het van tevoren in een brief is meegedeeld, dan zie ik het probleem ook niet zo. Maar het blijft natuurlijk een agressieve methode, dat ben ik met iedereen eens.

En ach, wilde je het achteraf na aanname toch niet, dan stuur je het gewoon terug in de meegeleverde retourdoos. Ja het is een extra handeling, maar je hebt er nog eens 6 maanden te tijd voor ook. En gezien het eindresultaat hebben toch heel veel mensen de mediabox gehouden, na deze actie is het aantal digitale tv abonnees immers flink gestegen. :)
dit is extra werk voor mij waar ik niet om gevraagd heb.

Na 6 maanden moeten ze een brief sturen me hoe ik me verder kan aansluiten om te abonneren. Als het even goed werkt zonder dat ik dat abonnement aanvraag ? dan is dat hun probleem.

Een brief op voorhand met daarin reclame ? ligt al lang ongelezen in de prullenmand !

allemaal SPAM

Gelukkig woon ik in België en zou ondanks de tekst erop dit nog steeds gratis zijn, zonder ik die hoef te retourneren.
Een pakket weigeren is werk?

Ze moeten je geen brief sturen, de brief die je erbij kreeg gaf aan dat na 6 maanden het gratis abbo naar een betaal abbo wordt omgezet die indien gewenst kan worden omgezet naar meer zenders zelfs. En wil je de decoder niet meer dan kun je deze gratis retourneren in de meegeleverde retourdoos. Doos kwijt.. geen probleem bel je ze even op en ze sturen je een doos.

En als jij de post van je kabelaar/verzekeringsmaatschappij/tandarts/wie dan ook weggooit moet je niet achteraf gaan zeuren.

En ook in Be is dit niet gratis. UPC was/is daar werkzaam met gelijke praktijken. Overigens iedere kabelaar bied heden ten dagen een maand gratis proberen aan voor internet (wel geen push) wat goed functioneerd.

Imo is de consument zich hier degene die zich er erg makkelijk vanaf maakt met een tal van argumenten dat het onduidelijk of extra werk was. Maar dat is toch wel allemaal erg ver gezocht ...
Als ik het hier zo lees, dan is het niet "even bellen en je krijgt een retour-doos". Althans, zeker niet in alle gevallen. Dingen regelen geeft enige mate van stress, hoe klein ook, ik heb geen enkele behoefte om met onzin bezig te zijn en dan is elke kleine actie teveel m.i. De postbode die aanbelt met onzin, het moeten weigeren of aanpakken en daarna moeten bellen...daar heeft gewoon niemand zin in, simpel. Het is de overtreffende trap van reclame opgedrongen krijgen, deze vorm hou je namelijk niet tegen met een "Nee" sticker.

Het weggooien van post waarin bijv. rekeningen zitten is natuurlijk een totaal andere zaak.

Als ik kan kiezen tussen een minuut van de lach van m'n zoontje te kunnen genieten, of met UPC voor onzin bellen...dan weet ik het wel. Elke minuut is mij dierbaar.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 15 mei 2008 12:21]

Mee eens.Ik snap de hele ophef niet. Je had de Mediabox gewoon kunnen weigeren, of anders lekker! uitproberen. En ojee wat een handeling, als je niet tevreden bent, om het terug te sturen.
Ik vond het prima zoals ze het hebben aangepakt om digitale tv aan de man te brengen. Zoals wolkje al aangaf, duidelijker kon het niet wat het pakket aangaat.
Weigeren en verder niet zeuren.Heb nu naar alle tevredenheid digitale tv, voor een prikkie en wil niets anders meer.Het eindresultaat is er idd naar. Dat UPC nu een boete opgelegd krijgt gun ik ze dan ook niet.
Was hun werkwijze agressief? Mwa...wat een naar woord.
Niet teveel zeuren is mijn motto in deze.
Alles kan beter,maar ik vond het prima zo.
Bij ons in de flat belt de postbode bij de buren aan, die voor jou het pakketje in ontvangst nemen,

toch, makkelijk genoeg: zolang het niet aangetekend is heb je het ook nooit ontvangen.
En jij denkt dat iedereen assertief genoeg is, of snapt waar het om gaat? Niet iedereen is tweaker en ik ken wel degelijk (oudere) mensen die behoorlijk geintimideerd waren door deze werkwijze. Ook mensen die wel assertief genoeg waren maar er van over hun toeren waren geweest.

Bovendien is het natuurlijk van de gekke dat je als klant geconfronteerd wordt met de werkwijze van ingehuurde callcenters. Deze moeten gewoon aan de standaard voldoen die hun opdrachtgever stelt. Met andere woorden: UPC (en niet een anonieme callcentermedewerker) stuurt je een kastje waarvan je al gezegd hebt dat je het niet wilt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 mei 2008 12:43]

"Natuurlijk gaan deze medewerkers deze pushen, maar is het toch aan de klant lijkt me om simpelweg nee tegen de postbode te zeggen?"

Hoezo natuurlijk?
Omdat ik nee KAN zeggen betekent niet dat een bedrijf een vrijbriefje krijgt om te pushen.
Ahh ik kan mij nog herinneren een half jaar geleden ofzo... heb ik ook 2 of 3 keer een "drijg" brief gehad dat ik die Mediabox zou ontvangen om te proberen, hier stond ook in als ik hem niet zou ontvangen moest ik maar even contact opnemen met UPC.

Uiteraard heb ik de brief weg gegooit omdat ik toch geen interessen heb, maar ik heb wel om mij heen mensen er in zien stinken. :p
Prachtig dat je denkt het beter te weten dan de Consumentenautoriteit. Deze autoriteit is niet voor niets en deze boete ook niet. Er zijn niet voor niets wetten en regels opgesteld over het toezenden van producten, ook UPC heeft deze te volgen.
Ik vind de boete aan de lage kant, maar ik weet eerlijk gezegd niet of de gegenereerde omzet terug gestort moet worden (dat valt normaal niet binnen een boete).
De consumentenauthoriteit is het duidelijk niet met je eens,

- Ongevraagd spullen sturen met/zonder aankondiging mag, maar je mag vervolgens niets verwachten van de ontvangende partij, al is het iets minimaals. Dus retoursturen? Kom hem maar lekker ophalen.

- Abonnement afdwingen na een bepaalde periode voor een product waar de klant nogmaals niet om gevraagd heeft is illegaal. Als ik je 50 sokken gratis toestuur voor 6 maanden en daarna weer een batch maar dan voor €50 is niet echt fijn he. Je hebt er immers niet om gevraagd. Pakket weigeren zou stom zijn geweest, je krijgt het gratis toegezonden en de wet zegt dat er verder geen verplichtingen aan vast zitten.

- Klanten die weigeren om de dienst afnemen bedreigen en zeggen dat ze afgesloten worden en in het BKR geregistreerd worden, dat is lager dan laag. Weet je wel wat voor consequenties dat heeft voor de weigeraar? Eerstkomende 5 jaar in ieder geval geen hypotheek meer kunnen afsluiten en/of een andere kredietvoorziening.

UPC heeft dit feestje duidelijk ingecalculeerd, er zijn tal van organisaties die UPC gewaarschuwd hebben en er lopen nog tal van rechtzaken tegen de provider. Dit zal zeker nog een staartje krijgen, wellicht zelfs op EU niveau om een boodschap af te geven aan bedrijven die het niet zo nauw nemen met wetgeving.
Net of UPC wakker ligt van een boete van 3ton.
Dat hebben ze toch al dubbel en dwars terug verdiend door hun opdring praktijken.
Anoniem: 50893
@Derice15 mei 2008 10:48
Het gaat niet zo zeer om het bedrag zelf maar om aan te geven dat zulk gedrag niet wenselijk is. Nu word feitelijk gezegd, niet meer doen anders is de straf de volgende keer hoger :)

En terecht, stel je voor dat meerdere bedrijven het zo gaan doen dan word je en aan de telefoon lastig gevallen en aan de deur, onwenselijk. Dat ze het in Amerika zo wel doen moeten ze daar weten.
Tja, vroeger wilde dit soort uitspraken nog wel eens indruk maken op een bedrijf. Tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar de kosten/baten van een bepaalde actie. Een boete wordt dan gewoon gezien als een deel van de kosten. Imago schade is blijkbaar niet zo gemakkelijk te kwantficeren, of het interesseert ze gewoon niet.

Als boetes van deze omvang geen indruk maken dan moeten er blijkbaar andere middelen worden ingezet om dit soort praktijken tegen te gaan. Een soort doorlopende boete waarbij alle omzet die wordt behaald uit met dit soort 'ram het ze door de strot' praktijken moet worden afgedragen is dan misschien wel effectief. Deze 3 ton is natuurlijk eenmalig, de omzet die UPC binnenhaalt is maandelijks.
Ik denk dat ze het nadeel van de imagoschade niet in verhouding zien staan met het voordeel van het behaalde resultaat. Door deze actie zijn de meeste klanten nu wel massaal aan de digitale decoder, dan had anders jaren geduurd.

Nu zouden ze nog het gebruik beter moeten stimuleren. Voor de meeste mensen is het simpelweg een kastje waar meer kanalen op zit dan voorheen. Dat de kwaliteit beter is zien de meeste gebruikers gewoonweg niet eens laat staan dat ze de uitgebreidere mogelijkheden gebruiken zoals de Electronische programmagids of On Demand film "huren". Ze hebben welliswaar zo'n kanaal waarop ze dat demonstreren maar daar ga je toch niet naar zitten kijken? Het is meer verkoopkanaal dan een demonstratiekanaal.

Maar helaas geldt dat voor veel meer nieuwe techniek, het wordt geïntroduceerd en er volgt een marketingcampagne. Maar er is geen aandacht voor eens gewoon simpel uit te leggen wat je allemaal met het prachtige product kunt en waarom het zo leuk kan zijn om het te gebruiken. Alles moet in die 20 seconden reclametijd... Wil je echt iets te weten komen van een product dan zul je slechts meer informatie vinden bij andere tweakers.
UPC maakt zich in mijn ogen geen zorgen om hun imago. Het is al niet te best en met die hele vernieuwing is er weinig positiefs gebeurd.

Zoals je zegt is het een kosten baten analyse: wat doen we wel en wat doen we niet. Ik kan me ook voorstellen dat sommige klanten dit wel een fijn iets vonden (die toch al meer interesse in digitale tv hadden oid).

Het is natuurlijk waardeloos dat je zomaar spullen krijgt toegestuurd waar je als klant moeite voor moet doen om te retourneren. Had je vroeger ook niet zo'n postorder bedrijf!? Ik blijf er bij dat als een bedijf je op hun initiatief dingen toe gaat sturen je dag kosteloos mag houden. Iig niet eisen dat als je het niet wilt je het zelf moet terug sturen.
Van mij had die boete ook wel iets hoger gekunt, maar ja... hij komt van de consumentenbond... die heeft het allemaal ook nog niet zo begrepen.
Klopt, echter is de schade voor het imago van UPC wel een probleem. Ik zou nog kunnen verwachten dat men binnenkort een sorry rondstuurt oid.
echt een groot probleem is het niet denk ik

omdat er nog steeds geen vrijheid is om een kabelboer te kiezen ovor de locatie waar je je bevind ben je gedwongen om voor die kabelboer te kiezen
digitene kan, maar bied voor mij te weinig opties (lees: kanalen) die ik wil kijken.

ik woon in vlaardingen en ben dus gedwongen om UPC als kabelboer te nemen
ik wilde zelf al digitale tv hebben dus dat heb ik bij mn verhuizing gelijk aangeschaft dus voor mij was het geen probleem....

mensen klagen vaak dat een bedrijf kl*te is maar ze blijven wel diensten afnemen door gebrek aan beter dus dan is het imago slecht maar door dat gebrek aan beter is het niet anders dan dat er een dienst afgenomen wordt
Naast kabel en digitenne heb je ook nog Kanaal Digitaal via de schotel met honderden vrij te ontvangen zenders naast het abonnement pakket van Kanaal Digitaal.

Zelf ben ik na 5 jaar weer terug naar UPC gegaan en heb daar nog geen seconde spijt van gehad.
Ook een log bedrijf als UPC doet tegenwoordig veel aan positieve klantenbinding en de service is beter dan ooit tevoren.
AH joh, nog eventjes dan heet alles Ziggo, is het allemaal 1 groot bedrijf *kuch* en worden alle problemen opgelost.

toch?
Ziggo is vanaf morgen de grote concurrent van UPC.
wtf is ziggo?
Ziggo is de fusie tussen Casema, @Home en Multikabel. Vandaag een brief van Casema gehad dat ze zo gaan heten.
probleem is alleen dat er weinig andere mogelijkheden zijn op de kabel.
je hebt of de een of geen ander.
dan moet je uitwijken naar schotel/digitene of internet.
maar op de kabel heb je geen keus.
welke schade aan het imago van upc??? een goede naam hadden ze toch al niet.
en een excuus brief hoef je zowiezo niet te verwachten bij die fraudeurs.

in mei 2005 mijn kabel abonnement bij ze opgezegd, ik krijg echter nog regelmatig brieven dat er signaal geleverd wordt ( door eneco in juni 2005 afgesloten ) en dat er niet betaald wordt, betaal ik niet dan wordt ik afgesloten.

bellen helpt niet, je wordt onbeschoft te woord gestaan, op e-mails en faxen wordt niet gereageerd
niet reageren en niet betalen, je hebt opgezegd.

dat ze dreigen met afsluiten ? je heb daar toch net om gevraagd :D
Ze stoppen het heus wel een keer hoor.
Sorry!?

Je had een kabelabonnement bij UPC over een Enecolijn!? Lijkt me sterk.

UPC kan alleen leveren over hun eigen kabels, dus Eneco kan in juni 2005 nooit een signaal van je kabel afhalen.
Dus ergens in je verhaal klopt iets niet.
@HuJuh:
Heel lang heeft ENECO de administratie en incasso voor UPC gedaan in Rotterdam.
Ah! Okee. Dat zou wat kunnen verklaren.

Bedankt voor de info! :)
UPC een slechte imago?
UPC vind ik niet al te best maar mensen het kan veel en veeeel erger.
Benieuwd? Begin een Alice avontuur, dan begrijp je precies wat ik bedoel...
Bij Alice geven ze kennelijk alles uit aan marketing. Support houden ze in stand met de inkomsten uit hun 0900 lijn....
Stelletje afzetters zijn het.... Daar is UPC nog een heel net bedrijf bij, serieus.

[Reactie gewijzigd door MrGG op 15 mei 2008 16:12]

Anoniem: 207913
@22101215 mei 2008 11:35
Beste bolle1961, zou je je gegevens eens willen sturen naar webcare@upc.nl? Dan zoeken we dit graag voor je uit.

Met vriendelijke groet,

Wassily-UPC
UPC Webcare Team
Ah, UPC klachten moet je dus gewoon via Tweakers laten lopen :)
Ze gaan er tot de dag van vandaag nog steeds mee door! Mensen blijven klagen en acties websites worden massaal bezocht. UPC veranderd gewoon niet. Het blijft een bedrijf wat we graag zo snel mogelijk kwijt zijn! Genoeg alternatieven tegenwoordig maar jammer genoeg niet voor de analoge TV want dat blijft lekker makkelijk in gebruik natuurlijk.

Gewoon doorgaan met klagen bij de consumentenbond dan blijven ze boetes krijgen! :Y)
ik heb die acties websites gelezen en vind het meer propaganda van een persoon die boos is dan echt goed opgezette actie....


sommige punten kloppen, maar er zijn ook punten die ik persoonlijk bullshit vindt.
ik heb zelf 143 kanalen tegenover de 23 van bijvoorbeeld digitenne vind ik toch heel wat meer.... UPC on demand films.... keuze uit aardig wat goede films voor 3 a 4 euro
ritje naar de videotheek en huren van de film kost me meer en ik zie hetzelfde.....

de site geeft ook alternatieven, daar wordt niet bijgezegt dat je voor dvb-s een schotel moet plaatsen aan het huis (of waar dan ook) wat dus aardig wat geld kan kosten, en dat je dus voor die schotel ook een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van die schotel.....
Zolang de schotel kleiner is dan 2 meter en niet aan de voorgevel hangt, heb je helemaal geen vergunning nodig om die schotel te plaatsen.
Een complete ontvanger met schotel, lnb en kanaal digitaal kaart heb je al onder de 150 euro.

Een prima alternatief en voor de echte televisie verslaafde zelfs beter dan welke kabel dan ook.
Zolang de schotel kleiner is dan 2 meter en niet aan de voorgevel hangt, heb je helemaal geen vergunning nodig om die schotel te plaatsen.
Volgens mij mag je in het centrum helemaal geen schotel hebben...
Noem je dat een actie website? Meer een website met hartstikke veel reclame. Ga dan klagen bij Chelloo Underground, daar wordt je tenminste geholpen.
Anoniem: 44174
@Hasse15 mei 2008 19:46
Ja pas geleden UPC opgezegd.
Resultaat:

-1 brief met bevestiging van einde abbo
- 2 x aanmanining om nog te betalen voor periode na datum einde abbo
- 1 welkomsbrief dat ik verhuist zou zijn en of ik geen UPC wil hebben

Hoe kan dat bedrijf nog geld verdienen? de marges op abboś moeten wel erg hoog zijn.

Krijg zelfs nog geld van ze ben benieuwd hoe snel dat zal gaan.
Waarschijnlijk zie ik het nooit meer, maar ach ben van ze af.
Anoniem: 7346
@Derice15 mei 2008 15:52
Ik vind dat ze die boete moeten delen over alle 'slachtoffers' van hun opdringerige en onwettige marketing.

Maar die zal wel weer naar de schatkist gaan. :r
Tja ze moeten toch ergens van betaald worden.
Anoniem: 53573
15 mei 2008 13:30
Ik heb de Box wel aangenomen, ik wilde het wel eens testen.

En zie daar, het beviel hardstikke goed en ik ben meteen betalende klant geworden.

Veel zenders, betere kwaliteit, On demand, uitzending gemist en hopenlijk volgend jaar voetbal beelden On demand (dus niet Sport 1 maar gewoon per wedstrijd of per club of per weekend kortom met keuze...)..

Ik ben er blij mee.

Als ze hem mij niet hadden gestuurd weet ik zeker dat ik nu nog geen digitale TV had gehad. Dus bij mij heeft het gewerkt.
Het gaat natuurlijk om het principe, wat nu als het niet had gewerkt en je uren aan de telefoon had gehangen?
Tja, en waarom denk je dat het betere kwaliteit is? omdat ze het analoge signaal ondertussen zover wegdrukken dat het bijna alleen nog maar ruis is...
Anoniem: 143240
15 mei 2008 10:44
Ik heb thuis zelfs een dubbele verzending gekregen van een MediaBox
Oplossing is dan ook simpel.
Neem een hamer en ram die doos(dozen) eens flink in elkaar.
Ga er dan mee naar het postkantoor en lever ze af als ongewenste post en retour afzender. En ja, ze waren al zo beschadigd toen je ze kreeg.

Veel success UPC!
Dat had Bright ook bedacht. Die waren met de doos teruggegaan, en die zag er zo beschadigd uit dat de UPC-medewerker een bommelding deed. Omdat het ding nog eigendom was van UPC, kregen ze 300 euro boete voor het vernielen van andermans eigendom.
En wanneer krijgen ze een boete voor de facturatie, bereikbaarheid en uptime?
Dat was allemaal langgeleden, ik heb extern voor UPC gewerkt en de facturatiefouten is van voor 2006, en gebeurd nu nog maar sporadisch (lees 1 op de 100 klachten was terecht over facturatie. Bereikbaarheid valt ook niets over aan te merken, een queue liep in 2006-2007 zelden op tot 15+ min, en dat was altijd tijdens de spits na het avondeten. En uptime, ja er waren toen ik was problemen en zeker met VoIP maar absoluut niet zo erg als men vaak doet denken.
Uptime is iedergeval beter dan die van KPN al paarjaar storings vrij.
Bereikbaaheid is meestal binnen 5min.
Facturatie zelf nooit gehad maar zoals n4m3l355 al zij is dit zelfs al voor 2005/2006 zo goed als helemaal weg.
De bereikbaarheid is zelfs beter dan UPC zelf denkt. Ik heb meegemaakt dat via de telefoon het advies werd gegeven later opnieuw te bellen vanwege drukte. Toen ik toch verder ging, werd er meteen opgenomen door UPC. Dat is iig twee keer gebeurd.

Maar ik ben nu bij UPC weg vanwege instabiliteit van het signaal en bovenstaande agressieve reclame.
Huh moeten ze een boete krijgen omdat de facturatie, bereikbaarheid en uptime goed is ? :/
Waarschijnlijk is dit meegenomen in de winstberekening tijdens het plannen van deze actie. Een boete op een dergelijke actie heeft alleen zin als je de boeken van het bedrijf erop kan naslaan hoeveel winst men hiermee gemaakt heeft en x2 is het boetebedrag. Of gewoon direct een insane hoog bedrag stellen natuurlijk :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee