Optimus Maximus-keyboard komt eindelijk op de markt

Het Optimus Maximus-keyboard van Art. Lebedev Studios heeft niet langer de status van vaporware. Het met veel uitstel geplaagde oled-toetsenbord wordt sinds deze week verzonden naar klanten die een pre-order hadden geplaatst.

Volgens Artemy Lebedev, bedenker en maker van het toetsenbord, zijn de eerdere problemen met de firmware inmiddels opgelost. Ook de configuratiesoftware voor Windows en OS X zou nu goed functioneren en is inmiddels via de website van Art Lebedev Studios te downloaden.

Het duurste exemplaar, waarbij 113 toetsen van een oled-display met 48x48 pixels zijn voorzien, kost 1257 euro. De goedkoopste versie beschikt alleen over een oled in de spatiebalk en moet 371 euro opbrengen. De uitgeklede versies van de Optimus Maximus zijn echter nog met minimaal een maand vertraagd, omdat er problemen zijn met de kwaliteit van de 'passieve' toetsen. Interessant aan deze kale modellen is vooral de mogelijkheid om de schermloze toetsen later alsnog door oled-exemplaren te vervangen, maar details over hoe dat in zijn werk gaat, ontbreken vooralsnog.

Configuratiesoftware voor het Optimus Maximus-keyboard

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-02-2008 • 14:14

81 Linkedin

Submitter: Koploper

Lees meer

Mozilla bedenkt eigen smartphone Nieuws van 6 februari 2009
Art Lebedev ontwerpt mobiele telefoon Nieuws van 25 september 2008

Reacties (81)

81
76
23
12
0
0
Wijzig sortering
Mooi, dan kan dit ding straks eindelijk in grote aantallen worden geproduceerd. En met wat geluk zakken de prijzen daardoor straks ook. Al ben ik wel benieuwd hoe het ding er straks uit komt te zien, heb na de renders al wel een paar plaatjes en filmpjes gezien, maar daar was ik niet echt van onder de indruk, vond het er een beetje plastic uitzien eigenlijk. Dus ik kijk uit naar de reviews van dit ding, en als de prijs schappelijk wordt, dan koop ik er wellicht ook nog een, al vind ik ~400 euro voor een keyboard nog een beetje te gortig, maar goed, het is en blijft een flink gadget gehalte hebben.

En het succes van dit ding hangt ook van de software af, als die erg buggy is zullen denk ik veel mensen van de koop afzien van zo'n ding (niets irritaner als je dikke oled plank alsnog maar 1 karakter kan weergeven, omdat de software niet meewerkt).
Ik vind het eigenlijk verrassend dat er nog geen Chinese clones zijn opgedoken. Zelfs die 3 toets uitvoering heb ik nog geen clone van voorbij zien komen. Je zou toch verwachten als er markt voor zoiets is, en de prijs valt flink te drukken wat Chinezen normaal wel kunnen dat zoiets snel op de markt zal komen. Mede hierdoor verwacht ik eigenlijk toch wel op dit moment dat zoveel oled schermpjes en niet te vergeten de achterliggende aansturingsmechanisme toch wel vrij prijzig is. En dat ArtLebenev´s hoge prijs toch redelijk verhoud met de productie prijs.
Ik had idd ook wel verwacht dat die idee door een ander op de markt was gegooid, mogelijk door een budget fabrikant, maar een bedrijf als logitech zie ik zoiets ook nog wel produceren. Maar misschien is meneer Lebedev heel slim aan het patenteren geweest (of de fabrikanten zijn bang voor gezeik, onder het mom van "in Soviet Russia, technology patents you").

Ik geloof best dat de prijs van de keyboards in verhouding staat tot de productie kosten, maar goed, door massaproductie kunnen de kosten naar beneden, dus ook de verkoopprijs :) En daar hoop ik dus op :P
vind het een geweldig idee in theorie.

de toetsen geven gewoon weer wat van toepassing is voor wat je op het moment doet.

noem maar wat een game, vooral complexe, met veel toetsen, flight sim bv of x3 wat ik nou af en toe speel. ik zie al staan "open comms" "load missile" "freight" "sector map" ipv c m f en .
(symbolen bv voor raketten) enz enz..
photoshop 3d max met custom keyboard mmmmmmmmmm :)
(het nieuwe lcd teken tablet ook zoiets, onbetaalbaar maar mmmmmmmmmm want want want)

alleen voor deze prijs... ik wacht even tot aanpasbare oled keyboards meer mainstream worden, mij lijkt het zo praktisch dat dit wel ooit mainstream zal worden naarmate het goedkoper te maken valt en er ipv een designer naam bv logitech op staat.

als ik de lotto win ofzo dan komt hij wel in huis, het eerder genoemde tablet ook :P
niks mis met dromen toch?

[Reactie gewijzigd door Innsewerants op 23 februari 2008 08:45]

Anoniem: 156281
22 februari 2008 14:20
Ik heb de 'hype' rond dit toetsenbord eigenlijk nooit begrepen. Ok, je kan je keyboard customizen zoals je zelf wilt, en de toetsen lichten op in 't donker, maar is dat nuttig? Een gewoon keyboard kost nauwelijks 10€, en 't merendeel van de mensen kan toch blind typen.
Oke, als je op een windows bak zit en enkel wat gamed en op MS office typt heb je gelijk.

Maar dit toetsenbord is voor mij toch echt wel een droom hoor. Ik beeld mij bijvoorbeeld al in dat ik mijn photoshop/illustrator brushes kan instellen op mijn keyboard. Dan moet ik in eens ook minder naar de menus.

Ik weet niet of die software het nu al ondersteund, maar ik denk ook aan het echte informatie weergeven op die schermpjes. Tumbnails van je foto's bijvoorbeeld, maar ook bijvoorbeeld de verhoudingen van het document etc...

Er bestaan speciale keyboard lay-outs voor programma's op zich(video-professionals etc...), voor deze mensen is zo'n keyboard echt wel handig. Ook voor vertalers die veel met verschillende alfabetten (denk aan russisch, qwerty, azerty,...) is zo'n toetsenbord echt wel handig.

Dit is echt geen gadget voor de gewone mens hoor. Misschien is daarom de prijs wel gerechtvaardigd.

Niet iedere sector hoeft alle toetsen te voorzien van een schermpje, dus het customize idee is ook niet zo slecht.

[Reactie gewijzigd door ottovds op 22 februari 2008 15:08]

Kijk eens naar de demo, daar kun je ook een 'profiel' voor Photoshop selecteren.

Jammer dat het voor de 'normale man' onbetaalbaar is (of je moet zomaar bijna een heel maandloon kunnen missen) maar het ziet er wel heel erg :9 uit!
handige demo, ik vind het echt prachtig! maar ik zou zo'n ding toch niet willen hebben tenzij de gehele toets bestaat uit oled en het board wat mooier er uit ziet. ik denk aan een toetsenboard van apple(of in soort gelijk design van zelfde niveau) met oled, dat zou prachtig zijn!
Maar het gaat om het :9 -gehalte van zo'n ding. Gadgetfreaks zijn typisch mensen die zulke dingen kopen, gewoon omdat het een leuk ding is, en gadgets hoeven niet altijd op en top functioneel te zijn. Niet iedereen denkt rationeel bij de aankoop van iets, en dit is typisch iets dat je moet kopen met je hart. Net als een auto van 300.000€, een auto van 10% die prijs is net zo nuttig, maar het is dat extra beetje dat die auto geeft dat je die kkoopt (of zou willen kopen :)).

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 22 februari 2008 14:38]

Het concept van het toetsenbord wordt hiermee gewoon veranderd, zeg maar gemoderniseerd.

Stel bv dat je photoshop opstart, dan is er een sneltoets voor het emmertje: 'G'. Met dit toetsenbord toont die toets echter een emmertje wanneer je in photoshop zit, wat een stuk intuïtiever is: de toets toont wat hij doet.

Ook simpelere dingen zitten erin hoor: wanneer je shift, ctrl of alt induwt zie je ipv kleine letters de hoofdletters/ speciale karakters.

IMO is dit wel degelijk een grote stap vooruit, hoewel het uiteindelijke doel natuurlijk de Optimus Tacus is: Maximus elimineert de afhankelijkheid van toets-opschriften en functies: Tactus elimineert volledig de afhankelijkheid van toetsen: die zijn er niet!

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 februari 2008 16:37]

Noujah, voor een hoop mensen is het blijkbaar interessant om andere functies aan je toetsen toe te wijzen. Bovendien kan het wel handig zijn als je simpele handelingen aan de toetsen hangt als je bijvoorbeeld aan het surfen zijn (sneltoetsen weergeven e.d.)
Het kan handig zijn bij "sneltoetsen".

Bij een 3d rendering tool, 'x' toets heeft als functie rechts draaien en 'c' als functie links draaien. Dit geef je weer door een overeenkomstig pictogram weer te geven op de toets.

Zo zijn er we meerdere dingen te vinden per programma/spel.
3D software is dermate professioneel van aard, dat je niks aan beeldschermpjes op je toetsenbord hebt... Je kent het merendeel van de snelkoppelingen uit je hoofd, en de rest gebruik je niet.
Dat is wel heel erg zwart-wit. Er zijn genoeg functies in LightWave die ik nét niet vaak genoeg gebruik om ze te onthouden. Bovendien ben ik héél slecht in het onthouden van sneltoetsen (en telefoonnummers).
Zie er het nut nog niet in om 1257 euro uit te geven aan een toetsenbord. De meeste nieuwe toetsenborden kan er al vrij veel gedaan worden. Veel kunnen ook geprogrammeerd worden om bepaalde programma's te openen. Het is op zich wel innovatief zo'n toetsenbord, maar het heeft geen echte meerwaarde.
Ach, er schijnen ook mensen te zijn die meer dan een ton uitgeven aan een auto. De praktische meerwaarde is vrijwel nihil maar er zijn toch een aantal exclusieve autofabrikanten die daar van kunnen bestaan. Een Casio horloge van €5,- geeft net zo goed de tijd aan als een Breitling, toch zijn er mensen die nooit een Casio zouden kopen.

Het zal waarschijnlijk heel lang (of altijd) een niche markt blijven maar zolang er toch genoeg klanten zijn maakt dat niet uit. Niet iedereen (zeker buiten Nederland) mikt altijd maar op het goedkoopst zijn.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 februari 2008 14:26]

Het gaat in dit geval niet om het extra nut van dit toetsenbord maar meer om hoe unkie/bijzonder het is. Het is denk ik meer gericht op het ego dan op ergonomie ;) Dit bord heeft natuurlijk enorme pats waarde. In dagelijks gebruik zal dit bord denk ik minder handig zijn door de grote toetsen. Maar dat zal dan wel makkelijker worden na lang gebruik. De toetsen aan de zijkant zijn daarentegen wel erg handig. Ik heb een Logitech G15 maar ik moet regelmatig ff diep nadenken welke G toets ook al weer wat doet :P Dan is een schermpje met een icoontje wel erg handig. De rest van de toetsen mogen van mijn part wel gewone plastic toetsen zijn.
Nu misschien nog niet, maar als alle toetsen oled's hebben en het voor een prijs van onder de 200 euro te verkrijgen is dan kan het een behoorlijke meerwaarde hebben. In games bijvoorbeeld dat je precies kan zien welke toets waarvoor is, dat je heel snel kan zien welke toets welk programma opstart. Dat lijken mij toch aardige meerwaardes, en een deel van de mensen hebben het geld voor zo'n toetsenbord dus die zullen hem dan wel aanschaffen.
Ik zie van wel meer dingen het nut niet...

Dure horloges... een kemris gorloge geeft toch ook de zelfde tijd aan.
Dure GSM's... mijn 5 jaar oude GSM belt ook nog
Sieraden... al draagt een aap een gouden ring...
Dure auto's... in mijn 12 jaar oude Astra kom ik ook van A naar B.

etc etc...

Maar er zijn mensen met een adere mening. :)
Anoniem: 245611
22 februari 2008 14:28
Het O-led Optimus Maximus toetsenbord is eindelijk uit de vaporware status gekomen. Wat mooi, nou fijn voor de mensen die m besteld hebben en die er nu van genieten, jedoch, Mij maak je er niet vrolijk mee. Zoals al velen hebben gezegd, 1200+ euro voor een toetsenbordje met een gimmick is te veel. En sowieso om de toetsen van functie te laten switchen moet je een programma opstarten en dan wisselen de schermpjes van uiterlijk en functie. Heel leuk en aardig maar je bent meer tijd met het programma opstarten elke keer dan gewoon één keertje een mooie macro te maken :) (zoals bijvoorbeeld kan op het g11, g15 en g15-2 toetsenbord van logitech... er zijn er vast nog meer maar die schieten me nu even niet te binnen).
Als dit ding een toekomst heeft, want ik heb het idee, dat de levensduur van zo'n toetsenbordje ook niet al te lang is (als je ziet hoe sommige mensen typen, serieus die willen hun keyboard zo snel mogelijk doodhebben....). Die Oledtoetsjes lijken me in vergelijking met een Normaal, en zeker een oldschool, toetsenbord nogal fragiel.
Ik hou net zoveel van gadget als de eerstvolgende gadgetfreak, maar dit toetsenbord, en waarschijnlijk zijn opvolgers en ripoffs, gaan geen rozekleurige toekomst tegenmoet.
Ik ben het met je eens dat helaas te weinig geïnteresseerden hier € 1200 aan uit kunnen geven. Misschien maar beter ook, anders was er een productieprobleem. Helaas slaat de rest van je verhaal niet overal de plank raak, het progje om de functies van de toetsen te wisselen start je uiteraard gewoon samen met Windows op. Vervolgens past het tobo zich aan aan de Progs die je opstart, dus als je bijv Photoshop of Half-life opstart, dan veranderen de toetsen automatisch in de door jou opgeslagen profielen, mits ingesteld. Uiteraard moet je die profielen eenmalig instellen (net als macro's for that matter, snap ook niet hoe je kan stellen dat dit meer tijd kost...), en er komt natuurlijk een user build database met uitwisselbare profielen voor de standaard keyboard lay-outs van progs (bijna elke gamer gebruikt WASD voor bewegen, dus waarom zou je dat willen wijzigen, kan je net zo goed een profiel gebruiken wat iemand anders reeds gemaakt heeft). Bij mijn weten is het daarnaast ook mogelijk om Macro's onder de 11 knoppen links te stoppen en gaat het nog verder dan dat (zie HIER de klok met datum , RSS-feeds teller en Gmail-inbox die onder knoppen zitten).

Verder zitten de Oled-schermpjes vast op het tobo en zitten daar doorzichtige knoppen overheen, dus het schermpje zelf beweegt niet mee en heeft dus geen last van de toetsaanslagen. Één van grotere redenen dat het zolang heeft geduurd voordat dit tobo waarheid is geworden is doordat ze geprobeerd hebben zoveel mogelijk industrial grade standards toe te passen, wat we mogen hopen toch een lange levensduur van het bord garandeert. Dit tobo zal dan ook een meer solide aanvoelen dan de meeste tobo's van € 30. Dus het lijkt misschien fragiel, maar daar hebben ze uiteraard alles aan gedaan om te zorgen dat het niet zo is. Mocht er onverhoopt toch iets mee gebeuren (je laat hem ondanks de USB- en voedingskabel vallen, je laat er iets op stuiteren of gewoon om de simpelere edities uit te breiden), dan zijn de toetsen per stuk te vervangen. De hardware ligt trouwens al twee maanden klaar om te verschepen, maar ze hebben gewacht met alle pre-orders eindelijk hun langverwachte Optimus Maximus op te sturen omdat het nog erg lastig was om de firmware te upgraden voor iemand zonder vergaande computerkennis (iedereen is gemaild, je kon daarbij zelf aangeven als je wel die vergaande kennis had en hem dus al wou ontvangen). Dat is nu opgelost, waardoor hij eindelijk wordt verstuurd. Ze vinden kwaliteit dermate belangrijk dat de versies zonder Oleds onder alle toetsen (de uitgeklede versie dus) zelfs pas over een maand verstuurd kunnen worden omdat ze niet tevreden zijn met de knoppen zonder Oleds. "It turned out that we have to produce inner parts of the passive keys again - what we have now doesn't meet our quality standard."

In my opinion heeft dit ding dus zeer zeker een toekomst, de voornaamste factor die dat tegenspreekt is nu misschien nog de de prijs (Één van de eerste verscheepte Optimus Maxima heeft op eBay $ 2750 opgebracht, zie HIER), maar het is aannemelijk dat die in de toekomst zal dalen.
Apple is hier ook mee bezig. No worries.
Ik denk dat apple nog een stapje verder gaat en gewoon een volledig ipod/iphone touch like keyboard uit gaat brengen.

Ik ben graficus en zou dat keyb heel graag willen maar 1200 is te duur.
De meeste key's ken je na enkele keren van buiten! Dus daarvoor moet je het ook niet doen.

grtz
hoezo, 'stapje verder'? eerste de beste touchscreen CRT in de bieb van dik 10 jaar geleden had ook een on-screen toetsenbord. Om daar vervolgens een heel dunne multitouchscreen LCD van te maken is echt niet zo'n bijster briljante stap.

Kwak daar vervolgens een toetsenbord set overheen waarbij:
- de bovenkanten weggehaald zijn
- in de bovenkant een stukje glas of anders doorzichtig stuk met hoge brekingsindex zit
en je hebt er meteen 'normale' toetsen overheen terwijl je toch het onderliggende display nog prima onder de meeste hoeken kunt zien.

Vervang het multi-touch scherm met een gewoon sherm en gebruik een standaard toetsenbord set schakelaartjes, alleen worden ze nu aan de randen van de toets geactiveerd ipv in het midden (anders komt het over het plaatje heen) en je hoeft ook al geen problemen te hebben met mogelijke multitouch patenten.

enz.
neej het intelligent samenstellen van technologien om to een nieuw product to komen is inderdaad niet zon stap vooruit

</sarcasme>

als jij dit 10 jaar geleden in de bieb had kunnen verzinnen had je het wel uitgevoerd. dit is echt wel een stukje innovatie.
innoveren is iets echt nieuws bedenken.. 'multitouch' bijvoorbeeld was een innovatie, en vooral nu het efficiënt en goedkoop te doen is, een heel mooie technologie.

Maar om nu te zeggen dat de gedachtensprong "on-screen toetsenbord + multitouch (eventueel + een plat scherm)" echt innovatie is... nou nee.

Eerste de beste sci-fi serie had al multi-touch platte schermen toen ik nog naar een bieb ging waar ze die oude schermen hadden, waarom zou ik het dan nog "uitvoeren"?
Echter vind ik door Art. Lebedev Studios uitgebracht oled toetsenbord niet zo mooi, want ik heb veel liever met geheel bekleed oled touchscreen toetsenbord , dus zonder LOSSE toetsen! Want dan kun je ELKE toestenborden inprogrammeren. WIl je een japanse toetsenbord? effe het laden, en meteen gebruiken! Wil je een internationale toetsenbord, geen probleem, even het laden, bingo!

EDIT: THX, cool en hartstikke bedankt voor je link!!!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 februari 2008 17:07]

Daar heeft ie dan ook (al) een concept voor...De Optimus Tactus.

Linkje toegevoegd: http://www.artlebedev.com/everything/optimus-tactus

[Reactie gewijzigd door THX op 22 februari 2008 17:02]

feedback van tikken zou ik teveel missen denk ik en naast graphics game ik graag en m'n vingers moeten laten zweven boven wasd ipv ze te laten rusten op de toetsen lijkt me niet gezond. daarnaast voel ik dan niet op welke toets ik zit lol.

ik snap wel wat je bedoelt maar heb je als graficus dan niet nog veel meer aan de Wacom Cintiq serie tablets?

ik zou het wel weten als ik het geld had, Cintiq :9~

bovendien is van bijna elke taal een 101 model toetsenbord indeling beschikbaar wat dus gewoon past op je maximus.

[Reactie gewijzigd door Innsewerants op 23 februari 2008 08:42]

Wat heb je nu aan een keyboard met alleen een OLED in de spatiebalk voor 371 euri ....? (of zijn de linker functietoetsen ook voorzien van OLED?)
Nope, echt enkel en alleen de spatiebalk. Verder heb je nog een versie waarbij alleen de linker functietoetsen een scherm hebben, een versie waar alleen de letters, cijfers en de leestekens een scherm hebben en dan natuurlijk de volledige versie.
Nope, maar de techniek om een display aan te sturen is onder elke toets aanwezig. Vergelijkbaar met een auto zonder wielen kopen, alles is aanwezig, de autofunctioneert perfect, hij rijdt alleen niet. :P Alle electronica en bedrading om die ledjes aan te sturen zijn wel gewoon ingebouwd, alleen de displays zijn niet aanwezig.
Nope, maar de techniek om een display aan te sturen is onder elke toets aanwezig. Vergelijkbaar met een auto zonder wielen kopen, alles is aanwezig, de autofunctioneert perfect, hij rijdt alleen niet. :P Alle electronica en bedrading om die ledjes aan te sturen zijn wel gewoon ingebouwd, alleen de displays zijn niet aanwezig.
Wat kosten losse keys dan? Ku nje zelf bepalen welke keys je iets laat weergeven(wsad en omstreken bevobbelt)
Bij jou moeten alle keys denk ik iets weergeven..

Maar idd een spatiebalk met een Oledje erin lijkt mij reuze handig..Een plaatje met erin, "dit is een spatiebalk"?

[Reactie gewijzigd door Saab op 22 februari 2008 15:55]

(1257€ - 371€ ) / 112 = € 7.91

zal dus waarschijnlijk wel iets van een €10 of meer per toets zijn, aangezien er op spare parts altijd serieus wat marge wordt gepakt.
Het betreffende schroefje kost bij mijn leverancier exact een factor 10 minder, nog steeds duur en daar is Sony ook berucht om, maar toch. het is geen schroefje maar een "SCREW, SPECIAL".
Het gaat dan ook om het idee voor het uitbreiden. In plaats van de volledige te kopen koop je nu het minimum en bestel je bij wat je WEL wilt. Misschien wil je m helemaal niet vol met OLEDjes.
Maar ok, ze hadden natuurlijk beter een functietoets kunnen gebruiken waaraan je een aparte functie koppelt. Spatie is toch altijd spatie.
Denk dat die is voor de mensen die niet direct zoveel budget beschikbaar hebben, en dan toets per toets later bijkopen.

"Ik wil een klinker kopen, Walter!" :+
En het is altijd makkelijk als er een toets defect is. Hoef je niet je hele dure plank eruit te gooien, je legt gewoon $10 (oid) neer voor een nieuwe toets. Op die manier verleng je de levensduur van je keyboard enorm.
Ik ken iig niemand die z'n keyboard niet wegdonderd op het moment dat de E toets kapot is en niet meer te maken is.
Ik ken iig niemand die z'n keyboard niet wegdonderd op het moment dat de E toets kapot is en niet meer te maken is.
Dat lijkt me wel heel erg logisch. Je bedoelt te zeggen dat mensen keyboards niet repareren maar weggooien als er ook maar een klein dingetje mis is?
Ja, ik bedoelde dus niet een loszittende toets die simpel vast te drukken is, of een toets waar iets onder zit dat niet meer werkt, maar gewoon een contact dat afgesleten is, waardoor 1 key niet meer bruikbaar is, maar de rest wel.
Als je ziet dat je voor een euro ofzo een nieuwe kunt kopen: ja. Denk dat dat niet zo snel gaat bij de duurdere modellen toetsenborden, maar voor goedkope dingetjes gaat dat heel makkelijk.
ik koop gewoon altijd toestenbord van 3 euro van sweex, als ie kapot is koop ik weer een andere en schroef ik de kapotte aan me plafond(ja ik heb een zeer decoratief plafond :))
Ik denk dat dit vooral de gadgetfreaks zal interesseren die wel een uniek toetsenbord willen, maar geen meer dan 1200 euro er voor over hebben.
Mja maar met alleen een andere spatiebalk is ie ook niet echt interessant.
Als ie echter die functietoetsen ook heeft wel. Bovendien is de prijs dan wel heel erg slecht in tegenstelling tot zijn grote broer. Afgezien van het feit dat ze beiden niet echt prijsbewust geprijst zijn.
Die dure prijs voor de versie met alleen een schermpje in de spatiebalk komt denk ik door het feit dat je later alle toetsen nog kan vervangen door toetsen met een OLED scherm.

Want dat zal ook nogal wat kosten in zon toetsebord. De rest van het prijsverschil zit hem dan in de schermpjes van de andere toetsen
Nu wel dus. Ben je aan het gamen, tegelijk even filmpje kijken op je spatiebalk. :+
Ik vind hem erg lelijk geworden met die superkleine OLED schermpjes. De mockup waar ze vroeger mee pronkten was veel mooier, hierbij waren de toetsen volledig van doorzichtig plastic en zat er een groot OLED scherm in dat de hele toets bedekte.
'Hier val ik je helemaal in bij - dit lijkt enkel uit de verte op hetgeen ze eerder presenteerden - uiteindelijke implementatie is écht niet gelijkend
Te duur en dus kansloos. Natuurlijk zijn er gadget freaks maar Lebedev kan geen zaken doen anders was hij wel met een grotere speler op de markt gekomen. Voor het duurste tikbordje had ik op zijn minst wel een OLED muis erbij verwacht, dan was het nog wel het overwegen waard geweest. Ook mis ik voor deze prijs een multi media display, zoals Logitech dat heeft bijvoorbeeld op de G15.

Ik wacht wel op de MX5500, die is tenminste ook draadloos want dat vind ik ook afbreuk doen aan dit toetsenbord, een draad eraan, terwijl hij ook had kunnen kiezen voor een accu met oplader.

Wel jammer, vind het een mooi toetsenbord maar voor die prijs weinig toegvoegde waarde, we doen al jaren zonder, zou het nu ineens beter/sneller gaan :?
Tsja, ieder zijn ding,.. Ik heb persoonlijk een hekel aan draadloos spul..
ze verkopen wel een muis hoor, in de vorm van een pijltje zelfs...

(vraag me wel af of deze even functioneel is als pakweg een mighty mouse van apple.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee