Ars Technica heeft een review online gezet waarin de nieuwe MacBook van Apple wordt besproken. De nieuwe laptop van Apple, die beschikbaar is in drie varianten, is de eerste laptop sinds 2001 die geleverd wordt in meer dan één kleur. De goedkoopste uitvoering van de MacBook beschikt over een 1,83GHz Intel Core Duo T2400-processor, een 60GB harddisk, cd-rw/dvd-combodrive en 512MB geheugen. De iets duurdere uitvoering verhoogt de processorsnelheid naar 2,0GHz (Core Duo T2500) en vervangt de combodrive door een SuperDrive dvd-brander. De duurste uitvoering, de enige MacBook die in zwart wordt geleverd, heeft als enige verbetering een 80GB harddisk.
Ars Technica merkt op dat voor het topmodel alleen al 150 dollar moet worden betaald voor de zwarte behuizing. Het middelste model is namelijk bij bestelling ook uit te rusten met een 80GB harddisk, waarbij de prijs nog steeds 150 dollar lager is dan van de zwarte MacBook. Veel klanten vinden de zwarte behuizing waarschijnlijk wel de extra kosten waard, zo moet Apple hebben geredeneerd. Een andere opvallende vernieuwing is de glanzende coating van het scherm. Dit zou moeten zorgen voor sprankelendere kleuren en hoger contrast, maar een groot nadeel is dat het scherm ook dienst kan doen als spiegel. Met name bij mobiel gebruik kunnen de lichtomstandigheden er makkelijk voor zorgen dat door de spiegeling de scherminhoud nauwelijks leesbaar is. Tegelijk met de introductie van de MacBook heeft Apple het ook mogelijk gemaakt om de MacBook Pro te bestellen met een glanzende schermcoating, maar hier heeft de koper nog wel een keuze. Bij de MacBook is het spiegelende scherm de enige optie. Een goede feature van de nieuwe MacBook is de schermresolutie, aldus de auteur van het artikel. Met 1280x800 rekent de MacBook af met de lage resoluties waarmee iBook-gebruikers het moesten stellen. Een hogere resolutie dan 1280x800 zou voor veel gebruikers teveel van het goede zijn, aldus de auteur. Wanneer het scherm wordt dichtgeklapt wordt het vastgehouden door twee magneten, waardoor er geen haakjes nodig zijn om deze taak te verzorgen wat de 'strakheid' van het ontwerp ten goede komt, zo meent de reviewer.
Ten opzichte van de iBook is ook de mogelijkheid om zelf hardwareuitbreidingen te installeren flink verbeterd. Het installeren van werkgeheugen is volgens het artikel makkelijk te doen door de batterij te verwijderen en twee schroeven los te draaien. De geheugenreepjes kunnen vervolgens eenvoudig in de SO-DIMM-sloten worden geïnstalleerd. Het vervangen van de harddisk is net zo eenvoudig, wat door handige gebruikers ongetwijfeld zal worden gewaardeerd aangezien Apple over het algemeen redelijk forse prijzen rekent voor hardware-upgrades. Het toetsenbord van de MacBook is een ander opvallend element. De toetsen lijken bij de laptop namelijk op de behuizing te liggen en vormen niet een geheel zoals in vrijwel elke andere laptop. De grote vraag is uiteraard of deze optische aanpassing gevolgen heeft voor de 'feel' van het toetsenbord. Hoewel de auteur van het artikel van Ars Technica toegeeft geen toetsenbordexpert te zijn, merkt hij geen significant verschil tussen het MacBook-toetsenbord en toetsenborden van andere laptops, zoals bijvoorbeeld de iBook of de MacBook Pro tijdens het typen. Op het gebied van aansluitpoorten is er niet veel veranderd ten opzichte van de iBook. De aansluiting voor de spanningsadapter is uitgevoerd als MagSafe-connector en in plaats van alleen een analoge audio-uitgang is de MacBook voorzien van een optische audio-ingang en -uitgang. Met name de ingang is een welkome aanvulling voor de instapmodellen van Apple. Tot slot is er nog de toevoeging van de iSight-camera en is de touchpad groter geworden ten opzichte van de iBook.
Een opvallend punt dat de reviewer opmerkte was dat de MacBook erg warm wordt onder volledige belasting. Wanneer beide cores van de processor vol worden belast loopt de processortemperatuur op tot 82 graden celcius. Hierop verlaagt het systeem de kloksnelheid van de processor naar 1,66GHz om te zorgen voor een lagere werktemperatuur. Zodra de temperatuur onder de 80 graden komt, wordt de kloksnelheid weer verhoogd tot 1,83GHz. Uiteraard is dit geen optimale manier van werken. Een van de oorzaken van deze hoge temperatuur zou de grote hoeveelheid koelpasta zijn die volgens de servicehandleiding op de cores moet worden aangebracht. Dit probleem was ook aanwezig bij de MacBook Pro-systemen. Wanneer een juiste hoeveelheid koelpasta wordt aangebracht zou volgens gebruikservaring de temperatuur van de processor maximaal 64 graden worden. Het is de vraag of Apple dit punt op korte termijn nog aanpakt in het productieproces van de MacBook.

Uiteraard zijn de nodige benchmarks uitgevoerd op het nieuwe systeem, waarbij de MacBook met 2,0GHz Core Duo-processor werd vergeleken met de iBook G4, de Mac mini met Core Solo-processor en de MacBook Pro met 1,83GHz Core Duo-processor. De opstarttijd van de MacBook is bijna de helft korter dan van de iBook. In de Xbench-benchmark scoort de MacBook het best op cpu-gebied in vergelijking met de rest, wat uiteraard veroorzaakt word door het feit dat de MacBook de snelste processor heeft. Opvallend is dat de MacBook ook op grafisch gebied erg goed scoort. In de Xbench OpenGL-benchmark verslaat de MacBook GMA950-gpu zelfs de Mobility Radon X1600 van de MacBook Pro. Dit wordt echter waarschijnlijk veroorzaakt door Xbench en niet zozeer door de goed presterende GMA950. In Cinebench presteert de MacBook Pro beter dan de MacBook, maar ook hier zijn de prestaties van de MacBook zeker niet slecht.
