Optimus Keyboard mogelijk 1 februari beschikbaar

Het Optimus keyboard van de Russische Art.Lebedev Studio wordt mogelijk op 1 februari 2006 op de markt geïntroduceerd. Het unieke aan het Optimus Keyboard is dat elke toets een OLED-beeldscherm van 32x32 pixels bevat en programmeerbaar is wat betreft uiterlijk en functie. Hierdoor kan het toetsenbord ingericht worden naar de smaak van de gebruiker, wat een flinke stap voorwaarts is ten opzichte van conventionele keyboards. Wat betreft ondersteuning zullen alle besturingssystemen in ieder geval met de standaardfuncties van de toetsen overweg kunnen. Daarnaast zal de software voor de programmering ervan onder een opensourcelicentie vrijgegeven worden. In een latere fase zal de Optimus ook in een ergonomische 'gebroken' versie geleverd kunnen worden.

De aankondiging van het Optimus keyboard zorgde in 2005 voor de nodige opschudding in het computerlandschap: zo werd - zonder ook maar een prototype te hebben getoond - de hoofdontwerper van Art.Lebedev, Artemy Lebedev, door diverse media geïnterviewd en lanceerde het Britse United Keys een toetsenbord dat het concept van de Optimus ten dele toepast. De richtprijs van het toetsenbord is nog altijd onbekend: juli 2005 gaf Lebedev aan dat driehonderd dollar een optimistische prijs zou zijn. Op de website van het ontwerpbureau wordt de aanschafprijs omschreven als lager dan van een goede mobiele telefoon, alhoewel dat ook niet alles zegt.

Optimus keyboard - vooraanzicht met Photoshop-mode

Door Inge Janse

09-01-2006 • 13:00

167 Linkedin

Submitter: ShinDog

Bron: Art.Lebedev Studio

Reacties (167)

Wijzig sortering
Het zou pas mooi worden als bedrijven van grote programma's (photoshop enz...) speciale bestanden zouden leveren die de functie toetsen op het toetsenbord voorzien van de juiste icoontjes en/of namen. Als daar nu een standaard voor kwam zodat je die bestandjes direct in je software kon laden, dan zou de waarde van dit toetsenbord nog eens flink toenemen.
ik denk dat door het open source maken van het programma je juist zelf al die icoontjes erin kan mikken, ipv dat de fabrikant hiervoor licentiegelden moet betalen
Dat snap ik, maar zal waarschijnlijk los moeten in het programma. Mooier zou zijn als er gewoon een standaard voor komt zodat in de toekomst een maker van een programma een extra bestand mee levert met zijn software waar netjes een koppeling in staat tussen sneltoetsen en icoontjes. Zodra je dan zo'n programma opstart wordt er gekeken of er zo'n bestand aanwezig is en wordt dat ingeladen. Zodoende hoeft de gebruiker die icoontjes niet meer los in te stellen en ook niet te verzamelen (moeilijk doen met screenshots enz.).

En die standaard moet gewoon gratis zijn, zonder licentie geld. Dan kan iedereen zelf kiezen er wel of geen gebruik van te maken. Ondetussen kan wel iedereen nog een eigen versie hebben van het programma dat het toetsenbord aanstuurt en daar eventueel ook instellen of het wel of niet gebruik wil maken van de symbool toetsen voor een programma.
ik denk dat het ongeveer het zelfde zal gaan als met de sidewinder strategic commander. dar had je verschilende profiles voor programmas en games die je makkelijk kan laden.

en uiteraard zelf helemaal naar je zin in kan stellen.
Er wordt ook op de site van de makers niet gesproken over de manieren waarop je de toetsen kan herprogrammeren.

Ik kan me voorstellen dat je een aantal pre-formats in je eigen systeem plaatst, bijvoorbeeld 1 voor Photoshop, 1 voor Windows algemeen en 1 voor Far Cry, die je met een klik van de muis kan instellen als standaard voor dat moment.
Op die manier heb je ook niet direct een noodzaak aan aanpassingen in programma's van software ontwikkelaars.
Interessante ontwikkeling in ieder geval, die ik goed ga volgen.
0Anoniem: 87832
@cyspoz9 januari 2006 13:46
Zou leuk zijn, maar vooralsnog is het toetsenbord niet bestaand, en met de voorgestelde prijs zal het ook nog wel een flinke tijd kosten voor dergelijke toetsenborden de moeite waard zijn om te ondersteunen.

Daarentegen kan je er de donder op zeggen dat binnen no-time het ding gehacked is en er allerlei handige open source toepassingen voor komen.

Is wel een erg prettig idee trouwens; "toetsenbord" herkent dat ik Photoshop draai en toont iconen op de toetsen, druk ik shift in, dan verschijnt een alternatief setje, en idem voor de ctrl en alt toetsen. Schakel ik over naar Word, krijg ik een setje specifiek daarvoor te zien, etc. Technisch zou het mogelijk moeten zijn, en zat hobbyisten die dat wel eventjes willen klaren, denk ik.
Als je iets verder kijkt dan je neus lang is, zie je dat wat jij opnoemt aan mogelijkheden juist de bedoeling is van het toetsenbord. En, dat de software dus ook opensource zal worden, en er dus niet gehackt hoeft te worden...
Natuurlijk is dit concept erg mooi, ik verwacht echter dat Logitech en andere fabrikanten niet lang zullen wachten om met een dergelijk concept op de proppen te komen. Dan zal de prijs wel zakken naar betaalbaar. Ik wacht af op concurrentie!
+1Anoniem: 164994
@Royz9 januari 2006 13:46
De eerste periode zit je met de patenten hierop dus het kan even duren.

Maar waarschijnlijk komt logitec met een zak duiten zodat dit bedrijf het gewoon laat gebruiken en ondertussen een beste boost geeft op de bankrekening van het bedrijf.
Zou in ieder geval niet verkeerd zijn om dit soort dingen doorontwikkeld te zien in meerdere mogelijkheden
ik denk dat 3rd party modellen niet echt toe doen aan duurzaamheid en dat je dan voor 5o euro wel het oled idee hebt maar lang niet zo chiq en degelijk eruit ziet, vooral het "glazen look" spreekt mij erg aan.

alleen jammer dat ik aan de zboard verslaaft ben
Eerst logitech, daarna Sweex en Medion en weg is de P.I.M.P.-factor... :z
+3Anoniem: 148447
9 januari 2006 13:07
nou nou
idd een pimp waarde zal hij zeker hebben.
ik denk echter dat het ook heel handig is omdat je op deze manier alle talen makkelijk op het toetsenbord kunt weergeven
je hebt dus gen frans, engels (vs) of nederlands TB
gewoon één versie :7
Dit is echt een mooi concept. Zeker voor Acad, muziekapplicaties ed. Voor elke specialistische applicatie is er een keyboard uitgebracht met kleurcodes. Met dit keyboard is het een kwestie van een nieuwe layout inladen en je kan overzichtelijk werken met je favoriete applicatie! :*)
Het unieke aan het Optimus Keyboard is dat elke toets een OLED-beeldscherm van 32x32 pixels bevat en programmeerbaar is wat betreft uiterlijk en functie.
Ik hoop eigenlijk dat ze ook met een E-ink-achtig toetsenbord komen (die zijn tegenwoordig ook in kleur).

Lijkt me namelijk best irritant op den duur, al die lampjes voor je neus.
Zie ook de discussie in: forum: [Keyboard] Uber vet nieuw Russisch gadget

Ik vind dit een heel mooi concept!
Nooit meer problemen met bijv russische letters e.d. gewoon even de layout aanpassen en go! :)
Ik denk dat D3NN1S vooral graag de e en de i toetsen wil vervangen door een 3 en een 1. 1337 h4x0r die hij is :P
Dat ook... dat ook :+

Nee maar waar ik op doelde is dat mijn stiefmoeder bijvoorbeeld russisch is en ook met een russische windows versie werkt.
Maar ze heeft een gewoon normaal qwerty toetsenbord.

Er staat ook een normale NL versie van windows op die bak en tsjaa.. als je elke keer van toetsenboard zou moeten wisselen is dat gewoon niet prettig :)
+2Anoniem: 163971
@D3NN1S9 januari 2006 13:49
Inderdaad, elke keer dat gehannes met die Russische letters :D

Welkom terug in Nederland.
Ik zie eigenlijk maar beperkt nut in dit toetsenbord. Als je veel met verschillende talen bezig bent kan ik me voorstellen dat het handig is. Maar over het algemeen kijkt de ervaren pc-gebruiker toch vrijwel niet naar z'n toetsen, of zie ik dat verkeerd? Als ik aan het typen of gamen ben kijk ik er iig niet naar.
In programma's die je vaak gebruikt ken je ook de sneltoets-combinaties wel uit je hoofd. Enige voordeel daar zou dus zijn dat je slechts 1 toets in hoeft te drukken.
Als dit minstens 300 dollar moet kosten, dan denk ik dat 't meer een hippe gadget zal worden i.p.v. een serieuze vervanger voor de huidige toetsenborden.
Je hebt een punt, maar daar kan ik uit afleiden dat je dit toetsenbord zelf gewoon te duur vind en overdreven. Dat is ie ook, en daarom wil ik hem nou juist WEL hebben, ookal kan ik met een normaal toetsenbord natuurlijk ook overweg. De mogelijkheden van een dergelijk keyboard zijn eindeloos. Enkel de software is de beperkende factor. Omdat het zo'n leuke veelzijdige gadget kan zijn en het een technologisch hoogstaand product is maakt het juist erg interessant voor mensen die hier van houden (en ik houdt verschrikkelijk van dit soort spul). Dit ding is er echt niet omdat we niet zonder kunnen, dat is dus een bullshit argument, het is een hebbeding.
Om die reden is er altijd een groep die het nut er niet van ziet, maargoed dat kan iedereen voor zichzelf wel uitmaken, of iets rendabel is of niet. Aan dat soort meningsuitwisselingen hebben we dus niet zo veel. Vind je het niks, sla het topic dan over. Geldt ook voor peperdure videokaarten. Jah er zijn genoeg mensen die altijd het nieuwste en snelste kopen, en dat het een berg geld kost interesseert ze niets hoor, want dat heeft mij ook nog nooit tegengehouden terwijl ik zelfs niet eens werk en vaak maar wat 2e hands crap verkoop om weer iets nieuws te kunnen kopen. Maarjah, mij zie je niet elke week nieuwe kleren halen, doe zuinige boodschappen en ga nooit uit. Ik houdt niet van die dingen en bezorgen me zelfs een enorme hoeveelheid stress, maar alles waar elektronica inzit boeit me wel en kan ik me mee vermaken. Reden genoeg dus om juist dat nieuwe spul te kopen en weer even lekker te genieten. Dat betekent niet dat JIJ dat ook moet doen. Dus als jij het dan veel te duur vind en eigenlijk niet wil hebben, why bother? waarom nog een bericht plaatsen. Heb je dan zoiets van ik wil die gekken die zoveel geld uitgeven aan onbelangrijke dingen eens duidelijk maken hoe stom ze zijn? Ik snap dat soort gedrag niet zo goed.
Eh... je hoeft niet boos te worden hoor :) Ik bedoelde enkel aan te geven dat ik bij dit product het nut ervan niet zo goed in zie en het daarom relatief erg duur vind.
Ik wens je heel veel plezier met dit toetsenbord, want als je het leuk vindt moet je het vooral kopen. Doe ik zelf ook wel eens, met gadgets die me meer aanspreken.
Daarom zeg ik ook dat ik verwacht dat dit een echte gadget zal blijven en geen mainstream product. Da's simpelweg een subjectieve constatering.
En ergens vind ik dat jammer, aangezien ik het onderhand wel tijd vind worden voor een bedrijf wat dé geniale supergeavanceerde vervanger(s) van muis en toetsenbord uitvindt ;)

Dat mijn post een aanval is op mensen die dure gadgets kopen maak jij er denk ik zelf van... het was namelijk absoluut niet mijn bedoeling om die indruk te wekken!
Ik zit al vrij lang te wachten op de release van dit toetsenbord. Ik wil namelijk wel eens zien hoe dit ding gereviewd gaat worden. Ik heb ergens gelezen dat dit ding rond de $120 gaat kosten(weet ik niet zeker, (aha 300 euro een optimitische prijs :( )). Als dat ding goed blijkt te zijn dan koop ik hem als de prijs omlaag gaat.
120 euro - 300 euro ... maakt niet uit.

het is een reuze-leuk concept, maar als het gebaseerd is op OLED's, dan gaat je keyboard maar 10000 uur mee :-s

oftewel een dikke 416 dagen als je pc 24/24 opstaat
Ik installeer dan wel een "screensaver" voor m'n keyboard!
Dat zal pas gaaf zijn! :)
(aantal PC's staan bij mij altijd 7*24 aan)
Maar dit keyboard komt er bij mij dus ook zodra dit beschikbaar is.
Er zit standaard al een screensaver in dit toetsenbord... Alleen noemen ze hem heel toepasselijk 'key-saver'. Het staat in de bron.
Het gaat niet om het inbranden van de schermpjes waarvoor de screensavers voor de gewone monitoren zijn ontwikkeld. De materialen die gebruikt worden voor OLED hebben gewoon een beperkte levensduur. Na zoveel tijd zul je verkleuringen zien. Een screensaver zou eerder een negatief effect hebben ;)
@Sphere:
Screensavers worden niet voor niets zo genoemd. De ouderwetse monochrome schermen in groen of amber hadden wel degelijk last van inbranden. Je kon jaren later nog zien welk programma het meest gebruikt was.
En ja, ook oled kan inbranden. De degradatie wordt veroorzaakt door een foto-oxidatie proces. Door een lichtreactie word radicaal (zeer reactief) zuurstof gevormd dat het organische materiaal oxideert.
Daar zit geen OLED in, maar een gewoon LCD.
+2Anoniem: 86233
@]Byte[9 januari 2006 16:00
volgensmij weet inn87 het verschil tussen LCD en O-led niet? behalve als je een o-led mobiel had ;)
+1Anoniem: 165046
@]Byte[9 januari 2006 14:38
met Screensaver zal eerder een powersaver bedoelt worden.
Na 5 minuten niets doen, een toestenborden zonder letters. :)
@Sphere
Tja, kan leuk effect geven :)
Maar ik dacht meer aan wat Stef zei: powersave!
What's in a name...
Jullie weten exact wat ik bedoel :9
Het gaat om het resultaat! En dat is dat de OLED's bij mij niet na 416 dagen de geest gaan geven of gaan verkleuren.
Maar ik denk wel dat er op korte termijn dergelijke tools zullen komen.
0Anoniem: 144697
@]Byte[9 januari 2006 15:36
Ik denk dat dit allemaal wel mee zal vallen, je mobiel staat toch ook 24uur per dag aan? Mijn moeder heeft mijn oude telefoon (3 jaar oud) en het scherm is nogsteeds goed hoor... Volgens mij is wat jullie zeggen een fabeltje. de eerste schermpjes hadden dat misschien.
Hit ANY key to continu :+

(reactie op 5 minuten niks doen geen letters meer op je keyboard)
Hmm 't zou me verbazen dat ze hier niet aan zouden gedacht hebben hoor of hier geen oplossing voor hebben, want ik denk niet dat iemand een toetsenbord koop dat na 2 jaar gebruik (ff ruim denken) dan al gaat haperen of niet meer de kleren kan weergeven zoals het moet.

Trouwens ook even afwachten wat ze gaan doen met dode-pixels, ook niet onbelangrijk !!
+2Anoniem: 150557
@imp4ct9 januari 2006 19:05
Misschien is een oplossing dat je wat extra toetsen meekrijgt bij aankoop, of dat je deze los kan kopen.
Dat zou trouwens meteen betekenen dat je ze van plaats kunt verwisselen en dat je bijgevolg ze allemaal wat gelijk kunt belast... behalve de toetsen met specifieke vorm dan.

Even op ebay wat nieuwe toetsen sprokkelen ;)
Nee hoor, elke key heeft een screensaver!
heb je een bron voor die 10.000 uur, want volgensmij is dat al een tijdje niet meer waar.
zeker niet omdat ze er al schermen mee maken voor onderandere telefoons en ze zijn begonnen met TV's.
Volgens mij klopt het ook niet. Ze zullen wel P-LEDs (O-LED wordt gebruikt als verzamelnaam voor P-LED en O-LED) gebruiken, want O- LEDs zijn van glas, lastig te produceren en dus duur. P-LED heeft echter een het nadeel dat met name de levensduur van de blauwe kleur erg kort is. (itt OLED kan er nl zuurstof bij.) Na 1000 uur heeft dit nog maar 50% van de helderheid.

Een screensaver lijkt me hoe dan ook geen overbodige luxe. Al was het maar dat zelfs al zou de PLED lang genoeg mee gaan, dan branden de de beeldpunten verschillend snel op.
Al gezien waar de enter knop zit?
Lijkt me erg onhanding, en dat wordt volgens mij het grootste nadeel van dat bord
+3Anoniem: 37526
@brtdv9 januari 2006 13:35
Dan programeer je hem toch op een andere plaats? :Y)
onhandig? die entertoets valt niet te missen, elk toetsenbord wat ik heb gehad had weer een andere lay-out, en heb er altijd prima aan kunnen wennen. Bij dit 'uber' ding ben ik ook wel bereid om daar even moeite voor te doen. Om dat ding vanwege een entertoets links te laten liggen zeg, tss, wat is dat nou voor motivatie.
Als je die plek van de enter niet bevalt, zet je 'm toch ergens anders :)

Hmm... note to self:
Als je aan de telefoon gehangen hebt eerst refreshen voordat je post.
het is maar een ontwerp, het kan even goed zijn dat ervan wordt afgeweken
+2Anoniem: 80450
9 januari 2006 13:33
eigenlijk een zboard maar dan met schermtoetsjes .

voor zboard heb je ook fotoshop enz... key layouts.

In hoeverre dit een goed product is zal niet echt afhangen van de reviews, maar eerder blijken na een jaar hoe het zit met de duurzaamheid van zo'n toetsjes, een keyboard ziet heel erg af in sommige situaties (hard drukken op toetsen tijdens gamen, etensresten vallen tussen toetsen, ....)
het eneige nadeel t.o.v. de zboard is dat je voor gamen niet echt in het voordeel bent met ergonomie zoals de game layout van de zboard
ergononie van een zboard?

ik heb zo'n ding, ben een vervent COD2 gamer.
Maar met de COD2 layout op het gaming inlegje kan ik niets worden.

Ik heb gewoon de qwerty inleg erin en dan is't best een goed toetsenbord.

Maar ergonomie?, nee zo raar zitten m'n vingers niet aan m'n hand.
wie gebruikt dan ook de limmited edition keysets? ik heb een gemodde standaard gaming keyset, en die heb ik naar mijn eigen likings ingedeeld en voor elk spel heb ik dezelfde bindings. dat werkt het allerbest, want je gaat toch niet voor elk ander spel crouch, reload enz op een andere plek doen.

en verder vind ik de qwe asd keys wel degelijk lekkerder in de hand liggen dan normale keys. alleen de pols heeft wel te verduren.
Ik ga maar alvast aan de slag voor een trojan waarmee spammers hun spam op het keyboard kunnen laten zien. Hele loopteksten kunnen erop, met graphics erbij.

Misschien kan ik per toets een reclame plaatsen, 102 reclames tegelijkertijd op dat toetsenbord.

Hierbij is de inschrijving geopend, e-mail in mijn profiel! 1 euro per toets! 2 euro voor 3 toetsen!
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee