Dedicated H.264-encoder voor Mac bekeken

Videospecialist Elgato heeft voor de Mac een dedicated H.264-encoder uitgebracht, die het encoderen van video's voor met name de PSP en iPod moet versnellen. De fabrikant belooft dat zijn turbo.264 een flinke tijdsbesparing kan opleveren.

RegHardware nam de proef op de som, installeerde de software en prikte de zwartplastic usb-stick in een vrije usb 2.0-poort. De software bestaat uit een plugin voor QuickTime en een standalone applicatie van Elgato. Dankzij de koppeling met QuickTime kan de turbo.264 ook in andere programma's gebruikt worden, waaronder iMovie, Final Cut Pro, EyeTV en iTunes. Voor rechttoe rechtaan encodeerklussen en voor minder ervaren gebruikers is Elgato's software in de ogen van de reviewer prima geschikt. Bij het bepalen van de uiteindelijke kwaliteit kan gekozen worden uit vier profielen: Apple-TV, PSP en twee kwaliteitsniveaus voor de iPod. Een dvd kan direct geëncodeerd worden, mits de inhoud niet met css is beveiligd.

Uit enkele tests van de reviewer blijkt dat de turbo.264 het encodeerproces inderdaad flink kan versnellen. Op een MacBook Pro met 1,5GB werkgeheugen en een 1,83GHz Intel Core Duo cpu duurt het zonder dedicated encoder 23 minuten om een mpeg-clipje van 6 minuten te converteren, waarbij is gekozen voor het Apple-TV profiel. Met de turbo.264 in de Mac geprikt duurt dezelfde klus nog maar 7 minuten. Bovendien wordt de processor flink ontlast, waardoor er gewoon doorgewerkt kan worden.

De beeldkwaliteit van de compacte H.264-bestanden is volgens de reviewer niet helemaal perfect, maar ruim voldoende om prettig een filmpje op de PSP of iPod te bekijken. Een klein nadeel zou zijn dat de software van Elgato geen ruimte biedt voor het kiezen van geavanceerde instellingen of het maken van eigen encodeerprofielen, maar dit zou volgens RegHardware eenvoudig met een software-update verholpen kunnen worden. Als voornaamste nadeel noemt de reviewer het feit dat de zwarte encodeerstick niet voor het Windows-platform beschikbaar is. De verkoopprijs van honderd euro is in de ogen van RegHardware een koopje.

Elgato turbo.264

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-05-2007 • 15:04

37 Linkedin

Bron: RegHardware

Reacties (37)

37
37
8
0
0
29
Wijzig sortering
http://x264.nl [ http://developers.videolan.org/x264.html ] kun je ook voor MAC compilen == Beste H.264 encoder.
Dat is dus een software-encoder. Het ding waar het hier over gaat is een hardware-encoder, een stukje hardware wat een specifieke taak van de processor overneemt, in dit geval dus h264 encoden. Of er ook echt iemand dit ding zal gaan kopen betwijfel ik, wie encode er nou zo veel h264 dat ie er een speciaal stukje hardware voor aan wil schaffen? Als je al veel met video werkt ga je toch niet al je materiaal in h264 opslaan, maar in een lossless formaat, anders verlies je teveel kwaliteit...
wie encode er nou zo veel h264 dat ie er een speciaal stukje hardware voor aan wil schaffen?
Een collega hier bij mij op het werk is een leuk voorbeeld. DIe is enorm veel aan het converteren. Alle gedownloade content zet hij om naar een voor AppleTV afspeelbaar formaat.

Ook als je videobewerking doet kan het enorm handig zijn. Je hoeft je materiaal neit in h264 op te slaan, maar het scheelt wel bij de uiteindelijke oplevering.
Afgezien van de licensie issues (die moet je bij x264 zelf regelen), dan heb je nog steeds de snelheidswinst van de H.264 encoding chip niet.
Wat voor hardware zit er nu eigenlijk in die stick dan ?
Een H.264 encoding chip. Daar zijn er een aantal van op de markt, vooral gebruikt in video hardware als cameras en digitizers.
Zit dit niet binnenkort standaard op een hoop videokaarten bij-geprikt? Dan zou 100 best wat zijn, zeker als je even kunt wachten (Dubbelop ftw :P) op een nieuwere Mac met zoiets standaard op zn graka. :Y)
Dat is een decoder, ivm HDDVD/BluRay. Encoders hebben niets op de gpu te zoeken.
Anoniem: 33810
@Brent24 mei 2007 16:54
Hoezo niet? Hardwarematig encoden heeft zo zijn voordelen ;). En de GPU staat op je desktop toch vrijwel niks te doen.
Als je net zoals bij Handbrake (ook een DVD/video-ts encoder voor de Mac) wat eigen instellingen zou kunnen invoeren zou dit apparaatje diréct bij me in huis komen :D

Een DVD'tje of video-ts mappen rippen in gemiddeld 1/4 of 1/3 van de tijd is natuurlijk wel erg lekker :)
Anoniem: 42832
24 mei 2007 15:47
Ik lees de specs en denk... Waardeloos dingetje als ik de output formaten zo eens lees.
Output formats

H.264 Main Profile, 3 Mbps max., 800x600 max., 30 fps max. Audio: AAC-LC, stereo, 128 Kbps, 48 kHz. (Note: If the source movie is larger than 800x600 it will be scaled to fit within 800x600 preserving aspect ratio. Resolution is maintained if 800x600 or smaller. Frame rate is maintained when 30 fps and smaller.)
En dat is het profiel voor de best mogelijke encoding / playback device de apple TV. Jammer want de appleTV ondersteunt namelijk 720P wat toch echt meer is dan die luizige 800x600 max die nu ondersteunt wordt. En dan zwijg ik nog maar even over het gebrek aan AAC multichannel (want dat zou evt ook met software encoder kunnen kwa snelheid)


Gemiste kans in mijn bescheiding mening. Standaard content is 2006 ;)
Ik vermoed dan ook dat een chippie van niks in zit. Helaas zijn veel macgebruikers wel voor de gek te houden door de tech-info achter te houden. Gebruiksgemak uber alles, en zodoende geloven ze alles als je H264 associeerd met HD-content.
He scheer ze niet allemaal over 1 kam... de Mac wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de wetenschappelijke sector, omdat Xcode en de grid computing API's van Apple daar goed geschikt voor zouden zijn.

Dus er is ook bij een behoorlijke groep van de mac gebruikers ook een behoorlijke hoeveelheid kennis op het gebied van techniek aanwezig hoor.
Natuurlijk zit er geen full HD encoder chip in, zo'n chip alleen al kost $120.
100 euro voor een stickie is niet niks, maak em dan wat duurder en doe het gelijk goed :S
Ik snap niet hoe je dit verband ziet. Het device kost 100 dollar. Wat verwacht je dan?

In weze is je post een gigantische troll. ;)
Helaas zijn veel macgebruikers wel voor de gek te houden door de tech-info achter te houden.
Dit ben ik helemaal met je eens, maar waarom je specifiek mac gebruikers noemt snap ik niet.

:%s/macgebruikers/mensen/g
Als voornaamste nadeel noemt de reviewer het feit dat de zwarte encodeerstick niet voor het Windows-platform beschikbaar is.
Deze stick is alleen beschikbaar voor macgebruikers, wat ook mensen zijn, maar dan iets specifieker... ;)

@Redactie: er bestaan naast OSX en Windows ook andere besturingssystemen!
Ik vrees dat niemand van de RegHardware redactie je post zal kunnen lezen. Misschien eens proberen in het Engels, op HUN forum? :>
er staat in het artikel dat de encoder met name bedoeld is voor iPod en PSP video's. Dan heb je aan 800x600 meer dan genoeg.
Anoniem: 1197
24 mei 2007 15:49
Hmm, toch apart dat hier voor een USB oplossing is gekozen. USB geniet namelijk een behoorlijke dosis aan overhead,.. zeker wanneer er meerdere apparaten tegelijk aangesloten zijn. Ik weet niet hoeveel data die key genereert maar als men tevens een printer, muis en extern toetsenbord en/of cam heeft aangesloten op USB dan voorzie ik problemen met transfer rates wanneer men optimaal van de key gebruik wil maken. FireWire lijkt me een meer rendabele oplossing, ben je wel je, misschien, enige poort kwijt, maar ook FireWire kan je "doorlussen". Ja,.. wel een stukje duurder.
De data doorvoersnelheid is bij deze toepassing helemaal geen bottleneck, dat is de snelheid van de encoding chip. Firewire of USB2 maakt voor de snelheid van deze encoder geen bal uit.

(edit: in de test van dit artikel kwam de performance uit op ongeveer realtime codering (6min video in 7min) van AppleTV profiel (max 3 Mbit/s bitrate). Zo'n datastroom is echt peanuts voor USB2)
Anoniem: 1197
@Dreamvoid24 mei 2007 16:04
Dat vraag ik me dus af. Als je de prestaties want het apparaat bekijkt dan lijkt het me dat het encoden dermate snel gaat dat er toch een redelijke datastroom is. Ik neem aan dat dat ding geen 2Mb cache aan boord heeft ofzo,.. kan het in de specs niet terug vinden. Maar ik denk dat je misschien wel gelijk hebt. Zolang dat ding niet constant hoeft te streamen zal het wel meevallen.

(ook edit: Ja,.... en wat gebeurt er bij hoge resoluties (dus niet dat maximaal 800x600 gebrabbel) waarbij data in veelvoud toeneemt? En dus ook niet dat belachelijk lage AAC-LC stereo van 128Kbps? Dan moet er in eens meer data door de draad. Gebruik je dan ook nog eens een externe HD op USB dan beloof ik je dat de 3Mbps max niet gehaald wordt. Heb dit al eens mogen ervaren met een externe harde schijf en een externe audio kaart... dan zie je de harde schijf dus letterlijk vertragen zodra je de muis gaat bewegen. Als je dit kleinschalig wilt proberen dan zie je het effect nog verder uitvergroot bij bijv. bluetooth. Telefoon direct linken, bt toetsendbord en bt muis,.. en dan je muis bewegen,.. zelfde effect. Je ziet je muis stotteren over het scherm, en alle andere bt apparaten hebben er ook last van.)
Tuurlijk heeft dat ding cache aan boord, wat kost een DDR2 chippie van 64mbit vandaag nog? Hij moet toch een vorm van lokaal werkgeheugen hebben, 480mbit/s is idd wat erg mager.
Totale bullsh*t. Als je een DVD download en deze converteert om op een AppleTV te kijken.....

De kwaliteit van de bron is lager dan de uitvoer apparaat. Kun je net zo goed een DVD speler gebruiken en zorgen dat je een goede HD TV hebt die of native de resolutie aan ken of kan upscalen.

Ik snap echt niet dat mensen zoveel geld geven voor zo'n appletv terwijl ze dit ding voor de zelfde doeleind gebruiken die ze ook kunnen bereiken met een el cheapo dvd speler van 50 euri.

Totale waste of time dat encoden. Gewoon die dvd in de dvd speler en kijken.... Dat appleTV is echt een onzin apparaat, dat dat ding geen VOBjes kan afspelen...
Apple heeft dit ding gebouwd voor de niet-tweakende mensheid die legaal gekochte films/fotos/audio naar TV streamen. Als je een apparaat zoekt dat het makkelijk maakt om met illegale DVD rips te werken moet je iets anders zoeken (MythTV oid)...
waarom zou je niet gewoon je dvd in een apparaat steken? nee eerst alles lopen omzetten, keiveel energieverbruik / tijd dat erin kruipt + het neemt een hoop data in op je HD... als je dan toch al de films legaal hebt gekocht... allemaal omdat we te lui zijn om even naar de kast te lopen :) (ik geef toe, ik hoor daarbij)

en de ietwat tweaker heeft een tv-out op z'n pc... gelinkt aan een (externe schijf) bomvol films hé
maar voor iedereen is een andere oplossing gemakkelijker
ik las in de review iets van een 22fps encoding speed :/ ik haal met gemak bij het encoderen van een 1.4Gb divx naar een 320x240 512kbps video met 80kbps geluid snelheden van 200 tot 300 fps met een intel core2duo 2.0Ghz (en slechts 1 core gaat aan 100% --> dus cpu @ 50%)

en ook op hogere resoluties is het met zulke snelheden.

ik spreek over winavi mp4 --> misschien niet zo'n goede kwaliteit als videora of dergelijke... maar da's amper merkbaar en trouwens, als ik het zo zie op de screencaps was de kwaliteit toch ook niet zo superieur... vooral de kleuren vielen me precies wat tegen... maar wat is 1 voorbeeld?
ik ben niet meteen overtuigd... nu converteer ik een aflevering van bvb seinfeld naar m'n iPod in 3 of 4 minuutjes... daar ga ik niet om klagen :)
(specs van m'n laptop)
Vrij specialistisch product van de fabrikant van mijn 1e PC.

Wist niet dat ze nog bestonden. Nu nog een PC versie en een schappelijk prijsje. En uiteraard een decoder functie, dan kan ieder budget machientje misschien H.264 afspelen zonder veel CPU nodig te hebben of een dure videokaart.
Niet toevallig in de war met Legato?
Hmm 2 van die sticks dubbel zo snel?

Hoop dat er ook binnenkort een Windows versie uitkomt daar is lijkt mij best wel vraag naar.

Zou leuk zijn als deze met XBMC kon samenwerken.... O+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee