Onderzoekers ontdekken materiaal met oneindige weerstand

Onderzoekers van de Amerikaanse Brown-universiteit hebben een materiaal ontdekt met een oneindig hoge elektrische weerstand. Materialen met de omgekeerde eigenschap, supergeleiders, werden een eeuw geleden al ontdekt.

BismutSupergeleiding in metalen is mogelijk door het ontstaan van Cooperparen. Als elektronen zich in een Cooperpaar schikken, bewegen ze synchroon met de metaalatomen, waardoor er geen botsingen plaatsvinden en er dus geen weerstand is. Door het aanpassen van een supergeleidend materiaal kunnen de Cooperparen ook gebruikt worden voor het creëren van een oneindig grote weerstand. De onderzoekers claimen dat een vier atomen dunne laag van bismut omgetoverd kan worden van een supergeleider naar een superisolator door er gaatjes met een diameter van 50nm in te maken.

De onderzoekers hopen de techniek verder te kunnen doorontwikkelen zodat er superisolators voor supergeleidende draden gemaakt kunnen worden. In de verre toekomst zou de techniek gebruikt kunnen worden voor het bouwen van circuits die geen warmte genereren.

Door Hielko van der Hoorn

27-11-2007 • 09:19

106

Reacties (106)

106
99
37
21
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 112442 27 november 2007 09:30
Onderzoekers ontdekken materiaal met oneindige weerstand
Volgens mij klopt de vertaling niet.

Het gaat over een super isolator.
A Brown University researcher, James Valles, claims to have discovered Cooper pairs in superinsulators that, when cooled near absolute zero, offer infinite resistance--acting as perfect blocks to conduction.
Het belangrijke deel is namelijk. when cooled near absolute zero

Glas ed hebben bij kamer temperatuur al een weerstand die al enorm hoog is. http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistance Maar waarschijnlijk gedraagt glas zich anders bij het absolute 0 punt.
Even ter aanvulling, dat is dus geen 0 Graden Celcius, maar 0 Graden Kelvin. Dus -273 Graden Celcius.

Vraag me echter af of dit hele idee dan wel nuttig is. Bij 0 graden Kelvin staan alle atomen toch muurvast en is er volgens mij geen geleiding mogelijk als ik dat goed heb.

Edit @ hieronder: "When cooled near absolute zero". -273 graden Celcius is dus vlakbij de absolute nul van -273.15 graden Celcius :+
Had overigens wel een typo... Doh

[Reactie gewijzigd door GENETX op 23 juli 2024 03:20]

Even de Nerd spelen; 0 Kelvin is −273.15 °C

http://en.wikipedia.org/wiki/Kelvin

[Reactie gewijzigd door Tukk op 23 juli 2024 03:20]

-273 graden Celcius overigens. En om nog preciezer te zijn -273,15 ;)

edit:
en toen was Tukk een beetje sneller dan ik

[Reactie gewijzigd door Carpento op 23 juli 2024 03:20]

De atomen wel inderdaad, maar stroomtransport heeft met de electronenwolk van het atoom te maken, en die staat niet 'stil' (als je het niet klassiek benaderd; punt lading enzo) En supergeleiders worden ook supergekoeld om ze supergeleidend te maken :)
De atomen staan ook niet stil. Ze zitten allemaal in de grond toestand, maar dat is nog steeds een trilling.
Anoniem: 127222 @GENETX27 november 2007 13:05
Ook even de nerd spelen; 0 'Graden' Kelvin is onjuist. Bij Kelvin praat met niet over graden, maar gewoon over 0 Kelvin.
Een materiaal met een oneindig hoge weerstand IS een superisolator.

Glas heeft een hoge weerstand, maar wel een eindig hoge weerstand.
Anoniem: 112442 @elleP27 november 2007 09:50
Dit materiaal heeft alleen een oneindig hoge weerstand bij het absolute nulpunt.

Het zelfde geld voor een supergeleider een supergeleider heeft alleen een weerstand van 0 ohm bij 0K. Bij kamertemperatuur is het geen supergeleider. Dit is de essentie.

Je praat ook bij een supergeleider ook niet generaal over een materiaal met een weerstand van 0 ohm aangezien dit niet bij kamertemperatuur het geval is.
er zijn ook supergeleiders bij aanzienlijk hogere temperaturen dan 0K hoor... ;)
Wat is er dan mis met de vertaling? Een super isolator is een materiaal met een oneindige weerstand.

Dat de eerste dichtbij het absolute nulpunt is gevonden is niet zo verwonderlijk. De eerste ontdekte supergeleiders werkten ook alleen bij temperaturen van een 4 Kelvin. Pas daarna begon men te begrijpen hoe het werkte, en kon met supergeleiders maken die bij hogere temperaturen werkten.
Wat is er dan mis met de vertaling? Een super isolator is een materiaal met een oneindige weerstand.
Omdat binnen de natuurkunde de standaard soortelijke weerstanden bij 293K opgegeven worden.

Dit materiaal heeft geen oneindig hoge weerstand bij 293 K.

Buiten deze fout is dit materiaal niet ontdekt maar gecreëerd c.q. uitgevonden. Ze hebben namelijk Bismut, een bestaande stof, element, op een bepaalde manier "aangebracht".

@sse2:

Zie de link: http://en.wikipedia.org/wiki/Bismuth dit internationaal geaccepteerd.
Electrical resistivity (20 °C) 1.29 µ Ω·m
Tweakers is geen tabellen boek en geen woordenboek. Als ze gewoon vertaald hadden was het correct geweest.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 03:20]

Dat is meestal zo in tabellenboeken, en is niet standaard in 'de natuurkunde'. Tweakers is geen tabellen boek.
Als afscheiding van een supergeleidende draad is er geen superisolatie nodig. Iedere weerstand voldoet, stroom zoekt immers de weg van de minste weerstand (dit is niet helemaal waar, maar in dit geval zal er geen stroom door de weerstand lopen: zie spanningswet van kirchhoff).

Ik denk dat dit meer zijn toepassing gaat vinden in het maken van een ideale schakelaar. Misschien is het mogelijk een laag te laten switchen van supergeleidend naar superisolerend, om zo een perfecte transistor te maken.
Misschien een gekke vraag, met een dikte van 4 atomen hoe laag moet de spanning zijn om geen overslag te hebben? Door bijvoorbeeld door die mooie 50nm gaten heen?
Een interessante ontwikkeling. Als je met een laagje van vier atomen al een perfecte isolator hebt kun je volgens mij ook heel goede condensatoren bouwen... :D
Natuurlijk... Ik was me aan het afvragen wat het praktische nut was van een superisolator.
Met zo'n superisolators kan je inderdaad mooie condensatoren maken...
een afstand tussen 2 platen van enkele atomen zorgt voor een zeer mooie capaciteit!

Hoe zit het eigenlijk met de doorslag spanning? of is dit niet bestaand als je over een superisolator spreekt?
Een oneindige weerstand, daar gaat dan geen stroom door... Maar hoe sluit je je elektrisch circuit dan?
Ik vraag me ook af of het gebruik van een superisolator praktisch haalbaar is. Indien de spanning echt te groot wordt, zal de stroom zich dan niet verplaatsen door de lucht rondom de superisolator?
je gebruikt een isolator niet om je kring te sluiten, maar om één of ander te isoleren ;)
Ik dnek bijvoorbeeld aan het isoleren van een supergeleider...

Natuurlijk kan lucht al geleider dienen, maar ik neem aan dat de wetenschappers die zich hiermee bezighoudn dat ook weten, en er dus ook rekening mee houden voor hun experimenten ;)
Met een isolator wil je natuurlijk juist voorkomen dat een elektrisch circuit zich sluit...

Natuurlijk, een dun blokje zal niet genoeg zijn... dan gaat het wel er omheen. Maar dan moet je dus gewoon zorgen dat de stroom er niet omheen kan, door een compleet stuk in te kapselen.

In een verbindings kabel bijvoorbeeld, zou je de onmanteling van deze super isolator kunnen maken. Dan wordt het totaal onmogelijk om uit de kabel te ontsnappen, behalve aan het begin en einde.
Dat kan zeker, als de geleider binnen de superisolator in contact kan komen met de lucht.

De grap is dus dat als een geleider helemaal verpakt is in een superisolator, dat niet mogelijk moet zijn.

Ik ken de relatie niet tussen weerstand en doorslagspanning, maar ik ga er vanuit dat een materiaal met oneindig hoge weerstand ook een oneindig hoge doorslagspanning heeft? Of vergelijk ik nu appels & peren? (Iets zegt me dat een superisolator niet door kan slaan, want dat impliceert dat er onder voldoende hoge spanning toch lage weerstand is...)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 23 juli 2024 03:20]

Zoals ik het lees word het gebruikt als isolator rond supergeleidend materiaal. Dus het zelfde als het laagje plastic rond koperdraadjes.
Dus een circuitje is niet zo moeilijk in te denken dan.
Ik dacht dat bijv hout ook een oneindige weerstand had en dus niet geleide? Of haal ik nu twee dingen door elkaar?
Hout heeft een grote weerstand, maar niet oneindig, net zoals lucht, op een gegeven moment schiet er toch een vonk door, of vliegt het in brand...
als je maar voldoende spanning zet, gaat er door zowat alles een stroom vloeien (bekijk maar eens een boom na een blikseminslag ;) )
Wat men nu heeft aangetoond, is dat er ook stoffen zijn waarbij dat NIET het geval is. Die stoffen zouden zelfs bij spanningen van miljoenen volts nog geen mili-ampère doorlaten!
Wat hier functioneel nuttig aan is, ontgaat me. Uiteindelijk zijn er al zat stoffen gekend met een praktisch voldoende hoge weerstand (afaik nauurlijk ;) )
Het nut is dat een laag van 4 atomen al voor een perfecte isolatie zorgt. Er zijn meerdere stoffen bekend die (praktisch) een oneindige weerstand hebben, maar deze zijn niet voor elke toepassing bruikbaar.
Zuiver water geleidt geen stroom, maar is niet bepaald praktisch als isolator op vele gebieden. Doordat een dunne laag van dit materiaal al volledig isoleert, is het veel breder inzetbaar en ook toepasbaar op microscopisch kleine verbindingen.

[Reactie gewijzigd door paterke1984 op 23 juli 2024 03:20]

Zuiver water geleidt wel, zij het echter maar een heel klein beetje, en dat komt omdat er ionen in rondvliegen. Zelfs in zuiver water is gemiddeld een klein aantal moleculen opgebroken in ionen, die weliswaar zeer kort bestaan, maar er zijn altijd wel een paar ionen aanwezig. En daardoor kan het zuivere water toch geleiden.
Praktisch voldoende hoge weerstand laat dus toch stroom door en dat zet zich om in warmte. Een circuit met supergeleiders en superweerstanden is dan energietechnisch superefficient.
Er zijn ook "hoge temperatuur" supergeleiders hoor. De beste doet het al bij 138K (ongeveer -135 C).
En daarnaast... Ik dacht dat weerstand warmte genereerde als je er stroom doorheen stuurt...
En nu willen ze iets met een oneindige weerstand gaan gebruiken om een circuit zonder warmteafgifte te maken :?
Oneindige weerstand => oneindig kleine stroom.. en warmeverliezen = I*V.
I*V?
Ik neem aan dat je I*U bedoelt of A*V?
(stroom*spanning)
Anoniem: 175233 @ejay7927 november 2007 10:32
Niet zeuren. Het is vrij normaal om spanning met V aan te duiden. Zowiezo is er volgens mij geen officiele norm voor de aanduiding van spanning. Dat in tegenstelling tot de eenheden.
Er is zeker een officiële norm voor de aanduiding van spanning. Het is de letter U en de spanning wordt uitgedrukt in volts.

@arne: het verlies in een geleider wordt ook uitgedrukt in watt
Er is zeker een gewoonte om spanning met U aan te duiden. Maar dat is iets anders dan een officiele norm.

Misschien dat jeroenathome eens een link naar die officiele norm kan geven?
Het "Book of Data" zegt het volgende:
Quantity: Electric Potential Difference
Symbol: V or U
SI unit: V

In formules moet je ook nooit (zoals boven wordt gerdaan) de SI-unit zetten omdat je dan opeens andere formules krijgt. Ter illustratie:
A is de SI unit voor:
1 Magnetomotive force
2 Electric current (meest bekende)

Het is echter ook gebruikt als het symbool voor:
1 Activity (radioactive)
2 Angle of prism
3 Area
4 Helmholz free energy function
5 Mass number
6 Molar mass of an element
7 Nucleon number

Als je dus begint aan het gebruiken van formules om je woorden overtuigingskracht bij te zetten moet je wel zorgen dat je dit goed doet dus eerst aangeven over welk vakgebied het gaat gevolgd door de formule in de juiste symbolen en zeker nooit in de SI-unit.

Hopelijk is iedereen tevreden met deze (off-topic) bijdrage
I*U dan, omdat we het over grootheden hebben. :)

U is ook inwendige energie, en dat associeer ik daarmede door vaker gebruik. Maar sedertdien is er vaker gereageerd zie ik (tijd gaat snel).
Anoniem: 132168 @Arne27 november 2007 10:39
De hoeveelheid warmte die een weerstand af kan/zal geven wordt aangegeven in Watt:

http://www.tpub.com/neets/book1/chapter1/1q.htm

http://www.allaboutcircuits.com/vol_1/chpt_2/5.html

Edit: waarom is dit toch in vredesnaam 'ongewenst'. Geef notabene de nodige referenties om de persoon hierboven op weg te helpen... als helpen ongewenst is, wat is dit dan nog voor een site?!?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132168 op 23 juli 2024 03:20]

Watt = Joule/seconde, dus het is Energie.
warmte = energie

Dus U*I kan eigenlijk van alles zijn, als het maar met energie te maken heeft :)
Precies, als je er stroom doorheen stuurt (en er geen supergeleiding is). Er gaat echt totaal geen stroom door dat materiaal met die oneindige weerstand, dus er wordt ook geen warmte opgewekt. Daarnaast zal het materiaal ook geen warmte geleiden, dus ook niet vanaf de geleider binnen de isolatie naar buiten (warmteafgifte). Daarnaast gebruiken ze daarvoor dan ook nog eens supergeleidend materiaal, dus [understatement]valt de warmteopwekking ook wel mee [/understatement].
Anoniem: 120539 @Freee!!27 november 2007 10:09
Om op basis van bovenstaande te concluderen dat er ook geen warmtegeleiding plaatsvindt is wel heel voorbarig.
Zou wel een ideale eigenschap zijn, maar ik ga er van uit dat dit niet het geval is.
een supergeleider genereerd ook geen warmte :+
De supergeleider heeft géén weerstand, geen weerstand betekend geen vermogen. Warmte ontstaat doordat electronen botsen en dus wrijving ondervinden.
Zodra er echt 0 Ohm. weerstand is, kan bij een spanning van 1 Volt een oneindig grote stroom lopen.
I = U / R
P = U x I
P = U^2 / R

Zie de Wet van Ohm

Wanneer volgens deze som dus U=1Volt en R = 0Ohm, dan wordt de uitkomt 1 / 0 en dat is een onmogelijke wiskundige berekening, omdat het antwoord of 0 of oneindig is. Uit proeven blijkt dat er een gigantisch vermogen is te creëren met supergeleiders zonder dat er extreme temperaturen optreden.
Bijv. in MRI scanners. Daar worden spoelen op 4Kelvin gehouden zodat ze supergeleidend zijn en deze spoelen ontwikkelen een gigantische magnetisch veld en met wat gegoochel kunnen ze zo zonder in je lijf te snijden complete dwarsdoorsneden maken en dus zooi opsporen dat er niet hoord.
Wanneer volgens deze som dus U=1Volt en R = 0Ohm, dan wordt de uitkomt 1 / 0 en dat is een onmogelijke wiskundige berekening, omdat het antwoord of 0 of oneindig is.
Je had je bij het eerste deel van je opmerking moeten houden: het is een onmogelijke berekening. Dat toont alleen maar aan dat de wiskundige beschrijving hier tekortschiet, en je andere theorie nodig hebt om de situatie adequaat te beschrijven. Het antwoord is niet "of 0 of oneindig", er is geen antwoord. Je kunt er nog limieten bij halen en zeggen dat de uitkomst "naar oneindig gaat", maar dat is dan ook al.
Je hebt gelijk. Er is geen antwoord, maar om naar de uitkomt van P = U^2 / R te kijken, betekend dit dat er voor P ook geen antwoord is, maar dat is er wel.
Er zijn namelijk supergeleidende toepassingen, dus moet er een opgewekt vermogen zijn in een of andere vorm. Als er dus een waarde is voor P, dan moet er ook een waarde zijn voor R.
:)
heerlijk, PC DIE NIET MEER OVERHIT RAKEN :D
@smartsys
De reden dat er niet uitkomt is omdat er geen spanning kan staan over een draad zonder weerstand. De spanning is dus nul, maar er loopt wel een oneindig grote stroom. Met P = U * I kan je dan nog steeds geen vermogen uitrekenen (oneindig maal nul is onbepaald), maar als je bedenkt dat er fysiek niet oneindig grote stroom kan lopen (er kunnen niet oneindig veel elektronen per seconde door de draad lopen) heb je een stroom die niet oneindig groot is, maar oneindig nadert. Nu kan je het wel uitrekenen en krijg je een vermogen van nul.

Als er een oneindige weerstand is, is het precies omgekeerd. Er loopt geen stroom doorheen, maar de spanning is oneindig groot. Omdat er helemaal geen stroom loopt, dissipeert de weerstand ook geen warmte, dus heb je geen energieverlies. Je zou de draden met nul weerstand dus kunnen isoleren met de stof met oneindige weerstand.
Het lijkt me toch dat ieder materiaal warmte geleid. Het warmste supergeleidend materiaal doet z'n werkt op ongeveer -150 celcius dacht ik dus die worden goed koud gehouden. Als je hierbij die superisolator zou gebruiken op -150 celcius zal die niet netjes +20 graden blijven neem ik aan. (in de situatie dat van de isolator op kamertemperatuur een superisolator word gemaakt en dat dan temperatuur tot -150 graden word verlaagd)

Dus de ophoping waar je het over hebt lijkt me ook niet voor te kunnen komen, op het moment dat de supergeleider in werking word gesteld is de temp al -150 graden, en er zal ook geen warmteontwikkeling optreden omdat er tenslotte geen weerstand is.
Het zou helemaal niet handig zijn als het geen warmte geleid (en dus een perfecte isolator zou zijn). Immers: supergeleiders werken was bij lage temperaturen. Als de elektrische isolator om de geleider ook een thermische isolator is, dan kan je de supergeleidende kern dus niet koelen en krijg je hem dus niet in supergeleidende toestand. Tenzij dit materiaal zijn isolerende eigenschappen ook pas krijgt in diezelfde temperatuur-range natuurlijk...
Anoniem: 127222 @ATS27 november 2007 12:59
Supergeleiding komt steed sop hogeren temperatuur. Het is nu ook helemaal geen goeie technologie om toe te passen, wegens die temperaturen. Maar als het goed is komen ze steeds hoger met die temperatuur icm supergeleiding.

Maar naast supergeleiding, kunnen we met deze technologie nou niet gewoon processoren maken die geen koelers meer nodig hebben?
Je zegt het zelf al: als er stroom doorheen gaat. Door dit materiaal gaat juist geen stroom omdat het superisolerend is. Ergo, ook geen warmteontwikkeling :)
Ja, maar bij supergeleiding zou je in mijn hoofd* ook geen warmte krijgen. Dus dan heb je twee tegenovergestelde van elkaar die allebei geen warmte opleveren, maar alles ertussen wel?
Daarnaast iets kan best warmte geleiden zonder stroom te geleiden, toch?

*Uitleg mijn theorie: Supergeleiding wil zeggen dat er weerstandloos stroom getransporteerd worden. Waardoor aan het eind dezelfde hoeveelheid energie over is als aan het begin erin is gepompt. Mocht er onverhoopt warmte vanaf komen ergens middenin betekend dit dat er meer energie is gekomen (Warmte opwekken = ook energie) dan dat we mee begonnen zijn.
Als er meer energie komt, dan hebben we het energie probleem wel opgelost, alleen draait Einstein zich om in zijn graf.
Kan ook weer een probleem worden ... waar laten we al die energie :+
Ze willen het materiaal gaan gebruiken als isolator voor de supergeleide versie van het materiaal.
Het idee is dan ook dat er geen stroom doorheen kan vloeien.
Nee, dat zie je niet goed.
Soortelijke weerstand (volgens binas):
koper: 17×10^-9 Ohm m
vurenhout: 10^12 Ohm m
Kwarts & teflon: 10^20 Ohm m

Het verschil in geleidendheid van bijv. koper en teflon is dus:
1.700.000.000.000.000.000.000.000.000.000×

Dat komt natuurlijk aardig in de buurt van oneindig, maar is het natuurlijk niet.
Dat komt natuurlijk aardig in de buurt van oneindig, maar is het natuurlijk niet.
Hoe kan iets in de buurt van oneindig komen? ;)
Of het een oneindige weerstand heeft weet ik niet, maar hout is niet zo pratisch in gebruik.
De onderzoekers hopen de techniek verder te kunnen doorontwikkelen zodat er superisolators voor supergeleidende draden gemaakt kunnen worden.
Er is een verschil tussen praktisch geen weerstand (hout, als het tenminste niet nat is, en glas bijvoorbeeld) en totaal geen weerstand, het laatste is pas nu mogelijk.
*Geen* weerstand? Je bedoeld geen stroom, of een oneindige weerstand.
Hout heeft een hele hoge weerstand. Dat is afhankelijk van de vochtigheid van het hout.

Maar oneindig is het niet.
Is een beetje hetzelfde als met zout, dat geleid ook niet, maar wel als je het nat maakt.
of als je er een vuurtje onder zet en de boel vloeibaar wordt :)
Hoe gaat dit goedje heten? En krijgt t zijn eigen nummer op de periodieke tabel :?
http://www.periodictableonline.org/archi_nl.htm

edit: alvast voordat er reacties komen; ik ben echt een leek in dit soort dingen...

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 23 juli 2024 03:20]

Bismut met gaatjes doorgeboord, blijft bismut. ;)

Edit: linkje naar element 83: http://www.periodictableonline.org/info_nl.cfm?IDE=Bi

[Reactie gewijzigd door sCHuTt op 23 juli 2024 03:20]

Edammer Gatenbismut, imho.
het is geen nieuwe stof, het is een nieuwe toepassing voor een bestaande stof.
Overigens heeft de periodieke table enkel elementen, dus je kan zat "nieuwe" materialen (moleculen) maken, zonder een nieuw element te ontdekken.
Geloof me, als deze onderzoekers een nieuw element ontdekt hadden, had dat ook groot nieuws geweest ;)
Nee hoor, de ontdekking van ununoctium 118 in 2002 is waarschijnlijk bij heel veel mensen onopgemerkt voorbij gegaan. ;)
Experiments conducted at Dubna in Russia at the Flerov Laboratory of Nuclear Reactions (by workers from the Joint Institute for Nuclear Research in Russia and the Lawrence Livermore National Laboratory in the USA) indicate that element 118 (ununoctium, Uuo) was produced. Not too much though, one atom in the spring of 2002 and two more in 2005.
van: http://www.webelements.co...lements/text/Uuo/key.html

[Reactie gewijzigd door Cow_tipping op 23 juli 2024 03:20]

Waarschijnlijk is het een samenstelling (een legering) van verschillende stoffen, met een speciale structuur. Daardoor komt het niet op de periodieke tabel te staan. :) Vergelijk het met plastik: dat is een samenstelling van verschillende bestaande stoffen. (C en H)
Anoniem: 112442 @Krisp27 november 2007 10:05
Volgens het verhaal is het een speciaal behandeld Bismut. Is IMO nog steeds bismut Bi.

Het mooie is dat Bismut zowel Supergeleider als Superisolator kan zijn.
They fabricated a template for the thin film which was perforated with 50 nanometer holes, enabling the conditions to be set for transforming the bismuth from a superconductor into a superinsulator.
Het periodiek systeem bevat alleen atomen, geen moleculen.

Een goedje als 'water' staat niet in de periodieke tabel. Dat is een molecuul, een verbinding van waterstof en zuurtstof atomen.

Er is hier geen nieuw atoom uitgevonden, dus komt het niet in de tabel.

Sterker... er is niet eens een nieuw molecuul uitgevonden... Men heeft slechts het materiaal een dusdanig vorm gegeven, dat het bij lage temperaturen een bijzonder effect heeft.
Een nieuw materiaal is nog geen nieuw element. :) Net als dat hout en kunstof ook geen elementen zijn.
Anoniem: 115008 27 november 2007 09:29
Optischekabels zullen niet de koperen kabel gaan vervangen ofzo,
maar ik vraag me wel af hoe deze ontwikkeling zich verhoud tot glasvezels.

Kan je met zo'n supergeleider bijvoorbeeld snellere netwerkbedrading maken?
Deze ontwikkeling heeft echt niets met glasvezels te maken, die laten licht door, dit laat geen elektriciteit door. Snellere netwerkkabels lijkt me sterk, dit soort materialen zijn bijna onbetaalbaar.
Volgens mij moet je dit meer zien op het niveau van IC's en eventueel nog als baantjes op een printplaat.

Als men supergeleiders gebruikt op IC's/printplaten, dan kan men er enorme stromen doorsturen zonder dat er warmteontwikkeling is. Laat nu warmteontwikkeling een groot probleem zijn bij chipontwerp, vandaar dat dit relatief belangrijk nieuws is.
en laat energie dan nu ook het grootste probleem zijn bij supergeleiding :D
Zover ik weet zijn er immers nog geen supergeleidende materialen die ook bij kamertemperatuur supergeleidend zijn.
om die materialen te koelen tot supergeleidend niveau, is er ook heel wat energie nodig. Maw is het tt nu toe helemaal niet haalbaar supergeleidende stoffen te gebruiken in "alledaagse" oplossingen.
Zoals bijvoorbeeld in grote electromotoren? Goed, niet op huishoudelijke schaal, maar op grote schaal is dat toch zeker efficienter :)
Lang niet alle supergeleiding kan verklaard worden door de vorming van Cooperparen. Alleen lage temperatuur supergeleiders kunnen worden beschreven door coooperpaar vorming. De "hoge temperatuur" supergeleiders worden nog niet begrepen.
Anoniem: 137281 27 november 2007 09:33
Ja, "niet geleidend" betekend niet dat hout (of iets anders) een oneindige weerstand heeft, het vochtgehalt van hout speelt ook een rol bij de mate van elektrische geleiding dus levend hout zal lang niet zo goed isoleren als dood hout.
Lucht bijvoorbeeld is ook een isolator, maar bij voldoende hoge spanning (in de orde van 10kV voor een luchtbrug van een cm meen ik) kan stroom zich toch door lucht bewegen -> bliksem.
Lucht bijvoorbeeld is ook een isolator, maar bij voldoende hoge spanning (in de orde van 10kV voor een luchtbrug van een cm meen ik) kan stroom zich toch door lucht bewegen -> bliksem.
Dit effect is niet gerelateerd aan weerstand maar dit is de doorslagspanning. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_spanning
Doorslagspanning

Als de spanning tussen twee punten zonder elektrisch geleidende verbinding hoger wordt dan de doorslagspanning van het materiaal dat zich tussen de punten bevindt, dan ontstaat op een bepaald moment een elektrische doorslag. Dit is een materiaaleigenschap. De spanning slaat dan als het ware door het materiaal heen: er wordt geleiding geforceerd. Veelal is brand of gevaar voor elektrocutie het gevolg. Isolatoren hebben een zeer hoge doorslagspanning. De doorslagspanningen van kunststoffen zijn zeer variabel zodat niet elke kunststof voor elke isolerende toepassing geschikt is.

Als de doorslag plaatsvindt door een gas, zodat men een vonk ziet overspringen, spreekt men wel van 'overslag'. Elektrische overslag is in staat om over isolatoren heen te slaan door bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid of zout/roetaanslag. Hierbij kan het oppervlak van de isolator ernstig beschadigd worden. Ook hier kan brand het gevolg zijn. Een voorbeeld uit de natuur van overslag is bliksem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.