Optimus mini three Oled-keyboard; belofte maakt schuld

Het eitje van Columbus onder de invoerproducten lijkt daadwerkelijk gelegd te gaan worden. Onder het motto 'all good things come in small packages' heeft de Russische designer Artemy Lebedev vandaag de Optimus mini three keyboard aangekondigd. De Optimus mini three is een zilverkleurig kastje van 118 bij 52 bij 18 millimeter dat is uitgerust met een drietal programmeerbare Oled-knoppen en een usb-snoer. De knoppen meten ieder 32 millimeter in het vierkant, terwijl de 260.000 kleuren weergevende vierkante Oled-displaytjes die er in verwerkt zitten zijdes van 20 millimeter hebben, aldus de specificaties. De Oled-schermpjes bieden een resolutie van 96 bij 96 pixels, een kijkhoek van 160 graden en kunnen desgewenst vijf plaatjes per seconde doen oplichten.

Optimus mini three (driekwart aanzicht)

De mogelijkheden van dit hulp-toetsenbordje en programmeerbare keys - al dan niet gecombineerd met de Ctrl-, Alt-, of Shift-toetsen van een ernaast gelegen keyboard - zijn legio. De beperkingen voor het toewijzen van voorgeprogrammeerde handelingen en weer te geven icons aan de toetsen, hangen vooral af van de code van applicaties en het beschikbaar komen van plugins. Standaard zal het tooltje Optimus Configurator voor Windows worden meegeleverd, inclusief een basisset plugins. Later moeten ook andere besturingssystemen ondersteund gaan worden. Lebedev vertrouwt er op dat professionele en hobbyende programmeurs zelf de nodige extra plugins zullen gaan schrijven. Tot dusverre kan slechts een Optimus mini-kastje tegelijk werkzaam zijn per pc.

Optimus Configurator menuvoorbeeld

De Optimus mini three zou vanaf 15 mei fysiek leverbaar zijn, meldt de website. Tot 2 april wordt een prijskaartje van 100 dollar gehanteerd, daarna zal een prijsverhoging volgen (of zal blijken dat het toch om een goed voorbereide 1-aprilgrap gaat ). Deze week kunnen er voorbestellingen geplaatst worden.

Artemy Lebedev met Optimus mini three keyboard-proefmodel


Het Russisch eitje lijkt een veelbelovend voorproefje te moeten bieden op het hoofdgerecht, het Optimus keyboard, de gouden kip waarnaar sinds het verschijnen van de eerste 3d-renderings door menigeen likkebaardend uitgekeken wordt, net als door Artemy zelf waarschijnlijk. Vorige maand werd nog gedacht - of eigenlijk gehoopt - dat vandaag het full-size Optimus-toetsenbord zijn opwachting zou maken. In vorig jaar gegeven interviews hield de geestelijke vader van het high-tech ramplankconcept het nog op een geplande geboorte 'in de loop van volgend jaar'. Inmiddels is die doelstelling verlegd naar een 'voordat dit jaar om is'. Het is dus afwachten geblazen of deze gouden kip nog dit jaar bij tweakers de kalkoen van de kerstdis zal verdringen.

Door Jack Leenders

01-02-2006 • 16:12

90 Linkedin

Bron: Art. Lebedev

Reacties (90)

90
87
38
16
5
25
Wijzig sortering
Anoniem: 56924
1 februari 2006 16:16
tja, leuk ... maar beter hadden ze gewacht en over enkele maanden een volledig keyboard op de markt gebracht. wat is nu het nut van een toetsenbord met slechts 3 toetsen? en als deze al 100 dollar kost dan wil ik niet weten wat een volwaardig keyboard moet gaan kosten...
Anoniem: 47541
@ProfPi1 februari 2006 22:06
Eeh, de Enter bestaat ook uit 1en en 0en
Enter is gewoon 00001101, oftewel 0D HEX, oftewel 13 DEC, oftewel ASCII code <CR>, oftwel Carriage Return, oftewel Enter.
nee, de enter is hier een submit knop waarmee je data in het geheugen vrot.

Ik heb nog nooit in binary geprogrammeerd, mijn hardcore programmeren heeft het tot hexadecimaal programmeren gehaald (ik heb alle mnemonics van de 6502 uit mijn hoofd gekend en kon dus behoorlijk snel wat programmeren in hex). Leverde beroerd snelle software op op langzame bakken.
maar beter hadden ze gewacht en over enkele maanden een volledig keyboard op de markt gebracht
Nee, natuurlijk niet!
Een heel toetsenbord op de markt brengen, vergt een veel grotere investering. Terwijl door de hoge kosten, de winkelprijs ook redelijk hoog zal zijn. Dat kopen mensen niet zo snel, waardoor je niet je investering terugverdient.

Als je met een kleine gadget begint, heb je minder startkosten en door de lage prijs en het hoge gadget-gehalte, zullen de inkomsten waarschijnlijk sneller binnenstromen.

Met dat geld kan je dan de ontwikkeling van een groter product financieren.
108 toetsen, 100 dollar per 3 toetsen, prijskaartje van $3600.

Kan het echt niet goedkoper? Waarschijnlijk wel, maar alleen als het product immens populair wordt (meer productie, meer inzicht in productie techniek dus meer besparen). Waarschijnlijker is dat het uitkomt voor een belachelijk hoge prijs, niemand bereid is deze te betalen en ook dit product sterft een vroege dood. Wanneer de techniek eindelijk zo ver is dat het voor 100euro per 108 toetsen verkocht zou kunnen worden dan maken ze het waarschijnlijk nog niet, omdat

a) in het verleden is gebleken dat het niet veel verkocht gaat worden (tja, als het echt $3600 gaat kosten koopt niemand het, dus slechte verkoopscijfers, dus minder kans op later nog een keer uitbrengen)

b) niemand bereid is een licentie te kopen, of de maker is niet bereid licenties af te staan, of voor zoveel geld dat je alsnog duizend euro per plank kan neerleggen.

Hadden ze dit nou maar 10 jaar later uitgebracht :(
Ik neem aan dat de grote tobo geen toesten van 2 x 2 cm krijg (geschat van het plaatje). Ik gok eerder op 1x 1 cm, dus dan heb je al 12 toetsen ipv de 3 van deze met dezelfde oppervlakte aan OLED.

En als je kleinere displays hebt kan je makkelijker om foutjes erin heen gewerkt worden. Dus inplaats dat je 4 cm2 kwijt bent door een dode pixel ben je maar 1cm2 kwijt.

Nog steeds wordt het waarschijnlijk geen goedkope tobo, maar dat heb je altijd met gadgets
Anoniem: 72122
@JCG2 februari 2006 00:42
de knoppen zijn 32x32mm altans volgens de tekst die je hierboven zou kunnen lezen }>
@holkever1
De knoppen zijn 32x32mm, maar de OLED displays meten 20x20mm
ik denk dat de knoppen en dus ook de OLED schermpjes van dit dingetje een stuk groter zijn dan die van het uiteindelijke tobo, plus, als ze er hier een hoop van verkopen kunnen ze mss de fullsize tobo's ook goedkoper maken :7
Wat velen schijnen te vergeten is dat die 3 knoppen wel programmeerbaar zijn. Onder verschillende applicaties, verschillende functies, in combinatie met standaard toetsen op je toetsenbord kunnen nog veel meer combinaties gemaakt worden.
Ja, het zijn maar 3 toetsen. Maar het zijn wel 3 toetsen die volledig aan te passen zijn naar jouw wensen voor elke applicatie die je op je machine draait.

Overigens neemt dat niet weg dat 100 dollar voor zo'n ding schofterig veel is :)
helemaal gelijk in. een beetje developper maakt een progje dat met die 3 toetsen toch een heel keyboard na-bootst.
Handig voor configureren van electronische stemmachine. Plaatje Bos, Balkenende en Wilders.
Anoniem: 164929
@Sjah2 februari 2006 12:56
Ik denk niet dat tussen de 260.000 kleuren de haarkleur van wilders zit
Ik heb het idee dat 3 pasfoto's op de knopjes dan wat goedkoper is. ;)
Nee want dit product gaat de volgende x stemrondes ook mee ;) :Y)
En als je op Bos, Balkenende en Wilders klikt komt er netjes "Dank U voor het stemmen op $" uit een luidspreker, zodat iedereen het weet :P
Dit is wel cool om voor op een HTPC te modden... play pause, eject, of volume up volume down next song en ga zo maar door...
Of steeds 2 knoppen en de derde om de twee te wisselen van functie.
Zo krijg je toch meerdere knoppen ;)
Neem dan gewoon een afstandsbediening...
Een nadeel (wat ook bij engadget stond): De Oleds zijn na een paar 1000 uur opgebrand, oftewel bij 24/7 gebruik na een paar maanden. En een 'screensaver' maakt het juist minder handig om altijd iets erop te hebben staan.
Ook vraag ik me af wanneer de eerste chinese knock-off komt, volgens mij kan dit (wellicht met LCD) echt voor een paar tientjes ipv $100...
'Opgebrand' betekent in dit geval dat ze nog 50% van hun originele helderheid hebben. En met name de blauwe kleur heeft er last van, rood gaat makkelijk het 10-voudige mee, dus een screensaver die de blauwe leds dooft is wel nuttig.
En/of een screensaver die alleen even/oneven beeldlijnen aan laat (en dat dagelijks wisselt)

En een screensaver zou eigenlijk dynamisch moeten bijhouden wat de branduren van elk beeldpunt zijn, en de rest daarmee corrigeren. Want het ene puntje wordt misschien meer gebruik dan de ander. Stel led A is nog 50% van de originele helderheid terwijl een led B nog 75% is, dan moet je led B iets dimmen om toch dezelfde helderheid te krijgen. Wie o wie bouwt als eerste deze plug-in :)
Anoniem: 165054
1 februari 2006 16:22
Je kunt ook een heel set van dit mini-keyboard kopen en zelf een Optimus toetsenbord in mekaar gaan knutselen. We zijn toch niet voor niets een tweaker, hmmm? :D
Helaas niet:
Tot dusverre kan slechts een Optimus mini-kastje tegelijk werkzaam zijn per pc.
Nou en? Dan knoop je aan elk van je 10 pc's in zo'n ding. Vervolgens maak je daarmee remote verbindingen naar pc nummer 11. En dan kun je dus gewoon met de toetsjes van alle 10 pc's werken op nummer 11.

Kom zeg, een beetje tweaker! We hoeven toch niet alles voor te kauwen, aan de slag!

:P
Optimus heeft wel veel publiciteit en de reacties op het te verwachten (full size) keyboard zijn zeer enthousiast. Er is dus veel belangstelling voor.
Het zou me daarom niet verbazen als er ineens vanuit bv Chineze hoek als eerste een fabrikant komt die vlotjes dit gat in de markt induikt.
wat hebben de chinezen eraan als ze dat keyboard (ivm IP) alleen in eigen land kunnen verkopen? gok dat er helemaal niet zoveel mensen daar zijn die er op dit moment veel geld voor willen betalen ;)
0.1% van alle chinezen is toch al weer een dikke miljoen...
Neem aan dat er al een wereld wijd patend is aangevraagd.. ander naait zich zelf natuurlijk.,...

daarnaast OMGF 100€ voor 3 knoppen?? me Keybord was wel 150€ maar daar zitten er 120 knopjes op!!
Anoniem: 110977
@To_Tall1 februari 2006 17:03
Tsja en zo gaat de designerkreet less is more weer geheel op. Inclusief prijs :)
Wat betekent OMGF beste man?
Oh My, God F*cking ? rare gewoonte indeed :+

Over het algemeen is het OMFG
Anoniem: 164929
@Timfonie2 februari 2006 12:55
-
Dat verwacht ik niet. Er zit namelijk een patent op.
Anoniem: 121942
1 februari 2006 16:15
Nu kunnen we echt n toetsenbordje voor control alt delete bij ons houden voor de noodgevallen :P
Vergeet de ANY key niet!!!
Volgens mij heb je zelfs meer mogelijkheden. Ctrl-Alt-Del plak je toch onder 1 toets :)
Is eindelijk de "ANY"-key realiteit geworden... :+
nu nog wachten op de eerste mensen die het voor elkaar krijgen hier filmpjes op af te spelen of als beeldscherm voor je DS te gebruiken :Y)
( En ik meen dit, zag laatst iemand ook al HL1 op z'n Ipod Nano spelen, als dat kan moet dit ook kunnen!)
Anoniem: 72122
@dtech2 februari 2006 00:45
Ze kunnen maar 5 plaatjes per serconden laten zien, het lijkt me dus dat dit inhoud dat ze maar 5fps zijn, want ik zie niet het nut van een functie waarbij je knop 5x in een seconde voor de lol van plaatje veranderd. Het lijkt me dus dat ze hier doelen op 5fps.. lijkt me niet fijn spelen of kijken naar films..


{reactie iets duidelijker gemaakt hoop ik}

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee