Dell voegt multimediasysteem toe aan XPS-serie

Dell heeft dinsdag de XPS 420 geïntroduceerd, een multimediasysteem dat is voorzien van een Xcelerator, voor het omzetten van video, en een klein lcd-schermpje op de systeemkast. Daarnaast wordt de computer geleverd met Adobe Elements Studio.

Dell XPS 420De XPS 420 bevat Intels X38-chipset en kan uitgerust worden met een Core 2 Duo-, Core 2 Quad- of Core 2 Extreme-processor, tot aan de QX6850 toe. Op het gebied van videokaarten kan gekozen worden voor een nVidia- of ATi-model; als opties Dell biedt een ATi Theatre 650 Pro-tv-kaart en een blu-ray-drive aan.

Opvallend aan het model is het XPS MiniView-scherm dat zich op de systeemkast bevindt. Dit scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels ondersteunt Windows Sideshow en kan bijgevolg onder meer gebruikt worden om door de muziek- en fotocollectie te scrollen, rss-feeds weer te geven en systeemgegevens te tonen. De optionele Dell Xcelerator-kaart ten slotte zou de cpu tot 86 procent minder werk bezorgen tijdens het omzetten van video naar mpeg4-formaten, claimt de fabrikant. In zijn meest eenvoudige configuratie kost de XPS 420 'slechts' 1349 euro, maar goedkopere versies zijn al in ontwikkeling, aldus Informationweek.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-10-2007 • 08:55

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
Iemand moet mij toch eens keer het voordeel van dat lcd-schermpje op de kast uitleggen. Ik zie daar werkelijk het nu niet van. Als je rss-feeds wil zien of door je muziek en films wil browsen doe je dat toch veel eenvoudiger op je normale beeldscherm?

Zeker als je bedenkt dat dit een systeem is dat veel mensen als media-center op de tv aan zullen sluiten. Vanaf de bank zie je dat schermpje waarschijnlijk niet eens.
Dat niet alleen, hoeveel mensen hebben hun pc niet onder hun bureau staan? Dan is zo'n schermpje ook niet echt praktisch meer. (ik zie niemand onder het bureau duiken om dat ding te bekijken).

En zelfs als je het ding op je bureau zet... zie je waar dat schermpje zit. Bovenop, dat betekent dus dat je moet gaan staan om erop te kijken, want het zit net te hoog om er gewoon naar te kijken (kijk maar naar de plaatjes op de Dellsite, het is een flinke miditower). Het hangt nauurlijk een beetje af van hoe het bureau gemaakt is en alles, maar het lijkt me dat het schermpje praktischer op de voorkant had gestaan, dan op de bovenkant waardoor hij of te hoog zit, of onder het bureau verdwijnt.
Terw_Dan heeft hier een goed punt: ook mensen die dit systeem als 'normale' pc zullen gebruiken hebben in de meeste gevallen niets aan dit schermpje.

Distael heeft op zich ook wel een goed punt, bij je normale cd-speler kijk je immers inderdaad ook naar het schermpje. Echter, bij dit systeem zit het schermpje, zoals Terw_Dan terecht opmerkte, op de bovenkant zodat het niet echt praktisch is.

Hoe dan ook geloof ik niet dat veel mensen dit schermpje echt nodig hebben; je gaat het gebruiken omdat je het hebt. En dat is volgens mij de omgekeerde wereld.
Als ik muziek draai op mijn htpc doe ik mijn tv uit, op het schermpje kun je wel zien wat je doet of even wat nummer skippen/uitzoeken.
Ik vind maximaal 4 GB ddr3 wel een beetje krapjes voor zo'n kast. Gezien hij geleverd wordt met ultimate....... Hij had wat geheugen betreft wel wat ruimer mogen zijn, mede doordat de rest van de configuratie een computer oplevert, die nog heel wat jaartjes mee gaat.
Zolang er nog steeds een 32 bits versie van Ultimate op geinstalleerd staat is het nut van meer dan 4 GB er toch niet.
Dell levert 32bit. Dus als je 4GB insteekt ga je zelfs al maar 3,3GB ram meer kunnen gebruiken door de graka. En dat tvkaartje zal er ook wel nog een beetje afhalen.

Kennis kwam laatst stoefen met zijn Dell xps van €5000 waaronder 4GB geheugen. Heb hem dan ook even vriendelijk getoond dat hij maar 2,5GB overheeft.
Lijk me best wel een goede pc van Dell die de gemiddelde multimediafanaat kan bekoren, de vraag is natuurlijk of het niet net iets teveel betaald is voor wat je hebt.

Langs de andere kant is er niets echt wow aan dat je zelf niet voor dat geld in elkaar kan steken. Buiten het klein lcd schermpje ! Afwachten zou ik zo zeggen...

Natuurlijk kan je (veel) geld besparen door zelf een systeem in elkaar te steken maar bij Dell betaal je naast de hardware ook voor de garanties, de ondersteuning en de garantie dat alle hardware ook op elkaar zijn afgemeten. Je zal bij Dell geen computer kunnen kopen met twee 8800GTXen in SLI, een QX6850 en een RAID0 config lopend op een 400Watt PSU (of iets wat net hakken over de sloot wel draait maar vraag niet hoe).
Goh, sleezball, wat vreemd dat Dell wel CPU's levert zoals de QX6850, RAID0-sets tot 1TB en GeForce 8-serie kaarten. En inderdaad; Dell kennende zal je dan niet met een 400W voeding worden opgescheept maar voor de mensen die dus een exotisch systeem willen maar niet de kennis/tijd hebben om dat zelf samen te stellen en/of te bouwen, is Dell nog niet eens zo'n gekke optie, vooral niet in vergelijking met bedrijven als Falcon NorthWest of Alienware (onderdeel van Dell) op prijstechnisch gebied.
Dat is precies wat Sleezball zegt. Je zult bij Dell geen computer vinden met al die zware onderdelen icm met een te lichte voeding. Als je kiest voor een zwaar systeem dan zal daar ook een passende voeding inzitten. Jullie maken hetzelfde punt alleen anders geschreven.
Actually, naar verhouding wel. Dell specificeerd continuous output, geen peak output. Een degelijk OEM 400w voeding is waarschijnlijk net zo sterk als een 550w retail geval van een beetje goed merk.
Wat is er dan zo cool aan dat lcd schermpje? Ik kan me persoonlijk geen use case indenken waar je dat schermpje zou gebruiken. Je moet zowiezo al in je OS zitten, dus kan je net zo goed via je normale scherm "door je mediacollectie scrollen en rss feeds lezen"...
Misschien dat het cool is om mee te patsen tegen mensen die geen verstand hebben van computers, maar daar zou ik zelf mee oppassen, want ik denk dat het grootste deel van het publiek waar je tegen patst het ook aardig nutteloos vind.
Het scherm is onderdeel van Windows Sideshow; een technologie die meer kan dan "rss feeds laten zien". SideShow is best een handige technologie en, afhankelijk van bepaalde power-saving features, kan dat schermpje ook aan blijven terwijl je PC niet meer dan 100W verbruikt ofzo (in ieder geval dat je niet aktief met je OS bezig bent).
0Anoniem: 207617
25 oktober 2007 09:04
Ik denk dat dit een goede zet is van dell. Ik ken nog niet veel computerfabrikanten die specefieke mediacenters maken. Ook het design vind ik er goed. Maargoed dit is persoonlijk.
voor een gewone computer is het design wel goed maar voor een mediacenter juist niet lijkt me.
Een Multimedia-PC is per definitie natuurlijk geen Media-Center (HTPC).
Zoals het artikel al aangeeft ligt de nadruk meer op video-bewerking.
Dit is geen mediacenter, dit is een multimedia pc. Voor een mediacenter is dit ding veel te groot, aangezien je die meestal bij je dvdspeler en hddrecorder wilt plaatsen.
Ziet er behoorlijk plastic uit vind ik.
+1Anoniem: 190716
25 oktober 2007 17:09
Bij lange na geen 86% versnelling ff goed lezen

" Deze functie vermindert ook de belasting van videoconversie met maar liefst 86%** zodat u uw computerkracht voor andere taken kunt gebruiken. "

LET OP ** (staat een kleine 2 op de site).

onderop de pagina > " ** Vergelijking van conversietijd en CPU-gebruik voor de conversie van een HD MPEG-2-videobestand van 10 minuten naar MPEG-4-formaat op met een Intel® E4400-processor uitgeruste XPS 420-systemen met en zonder een Dell Xcelerator™-kaart. "

als je dit systeem wil bestellen kan je minimaal kiezen voor een Q6600 en die is toch wel wat rapper dan een E4400 en heb je dus veel minder profijt van die Xcelerator kaart.

Dunkt mij dan iig.

beetje voodoo2 kaart op een 8800 gevoel, (verdubbeld de prestaties, we hebben het getest op een tnt2) :D

verder ziet er wel ok uit hoor

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 190716 op 25 oktober 2007 17:10]

En alweer een Intel-combo.......Echt reclame maken en aanbieden voor niet-Intel's doen ze nog steeds niet hè?
Dat kan 2 dingen betekenen.
1. Intel klinkt de consumenten bekend in de oren en Dell biedt daarom intels aan, omdat ze die dus leuk kunnen vermarkten.

2. Het is voor Dell lucratiever om Intels te verkopen dan AMDs, dus zullen ze meer die intels aanprijzen omdat ze daar meer aan over houden dan aan de verkoop van AMDmachines.

Of het ook daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar er zijn wel wat redenen te bedenken waarom ze AMD niet staan de promoten.
3. Dell mikt op een groep gebruikers die 1350 euro of meer overheeft voor zo´n pc, Intel is op dit moment degene die het meest te bieden heeft in het wat duurdere segment, niet AMD.
4. Pure marketing.

QX6850
staat stoerder dan
X2 6400+

Net als de blu-ray drive, quad core & 4GB ram in een 32 bits systeem.

voor 1350 euro een systeem wat meer moet kunnen dan gamen? Patswaarde etc? Windows? AMD is net zo goed een alternatief.
0Anoniem: 220263
@Cio25 oktober 2007 13:42
Wat nou pure marketing? Een QX6850 is stoerder dan een X2 6400+. Dat ding heeft vier cores op 3,0Ghz. Als je een computer koopt van 3000+ euro wil je er ook wel wat voor terug hebben. En een AMD X2 6400+ is nou niet bepaald het snelste wat je kan krijgen.
5) Intel biedt in dit segment voor consumenten een betere prijs/kwaliteit verhouding als AMD.

En zo kunnen we nog een tijdje door gaan. Er is niets fundamenteel slechts aan een Intel systeem. (en ook niet aan een AMD systeem trouwens)
4GB is ruim voldoende, de kast is wel een regelrechte kopie als Medion destijds met zijn Dualcore 3GHz aanbieding had.
Heeft dell nu eigelijk al een echte HTPC en dan bedoel ik een model dat je echt onder of naast je TV kan zetten. Zoiets dat op een DVD speler of op een Reciever trekt. Of is de Hanger 18 van ALienware het enige wat er is uit de richting van dell ?

[Reactie gewijzigd door FluoDude op 25 oktober 2007 10:31]

Wat is "een echte HTPC"?

Ja, Dell levert machines die redelijk handzaam zijn (tussen mini en midi-tower in) met TV-tuner, heatpipe-oplossing op de VGA-kaart en dergelijke.
Deze pc is behoorlijk gesubsidieerd door Microsoft:

- Het lcd schermpje is een "onderdeel" van Microsoft Vista
- De Zune boven op de kast licht ook al een tipje van de sluier op. :)
0Anoniem: 131352
25 oktober 2007 13:29
Windows SideShow
From Wikipedia, the free encyclopedia

Windows SideShow is a technology introduced in Windows Vista that enables Windows PCs to drive a variety of auxiliary display devices connected to the main PC. These devices can be separate from or integrated into the main PC (e.g., a display embedded on the outside of a laptop lid), enabling access to information and media even when the PC is (mostly) turned off. SideShow can also drive the display of PC data on mobile phones and other devices that are connected via Bluetooth or other wireless network protocols.

SideShow display devices can be updated with a number of different kinds of information, such as contacts, maps, calendar appointments, and e-mail messages. They can then be consulted when the PC is otherwise powered down. Since the underlying platform is so power-efficient, SideShow displays integrated into laptops can run for hundreds of hours without draining the laptop battery, while still providing always-on access to data and multimedia content.

SideShow is coupled to the Windows Vista Sidebar--that is, Microsoft Gadgets can easily be extended to be compatible with SideShow secondary displays. However, hardware and silicon providers can also provide native capabilities to allow for richer multimedia applications such as text, image, audio and video decode/playback. For example, a notebook with an in-lid display could be used as an MP3 player while powered down, with the notebook battery providing hundreds of hours of playback time because of the low power footprint that the SideShow platform maintains.

http://gallery.live.com/default.aspx?pl=7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee