Codegear presenteert Delphi-versies voor php en Vista

Rad ide-bouwer Codegear heeft gisteren twee nieuwe Delphi-varianten het levenslicht laten zien. Het meest in het oog springend is de versie voor webdevelopment, die op php gebaseerd is. Een tweede versie van Delphi 2007 is op maat van Windows Vista gesneden.

Orakel van Delphi aan het werk Delphi bokst al jaren op tegen Microsofts Visual Studio .NET, en met de twee nieuwe versies zet Codegear een flinke stap voorwaarts: in tegenstelling tot Microsoft, dat Visual Studio 2005 stukje bij beetje Vista-compatibel maakt, heeft Codegear nu een speciale versie voor 32bits-edities van het nieuwe besturingssysteem. Volgens het bedrijf is hun nieuwe ide de enige die code oplevert die zowel onder Windows 2000 en XP als onder Vista draait. Microsoft had echter wel al langer een breed scala aan webdevelopmenttools in zijn pakket, waar Codegear met zijn php-versie nieuwe wegen inslaat. Net als met de Pascal- en C++-versies kan de php-Delphi echter rekenen op een grote groep developers die al met de taal bekend zijn, en die zich in theorie alleen de vcl van de nieuwe programmeersuite eigen hoeven te maken om hun ontwikkelsnelheid een flinke boost te geven.

Een flink voordeel van de php-editie is de integratie met diverse databases, zoals Borlands eigen InterBase, MySQL, Oracle en Microsoft SQL Server. Ook het scheiden van code voor respectievelijk interface en backend van een applicatie moet er door vereenvoudigd worden. Met name vanwege de veelbekritiseerde oop-implementatie van php, zal het gebruik van een gestructureerde ontwikkelomgeving veel aan degelijke en veilige websitebouw kunnen bijdragen. Daarnaast beschikt de php-versie over een debugger, waar veel webprogrammeurs nog altijd zonder zitten, en is de vcl opgetrokken uit opensourcecode, zodat developers zich over de verspreiding van applicaties geen zorgen hoeven te maken. De php-versie komt in maart op de markt voor een introductieprijs van 249 dollar.

Door René Wichers

Eindredacteur

21-02-2007 • 16:47

41

Bron: Codegear

Reacties (41)

41
40
13
0
0
20
Wijzig sortering
Anoniem: 172169 21 februari 2007 17:15
Wow.. net gekeken, en ME WANT !
Ben al jaren Delphi ontwikkelaar en PHP ontwikkelaar, en nu dan alles onder 1 voor mij bekende fijne IDE. Natte dromen komen dus toch uit !

Maar.. wel een beetje een hele vreemde productnaam overigens. Delphi for PHP. Dat is hetzelfde als J# for Perl.
Slaat dus nergens op.
Als je al jaren 'Delphi ontwikkelaar' bent geweest, zou je moeten weten dat zoiets niet bestaat. Je bent Pascal ontwikkelaar (of een van de andere talen) en gebruikt Delphi als IDE.

Daarom is 'Delphi for PHP' ook niet raar en totaal iets anders dan j# for Perl.

Delphi op zichzelf is geen taal, maar een ontwikkelomgeving.
Pascal is door Borland flink aangepast voor Delphi, vandaar dat de taal vaak ook 'Delphi' wordt genoemd.
De officiele naam van de programmeertaal is overigens 'Object Pascal' en aangezien 'Borland Delphi Studio' tegenwoordig ook C++ e.d. ondersteund zie ik nu in waarom de naam 'Delphi for PHP' niet zou kunnen...
Hezik, je hebt gelijk. Inderdaad is de taal Pascal en de omgeving Delphi. Echter als je al jaren in die IDE werkt, in mijn geval vanaf Turbo Pascal, en daarna Delphi 1 and up, is de term Delphi zo verweven geraakt met Pascal, dat het waarschijnlijker is dat wanneer je Delphi zegt mensen weten waar je het over hebt dan Pascal. Vandaar mijn vergissing, je raakt het zo gewend he 8-)
Anoniem: 157137 21 februari 2007 17:28
@UptownWings

Je hebt zeker geen vriendin? :+ ;)

Natte dromen en programmeren :7 Wat een wereld! B-)
Haha, ja klopt, ik heb geen vriendin. In plaats daarvan lééf ik ! :D
Grmpf, net of je met n vriendin niet lekker van je leven kan genieten zeg...
Het kost een hoop, maar dan heb je ook wat
Alysa, mijn ervaringen zijn niet zo best, shit happens. Niet stigmatiserend bedoeld. Trek het je niet aan.
Jawel, maar niet lang - programmeren vind ik al 25 leuk - een vriendin ben ik na een jaar wel zat.
Ahh!!!! Misschien moet je een vriendin zoeken waarmee je je hobby kan delen!!!!

* Anoniem: 150358 gaat verder werken aan haar programma...... :)
voor PHP toch wel vrij laat?
Te laat? PHP wordt juist steeds meer gebruikt tegenwoordig. (vooral in professionele omgeving wordt het steeds meer gebruikt)

@hieronder, nee want nu komt er juist steeds meer vraag en de makers van delphi maken er gebruik van

(overbodig?)
Juist, daarom bedoelt hij vrij laat?
voor php zijn ze erg laat... dat kun je wel zeggen.
Myeclipse met Php plugin en klaar ben je.

Ook code completion en debug opties.
Code completition en debug opties is wel ff heel wat anders dan RAD.

Ik moet zeggen dat ik eclipse niet goed ken omdat ik php code eigenlijk altijd in vi schrijf, maar delphi ken ik redelijk goed en als je nog nooit een ontwikkel tool als delphi hebt gebruikt, laat dan alsjeblieft de vergelijking achterwege dat je met een andere ontwikkel tool ook code completition en debug opties hebt... Rapid Application Development van Delphi biedt namelijk nog veel meer.
Ik hoop dat deze software een stuk sneller is dan de IDE's van Zend en Eclipse. Dat rottige java neemt over het algemeen meer geheugen dan mijn pc tot zijn beschikking heeft, zeker bij zeer grote projecten.

De Delphi IDE zou in mijn geval dan ook een goede vervanger moeten zijn voor het onovertroffen VI / VIM
Ook het scheiden van code voor respectievelijk interface en backend van een applicatie moet er door vereenvoudigd worden. Met name vanwege de veelbekritiseerde oop-implementatie van php, zal het gebruik van een gestructureerde ontwikkelomgeving veel aan degelijke en veilige websitebouw kunnen bijdragen.

Ik neem aan dat hiermee de voordelen van de IDE zelf bedoeld worden, en niet de voordelen van de OOP implementatie van het oorspronkelijke Delphi (Object Pascal). Als er toch EEN taal is met de brakste OOP implementatie ooit dan moet het Object Pascal zijn. Man, man wat heb ik me verbaasd over de vreemde constructies en gekheden van die taal toen ik nog professooneel Delphi ontwikkelde.
Joh, leg eens uit dan wat volgens jou zo brak is aan de OOP implementatie van Delphi aka Object Pascal ? Ik heb het nog niet kunnen ontdekken namelijk.
Joh, leg eens uit dan wat volgens jou zo brak is aan de OOP implementatie van Delphi aka Object Pascal ? Ik heb het nog niet kunnen ontdekken namelijk.

Nou dan zou ik eens proberen een programma te schrijven dat gebruik maakt van 'Interface' klasses, bijvoorbeeld om multiple inheritance te simuleren of om abstract classes te maken zoals in C++ of Java kan. Die dingen zijn reference-counted, en Delphi voegt voor en na elke assignment aan zo'n klasse impliciete instructies toe waar je geen controle over hebt, en die ervoor zorgen dat objecten op de meest wazige (en niet te debuggen) manieren out of scope gaan en zichzelf vernietigen.

Of dan het fenomeen 'cracker classes'? Omdat Delphi de idiote conventie aanhoudt dat alle klasses in dezelfde units friends van elkaar zijn (elkaars protected zooi kunnen zien), en ALLEEN klasses in dezelfde unit (dus geen 'friend class' constructie als in C++) dit kunnen, kan je 2 dingen doen: *heel* erg grote units maken (wat de scheiding in je architectuur verpest), of 'cracker classes' gebruiken.

Bijvoorbeeld: in unit uA definieer ik class TcA. In unit uB definieer ik class TcB. Nu wil ik dat TcB ook bij TcA zijn protected variabelen kan, want uA en uB horen bij dezelfde component in mijn architectuur, maar zijn niet publiek. Wat heeft Delphi voor een oplossing? Zet in unit TcB het volgende:

type TcACracker = class(TcA);

Overal in uB waar ik nu een klasse van het type TcA binnenkrijg zeg ik: TcACracker x = TcACracker(cA), en vervolgens kan ik via die cracker x ineens bij de protected variabelen, omdat het een afgeleide is :?. Met andere woorden: je (up)cast een klasse naar een type waar het helemaal niet mee geconstruct is, om bij de protected waarden te komen.

En zo zijn er nog meer irritaties, bijvoorbeeld met abstracte functies (je kan gewoon classes constructen die incompleet zijn, ie: geen implementatie hebben van een pure virtuele functie) etc. Zeker als je wat complexere designs wilt maken waar je eigenlijk multiple inheritance voor had willen gebruiken, of designs die zo groot en complex zijn dat je ze voor het overzicht gesplitst wilt houden in units, dan wordt het al snel een zootje. Meestal komt het erop neer dat je allerlei omwegen moet programmeren mbv Interface types en cracker classes nodig hebt, waardoor het geheel 1 grote instabiele rommel wordt, behalve als je bij IEDERE assignment aan een klasse precies gaat beredeneren of er een interfaced klasse achter zit, en of die out of scope kan gaan.

En dan heb je me nog niet eens gehoord over de vreselijk inconsequente en beperkte implementatie van de VCL componenten, of de onvolledige en op veel plaatsen incorrecte documentatie. Maargoed eerlijk is eerlijk, dat zijn dan ook geen taalaspecten van Delphi...
Meervoudige overerving geeft aanzienlijke problemen, vandaar dat het niet in Java en Pascal geïmplementeerd is. Interfaces hebben die problemen niet, hetgeen een stuk schonere code mogelijk maakt.

Sterk punt aan Object Pascal is delegatie, het delegeren van de implementatie van een interface aan een hulpobject.
- Abstract classes kun je gewoon maken in Object Pascal
- Object pascal kent geen multiple inheritance.
- Je hele verhaal mbt. protected; als je wilt dat andere dingen togang hebben tot 'protected' variabelen, moet je ze niet protected maken.
Anoniem: 194249 21 februari 2007 17:01
Op zich wel aardig die 32-bit compatibiliteit met vista.
Nu alleen nog een paar jaar wachten op de 64-bits versie
Gaaf! ik wil die PHP versie wel eens even testen :)
@UptownWings
Valt wel mee. Delphi is niet echt een programeertaal maar juist dus de IDE. ObjectPascal is de taal die voornamelijk in Delphi gebruikt werd.
Volgens het bedrijf is hun nieuwe ide de enige die code oplevert die zowel onder Windows 2000 en XP als onder Vista draait.
Hmm, dat kon Visual C++ 6 toch ook al?
zowieso vrijwel iedere .NET based applicatie werkt perfect onder vista.

en vistual studio kan het al behoorlijke tijd hoor

ps. was Delphi niet van Borland?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.