Elgato laat h.264-encoderdongle 1080p-beelden verwerken

Elgato heeft de Turbo.264 HD aangekondigd, een usb-dongle die het converteren van hd-video tot 1080p-formaat op een Mac hardwarematig moet versnellen. Het encoderen kan volgens de fabrikant tot vier maal sneller verlopen.

Net als zijn voorganger, de Turbo.264, dient de stick in een vrije usb 2.0-poort gestoken te worden. De Turbo.264 HD kan nu ook encoderen van en naar video in h.264-formaat, ook bekend als Mpeg4 avc, hardwarematig versnellen. H.264 wordt niet alleen gebruikt als codec op apparaten als de iPod, iPhone en PSP, maar ook veel hd-camcorders slaan beelden op in het avchd-formaat. Elgato stelt dat zijn software automatisch een avchd-camcorder herkent. Verder ondersteunt de stick als inputformaat dv-, wmv-, mpeg1-, mpeg2-, mpeg4- en H.263-codecs. Volgens de fabrikant kan zijn usb-dongle het encoderen van video met een factor vier of meer versnellen, en wordt tevens de cpu ontlast tijdens encodeerklussen.

Elgato levert een losse encoderapplicatie mee en een QuickTime-plugin. In de encoderapplicatie kunnen video's via drag & drop worden geplaatst, waarna de encoder de bestanden kan converteren naar hd- of sd-resoluties. Om het converteren te vergemakkelijken, zijn negen presets aanwezig, zoals 'iPod small', 'Youtube HD' of 'HD 1080p'. Videobestanden kunnen ook worden gesneden en in een batchmodus achter elkaar verwerkt worden. Verder is upload-functionaliteit voor Youtube beschikbaar.

De QuickTime-plugin maakt het mogelijk om de hardwareversnelling van de Turbo.264 HD vanuit andere videoapplicaties aan te roepen, bijvoorbeeld bij de exportfunctie van iMovie of Final Cut Pro. Behalve een vrije usb 2.0-poort vereist de Turbo.264 HD minimaal Mac OS X 10.5.6 of hoger, een Intel Core-processor, 512MB werkgeheugen en QuickTime 7.6 of hoger. Elgato hanteert een adviesprijs van 150 dollar voor zijn H.264-encoder.

Elgato Turbo.264 HD

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-03-2009 • 11:57

51

Reacties (51)

51
49
6
3
0
0
Wijzig sortering
De echt interessante snelheidswinst komt pas wanneer er fatsoenlijke software komt om op Cuda (nVidia's spul om software op videokaarten te draaien) h.264/x264 te encoden.

Er is een programma (Badaboom) waarmee je de first pass in enkele seconden kunt doen in plaats van enkele uren (die gaat ongeveer 20fps op de meeste systemen, bij SD video), maar dat is vervelende payware en werkt niet helemaal goed. Dan moet de second pass nog. Op een Core 2 Duo van 2,8 GHz moet je daar voor video van DVD-kwaliteit rekenen op maximaal 6 frames per seconde. Tel dus maar uit hoe zwaar 1080p is...

Op een GPU zou deze encodering véél sneller moeten kunnen, ook nog sneller dan een USB-stickje in de Mac. Waarom stoppen ze daar geen tijd in? :'(
Met een beetje langer doordenken, zou je zelf kunnen inschatten dat er Mac's zijn die geen videokaart hebben en alleen onboard video :) En voorlopig is er geen fatsoenlijke software, dus dit ding heeft nog steeds een markt.
Voor minder dan 100 euro heb je een prima videokaart, die perfect applicaties kan draaien. Ook in een Mac, en ook ATi is bezig met software en op GPU's te laten draaien. Da's goedkoper dan dat stickje, en een veel veelzijdigere investering. Iets zegt me ook dat het een stuk sneller zal zijn ;) Dan heb je dus alleen laptops nog waar het leuk voor zou zijn, maar ik denk dat dat een te kleine markt is (zoveel mensen zijn er niet die mobiel snel h.264 willen kunnen encoden...) om dit een succesvol product te maken.
Als jij 'm even voor me in mijn Mac Mini en Macbook bouwt, dan graag :)

Oftewel, dit is best handig voor Macs die te traag zijn om h.264 te decoden, zoals mijn ruim 2 jaar oude Mac Mini. De Macbook trekt het softwarematig (bijna) altijd wel, maar dat is dan wel met ca. 75-100% CPU usage.

Encoden kan me trouwens niet echt interesseren, decoden des te meer.
Anoniem: 223113 @Wilke22 maart 2009 07:12
Het artikel hier is niet helemaal duidelijk maar de product pagina van elgate geeft duidelijk aan dat de output altijd een h264 variant is. Het ding kan wel h264 decoderen maar alleen maar om het vervolgens met andere parameters weer te coderen naar h264. Je kunt hem dus niet gebruiken voor het afspelen van h264 video.
met uitzondering van de mac pro zijn macs niet modulair gebouwd dus kan je achteraf geen videocard vervangen.
CoreAVC kan CUDA gebruiken. Nadeel is alleen dat als je coreavc gebruikt om te frameserven deze glitches kan veroorzaken.
Geen idee eigenlijk of ze ook een versie voor MacOS hebben.
CoreAVC kan CUDA gebruiken. Nadeel is alleen dat als je coreavc gebruikt om te frameserven deze glitches kan veroorzaken.
Geen idee eigenlijk of ze ook een versie voor MacOS hebben.
Uit de reactie van TheZeroorez:
De echt interessante snelheidswinst komt pas wanneer er fatsoenlijke software komt om op Cuda (nVidia's spul om software op videokaarten te draaien) h.264/x264 te encoden.
Tot zover ik weet decodeert CoreAVC alleen maar.

Het decoderen is ook op zich niet zo'n probleem, ondanks dat H.264 best wel zwaar is. Daar zijn voldoende oplossingen voor (hard- en softwarematig). Het gaat hier om het encoderen, wat nog zwaarder is

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:47]

Als je bijvoorbeeld een bluray encodeerd met x264 dan heb je een frameserver nodig.
Ffdshow kan dat maar CoreAVC kan dat veel sneller en ondersteunt dus ook CUDA. Nadeel van de 1.9 versie is dus dat deze glitches kan veroorzaken.

Je hebt gelijk dat CoreAVC niet kan encoden :)
Zo'n GPU decoder heeft toch helemaal niemand nodig? Die dingen werken alleen op machines waar de CPU zelf al minimaal 2 full-HD streams trekt (Tenminste, dat doet mijn MBP met 2.4 GHz Core 2 Duo). Het gaat hier om het encoden (creëren van een film).
Mac OS X Snow Leopard (10.6) heeft naar verluid een 'veel betere' ondersteuning voor rekenen met de GPU. Dat wordt als een van de redenen gezien waarom de MacBook Pro (wel prijzig) nu 'twee' videochips heeft (eentje geïntegreerd, eentje extra).
Anoniem: 128823 @dwizzy21 maart 2009 16:51
Wat heeft dat als reden met Snow Leopard te maken? Verits je maar 1 videokaart tegelijk kan benutten. Hadden ze net zo goed alleen de 9600 kunnen steken.

De echte reden is batterijduur, en het feit dat ze de 9400 (bijna) gratis gekregen hebben van nvidia.
dacht inderdaad ook gelezen te hebben dat de nieuwe mac OS betere ondersteuning zou bieden voor h.264 en dat het om hardwarematige ondersteuning zou gaan. volgens geruchten zou er al een soort van hardwarematige implementatie zitten in de nieuwe macs maar zou deze nog niet geactiveerd zijn.
Op een GPU zou deze encodering véél sneller moeten kunnen, ook nog sneller dan een USB-stickje in de Mac. Waarom stoppen ze daar geen tijd in? :'(
Dan doen ze min of meer al, geloof ik. In het nieuwe Mac OS X 10.6 zit OpenCL, wat de GPU voor dat soort dingen moet gaan gebruiken. Ze proppen het in het OS, dus het zou gewoon een API moeten worden dan.

En decoderen gaat geloof ik al even via de GPU.
Anoniem: 111246 21 maart 2009 12:10
Kun je die dingen ook 'clusteren'? Door al je vrije USB poorten vol te proppen met zoiets?
Of wellicht via een USB hub? (Al moet je dan natuurlijk de bandbreedte van 1 zo'n poort delen.
Kijk eens naar de vierde slide van deze college sheets.
Ik denk dat de truc vooral is dat het hier niet om een general purpose processor gaat, maar om een programmable DSP. Die kunnen tot tien keer zo efficiënt zijn. Omdat dit ding waarschijnlijk wat kleiner is en veel minder vermogen opzuipt dan een gemiddelde CPU haal je die tien keer zo snel niet, maar blijven ze steken rond de vier keer zo snel.

Tuurlijk zou je ze in principe kunnen laten samenwerken, maar dan moet je een heleboel coördinatie van timings en verslepen van data tussen de twee (of meer) dongles regelen. Tenzij je twee films tegelijk wilt encoden, dan kun je de ene film aan de ene dongle geven en de andere film aan de andere dongle. Dat zou in principe niet al te ingewikkeld moeten zijn.

edit:
Type in url tag

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 11:47]

Ik snap niet da die dingen nog niet langer bestaan. het encoderen van mp3 gebeurd toch ook al lang door een dedicated chip.
Om mp3 te coderen heb je toch al lang geen chip meer nodig, dat kan met de idle cycles van je CPU wel. Voor de MPEG2 video waren er veel langer van dit soort stickies.
150 dollar voor 1 dongle en jij wil al je USB poorten volproppen met die sticks? :)
Kan je beter een nieuwe laptop of externe videokaart kopen zoals fujitsu een paar maanden geleden eentje op de markt heeft gebracht.
Ligt eraan wat je verstaat onder al je usb poorten, de mbp heeft namelijk maar 2 (15") usb poorten met 3mm ruimte ertussen, dus erg evident is het niet om er 2 in te pluggen, of je zou verlengkabels moeten gaan gebruiken
Jammer dat dit alleen voor de Mac is. Volgens mij is hier ook wel markt voor op laptops.
Zeker wat oudere laptops die het nog prima doen en de resolutie het toe laat.

Alleen werkt dit nou alleen voor het encoden of ook bij het afspelen.
Het is een encoder, geen decoder, dus wordt hij alleen voor encoden gebruikt.
Het is een encoder, geen decoder, dus wordt hij alleen voor encoden gebruikt.
Net als zijn voorganger, de Turbo.264, dient de stick in een vrij usb 2.0-poort gestoken te worden. De Turbo.264 HD kan nu ook encoderen van en naar video in h.264-formaat,
Hij kan dus H.264 decoderen om het te encoderen naar een ander formaat.

Is het niet mogelijk om een DirectShow filter voor dit ding te ontwikkelen? Dan is dit een aardige oplossing om een oude media center wat nieuw leven in te blazen. Als hij dit nou realtime zou kunnen (H.264 AVC naar XVID, bijvoorbeeld), dan zou het een interessante oplossing zijn, omdat XVID makkelijker te decoderen is.

[edit]
Het lijkt dat de output alleen H.264 kan zijn. Jammer.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:47]

1920x1080 met 3 bytes per pixel levert (bij 24p) 142Mb aan uncompressed data op (het enige wat je op het scherm kunt zetten). Dat levert USB van ze lang zal ze leven dan ook niet.
Als je nu gewoon een videokaart in je oude HTPC stopt met GPU versnelling voor decoderen dan blaas je er veel meer leven in. Met een DX10 kaart kan je dan ook Vista Aero draaien.

De AMD/ATi HD3650 GPU (en alle hogere modellen) is in staat om het decoderen te versnellen, en er zijn talloze projecten gestart om ook het encoderen te versnellen. Het encoderen kan al worden versnelt via de door AMD/ATi geleverde AVIVO methode, maar er zijn projecten aan de gang om dit via DirectShow te doen.

Voor $24.99 koop je tegenwoordig al een PCI-Express HD4350, die de CPU al fors kan ontlasten bij het afspelen van 1080p materiaal.

Maar zelfs voor de zeer oude AGP HTPC machine is er hoop, zoals voor $66.99 de Sapphire HD3650 AGP 4x/8x die AVIVO HD ondersteuning heeft.

Helaas heeft momenteel alleen de HD4800 series ondersteuning voor AVIVO Xcode op dit moment, waarmee dus ook het encoderen versnelt kan worden. De HD4830 is dan de goedkoopste kaart, welke al voor $74.99 beschikbaar is, maar dan wel in PCI-Express vorm.

Waar ik voor desktops nog steeds hoop op heb, maar het is nog steeds VaporWare, is dat Toshiba doorgaat met het uitbrengen van een Cell CPU Spurs Engine uitbreidingskaart. LeadTek had zelfs al een demonstratie kaart getoont vorig jaar, maar het is weer doodstil geworden. Een trage single core Celeron in combinatie met de SE1000 Cell CPU is dan namelijk in staat om een snel Core i7 systeem te verslaan wat betreft 1080p transcoding snelheid. Het lijkt er echter op dat Sony en/of IBM druk heeft gezet om de Cell exclusief voor de PS3 en IBM servers te houden, of ze hebben problemen om de software in order te maken. De Cell CPU is namelijk waardeloos zonder een DirectShow driver, zodat hij ook daadwerkelijk toegepast kan worden in bestaande video editing software.
Waar ik voor desktops nog steeds hoop op heb, maar het is nog steeds VaporWare, is dat Toshiba doorgaat met het uitbrengen van een Cell CPU Spurs Engine uitbreidingskaart
Daar heb ik ook eens een berichtje van gelezen. Supersnel chippie van Toshiba op een PCI(x) kaartje voor maar 1 ding: het razendsnel decoderen van moeilijke streams. Leek mij ideaal, omdat je dan meteen al die vage codecs van je machine kon gooien (bron van storing en ik word intussen wel moe van het 'tunen' van een combinatie die 'altijd' werkt) en nog maar 1 eenduidig DirectX filter nodig zou hebben. Maar dit ding is misschien tegelijk met HD-DVD in de prullenbak verdwenen... :'(
DaMarcus Admin Harde Waren / Consumentenelektronca @danielsrje22 maart 2009 10:37
Hardware.Info heeft in een van zijn afleveringen het er over gehad, zie hier.

Ze waren er nou niet heel erg over te spreken :|
Lees eens goed wat het apparaat doet. Elke moderne videokaart heeft inderdaad de mogelijkheid om te DECODEREN. Dit apparaat ENCODEERT. Dus als jij je home video in full HD wil dan kan dat. Meestal verlies je kwaliteit maar dat is ten tweede. Het gaat om het idee.
Ik vind het niet erg dat ie alleen voor de mac is. A ik heb een mac en B ik ga het toch niet gebruiken. Tenslote is de mac denk ik ook wel DE markt er voor op dit moment.
Mjah... een encoder, inderdaad, volgens de artikelschrijver moet het een encodereerder zijn, want mensen encodereren in het artikel... terwijl het juiste nederlandse woord gewoon CODEREN is..

je codeert dus een bestand naar H264
je decodeert het om het naar raw om het op je scherm te toveren.

en encodert niets, want dat bestaat ni..
(sorry, 'kweeget dat 't hier wss ni mag staan, maar het stoorde me toch een beetje om dit woord zo vaak fout te moeten lezen in 1 artikel)
Tja... zo hebben we Autocad voor de windows wereld. En Elgato stuff voor de mac wereld :).

Goede deal toch?
Jammer dat dit alleen voor de Mac is. Volgens mij is hier ook wel markt voor op laptops.
Apple verkoopt ook laptops hoor. Dat zijn de Book series, zoals hier afgebeeld... :)
Klinkt leuk maar zijn er ook benchmarks... ? Wil wel zien of ze de claim halen..
Klinkt leuk maar zijn er ook benchmarks... ? Wil wel zien of ze de claim halen..
ik ben vooral benieuwd naar de kwaliteit. ik heb die eerste dongle maar gebruik hem niet. De beelden worden kwalitatief een stuk minder goed (pixel enzo) alsof de beeldkwaliteit omlaag is gehaald om snelheidwinst te behalen. Als ik met Quick Time Pro er 2x zo lang over doe zonder de Turbo te gebruiken is de beeldkwaliteit gewoon goed: haarscherp.
Wel jammer dat deze dongle te breed is om nog een USB apparaat aan de sluiten op je macbook.
En wie weet komt je firewire 800 ook wat krap uit, maar dan doe je de dongle gewoon in de andere USB poort natuurlijk. ;)
Anoniem: 46304 @SymenGT21 maart 2009 13:05
Kabeltje ertussen steken.
Kan men niet beter een licentie nemen op de Xilleon UVD 2.2 chip van AMD/ATI en die in deze stick verwerken?
Dan heb je zowel VLC/CAVLC/CABAC, pixel prediction, frequency transform, deblocking, encode als decode voor MPEG2, H.264 en VC1.
Geen idee of USB 2.0 daar wel de juiste latency en/of bandbreedte voor heeft, maar het is meer uitgebreid.
Anoniem: 48923 21 maart 2009 12:38
Sony HC1E kan hij zeker niet aan? die heeft weer iets specials
Anoniem: 46304 21 maart 2009 13:06
Ik vraag me wel af hoeveel USB bandbreedte dit gaat gebruiken als je 1080p output gaat genereren. Als de versnelling maar groot genoeg is gaat dat dan eerder de beperking worden dan de beschikbare rekenkracht.
Valt wel mee. Ten eerste is dit apparaatje niet bedoeld om realtime te encoden (heeft weinig nut om iets te encoden en direct af te spelen, dan kun je net zo goed meteen het bronbestand afspelen).

Ten tweede biedt USB 2.0 dacht ik genoeg bandbreedte om zelfs 1080p ongecomprimeerd door te geven, dus gecomprimeerd zeker.
Anoniem: 155787 22 maart 2009 01:14
Ik las de titel en had gelijk de hoop dat ik mijn slaapkamer imac g3 600Mhz nog een keertje kon boosten om haar leven te verlengen.

Gezien ik haar enkel gebruik om video te kijken en heel soms een mailtje of website vanuit bed te bekijken zou het perfect zijn als het mogelijk was de nieuwe (zwaardere) formaten te kunnen bekijken zonder ze eerst op een ander werkstation te hoeven converteren.

Maar gezien os x 10.4.9 de laatste officieel ondersteunde mac os versie is voor mijn imac en die al niet zo lekker mee kan draaien als mac os 10.3.x gaat dit hem niet worden.
En dan zowies doet het ding het niet real time dus ook daar weinig hopen.
enigzins ontopic maar misschien toch niet helemaal; op Bunnie's Blog hebben ze een tijdje geleden het binnenwerk van zo'n Legato usb dongle getoond. Het is een blog waar maandelijks een wedstrijd wordt gehouden wie het snelst raadt wat er op de foto staat, dus veel van de comments is maar guesswork. Echter, je kunt toch nog best veel info krijgen uit de correcte antwoorden, dus voor de geinteresseerden:

http://www.bunniestudios.com/blog/?p=267

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.