Bedrijf achter Edonkey-netwerk houdt ermee op

Metamachine, het Amerikaanse bedrijf achter het Edonkey-netwerk, heeft er het bijltje bij neergelegd. Nadat het bedrijf vorig najaar een van de zeven p2p-bedrijven was die een 'cease and desist'-brief in hun postbus vonden, werd eerder dit jaar de grootste Europese server voor dit netwerk al uit het rack getrokken, maar nu is het dus definitief exit voor eDonkey. Naast een schikking van dertig miljoen euro om eventuele rechtszaken wegens auteursrechtenschending te voorkomen, is de verspreiding van Edonkey-, Edonkey 2000- en Overnet-software voor zover mogelijk per direct gestopt. Bovendien zal Metamachine naar verluidt maatregelen nemen om te voorkomen dat internetters die de software reeds in hun bezit hebben nog gebruik kunnen maken van de technologie.

Metamachine voegt zich hiermee bij het rijtje van BearShare, i2Hub, WinMX, Grokster en Kazaa, die eerder al gevolg gaven aan de oproep van de RIAA om op te houden met het aanbieden van software die illegaal uitwisselen van bestanden mogelijk maakt, en volgens sommigen zelfs aanmoedigt. Eric Garland, hoofd van BigChampagne Online Media Measurement, vermoedt echter dat het hoge aantal eMule- en eDonkey-programma's dat in omloop is, ervoor zal zorgen dat het stilleggen van de activiteiten van Metamachine weinig effect zal hebben op de bestandsuitwisseling via het netwerk.

eDonkey-aankondiging
De logbestanden van de eDonkey-webserver zullen gauw gevuld zijn...

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

13-09-2006 • 11:58

108 Linkedin

Reacties (108)

108
106
45
11
3
36
Wijzig sortering
Ik vind dit nogal schrikwekkend dat de RIAA al die bedrijven op hun knieën krijgt zonder rechtszaak... :?

Anyway, ze hebben weer 30 miljoen dollar gekregen waar ze geen recht op hebben, bovenop die 100 miljoen van Kazaa. De komende jaren zal ik me dus weer niet schuldig hoeven te voelen als ik muziek download... ;)
Wat mij verbaasd is dat die 30 miljoen kunnen schikken.
Hoe kan een p2p netwerk zoveel geld verdienen???
Hoezo? Jij steelt muziek van artiesten, maar jouw zieltje is gereinigd omdat die criminelen van de RIAA geld hebben gekregen? Het verband ontgaat mij.
Ik denk dat het geld de andere kant op ging hoor.

Bovendien: je denkt toch niet dat er ook maar 1 cent van die 130 miljoen bij artiesten terecht komt he? Dat wordt gebruikt om nieuwe rechtszaken te voeren en dergelijke.
Bijna irrelevant nieuws. Zowel de server software als de client software van eDonkey2000 zijn al lang open source. Daarnaast gebruikte toch al haast niemand meer de "officiele" software meer, vanwege adware and ook omdat eMule gewoon meer features heeft.

Pas als ze ook eMule e.d. gaan aanpakken valt echt het doek voor het ED2K protocol/netwerk/whatever.
Als KAD de standaard wordt dan sterft het oude edonkey netwerk snel genoeg.
Kademlia is al redelijk de standaard. momenteel zijn er meer dingen te vinden op het Kademlia netwerk, dan als Global gebruikt wordt.

Voordeel is dat Kademlia niet uit te roeien is.
Nu gebruik ik al tijden geen eMule meer, maar volgens mij gebruik je Kademlia om te zoeken, en het eDonkey protocol om te downloaden.
kademlia is inderdaad een vervanging van de server.
als je eenmaal clients hebt gevonden die een bestand wat jij wilt downloaden hebben, dan gaat de download inderdaad gewoon het zelfde als bij edonkey.
aangezien dat echter puur peer to peer is is daar door de riaa weinig aan te doen, en zeker niet met deze actie.
Disconnect dan maar met je server en laat Kademlia verbonden. Dan heb je direct je antwoord :D.

Countess: je neemt me de woorden uit de mond. Zie dus Countess.
Was het nou zo dat het kademlia protocol van eDonkey 2000 en de open-source varianten incompatible waren?
Ik zelf gebruik mldonkey.
Gelukkig kunnen ze eMule niet aanpakken. Dat is niet van een bepaald bedrijf, maar opensource. Zie daar maar eens iets tegen te doen.
Anoniem: 128897
13 september 2006 12:14
Blijkt maar weer eens het voordeel van open source. Als het een gesloten source product was was het netwerk nu plat. Nu is er vrij weinig aan de hand. :z
Ik heb respect voor de muzikanten en de muziek ja. Ik heb minder respect voor de huidige werkwijze van de RIAA en BUMA die te vuur en te zwaard de niet tegen te houden ontwikkeling te lijf gaan zonder op zoek te gaan in hoeverre de muziek industrie zelf kan profiteren van die nieuwe ontwikkelingen.
Copyright wetgeving van muziek is nooit bedoeld voor de particulier: je mag een copie van een CD of DVD aan de buurman geven. De copyright wetgeving is is juist bedoeld om illegale commerciele, massale verspreiding tegen te gaan. Alleen al om die redenen hebben RIAA en BUMA geen poot om op te staan.
BUMA/RIAA moeten optreden tegen bedrijven die illegaal CDs en DVDs uitgeven, niet tegen allerlei amateuristische P2P netwerken die muziek van wisselende (inferieur tot heel redelijk maar zelden perfect) kwaliteit uitwisselen (opnemen van de radio levert vaak een betere kwaliteit op...).
Copyright wetgeving van muziek is nooit bedoeld voor de particulier: je mag een copie van een CD of DVD aan de buurman geven.
Uhmm nee dat mag dus niet, ook niet in nederland...

En denk eens even zelf goed na zonder aan je eigen belangen te denken, dan weet je ook dat die laatste zin natuurlijk onzin is.. Het is natuurlijk juist onzin dat 'jij' zomaar muziek/films zit te downloaden zonder ervoor te betalen. Als we dit soort dingen zomaar goed gaan keuren dan moeten we ook maar autodiefstal goedkeuren, en moord.....
De orginele CD uitlenen mag voorzover ik weet nog wel.
===Do not copy for others===
Nee hoor hij doet het zelf wel.
(inferieur tot heel redelijk maar zelden perfect) kwaliteit uitwisselen (opnemen van de radio levert vaak een betere kwaliteit op...)

Waar slaat dat nu weer op. Je kunt toch gewoon lossless CD`s downloaden? Is de kwaliteit gewoon perfect hoor.
@SuperDre:

Autodiefstal is een andere zaak. Daar steel je een fysiek goed. Een auto is iets waar zowel loonkost op zit (niet tastbaar) als grondstofkost (wel tastbaar). Daar is het verlies bij diefstal legio: de gestolen auto in kwestie kan niet meer verkocht worden.

Mp3's of een film in DivX bestaan enkel digitaal (niet tastbaar, duh): er is geen grondstofkost. Daar kan je enkel van financieel verlies spreken als de persoon in kwestie de muziek en/of film gekocht zou hebben, mocht het niet te downloaden zijn. In veel gevallen is dat niet zo.

Persoonlijk gebruik ik bijvoorbeeld software die legaal 7000 euro kost. Ik heb deze 'illegaal' staan, maar het verlies voor het bedrijf die deze software maakt is onbestaande: mocht er geen illegale kopie bestaan zou ik deze software nooit kunnen (en willen) betalen. Idem met sommige muziek die ik staan heb.

Het is dus enkel nog een kwestie van 'moreel' handelen: "... als je het niet kunt betalen, gebruik het dan ook niet". Deze uitspraak hoor ik van tijd tot tijd vooral bij mensen die geld zat hebben, dus mag ik zo vrij te zijn daar even mee te lachen en er mijn eigen idee op na te houden ;-)

De vergelijking met moord gaat al helemaal mank, in die mate dat 'k er niet hoef op in te gaan.
Je redenering onderschrijf ik volledig, alleen is het wettelijk natuurlijk nogal lastig om dat 'op eigen verantwoordelijkheid' handelen inzake software kopieren of kopen na te leven.

Wat je bent vergeten is het volgende:

In gevallen waarin de software toch niet aangeschaft zou worden is het juist gunstig voor de softwaremaker als mensen de software kopieren en illegaal gebruiken. Ze winnen hiermee aan marktaandeel en de kans is groter dat wat mensen illegaal thuis gebruiken, op het werk tegen betaling aangeschaft wordt.
Dit is ronduit belachelijk.
Net als dat je als Amerikaan zou worden veroordeeld voor moord bij bezit van je wapen en je wapen moet inleveren, waardoor je bijvoorbeeld je inkomsten als jager mis loopt.
Het houdt waarschijnlijk toch niet op tot een poging is gedaan om de grootste hopen content van het net te krijgen, iets dat toch niet zo maar lukt.
En hoeveel van dat geld gaat naar artiesten?
En wat vinden die er zelf van?
De techniek is gewoon legaal, maar ja, niet de wet maar het geld maakt tegenwoordig de dienst uit in deze wereld.
Nee, de techniek is niet legaal, daarom betaalt eDonkey ook 30miljoen voordat het proces begint: ze zijn vrij zeker dat ze verliezen. Ze zouden er op procedurefouten onderuit kunnen komen maar zien die niet direct, schat ik in.

Punt is dat in het algemeen het faciliteren van een misdaad strafbaar kan zijn, en de DCMA dit vereenvoudigen expliciet strafbaar maakt in de context van copyright. Het argument dat P2P illegaal copieren mogelijk maakt/ vereenvoudigt is niet zo moeilijk te maken en wordt door een rechter aangenomen.

Als je echt moeilijk wilt doen over deze open deur, dan steekproefsgewijs: geen enkele post hierboven zegt "oh nee, nu kan ik mijn zelfgeschreven programma's niet meer goedkoop distribueren", allemaal zeggen ze "Ach, ik gebruik wel wat anders om mp3'tjes te downloaden".
Het argument dat P2P illegaal copieren mogelijk maakt/ vereenvoudigt is niet zo moeilijk te maken en wordt door een rechter aangenomen.
met exact het zelfde argument kun je een koevoet illigaal maken, hij kan namelijk makelijk gebruikt worden om in te breken.
De techniek is niet illegaal maar vogelvrij verklaard. (in Amerika)

De 30 miljoen is voor mogelijke inbraken op copyrights, niet voor de techniek.

Waar het allemaal op neer komt is dat een select gezelschap volledige controle wil op wat er over het net vliegt, en als de dood is voor alles waar ze geen totale controle over hebben. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare (schadelijke) sprongen. De 'kat' is in dit geval een gigantische dinosaurus die beter uit zijn lijden verlost kan worden omdat het zijn doel totaal voorbijstreeft.
(Heb namelijk nog nooit iets positiefs over ze gehoord)
"oh nee, nu kan ik mijn zelfgeschreven programma's niet meer goedkoop distribueren"
Webpage maken en daar aanbieden? :+
Precies, vandaar dat de wapenindustrie in de VS zich al jarenlang helemaal nergens zorgen over hoeft te maken. 8-)
Het probleem is een beetje dat de DCMA eigenlijk al het materiaal als copyrighted wil zien. OpenSource en Copyleft is in de ogen van Amerika een communistische gedachte. Als ik bijvoorbeeld iets voor jou doe (ik bouw een huis voor jou) in ruil dat jij iets voor mij doet (jij bouwt voor mij een auto) van ongeveer gelijke waarde dan wordt het moeilijk om daar belasting over te vangen. Dit is niet zo'n probleem omdat de meeste mensen belasting accepteren als iets goed en daarmee ook geld als valide middel accepteren. Stel nu dat langzaam iedereen dit gaat doen op een dergelijk mannier. Dan wordt het voor de regering zwaar om belasting binnen te krijgen en gaat de regering rare sprongen maken (wetten e.d. aanpassen) om toch op de een of andere mannier belasting te innen. Voordat iedereen overgaat op het afkeuren van geld moet er echter wel vrij veel gebeuren (oftewel de regering moet het goed vern**kt hebben). Wat mij betreft heeft de muziek branche het goed vern**kt voor zichzelf, voor de artiest en voor de consument.
niet de wet maar het geld maakt tegenwoordig de dienst uit in deze wereld.
what else is new :?
dat steeds meer mensen zich hiervan bewust worden (neem ik aan) en daarin berusten?
Hoeveel geld gaat naar artiesten? De artiesten moeten geld betalen aan Brein en kompanen voor hun 'strijd' tegen illegale content toch?
De enigen die er beter van worden, zijn Brein en Co. want daar werken inmiddels miljoenen mensen wereldwijd. Zorgt dus leuk voor werkgelegenheid en zover ik weet bij Brien ook nog voor leuke historische panden om kantoor in te houden.
Goh, gebruikte mensen dat nog? }:O
Inderdaad, iedereen gebruikt toch eMule.
Volgens mijn statistieken zijn inderdaad de originele eDonkey en Overnet gebruikers gedaald tot onder het aantal MLdonkey gebruikers. Veruit de grootste groep is idd eMule.
Dit is het sterkste 2p2 netwerk ooit bedacht en is en zal daarom nog in lengte van jaren de grootste blijven. Iedere zweetsok kan met een minimaal systeempie een eMule/Donkey server voor honderdduizenden clients opzetten. En programma's als zharezaa combineren dat ook nog en met het bittorrent geneuzel zodat niemand wat te kalen heeft :P

En als je dan na gaat dat de upload bij eindgebruikers hier in NL alleen al mega grote sprongen omhoog maakt (A-DSL tot 1Mb, kable tot 2Mb & FttH vanaf 10 tot 100Mb) gaat het hek van de dam binnen nu en een jaar als dat FttH is opgeleverd. Je hoeft er maar een paar tussen te hebben en de wereld is voor goed veranderd zowel voor ons als een Brein en Co ;)
ProgrammaŽs als Shareaza en KCeasy mogen dan meerdere netwerken ondersteunen, ze zijn vaak onwerkbaar traag of je kan eeuwig wachten op de laatste 25%. Leuk die hybride cliënten en een lovenswaardig initiatief, maar vooralsnog komt het niet van de grond.
Wellicht als iedereen over een fatsoenlijke (>1Mbit) upload beschikt...
Wat denk je van BitTorrent, wordt ook steeds meer gebruikt. Ze snappen het nog steeds niet, voor elk netwerk wat stopt, komen er wel weer drie voor terug...
Valt best wel mee hoor, is niet meer zo als er een 1 stopt er 3 voor terug komen, en komt er weer een is het vaak wel zo dat je geen illegale software en muziek enz mag uploaden
Hou nu eens op met usenet in de media te noemen. Daar staat niets op, heeft nog nooit iets opgestaan en zal ook nooit iets op gaan staan in de toekomst.
2 woorden: cover up.

deze reactie waar jij zo fel naar uithaald is een grappige poging om te verhullen dat usenet zo'n beetje de best betaalde warez distributie ter wereld is. (voor de providers dan).
Als jij pak m beet 100 TB gelijk wil stellen aan niets, dan weet ik t ook niet meer vrind.
Joh dat zijn allemaal tekstbestandjes :Y)
Ik denk dat jij zelf beter op kunt houden met reageren als je onzin blijft uitkramen. Er staat wel DEGELIJK iets op Usenet-servers, slechts luttele tientallen TeraBytes (ja ik schrijf het maar even voluit). Het grappige is, je reactie krijgt ook nog een "3 (Inzichtvol)". Ik zou zeggen informeer je eens wat beter voor je reageert.

PS: Kijk eens hier voor de lol, http://www.binsearch.info/groupinfo.php , ik zou zeggen tel de getalletjes uit de uiterst rechtse kolom eens op en dan mag je mij eens vertellen hoeveel TB dat wel niet is. Als jij pak m beet 100 TB gelijk wil stellen aan niets, dan weet ik t ook niet meer vrind.
* Anoniem: 58143 schaamt zich.
Beetje slechte zin, *hap hap* krijg je dan. Mijn excuses.
Of Limewire ;)
Anoniem: 136942
13 september 2006 12:16
Toch jammer...

Het Emule (netwerk) blijft goed, vooral voor het vinden van 'rare' materiaal. Bittorrent is alleen voor recent materiaal... Snap de reactie hier dan ook niet dat dit (Emule/Edonkey) niet meer gebruikt zou worden.

Vond er ooit jaren later een video van het U2 concert in Torino uit 2001, waar ik toen naartoe ben geweest.

Heel bizar om zoiets te kunnen vinden, maar heel mooi :)

Heb toch zo vele concerten waar ik door de jaren heen naar toe ben geweest teruggevonden.
Edonkey was voor mij destijds (na het stoppen van AudioGalaxy) de bron voor vage muziek die je niet in de winkel zal tegenkomen.
Jij begrijpt het! :)

als je boeken van een eeuw oud zoekt of freaky 50's muziek uit Estland dan staat dat binnen 20sec. in de ezel queueue...
Ik begrijp wat je bedoelt maar ik vind U2 of live videos van U2 nou niet echt obscuur materiaal.
Anders voorbeeltje dan, ik zag rond middernacht op de BBC een soort van cult B-film horror uit 1964. Leuk zo een filmpje, ik lag dubbel van het lachen toen, nergens op DVD verkrijgbaar. Eventjes op eDonkey gezocht toen, en BLAM, daar had ik hem, oke, het duurde dik 6 maanden om te downloaden, maar ik heb hem nog steeds!!! (nog steeds niet afgekeken alleen).
Nou, daar zal ik veel van merken... Ik draai eMule en had de hele verbinding naar het eDonkey netwerk toch al uitgezet, vanwege fake servers van de RIAA en andere ongein. Zo zie je wel maar weer dat netwerken met centrale servers achterhaald zijn wegens kwetsbaarheid.

Ik zit nu alleen nog maar op Kad -- zoeken gaat daar wat minder soepel, maar downloaden gaat nog steeds prima. Zal wel even duren voor ze heel het Kad-netwerk plat hebben... :Z
www.openmedia.info

download de blocklist voor emule en alle fack servers zijn weg en je hebt nergens meer last van.
het blockerd ook de ip's van de riaa en andere ongein maar dat maakt je natuurlijk niet onvindbaar voor ze.

word (bijna) elke week geupdate.
(p.s. ze hebben ook een list voor mldonkey, welke ik gebruik.)
En het kan zelfs nog makkelijker :Y)

Ga naar 'voorkeuren'
TAB blad 'server'
en druk op de knop lijst
In het tekstbestand zet je de onderstaande regel

http://corpo.free.fr/server.met

opslaan
En verder zet je een vinkje bij "ververs serverlijst automatisch bij opstarten"

De vinkjes bij "Ververs de serverlijst bij het verbinden met een server en ververs de serverlijst als een gebruiker verbind" zet je uit

(WEL EERST DE OUDE SERVERLIJST WISSEN)

Elke keer als je Emule opstart heb je een serverlijst zonder fakeservers :9 terwijl je voorkeurservers (vaste servers) en de prioriteit van de server ongewijzigd blijft.
:9~
Iedereen is toch al een jaar geleden overgestapt naar alternatieven (limewire/emule/bittorrent/usenet)
Niet iedereen.

Van eMule is geen Linux client.

MetaMachine had ook nog een Linux versie van hun eigen eDonkey/Overnet client.

En Overnet is niet te stoppen want dat is serverless. (de-centralized)

Weet iemand trouwens of de MetaMachine client naar huis belt bij het starten?
Van eMule is geen Linux client
O, nee? En aMule dan?
Geen linux client?
wat dacht je van aMule?

(SmooC was me al voor dus)
aMule heeft problemen met het feit dat ik geen unicode libs op m'n systeem heb.
De metamachine client belt naar huis, om hem te kunnen blijven gebruiken dien je enkele entries in je hostsfile toe te voegen (onder windows in elk geval, zal bij linux ook zo zijn).
ik kan mldonkey van harte aanraden.
niet alleen edonkey (+overnet+kad) ondersteuning maar ook goede Bittorrent werking en nog wat andere netwerken.
amule
emule+wine zou ook goed moeten werken
mldonkey
xmule

overigens zijn de edonkey en overnet client samengevoegd tot een "hybride" client. (voor linux iig)
Deze gebruik ik zelf in combinatie met http://ed2k-gtk-gui.sourceforge.net/
@Heroin:
en dc++.... en fxp.... en .... en ... en .... :P :7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee