Creative schiet radio-opnamefunctie Zen af

Creative is sinds augustus bezig met het verspreiden van firmware-updates voor de diverse Zen-mp3-spelers, waarin het opnemen van radio-uitzendingen onmogelijk is gemaakt. Hoewel het bedrijf tot op heden geen officieel standpunt over het afbreken van deze functionaliteit bekend heeft gemaakt, denkt Ars Technica dat de fabrikant zich door de RIAA onder druk heeft laten zetten. Hoewel de belangenbehartiger van de platenindustrie dat ontkent, is het publiek geheim dat de RIAA radio-opnames liever kwijt dan rijk is. Zo spande de organisatie eerder dit jaar nog een proces tegen XM Radio aan, die een radiootje met opnamecapaciteit op de markt had gebracht. Vooral de mogelijkheid om opnames in stukken te hakken - lees: om mp3'tjes van losse nummers te maken - schoot de copyrightwaakhond in het verkeerde keelgat, waarop ze 150.000 dollar per opgenomen nummer van de fabrikant eiste.

Volgens RIAA-voorzitter Mitch Bainwol bood XM Radio zijn klanten 'een gratis versie van iTunes zonder de muziekindustrie voor hun rechten te betalen', en hij stelde dat die opnamefunctionaliteit een grote bedreiging voor het businessmodel van de platenmaatschappijen was. Sirius, een concurrent van XM Radio, bracht een vergelijkbaar opnameapparaat op de markt, maar dat bedrijf zorgde wel dat ze vooraf licentievergoedingen met de RIAA overeenkwam. Ars Technica denkt dat Creative door het ontbreken van een dergelijke overeenkomst nu wel gedwongen is om de opnamefunctionaliteit de nek om te draaien. Hoewel Creative ook ditmaal niet wilde reageren, zal het niet lang duren voordat de mp3-spelerfabrikant stelling moet nemen: de ruzie met de platenmaatschappijen is wellicht voorkomen, maar het lijkt wel zeker dat het bedrijf nu herrie met zijn klanten krijgt. Die hebben indertijd immers gewoon betaald voor functionaliteit die met de gewraakte nieuwe firmwareversies als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Creative Zen Vision

Door René Wichers

Eindredacteur

18-10-2006 • 12:21

54

Bron: Ars Technica

Lees meer

Reacties (54)

54
54
19
8
1
16
Wijzig sortering
Uiteindelijk is dat natuurlijk een hopeloze zaak. Vroegah kon je het zo doen met een bandje, tegenwoordig is het via de PC nog veel simpeler. De RIAA is op heksenjacht, niets meer en niets minder.
Anoniem: 87964 18 oktober 2006 13:10
Oh wat is dit toch erg. Dat zulke groepen zoveel macht hebben. Ik denk dat ze kunnen stoppen met muziek te verkopen en gewoon de geld vangen voor zendrechten etc etc....

Moet ik nog straks geld aan RIAA/Brein etc betalen omdat mijn pasgeboren kind zelfde geluid maakt dan wat ze ooit hebben opgenomen... :r :r :r

Overheden die verdienen er ook aan, anders zou er allang een halt aan zijn geroepen.. (Ja NL is ook niet ontschuldig)

Misschien een boycot voor deze platenlabels maar ze hebben teveel in hun macht waardoor het toch niet gaat lukken jammer maarja..
Moet ik nog straks geld aan RIAA/Brein etc betalen omdat mijn pasgeboren kind zelfde geluid maakt dan wat ze ooit hebben opgenomen...
Dit zit niet eens zo ver van de realiteit, als je bijvoorbeeld een commercieel liedje fluit in een openbare ruimte kan brein je daarvoor aanklagen.

Ook radio opzetten in een openbare ruimte mag niet, hiervoor moet je betalen voordat het is toegestaan, doe je dat niet kan je worden aangeklaagd.

Weet iemand een politieke partij die tegen dit soort mafia praktijken is?
Dan krijgt die mijn stem.
Was er geen partij voor de vrijhed, etc... ;)
Maar die mocht weer niet van de 'neutrale' NOS die steeds de partij bleef aanduiden mar het zinnentje "de PNVD, beter bekent als de pedofielenpartij"
In Zweden (waar ook The Pirate Bay vandaan kwam) was ook al een politieke partij.

http://www2.piratpartiet.se/the_pirate_party

Wellicht een idee om ook hier op te starten? Met sponsoring van T.net :P
Zo te zien vind de RIAA dat ze de platenmaatschappijen nog niet genoeg schade berokkenen, dus nu gaan ze ook maar proberen om de radiostations de nek om te draaien? :?

Ga maar na: er zullen nu meer mensen overstappen naar streams, omdat die op een PC wel makkelijk op te nemen zijn (en eventueel om te zetten naar MP3)...
Ze hebben het een tijdje geleden al voor elkaar gekregen dat daar ook geld voor afgedragen wordt..

Dit wordt meestal betaald door de internetradiozender zelf, niet door de luisteraar.
Je luistert de radio. Na 20seconde denk je hij leuk liedje *klik* record. Hmm ik wil toch wel het hele liedje hebben. *koopt liedje*.
Jij misschien. Maar je kan ook gewoon de hele tijd je recorder mee laten lopen en als je een leuk liedje hoort dat liedje uit de grote opname halen. Dat is waar de platenmaatschappijen (onterecht IMHO) bang voor zijn en wat ze willen voorkomen
Onterecht? dit gebeurt juist heel erg veel, en waar denk je dat die mp3tjes dan weer verschijnen? juist ja op een heleboel sites...
Je denkt toch niet dat die MP3'tjes daar vandaan komen? Het merendeel wordt gewoon geripped van CD's hoor, heb je tenminste ook geen gezeik van DJ's er doorheen (alhoewel je zenders hebt waarbij je daar geen last van hebt).
Anoniem: 176518 @SuperDre18 oktober 2006 17:19
denk je niet dat platenmaatschappij al geld hebben gevangen voor het uitzenden van hun muziek door radiostations?

ik denk weet zeker van wel ;)
@dTwIzzy
BUMA/STEMRA

ja dus.

Je wil niet weten wat voor een godsvermogen me oom moet neertellen bij die nakko's om een compilatie van de die avond gedraaide muziek (in de disco) alleen maar te mogen streamen.
Go,

Nooit gedacht dat mijn oude radio cassetterecorder nog eens illegaal wordt. Jammer voor de RIAA dat deze nog niet eens een firmware heeft.

O jee, er zit ook een CD speler in, en daar kan ik ook van opnemen twee keer illegaal en ik heb een video recorder die kan opnemen waarna ik het zo vaak kan afspelen als ik zelf wil :) drie keer!

Nog even en ik kan de USA niet meer in omdat je dan misschien wel wordt opgepakt omdat je in Nederland hun wetten overtreed.

[modus concreet]Ze zijn echt gek geworden[/modus concreet]
Vergeet niet dat je voor casettebandjes en VHS tapes een kopieervergoeding betaald en voor de Zen niet.
Zoals op Ars staat...
...the industry group has long said that recording radio transmissions poses a threat to their business models...
...en dat is natuurlijk het hele verhaal in een notendop. Het is wel heel pijnlijk duidelijk dat de RIAA een te machtige lobby is, als hun business models bepalend worden. Wordt het niet gewoon tijd dat ze hun business models aanpassen?
My thoughts exactly...

Sinds het verschijnen van de eerste cd's loopt de muziekindustrie al achter feiten aan. Men kwam (te laat) met kopieerbeveiligingen op de proppen die vaak meer kwaad dan goed deden. Nadat napster en kornuiten de kop opstaken begon was men weer te laat met ingrijpen en nu opnames van radio van steeds betere kwaliteit worden wil men dat eigenlijk ook wel tegengaan. Alles zwaaiend met een businessmodel dat aangepast wordt: het enige dat door de jaren vrijwel niet veranderd is.

Als platenmaatschappijen eens serieus gingen kijken naar de mogelijkheden van Internet, oude nummers aanbieden tegen lagere prijzen, losse nummer aan kunnen schaffen, kortingen als je andere albums al aangeschaft hebt of bonusmateriaal kunnen downloaden wanneer je in de winkel het album al gekocht hebt... Meer mogelijk maken in plaats van beperken... Eventueel in de online winkel enkel het boekje aanbieden voor degenen die een plaat nummer digitaal kopen...

Zoals een Alcatech of Encore een abonnement aanbieden van een x-aantal nummers waarbij maandelijks nummers veranderd worden, maar dan voor consumenten. Betaal 2 tientjes in de maand en krijg 1000 nummers waarvan er maandelijk 50 of 100 vernieuwd worden (dat apple nog niet met zoiets is gekomen ;) )

Mogelijkheden te over om de markt te verbeteren en te veranderen, maar momenteel staart men zich blind op de cashflow van jaren geleden.
Spijker op z'n kop. Dit riep ik echter 5 jaar geleden al en wat heeft de muziekindustrie de afgelopen 5 jaar gedaan? Precies, mijn hoop is in die tijd al wel vervlogen.

Wat trouwens wel interessant is... ze hebben een rechtzaak aangespannen tegen Creative, maar hebben ze die ook gewonnen of heeft Creative met de staart tussen de benen de functionaliteit eruit geript al voordat er een uitspraak is gedaan?
Sinds het verschijnen van de eerste cd's loopt de muziekindustrie al achter feiten aan.
Ik zou zeggen: vanaf het moment dat er casette bandjes zijn.
Maar er is eigenlijk nooit bewezen dat opnemen van muziek (of films) de verkoop schade toebrengt.
He kijk, de Amerikaanse markt voor legale muziekdownloads is 89 procent gegroeid dit jaar. Damn those pirates!

(bron: Metro van vandaag)
Anoniem: 70045 18 oktober 2006 12:36
Dus je zou helemaal geen radio meer op mogen nemen omdat je dan misschien eventueel wel eens muziek op zou kunnen nemen (let wel: in radiokwaliteit, fantastisch hè?) waar rechten op zouden kunnen zitten en dat "uiteraard" inkomsten zou schelen... kom nou! }:O
heh... wie heeft er nog cassette-bandjes??? :)
Vergeet niet dat er ook steeds meer gebruik gemaakt word van digitale radio waarbij je gewoon met cd kwaliteit radio kan luisteren. Zo was dat volgens mij ook met dat XM ding.
Internet-radio is meest aantrekkelijk voor opname. CD-kwaliteit en zonder nutteloze reclames, tracks worden netjes opgenomen van begin tot eind en los gesorteerd op naam en titels. RIAA kan hier niets tegen beginnen. Dit is duidelijk loze pesterij.
Yep, ik heb een geluidskaart in mijn PC die ik kan koppelen aan mijn radio, moet ik nu ook 150.000 dollar per opgenomen nummer betalen :?
Anoniem: 154480 18 oktober 2006 12:35
Waar maakt men zich toch druk over. Ik heb het ook enkele keren gedaan op mn desktop en vervolgens bewerkt met Cool Edit maar er gaat te veel tijd inzitten dus hield ik het gauw voor gezien. Moet je nagaan wat een gepruts op zo een ding. Hoeveel mensen doen dat daadwerkelijk dan? Gewoon gezeur en geldtrekkerij. Frustratie denk ik...
Ik moet zeggen dat ik het nooit moeilijk heb gevonden om radio op te nemen met mijn radio-casetterecorder.

En als ik zo'n Zen gehad zou hebben, zou ik het apparaat op kantoor een paar uur radio op laten nemen zodat ik onderweg naar huis (180 km) tenminste onafgebroken naar mijn favoriete zender kan luisteren. Welliswaar met enkele uren vertraging, maar beter dan steeds van zender te moeten wisselen omdat dan de een, dan de ander weer geen bereik heeft.

Of (wat ik nu met cooledit doe) enkele dagen radio opnemen zodat ik op vakantie niet naar dat franse gebrabbel met 'hits van toen' hoef te luisteren.
Alles leuk en aardig... Maar wie kan mij nu vertellen wat er illegaal is?
- Je neemt 24/7 een radiostream op. Mag gewoon. Videorecorders zijn ook toegestaan.
- Je hakt deze audio opname in stukjes van een paar minuten per stuk. Mag ook gewoon
- Je geeft ze allemaal een herkenbare naam. Dacht niet dat iemand kan verbieden dat ik een file op mijn PC rename.

Hierboven is het nog allemaal 'handwerk'. Maar wordt het (juridisch!) nou anders als ik een stukkie software schrijf dat hetzelfde doet?
In Amerika mag puntje 1 niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.