Vaporware-topper Optimus Maximus opnieuw uitgesteld

Het veelbesproken en vertraagde oled-toetsenbord van Art Lebedev Studios is door problemen met de firmware opnieuw uitgesteld. Het Optimus Maximus-keyboard moet nu in februari uitkomen.

Volgens Artemy Lebedev, bedenker en maker van het toetsenbord, kampt een controllerchip van Philips, die de oled-toetsen moet aansturen, nog met de nodige kuren. 'Doordat het een geheel nieuw product is heeft Philips nog wat problemen. Bovendien moeten wij werken met documentatie die nog niet klaar is,' zo schrijft Lebedev op zijn weblog. Eventueel kunnen mensen die al betaald hebben en over de nodige hardwarekennis beschikken al wel om directe levering van de futuristische ramplank vragen, maar Lebedev waarschuwt hen bij voorbaat voor problemen met het updaten van toekomstige firmware.

Oorspronkelijk zouden de eerste exemplaren van de Optimus Maximus deze maand op de markt komen, nadat de marktintroductie van het 1564 dollar kostende hightech-toetsenbord al enige keren was uitgesteld. Internetmagazine Wired is het zoveelste uitstel van de Russen een beetje zat en heeft daarom de Optimus Maximus op de vierde plaats van zijn 'Vaporware 2007'-lijst geplaatst. Lebedev blijft ondanks de tegenslagen echter niet op zijn lauweren rusten en lanceerde een concept van zijn volgende toetsenbord dat hij onder handen wil nemen: het Optimus Tactus-keyboard. De tikplank is opgebouwd uit een enkel aanraakgevoelig scherm, waarbij het mogelijk is om videobeelden op de Tactus te tonen.

Optimus Tactus-keyboard

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-12-2007 • 15:25

72 Linkedin

Lees meer

Reacties (72)

72
50
14
4
0
0
Wijzig sortering
Amai
die Tactus ziet er wel super zalig uit, maar de prijs wil ik niet eens gokken
als aparte toetsen al zoveel kost :)

mocht het ooit in de buurt van de €200 kom dan neem ik er een!!
Zalig? Riiight...

Het ziet er mooi uit, maar tikken zal het voor geen meter :o

Draai de klok even 26 jaar terug. In 1981 bracht Sinclair de eerste computer uit voor GBP 100 (destijds DFL 350), de ZX81. Om het zo goedkoop te kunnen leveren was op ieder mogelijke (en volgens kritici soms ook onmogelijke) vlak bezuinigd. Het meest in het oog springend gevolgd daarvan was het toetsenbord. In plaats van losse toetsen bestond het bord uit een lap harde plastic met daarop toetsen getekend. De lap lag op een laag van contactgevoelige schakelaartjes. Zij registreerden toetsaanslagen, maar veerden op geen enkele manier mee. Ik heb er voor kerst 1981 eentje gekregen en het werkte zo gruwelijk brak dat ik deed wat nagenoeg iedere andere gebruiker deed: voor oud & nieuw een opzet-toetsenbord kopen waarmee je in ieder geval voelde of je een toets ingedrukt had of niet.

Anno 2007 hebben we het niet over een lap plastic met getekende toetsjes, maar een fancy OLED scherm/toetsenbord. Maar het blijft een aanrakingsgevoelige harde oppervlak. En menselijke vingers zijn in 26 jaar niet veranderd. Dus dit gaat evenmin lekker typen als de ZX81. Nee, dat noem ik niet zalig. Kijk, in 1981 bracht IBM haar PC op de markt (voor tientallen malen meer dan de ZX81) en leverde het met een toetsenbord dat meer kostte dan de hele ZX81. Het zag er niet uit, ratelde enorm, maar dat typte wel zalig (IBM was ooit begonnen als typmachinefabrikan, en dat merktje je) :)
Waarom zouden we het enkel over de Tactus hebben, de Maximus heeft immers wel gewoon toetsen, dus wat bazel je nou. Neemt niet weg dat het Tactus keyboard er toch echt wel zalig uitziet.
Ik reply op een opmerking dat de Tacitus er zalig uitziet. Daarom heb ik het er alleen maar over. En als iemand met ervaring met tikken op zo'n plat, unresponsive oppervlak dacht ik die te delen, aangezien dat niet bepaald zalig te noemen is :z

De Optimus is een verhaal apart, aangezien ik nog nooit op zo'n ding getikt heb doe ik daar geen uitspraken over (al komen vergelijkingen met de chicklets van een Commodore PET wel in me op).

[Reactie gewijzigd door dion_b op 31 december 2007 16:29]

Er vanuit gaand dat de tactus uit één scherm bestaat lijkt het mij dat ie goedkoper word dan de Optimus Maximus, aangezien die uit tig losse schermpjes bestaat.

Maar het geheel staat of valt bij de firmware. Als de firmware goed werkt dan zal het wel een kleine succes worden(door de prijs zal het nooit een grote worden) maar als de firmware net zo is als die van de Mini Three, dan heb ik er weinig vertrouwen in.
De losse schermpjs lijkt me juist goedkoper, aangezien de grootste uitdaging bij het (goedkoop) producereren van LCD schermen zit in de schermgrootte. Het is dus waarschijnlijk goedkoper om 4 schermpjes van 3x2 te produceren dan één scherm van 6x4 (om maar wat te noemen).

Verder zie ik elke keer alleen een artist impression 'foto' en wordt er nu al.. wat? twee jaar? over dit toetsenbord geluld... Gratis reclame zou je zeggen, ware het niet dat het steeds slecht nieuws is.. uitstel en zo.

* OddesE sluit zich volledig bij Wired aan: Vaporware dit
De losse schermpjs lijkt me juist goedkoper, aangezien de grootste uitdaging bij het (goedkoop) producereren van LCD schermen zit in de schermgrootte.
Vergeet niet dat kleine schermpjes ook een eigen controller nodig hebben, wat het weer duurder maakt.
Daarnaast heb je bij schermpjes in de toetsen ook te maken met mechanische constructie, die zeker niet simpel is.
Bij deze oplossing is de constructie veel simpeler, alleen het touchscherm-deel lijkt me nogal lastig, omdat je bij een toetsenbord echt wel multi-touch wilt.
En volgens mij is multi-touch ook niet echt het probleem. Mijn Mda Compact 3 kan wel is waar niet 2 aanrakingen tegelijk aan, maar ik kan op meerdere plekken mijn vinger plaatsen en vervolgens alsnog op 1 plek hem besturen, hij neemt altijd de "laatste" beweging/touch maar negeert de rest.

Ik heb dan ook het gevoel dat die bekerking zich vooral richt op software, windows snapt immers ook niets van 2 muizen op 1 computer, je hebt maar 1 cursor en that's it... Mocht je windows aanpassen dat hij per muis een losse cursor maakt, dan ben je alweer wat verder. En het zelfde geld voor iets als Windows mobile OS.

Maar een gokje he ;)

Verder @ OdessE, vergeet niet dat het "probleem" van het maken van schermen absoluut niet meer aan de orde zijn voor 21'' breedbeeld schermen, die dingen persen ze er uit als zoete broodjes. Grotere schermen (32'') zijn volgens mij nog een uitdaging maar meer ook niet. Zoals TD-er al zegt, 102 toetsen = 102 kleine schermpjes + 102 scherm controllers + 102 backlights! en een chip die dat allemaal aan kan sturen
lijkt mij toch wel een stukje duurder dan 1x 20'' scherm (even los van de dimensie) + 1 usb->scherm controller + touchscreen :)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 30 december 2007 18:16]

En volgens mij is multi-touch ook niet echt het probleem
Dat is met de goedkopere technieken toch zeker nog wel een probleem.
Je hebt bijvoorbeeld resistief (zit op de meeste PDA's en TomTom enzo). Daarvoor gebruiken ze 2 velletjes doorzichtige folie, die een bepaalde weerstand hebben per cm. Door het ene velletje haaks op het andere te zetten (dus aansluiting links bij het ene velletje en bovenaan bij het andere) kun je meten wat de weerstand is door beide velletjes op een bepaalde plek op elkaar te drukken. Hiervoor heb je een hoop geleidende baantjes nodig om multitouch te kunnen gebruiken en dus ook een hoop aansluitingen.
Voor capacitief heb je min of meer hetzelfde effect, met dat verschil dat je echt met een relatief groot iets (vinger) moet aantikken en eigenlijk ook een aantal baantjes moet hebben die geleiden op de glasplaat. Voordeel is wel dat het heel veel meer aanrakingen kan verwerken voordat het versleten is en ook makkeiljk waterdicht en robuust te maken is. Een ander nadeel is dat de controller wat meer storingsgevoelig is, wanneer je bijvoorbeeld een stoorzender in de buurt hebt. (je lichaam fungeert dan als antenne)

De uiteindelijke manier om dit te doen is door licht in het glas te laten weerkaatsen, zodat het pas naar buiten komt door de vinger-aanraking. Nadeel is dat je vrij veel sensoren aan de zijkant van de glasplaat moet plaatsen, wat het weer duurder maakt.
Geen backlights, hé ;) OLED.
Persoonlijk vraag ik me af hoe goed het voor de gewrichten in je handen is om op zo'n tobo te meppen. Het voordeel van de huidige generatie is dat het precies goed inveert, niet te veel kracht vraagt en er ook rekening wordt gehouden met diepte, hoogte, breedte verhouding.

Hoop niet dat je na een half jaar op een nice tobo getiept te hebben naar de ciropractor mag :+
Een paar jaar geleden had ik erg veel last van RSI en heb toen een Touchstream LP (http://www.fingerworks.com/images/stealth/stealth_hands.jpg, http://www.fingerworks.com/ST_product.html) toestenbord gekocht. Ook volledig multitouch dus zonder toetsen. Het is heel erg wennen, maar juist omdat je niets meer in hoeft te drukken wel erg goed voor je gewrichten. En na een half jaar had ik nergens meer last van.

Nou heeft mijn toestenbord ook ondersteuning voor gestures (maak een knip beweging om te knippen, en het tegenovergestelde om te plakken bijvoorbeeld, rondje draaien om te zoomen, etc) en je kunt hem als muis gebruiken door met twee vingers over het rechtergedeelte te bewegen, dus dat heeft die dan weer voor op de Tactus. En hij heeft een ingebouwde spellingscontrole, dus naast een toets drukken maakt weinig uit.

Helaas zijn ze falliet gegaan, maar ik ben nog steeds erg blij met de LP! Die Tactus zou wel een mooie vervanger zijn als die ook gesture support en een spellingscontrole gaat krijgen. Time will tell :)

[Reactie gewijzigd door mixedcase op 31 december 2007 02:33]

de Maximus kost wel "maar" €372
http://www.artlebedev.com/everything/optimus/
en niet $1564 zoals hierboven staat...
Kijk dan maar eens goed. Het is vanaf €372

http://store.artlebedev.com/computer_add-ons/optimus/

€372 : alleen de spatiebalk
€481 : alleen 10 linkse toetsen
€802 : 47 toetsen in het midden
€1257 : het hele toetsenbord
Ik geloof dat dat alleen voor de variant is met 12 van die OLED keys (10?). In ieder geval is het gehele toetsenbord met alleen OLED toetsen wel zo duur..

EDIT: Zie DinX's uitleg :)

[Reactie gewijzigd door hexagram op 30 december 2007 15:42]

Die Tactus lijkt mij zo op het eerste gezicht niet fijn werken. Je wil je handen toch op het toetsenbord laten rusten tijdens het typen. Het lijkt me nogal vermoeiend als je de hele tijd je handen omhoog moet houden om niets in te drukken. Verder geven de toetsen van een normaal toetsenbord natuurlijk een veel duidelijker beeld van waar je vingers staan zonder dat je hoeft te kijken. Bij het blind typen bewegen je handen toch aardig over het toetsenbord, en ik denk dat je vrij snel tussen toetsen in aan het drukken bent.
Dat niet alleen, het zal erg lastig typen, omdat je gewend bent dat je feedback krijgt van de toetsen als je ze ingedrukt hebt. Dat krijg je bij zo'n Tactus niet, omdat het gewoon een glasplaat is (voor zover ik het kan zien). Wil je echt zo'n keyboard gebruiken zal het ding toch iets van feedback moeten geven aan je vingers, zodat je weet of je iets hebt ingedrukt of niet. Zeker als je toetsen dubbel aan wilt slaan is het erg lastig.
Een klein stroomstootje misschien als je op een toets drukt :-)
Tja, als je er een prikkend gevoel van krijgt is het dan misschien slimmer hem de Optimus Cactus te noemen ipv de Optimus Tactus.
Het ligt er maar net aan hoe aanraakgevoelig ze het maken neem ik aan. Fors erop drukken <> bij de minste aanraking. Als het bijvoorbeeld instelbaar zou zijn kan je gewoon over het toetsenbord bewegen (lichtjes) zonder dat het als toetsaanslag geregistreerd wordt.
Ik ben iets vergelijkbaars inmiddels ook al gewend met het touchpad van mijn laptop, dus wie weet dat het op die manier wel goed werkt. Een klein beetje meegeven om versleten vingertopjes te voorkomen is misschien toch wel handig (ik heb eelt dus valt nog wel mee).
We worden in ieder geval netjes op de hoogte gehouden.

Ik wacht af en houdt mijn vingers gekruist.
Yeah. Hoelang zit dit toetsenbord er al wel niet aan te komen? :P

Volgens mij zal de consument toch niet snel naar zoiets grijpen, tenzij het prijsverschil te verwaarlozen is.
het is dan ook niet voor niets een design studio.
en in dit geval is het design al lang af maar de technische realisatie laat op zich wachten.
is een beetje als SF schrijvers en tekenaars die de meest fantastische ideen hebben over de toekomst maar deze (nog) niet (zelf) kunnen realiseren.

het is altijd goed om de bron eerst te lezen, of de website van de makers te bekijken
ik was in dit geval eerst een beetje verrast en dacht even later ; Oh ja, nou snap ik het

dus het idee en het design zijn imo erg geslaagd, nu de realisatie nog

ps het keyboard op het plaatje is niet het bord in het artikel maar een concept voor een ander bord

[Reactie gewijzigd door bennovb op 30 december 2007 22:41]

We wachten al een paar jaar op dit toetsenbord. Het probleem bij industriele vormgevers is vaak dat ze iets in elkaar knuteselen uitgaande van een concept, niet rekening houdende met de vraagprijs, of er wel markt voor is en het dermate ontwkkelen dat het voor maasa productie bestemd is.


Dat is dus het grote probleem, het ontwerp/design met weinig tot geen verdere kennis van. Ook zijn grote nadeel is dat hij geen andere grote industrielen heeft betrokken bij zijn projekt waardoor de hele ontwikkelfase is gelopen zoals hij is. Daarom veeg ik de kritiek over Philips van tafel, want het is moeilijk om een chip te leveren als de maker zelf weinig info geeft wat het moet doen ;)

Blij dat de Logitech MX5500 onderweg is, al zou ik graag de Optimus willen hebben maar never nooit voor dat geld, dan liever een Sli of Crossfire setupje daarvoor :)
Dit zijn natuurlijk ook geen toetsenborden voor het echte type werk. Dit zijn gewoon statussymbolen in de vorm van een toetsenbord. Dit is leuk in een luxe kunsthal, een Ferrari showroom, een kapper in Beverly Hills, etc. Dit valt een beetje in de zelfde categorie als een vergulde laptop; het is niet nuttig maar wel exclusief.
Een stuk nuttiger dan een vergulde laptop lijkt me, er is tenslotte extra functionaliteit...
Wat ik heb gezien van de Maximus hoefde ik hem nog niet eens gratis. Tuurlijk is het leuk, maar bij zoiets zit het in de afwerking. De spatiebalk en andere grote toetsen die allemaal ook gewoon een vierkant OLED schermpje hebben? Dat lijkt mij helemaal niks.

Dat lost de Tactus dus weer op door met een groot scherm te komen. Maar dat mist dan weer het gevoel van een echt toetsenbord.
losse knoppen zijn erg duur doordathet oled is geloof ik, en met losse toetsen moet je die in principe hardwarematig ook alemaal appart voorzien van een plaatje. de verdere type actie kun je op de mechanishce/ electrische manier doen, zoals elk toetsenbord dat al heeft.

met een aanraakgevoelig scherm lijkt me dat veel goedkoper. schermen die aanraakgevoelig zijn kosten nu ook geen 1200 euro.
het enige is dat het scherm overweg moet kunnen met meer vingers en moet kunnen begrijpen welke een toets indrukt.

in pricipe is de i-phone al geschikt voor meer vingers, en daarmee is de techniek in pricipe al beschikbaar.

het getoonde toetsenbord is niets meer dan aanraakgevoelig beeldscherm. in pricipe hoeft dat dus geen oled te zijn lijkt mij.
Als je genoeg geld hebt, dan kun je altijd nog Fairlight's Xynergi programmeren voor je doeleinden. :D
Technisch is het dus al lang mogelijk, prijs-technisch is een ander verhaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee