Binnenkort kunnen we naar verluidt onder andere Kayne West, U2 en Faith Hill op onze gsm verwachten. Het zou daarbij echter niet gaan om beltonen of muziekbestanden, maar de artiesten zouden de hoofdrol gaan spelen in verschillende games voor mobiele telefoons. Greg Ballard, CEO van een 'mobile game publisher', stelt dat we dit jaar nog succesvolle spellen zullen zien die gebaseerd zijn op muzieknummers. Mobiele-spelontwikkelaars kopen momenteel al druk rechten op filmtitels als Ice Age 2, Mission Impossible 3 en Fantastic Four, maar verliezen daarbij de muziekindustrie uit het oog. Daar lijkt nu dus verandering in te gaan komen. Gameloft, de ontwikkelaar van mobiele games die eigendom is van de managers achter Ubisoft, is al begonnen met het verzamelen van muzieklicenties om nummers van Lynyrd Skynyrd, Sum 41 en Beyonce in zijn games te verwerken.
Daarop ontstonden gesprekken over de potentie van mobiele games waaraan een artiest uit de muziekindustrie zijn gezicht leent. Op de pc-markt is er bijvoorbeeld al het spel 'Get Rich or Die Tryin'', waarin rapper 50 Cent de hoofdrol speelt. Dit spel zou op 28 maart ook voor mobiele telefoons uitgebracht worden en later dit jaar mogen een aantal spellen met Notorious B.I.G. in de hoofdrol verwacht worden. Tot nu toe bleef het echter bij enkele alleenstaande gevallen. Met een film als basis heeft men al een verhaal om een game rond te bouwen, maar met muziekartiesten is dat heel wat moeilijker. Daarom gebeuren experimenten in deze richting vooral met hiphop-sterren, waar wapens en geweld een gemakkelijk onderwerp zijn om in het spel te verwerken.
Bestsellers op de mobiele markt zijn overigens niet zozeer de shooters of racegames, maar 'casual games' als poker, puzzelspelen of bowling. Het is veel gemakkelijker om het gezicht van pakweg Kelly Clarkson op een dergelijk spel te kleven, dan haar in een gewelddadige shoot 'm up te situeren. Vijfentachtig procent van de mobiele gamers zou bovendien vrouwelijk zijn, wat erop lijkt te wijzen dat er vooral in de hoek van de 'rustige spellen' nog heel wat vooruitgang geboekt kan worden. Ballard wijst er overigens wel op dat het belangrijk is dat het spel achter de artiest van degelijke kwaliteit is. 'Het is in het verleden meermaals gebleken dat een bekend gezicht geen garantie is voor een succesvol spel. Voor een muzieklabel is het het risico waard, maar een spelontwikkelaar kan het risico op een flop niet lopen door een bekend gezicht aan te trekken en daardoor geen budget meer over te houden voor de ontwikkeling van het spel zelf'. John Szeder, CEO van spelontwikkelaar Mofactor, is dan weer van mening dat er op een bepaald moment een risico genomen moet worden omdat consumenten de traditionele spellen beu beginnen te worden.
