Betere wifi-support onder Linux in de maak

Een van de problemen waar beginnende Linux-gebruikers mee geconfronteerd worden, is vaak het aan de praat krijgen van hun draadloze netwerk. Ontwikkelaars zijn echter van plan om dit probleem op korte termijn aan te gaan pakken.

Laptop met WiFi (klein)Op de Linux Wireless Summit die vorige maand plaatsvond in London, was de situatie al besproken. Kernelontwikkelaars zaten er om de tafel met vertegenwoordigers van Intel, Broadcom, Devicescape, MontaVitsa en Nokia en de bijeenkomst was volgens Linux-ontwikkelaar Stephen Hemminger ontzettend productief. Een belangrijke drempel die overwonnen moet worden om wifi vlot aan de praat te krijgen onder Linux, is de afwezigheid van drivers voor veel chipsets. Bovendien zou de ontwikkeling van de nieuwe 802.11-stack maar gestaag vorderen en zou de invoering van een nieuwe wifi-api ook al niet bijgedragen hebben tot de snelheid van ontwikkelen. Volgens Hemminger is deze api op zich wel een vooruitgang, maar is het vervelend dat elke vorm van user interface ontbreekt.

Hemminger benadrukt dat de schuld voor het ontbreken van opensourcedrivers niet volledig bij de hardwarefabrikanten gelegd kan worden. Om de goedkeuring van de Federal Communications Commission te verkrijgen, moeten de instellingen met betrekking tot zendsterkte afgeschermd worden van de gebruiker. De enige manier voor hardwarefabrikanten om dit te doen, is het gebruiken van een closed source component dat ofwel in de firmware draait, ofwel in de kernel of userspace van het systeem. Bovendien weten Linux-ontwikkelaars niet goed wat ze met hun reverse engineered drivers aan moeten vangen. Zij zijn eerder terughoudend met het verspreiden hiervan, aangezien de FCC het verspreiden van software om de zendsterkte van een access point op te drijven, al eerder tegengehouden heeft.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

09-02-2007 • 11:21

55

Bron: Desktop Linux

Reacties (55)

55
54
29
7
2
13
Wijzig sortering
Daar heb je toch een ndis wrapper voor?
Ik heb het gevoel dat het probleem groter wordt gemaakt dan het in werkelijkheid is.
NDISwrapper mag enkel gezien worden als een tijdelijke oplossing, niet fundamenteel. Tis een wrapper, dus voegt het een schil toe tussen het operating system en de driver, zodat er veel meer plaats is voor fouten / vertraging (?) dan bij een native linux-driver.

Goede ontwikkeling, maar had wat mij betreft al wat vroeger mogen komen, want WiFi is nu toch al enkele jaren ingeburgerd, en nu pas wordt er vaart achter de linux-uitwerking gezet? Tis natuurlijk niet de bedoeling om met de vinger te wijzen, maar dit is een zeer groot tegenargument om linux te gaan gebruiken. Zelf is het mij nog niet gelukt om Debian van scratch te installeren als je enkel beschikt over een niet-ondersteunde WiFi-aansluiting. Inpluggen van de netwerkkaart bood gelukkig altijd soelaas, maar prettig is het niet...
Van debian kun je gewoon een volledige installer downloaden hoor, die hoef je niet van internet af te installeren.
Ndiswrapper is geen oplossing, het is enkel een versterking van het probleem.

Ndiswrapper is een hack die het mogelijk maakt om sommige functies van een wifi kaart te gebruiken door middel van emulatie van het w32 driver model en het inladen van w32 drivers.

Dit is verre van ideaal, en inderdaad een groot probleem. Je kernel kan nl. onderhuit gehaald worden door fouten in de windows-driver of ndiswrapper, en dat is niet te achterhalen omdat je te maken hebt met binary rommel.
Anoniem: 120539 @psyBSD9 februari 2007 12:38
en dat is niet te achterhalen omdat je te maken hebt met binary rommel.
Alsof 99% van de normale gebruikers wel iets met de broncode kan, laat staan doet.
De gebruikers kunnen het zelf niet, maar de ontwikkelaars die het wel zouden kunnen, kunnen de gewone gebruikers dus ook niet helpen. Plus dat ook het debuggen van andere stukken van het systeem een stuk moeilijker wordt als er een gesloten component in zit.
Anoniem: 59196 @Simkin9 februari 2007 11:39
zeker, geen zin om heel veel tijd in te steken
net voor 30 eutjes een netgear gekocht, wordt standaard ondersteund :P
Daar heb je toch een ndis wrapper voor?
Ga je dat de mensen vertellen die geen Windows licensie aangeschaft hebben, of bijv. een 64 bit waardoor 32 bit drivers niet werken, etc..? :P of een compleet andere architectuur gebruiken? Linux draait op 10 architecturen, NDISwrapper slechts op 1/2.

Kort samengevat: het is een tijdelijke oplossing. Linux gebruikers genieten van de vrijheid die Linux biedt; NDISwrapper maakt Linux afhankelijk van Microsoft's goodwill en drivers. Dat is op de lange termijn een slechte keuze.
Die drivers zijn niet van MS, en MS heeft daar niets over te zeggen. Je heb geen windows licentie nodig om ze te gebruiken.
Anoniem: 44917 @YaPP9 februari 2007 15:06
het zijn meestal geen microsoft drivers hoor, gewoon drivers die op de cd staan van je wireless hardware (of die je van de site van de fabrikant haalt). geen windows licentie nodig dus
Op dit moment draait mijn Linux wireless op NDIS drivers, van windows ja. Na veel googlen was ik er dus achter gekomen dat dat werkte voor mijn distro & wireless combo, maar om het nou makkelijk te noemen... En tevens een paar goede vpn clients bieden zou ook geen overbodige luxe zijn.
huh vpn clients? dude, die zitten gewoon in de kernel ;)
Ik ken het met mijn Centrino laptop precies andersom. Ik moest laatst mijn Windows XP opnieuw installeren en heb alleen draadloos netwerk, heb met een ubuntu liveCD de drivers voor windows opgehaald.

Ik werk inmiddels standaard op ubuntu en heb zonder moeit geheel grafisch mijn WPA beveiligde netwerk ingesteld.

[Edit: typo's]
Anoniem: 82404 @Dwar12 februari 2007 08:21
Intel is dan ook een van de weinigen die drivers voor linux heeft ontwikkeld: nieuws: Intel introduceert Linux-driver voor Centrino WLAN
Anoniem: 197965 9 februari 2007 11:47
Ik liep er ook tegenaan, maar als je nog geen WiFi kaart hebt is het inmiddels niet zo heel moeilijk om er een te vinden die Linux support heeft (Intel bv.)

En heb je al een kaart dan kun je met ndiswrapper meestal je kaart wel aan de praat krijgen. Ik heb zelf een Linksys WiFi kaart in mijn laptop en die doet het daarmee prima. Het enige minpuntje wat ik kan vinden is dat je met WiFi niet meer ziet hoe sterk het signaal is (hij geeft altijd 100% aan), maar daar kan ik mee leven.
Anoniem: 173243 9 februari 2007 11:31
Het heeft mij ook altijd veel moeite gekost maar met ndiswrapper is het uiteindelijk wel gelukt
Het heeft mij ook altijd veel moeite gekost maar met ndiswrapper is het uiteindelijk wel gelukt
Aanvullende tip: vele wifi drivers mogen niet worden meegeleverd met je systeem, maar met een beetje zoeken vind je ze wel echte Linux drivers.

Een voorbeeld zijn de Atheros kaarten. Een 100% Open Source driver zal je de mogelijkheid geven om met deze kaarten op frequenties te zenden/ontvangen die niet zijn toegestaan. Het MadWifi project biedt een 90% Open Source driver, met een binair deel dat dat het zenden regeld (dat deel wordt Atheros zelf onderhouden!)
Aanvullende tip: vele wifi drivers mogen niet worden meegeleverd met je systeem, maar met een beetje zoeken vind je ze wel echte Linux drivers.
Als ik een laptop koop MOETEN ze daar ook de bijbehorende drivers voor leveren.
Anders koop je een laptop die niet naar behoren werkt.
Alleen zullen dat altijd Windows-drivers zijn.
De drivers die wel beschikbaar zijn voor Linux, zijn veelal met medewerking van de producenten voor Linux ontwikkeld, of zijn tot stand gekomen dmv reverse-engenering.
Voor het resterende deel kan je ook de ndiswrapper gebruiken om zo de Windows-drivers onder Linux te gebruiken.
In mijn laptop zit een wifi-kaart met broadcom chipset waarvan ze geen informatie wilden delen met de Linux-gemeenschap.
Dan maar ndis erover en werkt dan ook.
Dat zijn nu precies de lapmiddelen die de deur uit moeten. Als gebruiker ben je waarschijnlijk na verloop van tijd wel blij dat er een manier is om uiteindelijk met een lapmiddel gebruik te maken van wifi en het dan ook redelijk werkt. Maar als gebruikers serieus genomen worden is een structurele oplossing nodig die zelfs de moeite weg neemt en niet alleen een lapmiddel. Linux heeft hard goede ondersteuning en gebruiksvriendelijkheid nodig vanuit de hardware wereld.
Anoniem: 75167 9 februari 2007 15:31
Hopelijk gaan ze nu ook zorgen dat alle chipsets hostap mode zullen gaan ondersteunen; zo kan je je van je linux box een wireless access point maken met alle voordelen van dien. De enige chipsets die op dit moment worden ondersteund zijn Intersil Prism 2, 2.5 en 3 en dat zijn chipsets die alleen 802.11b ondersteunen. En wireless accesspoint maken mbv 802.11g en 802.11n (pre) hardware is helaas (nog?) niet mogelijk.
Ik weet niet hoe het juist voor linux zit, maar in Open-, Net- en FreeBSD kan je een ralink en een atheros chip in hostap modus gebruiken. (802.11g)
Hemminger benadrukt dat de schuld voor het ontbreken van opensourcedrivers niet volledig bij de hardwarefabrikanten gelegd kan worden. Om de goedkeuring van de Federal Communications Commission te verkrijgen, moeten de instellingen met betrekking tot zendsterkte afgeschermd worden van de gebruiker.

Volgens mij kunnen de fabrikanten hier wel wat aan doen. Zodra de fabrikant de zend sterkte in de firmware vast legt en/of regelt kan geen enkele driver en dus gebruiker die meer veranderen.

Voor mij is het een raadsel dat wifi kaarten die door 'externe' software (buiten de kaart zelf, dus in de driver) buiten de specificatie kan werken, toegelaten kan worden door de FCC?
Voor mij is het een raadsel dat wifi kaarten die door 'externe' software (buiten de kaart zelf, dus in de driver) buiten de specificatie kan werken, toegelaten kan worden door de FCC?
Wellicht is het wijzigen van de zendsterkte een manier om stroom te besparen, wat zeker niet onbelangrijk is in laptops. De binary drivers moeten dit natuurlijk wel kunnen doen, en die drivers zullen dan ook goedgekeurd worden door de FCC. Echter hebben de open source drivers dan dus de mogelijkheid om die sterkte aan te passen.

Ik denk dat de FCC niet wil dat ze die sterkte te hóóg zetten, en daar is natuurlijk wel wat aan te doen in de firmware.
Vind het wel spijtig dat men het continue heeft over de FCC terwijl deze enkel in de VSA bevoegd is. Het zou interessanter zijn om te zien hoe de wetgeving in de rest van de wereld in elkaar zit. Dan is het perfect mogelijk open drivers aan te bieden aan de 5,7 miljard mensen die niet in de VSA wonen ipv enkel op te letten voor de dik 300 miljoen mensen daar.
In nederland mag het niet vanwege de radio wet. Je word gewoon een etherpiraat genoemd als je te sterk uitzend..
nou, ik zit hier met een zaurus pda en die is toch echt gebonden aan 802.11b drivers. ik hoop echt dat ze snel opschieten met de veiligere variant.
ndiswrapper maakt het gebruik van wireless wel mogelijk als er geen Linux drivers beschikbaar zijn. Mijn enigste probleem was een x64 driver vinden voor mijn wireless kaart.

ndiswrapper maak wireless mogelijk op Linux niet makkelijker

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.