Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de beweging van een elektron te filmen. Met een extreem korte lichtflits van enkele attoseconden werd de beweging van het kleine, snelle deeltje om een kern vastgelegd.
Voorheen werd de beweging van elektronen niet direct gefilmd, maar werd het effect van hun beweging gemeten, aan de hand waarvan hun positie kan worden berekend. Een elektron doet er ongeveer 150 attoseconden over om de kern van een atoom te omcirkelen. Het gefotografeerde elektron werd met een laser bestuurd terwijl een tweede laser de extreem korte pulsen voor de belichting van de film leverde.
Professor Johan Mauritsson van de Zweedse universiteit van Lund legt uit dat een attoseconde zich verhoudt tot een seconde als een seconde tot de leeftijd van het universum. Volgens hem kan de techniek gebruikt worden om te kijken wat er met een atoom gebeurt als een elektron uit de schil verwijderd wordt. De resultaten van het Zweedse onderzoek worden in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters gepubliceerd.