Optimus-toetsenbord zal levenslicht zien op CeBit

Ontwerpstudio Art Lebedev bericht dat er nog steeds voortgang geboekt wordt bij de ontwikkeling van het Optimus 103-toetsenbord. Op de eerste dag van de CeBit 2007-beurs die 15 maart van start gaat zal het toetsenbord aan het publiek voorgesteld worden.

De eerste ontwerpen van het Optimus 103-toetsenbord verschenen halverwege 2005 op het internet, maar de productie van een ramplank met een oled-scherm achter elke toets bleek geen eenvoudige opgave te zijn. Het eerste exemplaar zal tijdens CeBit getoond worden en het toetsenbord zal aan het einde van dit jaar daadwerkelijk in de winkels verschijnen. Het Optimus 103-toetsenbord, dat overigens een andere naam zal krijgen aangezien er geen 103 toetsen op zitten, heeft verwisselbare toetsen die uitgerust kunnen worden met een oled-scherm. Afhankelijk van de wensen van de klant kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om alleen de functietoetsen uit te rusten met een oled-scherm of alle toetsen. De ontwerpers hebben ervoor gekozen om zo min mogelijk verschillende maten toetsen te gebruiken. Naast de spatiebalk, die uniek is qua formaat, zijn er drie andere type toetsen.

Optimus 103 foto

Door Hielko van der Hoorn

05-03-2007 • 23:36

78 Linkedin

Bron: Optimus Blog

Reacties (78)

78
73
35
9
1
23
Wijzig sortering
ahead of time !
Gedoomed om te falen in huidige economie.

Verhaal doe me enorm denken toen Steve Jobs met NeXT begon. Revolutionair OS dat jaren voor stond op de rest. Koste een flinke duit geld en maar weinig mensen hadden het er voor over. NeXT OS was wat OS X nu onvergeer is, maar dit moet je dan wel zien in een tijdperk dat iedereen met Windows 3.11 en Windows95 zit te klooien!

Wijnigen zullen veel geld betalen voor zo'n toetsenbord, zelf de mensen die het met gemak kunnen permiteren ook niet want die draaien ook hun euro zes keer rond tegenwoordig. Buiten de freaks dan, maar daar leef je niet van hé ;)

Als deze zaken eenmaal goedkoper komen om te produceren en als er markt voor is zal een ander bedrijf het wel namaken (als het slecht gepattenteerd is) voor een lage prijs binnen 3 jaar. Tegen dan is het bedrijfje die dit nu op de markt brengt al lang opgedoekt of kan het leven van de royalties.
Quanta costa? Dat zal de ham vraag worden voor het succes van dit toetsenboard. Onder de 400 euro zal er een groep gadget-freaks zijn die het 'moet' hebben en daarmee Art Lebedev de omzet zal verschaffen om in meer massa georienteerde productietechnieken te investeren om dit product vervolgens goedkoper te kunnen produceren en de volgende categorie klanten aan te boren die er zeg maximaal 250 euro voor over heeft.

In de 500-1000 euro prijsrange zal een enkele exentriekeling het kopen en sterft dit innovatieve product een vroege dood. :'(


Vergeet niet dat dit een heel klein bedrijfje is in een half-apen land (Rusland) die met zo weinig geld zo'n innovatief product uitgewerkt hebben en dit nu proberen te produceren en te exporteren op de Europese-westerse markt, een hele prestatie op zich!
Nee, dat was voor een volledig OLED toetsenbord met 103 toetsen á 10 dollar per stuk. Standaard komt hij maar met 10 OLED toetsen, dus een 100 dollar voor die toetsen + een dollar of 50, misschien 100 voor de plank zelf. Ik schat op een prijs die tussen de 150 en 200 dollar ligt.
Welke nep-gadgeteer koopt zo'n bord als dit met alleen de F toetsen als OLED?
Ik betaal eerder 1200 euro voor een ramplank met 100 toetsen, maar dan allemaal OLED, als 200 euro voor een ramplank met alleen de F toetsen als OLED. dát is geen patsfactor, en bovendien heb je er ook geen bal aan want de F toetsen doen vrijwel altijd hetzelfde, die kun je niet handig omprogrammeren in veel games. En in Office etc. is he took voorgeschreven en weet je toetsenbord het tegenwoordig al beter. Er staat de functie op in een plaatje en F1 staat op de voorkant van de toets, net als vroeger bij de Commodore 64.

De lettertjes en cijfertjes ombouwen, dát is dan eerder zinvol. Zeker als je net als ik de neiging hebt een hele rits scripts en macros aan knoppen te binden in games.

Reken er maar op dat de meeste gadget-fans de volledige uitrusting kopen :)
Anoniem: 164791
@Neko Koneko6 maart 2007 22:32
In dat toetsenbord zie ik eigenlijk de meeste toekomst.
Leuke gadget.
Maar met terminal applicaties die van 24F toetsen uitgaan, is dit een leuke oplossing tov de bestaande toetsenborden.
Dit 1000 euro toetsenbord zou goed staan bij een 100 dollar OLPC laptop. Ben je met 1100 dollar toch redelijk goedkoop uit ;)
Misschien iets voor Laurus (SuperdeBoer). Bij aankoop van een OLED-toets kado... Kun je met boodschappen doen je tobo bij elkaar sparen :D
Misschien dat een andere producent het wel in licentie wil nemen als het een beetje aanslaat, laten we zeggen LG of Philips. Die hebben de middelen om volumeproductie te doen en op te schalen tot een niveau waarop het voor veel meer mensen betaalbaar wordt. De Cebit is ook wat dat betreft een ideale beurs voor een goede showcase :)
Hoezo moet philips hier een licentie op afnemen? Ik weet niet wie patent heeft op oled schermpjes maar die kan deze dus zo produceren. Misschien dat voor het gebruik van oleds als toets er een patent ingediend is door Lebedev maar dat betwijfel ik.
Dus zodra OLED's goedkoper in productie worden en practischer verwacht ik eigenlijk wel meer van dit soort toetsenbordjes. Was het trouwens niet zolang geleden ook niet een concept om een laptop met twee schermen te hebben? Waarvan 1 een toetsenbord is en de ander als gewoon scherm functioneerde
Volgens mij zal in het begin de exclusiviteit een zeer belangerijke rol spelen. Naar verloop van tijd wordt het produceren van dit soort toetsen goedkoper of er komen meer aanbieders op de markt.

Als de markt wat meer tot rust is gekomen, komt dit toetsenbord voor de minder elite te koop. En daarna komt de volk en kost het toetsenbord niks meer. En zo gaat het met iedere technologische ontwikkeling.

Of het product flopt :), maar dan blijft het een leuk tobo.
Mooi, alleen ik vind een versie waarbij alleen de functietoetsen OLEDs hebben een beetje zonde. Zo sla je de plant toch volledig mis. Het idee achter het toetsenbord is juist dat elke layout kan maken die je wilt.
stond toch hier een paar dagen geleden ook een bericht dat je toetsen bij kon kopen? dus dat je eigenlijk een "kale" plank hebt, waar je allemaal oled en normale toetsen in kan prikken.
k dacht dat de toetsen zo'n 10 euro per stuk zouden gaan kosten...

[flauw]spaar ze allemaal, de eerste is voor een introductieprijs van slechts 3,99 [/flauw] :P
Dat is allemaal wel leuk en aardig, eerst een versie te kunnen kopen met alleen maar de F-toetsen als OLED, om later elke OLED-toets er apart bij te kunnen kopen. Echter voor de bedrijven die hier software voor (willen) schrijven (toetsenlayouts) wordt het er zo niet makkelijker op. Heeft iemand alleen F-toetsen, wellicht wat Shift en CRTL-toetsen? etc.

Wellicht is het dan handig om hem in drie versies uit te brengen:

Basic - Alleen F-toetsen
Advanced - Numerieke toetsendeel (ook als upgrade verkrijgbaar)
Pro - OLED all the way... (ook als upgrade)
Bedrijven die er software voor willen schrijven? Wat bedoel je daar precies mee? Want ik denk dat er hoogstens een paar photoshoppers zullen zijn die wat mooie icoontjes voor achter je toets verkopen.
Nou ik denk dat de markt groter is dan jij je nu voormogelijk houdt:

Cubase kb
Reason kb
Video editing kb

Bovenstaande voorbeelden zijn dan ook nog 'static', iets wat je met het ArtL keyboard niet meer hebt, de mogelijkheden zijn eindeloos: Je switcht van Reason naar Cubase, en voila je sneltoetsen staan meteen ter beschikking!

Veel softwarefabrikanten zullen hier wel brood in zien, en zo niet, dan zullen er wel vele 3rd party (shareware) tooltjes komen die hiermee aan de haal gaan. Dit alles mits het een kb een succes wordt offcourse.
Of in zakken chips OLED schermpjes :+

"Spaar ze allemaal!"
Deze "grap" maakte je de vorige keer ook al.
Anoniem: 211280
@Plofkotje6 maart 2007 11:29
hmm goeie rede om veel chips te gaan halen :+
...bericht dat je toetsen bij kon kopen?
Deze heeft ie in elk geval los in de aanbieding:

http://www.artlebedev.com/everything/tersumus/

:+
Wat dat betreft zowiezo verbazing wekkend dat Logitech of de MS Hardware divisie Art Lebo niet opgekocht hebben het concept goed juridisch dichttimmeren met patenten er een tientalmiljoen extra in investeren en een uniek product in de wereld zetten waar ze beide (Logitech en MS) een uitgebreid distributienetwerk voor hebben om het af te zetten. De eerste verkopen zouden gemakkelijk onder de kostprijs verkocht kunnen worden omdat beide bedrijven over voldoende vermogen beschikken om aanloopverliezen op nieuwe producten te nemen. Later als de verkoop en productie aantallen sterk omhoog zijn gegaan worden deze aanloop verliezen dan weer terugverdiend.
Waarom zou je een gewild product zonder concurentie met verlies willen verkopen? 't Zijn geen socialisten :)
Waarom zou je een gewild product zonder concurentie met verlies willen verkopen? 't Zijn geen socialisten
Om omzet te generen die geinvesteerd kan worden in nieuwe productie technologie om de prijs te verlagen. Vergelijk het met wat er in de LCD en flash-brach is gebeurt. Apple die bij Samsung onder kostprijs kon kopen enkel om voor Samsung het volume te verhogen tot een dusdanig niveau dat er geinvesteerd kon worden in nieuwere en grotere productie-technieken en fabrieken.
Zo sla je de plant toch volledig mis.
Jij slaat in ieder geval de plank volledig mis :Y)
Anoniem: 176518
5 maart 2007 23:39
Naast de spatiebalk, die uniek is qua formaat, zijn er drie andere type toetsen.
- 'gewone toetsen'
- 'shift-formaat' toets
- 'ctrl' formaat toets

:)
Lekker dan, wat hebben ze gedaan met de caps lock?
Dit is een screenshot van het configuratie-programma, niet van het werkelijke toetsenbord. Er zijn hier minimaal 4 verschillende formaten te zien (q, tab, caps-lock en shift)
Ik vond de enter al lelijk uitsteken, de spatie lijkt naar onder uit te gaan steken en de toets links naast de 1 moet haast wel links uit gaan steken.
*kuch* escape is ook anders *kuch*
Die hebben ze ook een andere maat gegeven.
Ik denk dat ze doelen op de knoppen die "naast" de spatiebalk zitten; ALT, windows toets, windows menu toets... |:(

Nog een keer de zin lezen en even verder nadenken is ook o zo moeilijk hè?
als je zelf de zin nou nog een keertje goed leest en daarna eens naar het plaatje kijkt zul je zien dat Mi©hel gelijk heeft.

moeilijk he even gewoon helder nadenken ;)
- control
- alt
- delete
???
ESC, normale toets, tab, caps lock, shift

ik tel al 5 andere dan de spatiebalk van linksboven naar bijna linksonder ;)
Het eerste exemplaar zal tijdens CeBit getoond worden en het toetsenbord zal aan het einde van dit jaar daadwerkelijk in de winkels verschijnen
Hmm...hoe zit dat met al die foto's? Het prototype is blijkbaar ook in korte tijd in elkaar gedraaid...
Óf het is een fotosoep óf het is een (niet werkend) prototype.
Fotos? welke fotos?
Ik heb tot nu toe alleen nog maar gerenderde plaatjes gezien.

-R-
Zou dit nog wel lekker typen?

Wat kost het niet voor een enorme berg energie om zo'n toestenbord te produceren?
Zou dit nog wel lekker typen?
Dat vraag ik me ook af, na het zien van de foto bij dit artikel. De toetsen lijken helemaal plat te zijn van boven, en vrij scherp bij de hoeken. Enfin, we merken het wel :)
Macbooks hebben ook platte toetsen. Mijn laptop trouwens ook :)
En, is het lekker typen op je MacBook? :)

Mijn laptop heeft ook platte toetsen, in die zin dat ze minder hoog zijn dan de toetsen van een normaal toetsenbord. Elke toets heeft nog wel een 'kuiltje', wat het typen vergemakkelijkt. En dat zie ik op de foto bij dit artikel dus niet terug. Vandaar mijn bedenkingen.
Doet me beetje denken aan die nummerieke toetsen op een snoepautomaat :9
Anoniem: 209932
6 maart 2007 02:32
Hmm ik dacht dat oled materiaal eerder 'slijt'
Zoiets dat het materiaal vervalt fzo.
Bijv. in gsm's kan het wel, want die schermpjes staan niet zoveel uren per dag aan.

Maar een toetsenbord staat vaak langer aan per dag!

Wellicht zit er een soort van aan/uit management software bij, zodat al die schermpjes nog redelijk lang leven?

:?
Nu een screensaver practisch overbodig is geworden met die LCD's dan maar een key-saver? Oftewel: automatisch op standby?

Der zal er wel een zijn die er iets op zal vinden, lijkt me niet echt een onoverkoombaar probleem.
Screensaver is op CRT schermen ook al jaren overbodig hoor :)
Toen de screensavers hun grootste hausse hadden waren ze al overbodig. Al moet ik zeggen dat je toen een aantal hele leuke had zoals Bad Dog of een Daredevil motorstunter.
In eerste instantie gaat het om energy verbruik en niet de levensduur van de scherm(pjes).

Correct me if I'm wrong :P
Anoniem: 209932
@Ikke_Niels7 maart 2007 20:19
bij tft scherm is die 35 watt het laatste waar ik me zorgen over maak.
Wat wel telt is de levensduur van de backlight (een tl buisje). Deze neemt in helderheid af en de tint kan veranderen na veel gebruik, zo is mijn eigen ervaring met een 15" tft die ik in 2001 gekocht had.

Ook de toekomstige OLED's functioneren langer en beter als ze auto-uitgeschakelt worden.
Verwacht ik.

screensavers? nee, niet nodig.
Scherm uit als je niet achter je pc zit ? JA !
ook voor t milieu fijn.
Ze maken nogal een hype rond heel dit toetsenbord, ben ik de enige die het niet zo'n geweldige evolutie vind ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee