Burgers en andere belanghebbenden moeten zich in de toekomst via internet uit kunnen spreken over nieuwe regelgeving van de overheid. Dat is de insteek van een brief die minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De minister wil via internetconsultatie de transparantie van wetgevingsprocessen vergroten, maar ook de in de samenleving aanwezige kennis aan kunnen boren om de kwaliteit en bruikbaarheid van regelgeving te verhogen. Tevens moet het plan resulteren in een groter draagvlak voor overheidsregels. Ten slotte moet het leiden tot een eenduidige consultatiepraktijk voor alle departementen. Nu raadplegen ministeries nog ieder op hun eigen manier belanghebbenden, waarbij niet altijd duidelijk is aan welke groepen precies om raad wordt gevraagd.
In eerste instantie wil Hirsch Ballin een pilotproject, waarbij alle departementen gedurende twee jaar burgerij en bedrijven gaan raadplegen over tien procent van de voorgestelde regels. Het Ministerie van Justitie moet, als hoeder van de kwaliteit van de wetgeving, de proef gaan faciliteren. Uiteindelijk moet dit leiden tot inzichten in de wijze waarop internetconsultatie het beste kan worden ingezet. Volgens Hirsch Ballin vloeien de plannen voort uit het regeerakkoord, waarin gesproken wordt van een overheid die 'als bondgenoot samen met burgers aan oplossingen werkt'. Het kabinet zal zich op een later tijdstip over de plannen uitspreken.