Grote broer van Optimus Mini Three: Upravlator

Het is geen OLED-scherm, maar verder heeft ontwerpstudio Art. Lebedev met de Optimus 'Upravlator' weer een fraai staaltje technologie gepresenteerd. Wat de naam precies betekent is nog onduidelijk, maar als het iets in de richting van 'lcd-scherm met transparante knoppen' is, klopt het alvast aardig - dat is namelijk precies wat de Russen hebben gebouwd. Het 10,8 inch grote scherm heeft een resolutie van 640 bij 480 beeldpunten, en daaroverheen is een twaalftal doorzichtige knoppen geplaatst. Elke knop heeft vier maakcontactjes aan de achterzijde, waarmee vijf verschillende toetsaanslagen kunnen worden onderscheiden: boven, onder, links, rechts en allemaal tegelijk. Onduidelijk is of alle pixels op het scherm ook daadwerkelijk zichtbaar zijn, want om het 'touch screen with tactile feedback' te bouwen is er nogal wat hardware overheen gemonteerd. Dat laat onverlet dat het apparaat bijzonder nuttig kan zijn voor bijvoorbeeld video- en geluidstechnici, en met een stuk of vier, vijf Upravlators zal een game als Flight Simulator ook behoorlijk aan realisme winnen.

Optimus Upravlator - Flight Simulator

Toch is het de vraag wat Art.Lebedev met het nieuwe scherm wil bereiken. Cynici zouden zeggen dat ze het langverwachte OLED-toetsenbord nog niet kunnen maken, en het publiek met allerlei tussenoplossingen zoet proberen te houden. Bovendien zullen specialistische producten als de Upravlator nooit zo goed verkopen als een full scale toetsenbord, zodat eventuele missers in het ontwerp minder gevolgen hebben. Het Russische bedrijf is echter geen toetsenbordfabriek, maar een ontwerpstudio; dat Art.Lebedev de markt gebruikt om de levensvatbaarheid van zijn experimenten te toetsen kan ze moeilijk kwalijk genomen worden. Alle ervaring die ze met dergelijke projecten opdoen, komt de kwaliteit van een 'normaal' Optimus-toetsenbord uiteindelijk alleen maar ten goede, al blijft het zuur dat we nog altijd geen idee hebben wanneer dat zal verschijnen. De Upravlator zal pas in de tweede helft van volgend jaar op de markt verschijnen, wat er helaas op lijkt te wijzen dat het toetsenbord waar iedereen op zit te wachten nog wel wat langer onderweg zal zijn.

Optimus Upravlator

Door René Wichers

Eindredacteur

20-10-2006 • 10:30

48 Linkedin

Bron: Art.Lebedev

Lees meer

Optimus begint met mini-toetsenbordje Nieuws van 15 januari 2006

Reacties (48)

Wijzig sortering
Let wel op dat de aansturing van het lcd beeldscherm gewoon via de grafische kaart gebeurt (via 2e vga-out, of een extra (niet bijgeleverde) grafische kaart).

Waarom zou deze techniek trouwens beter/handiger zijn dan een gewoon touch-screen? Daarbij heeft de software de volledige controle over waar de knoppen staan, hoe groot ze zijn en wat ze doen...

Deze nieuwe oplossing lijkt me wat beperkt...maar wel leuk!
Een touchscreen kan interessant zijn, maar soms wil je mensen keuzes laten maken die niet op het touchscreen staan om zaken overzichtelijk te houden, terwijl de keuze mogelijkheden wel dynamisch zouden moeten kunnen veranderen. Ik denk dat dit dingetje in deze variatie nog hoge ogen kan gaan gooien bij toepassingen voor fysiek en motorisch gehandicapten. De knoppen lijken een redelijke maat te hebben.

Tevens zou je ook nog kunnen denken aan toepassingen in bijvoorbeeld supermarktweegschalen. Afgestemd op het assortiment de selectiemogelijkheden aanbieden, al twijfel ik of de huidige twaalf knoppen daarvoor voldoende zullen zijn.

De vraag of het voor de doorsnee gebruiker interessant zal zijn, kan ik niet beatwoorden. Het zal afhangen van wat men er voor kan verzinnen. Wellicht als utilities worden geschreven voor complexe games zoals morphs waar je met hotbuttonbanks moet werken, dat het de overzichtelijkheid tegemoet komt. Mogelijk dat er voor office een plugin komt waardoor men een gedeelte van de werkbalken in dit geval kan intergreren.

Dit soort zaken hebben hoe dan ook een killerapp nodig. Het zal dan ook in eerste instantie afhangen van de mensen die het leuk vinden om met dit soort zaken te stoeien of zij de toepassing weten te bedenken dat bij de gewone consument een gevoelige snaar weet te raken.
Voor een supermarktweegschaal zou je met submenus kunnen werken, bv. 'appels' waaronder een menu zit waar alle verschillende soorten appels in staan. Dan kun je met 12 knoppen best ver komen, en het is denk ik overzichtelijker ook.
misschien offtopic, maar toch even over die supermarkt weegschalen:
wij verkopen die al ongeveer een jaar, met touchscreen, zonder knoppen.
je kiest eerst voor groente of fruit, en dan je produkt (andere menu keuze's zoals appels of kool ofzo zijn ook mogelijk, keuze van de winkel)

ook klanten zijn hier erg over te spreken, men staat de eerste keer soms even raar te kijken, maar daarna werkt het erg fijn.

dit toetsenbord kan hier ook voor gebruikt worden, nadeel t.o.v een touchscreen is dat je bij een touch screen de grootte van de toetsen ook kunt aanpassen. de prijs zal ook wel meespelen.....
Leuk bedacht, alleen zal de consument dit erg verwarrend vinden. Hou er rekening mee, consumenten willen geen menu's doorlopen, ze willen iets aanklikken en dan een printje krijgen.

Voor mensen met wat meer ervaring is het dan wel appeltje eitje, maar ik zou persoonlijk geen sub-menu's willen hebben, gewoon 1 duidelijk overzicht van de producten.
Hier bij de delhaize hebben ze zo iets, maar zonder knoppen. Gewone touchscreens zijn goed genoeg daarvoor.

1e menu kiezen uit groente of fruit in drie verschillende talen en met 2 verschillende plaatjes (analfabeten komen ook aan hun trekken)

2e menu de verschillende produkten (in de gekozen taal, met een prentje erboven)

werkt ideaal. Ik kan nu zelf in het frans m'n groenten kopen. :P
Weet je dat zeker?! Voor appels gaat het misschien wel op, maar als het meer dan 10 opties worden willen ze al snel een onderverdeling zien is mijn ervaring. (in de (ERP) softwarewereld dan)

edit: reactie op Psyed
Het nadeel van een touchscreen is (wat ik wel is meegemaakt heb) dat als je een beetje statisch bent, dat hij af en toe niet zo best werkt. Daar heb je bij dit apparaat geen last van.
Lijkt me inderdaad heel handig, zo'n groffe tussenverdeling tussen groente en fruit. Ik zoek me nu de blubber tussen al die plaatjes.

Doen ze het wel goed trouwens? Waar staan de tomaten bijvoorbeeld (hoort bij fruit)?
Groente is 'plantaardig voedsel voor de mens', zegt het woordenboek. Dat is een tomaat.
Volgens de biologen is een tomaat een vrucht, want de tomaat is dat deel van de plant dat zorgt voor de voortplanting van de plant.
Maar de vraag was of een tomaat ook fruit is. Volgens het woordenboek is fruit 'voedsel gevormd door vruchten van bomen, struiken of planten die gegeten kunnen worden'. Omdat een tomaat inderdaad zo'n vrucht is, is een tomaat ook fruit.
Wat is het probleem met deze vraag? Vragen over woorden zijn altijd lastig.
Misschien noemen we tomaten in de keuken wel geen fruit omdat ze niet echt zoet zijn en we er geen toetjes van kunnen maken.
ik vind hem ook wel stoer op een jaren-60-star-trek-manier zegmaar.

dat 'tactile feedback' is natuurlijk wel geinig: echte knopjes. dan schrikken opa en oma niet zo.
Wat ik me afvraag, het is echt hartstikke leuk zo'n toetsenboord.. Maar waarom vermelden ze de prijzen er niet bij? volgens mij sla je 3x achterover als je dat hoort.
Quote van de website:
Optimus-113 Pricing
I know that many people are trying to guess or calculate the price for the upcoming Optimus-113 ('big') keyboard.

Some went as far as dividing the 160 US$ price tag for the mini three by three and multiplying it by at least 100 to get the fugure. Well, they're wrong. Mini keyboard actually uses very large keys about the area of four keys of a standard keyboard. Optimus-113 will use smaller screens with a resolution of a standard icon on a desktop - 32x32 pixels.

The price for the shipping unit remains withing range of a good mobile phone (but not $20,000 or $5,000 as some people may think after shopping for another Vertu).
Optimus-113 != Optimus Upravlator
voor de delphi programmeurs onder ons:
( Optimus-113 <> Optimus Upravlator )
De prijs van een goede mobiele telefoon kan ook tot zo'n 1000 euro gaan....
daarom dus dat ze het er niet bij vertellen he slimmeke :)
Apple vermeldt ook altijd duidelijk de prijzen en dat verkoopt wel als een trein.
Ja, maar van die prijzen sla je niet 3x achterover, zeker niet omdat je weet dat het gerenomeerd spul is.
Appe's zijn dan ook geen cent duurder dan een dell me de zelfde specs.

Ze verkopen alleen geen budget systemen waardoor je altijd begint met een 790 euro kostende mini.
Ik vind het een prachtig ding zeer mooi gevonden en die verschillende sensors op 1 knop ook heel fijn maar hoe snel denk je niet dat je een verkeerde functie zou raken als je ff niet oplet.

Maar de geweldige omschrijving en foto's over wat je ermee kunt vind ik beetje slapjes
Workstation site

Een tekenenaar hoeft echt geen palet met kleurtjes op een overgroot scherm.

Een videoeditor en een Audio engineer hebben toch liever een gewoon mengpaneeltje

Een 3d modeler heeft liever een groot desktop met daar zen voorkeur models die hij makkelijk kan selecteren, slepen en aanpassen als et moet...
(8>

Als ze komen met betere foto's wil ik graag mijn mening veranderen
Maar dat ding heeft wel een hoge bling factor als je em hebt :*)
Op de weblog is te lezen dat ze geen oled gaan gebruiken:

And we had to make one very important decision during the engineering: we will not use OLED screens for the Optimus-113
Het zal inderdaad wel een aardig centje kosten. Ik zie alleen niet zo goed wat voor voordelen dit heeft ten opzichte van bijvoorbeeld een toetsenbord waar leuke plaatjes onder de knoppen zitten.

Het kan mijn gebrek aan creatief inzicht zijn op dit gebied, maar het enige voordeel is dat de pictogrammen kunnen veranderen en je op die wijze, per onderdeel van een programma, makkelijke te vinden is welke knop wat doet. Wat ruimte zal besparen in bijvoorbeeld een schip of spaceshuttle, maja die dingen zijn al duur genoeg van zichzelf :P
+2Anoniem: 133254
@Excorio20 oktober 2006 12:52
Aangezien hij ontwerper is en geen producent, klinkt het allemaal aannemelijk.

Aan de andere kant, hij is in snel tempo zowat alle variaties terzake aan het publiceren --- wil hij het allemaal patenteren, zodat een bedrijf dat dit wel wil & kan maken het niet mag (of gedwongen wordt licenties te nemen)?
Plaatjes op de toetsen plakken is niet makkelijk aan te passen.
Nu kun je bijvoorbeeld bepaalde functies als symbool op de toetsen projecteren, die afhankelijk zijn van de applicatie.
Dusbijvoorbeeld typische operaties in Premiere, of wapens projecteren in een spelletje.

Kortom het nut zit 'm in het kunnen aanpassen van de "opdruk"
Misschien is het wel een opstapje naar het echte toetsenbord. Dat ze aan het experimenteren zijn met manieren om het echte toetsenbord gemaakt te krijgen. De volgende versie heeft vast voor elk contactje een aparte toets.

edit: nog wat interessante foto's gevonden:
http://www.artlebedev.com/everything/optimus-upravlator/
+1Anoniem: 161067
@jip_8620 oktober 2006 14:20
dat ding is idd zeer vet. imo is er voor de tekenaars en technici wel een markt voor. ook in de gamers: de (al genoemde) flight sims, ruimte games ed openen zeker perspectieven. of bijv. je spells programeren met WOW ofzo.... mogelijkheden genoeg imo.
Het ziet er inderdaad gaaf uit, maar....

Zou 'Upravlator' niet gewoon een anagram zijn voor 'Ultravapor' als in vaporware?

Hopelijk niet.
Volgens mijn beperkte inzicht in het Russisch zou het iets als een samentrekking van 'controller' en 'manipulator' zijn.
Hier is de weblog van de belangrijkste developer bij Art.Lebedev: http://community.livejournal.com/optimus_project/

Daar kan je veel informatie vinden over de Mini-Three, Optimus-113 en Upravlator. Zo valt er dus het volgende te lezen: "It may be worth noting that our full-fledged keyboard went into production cycle about a month ago. We are going to start accepting pre-orders around December 2006 with shipping date after Spring 2007."

Dus als Tweakers iets meer moeite had gedaan, hadden ze wel degelijk kunnen weten wanneer de Optimus-113 nu eindelijk komt. ;)
Als je de bron-link volgt, zie je bovenin de pagina al

Our keyboards:
Optimus mini three - on sale
Upravlator - in 2007
Optimus-113 - end of 2006
Optimus - concept

Maar wat het verschil tussen Optimus en optimus-113 is, is mij even onduidelijk.
De resolutie van die toetsdisplays zou best fors omlaag kunnen. Je zit er toch te ver van af om de details goed te kunnen zien. Het is voldoende als ze duidelijke iconen kunnen weergeven.
Nou ja, wat dit geinige dingetje in ieder geval doet is mijn interesse in de '(future) mother of all keyboards' herleven. Wat blijft dat ding toch mooi... :9~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee