Scholen in VS waarschuwen jongeren voor gevaren blogs

Leerlingen en studenten die iets te veel details over hun leven delen met internet moeten gewaarschuwd worden over de gevaren die zij daarmee lopen. Ook moeten er regels opgesteld worden omtrent wat jongeren wel en niet aan schoolgerelateerde informatie mogen publiceren. Die mening raken steeds meer schooldirecties in de Verenigde Staten toegedaan. Vanwege de toenemende populariteit van sites die mensen in staat stellen om hun leven te beschrijven en te delen met anderen neemt ook het aantal problemen toe. Online activiteiten op Facebook, een in de VS populaire netwerksite voor scholieren en studenten, en de weblogsites MySpace en Xanga zorgen steeds vaker voor offline problemen. Zo zijn er scholieren geschorst en zelfs van school gestuurd vanwege uitspraken die zij op internet deden over leraren of medestudenten.

Dagboekpagina (Engels)Schoolbesturen zijn daarom begonnen met het organiseren van cursussen en informatieavonden voor ouders om hen voor te lichten over de gevaren die hun kinderen lopen op internet. Ook zijn er gevallen bekend waarin het leerlingen werd verboden om hun e-mailadres van school te gebruiken voor Facebook, wat verplicht is om een registratie te kunnen aanmaken. Eén school heeft zelfs een verbod op het gebruik van dit type sites binnen en buiten schooltijd, alhoewel het onduidelijk is of dit ook hard te maken is.

Een van de problemen waar de leerlingen zich niet van bewust lijken te zijn, is dat informatie op internet niet snel vergaat. Toegangscommissies voor vervolgopleidingen en toekomstige werkgevers maken regelmatig gebruik van websites zoals Facebook om meer informatie over mensen in te winnen. Persoonsgegevens en geplaatste informatie zoals foto’s en tekeningen mogen daarnaast door bijvoorbeeld Facebook verkocht worden aan derden. Ook houden de jongeren er geen rekening mee dat hun ouders of andere ongewenste bezoekers mee kunnen kijken in hun digitale dagboek. Ze beschouwen het openbare karakter van de ruimte waar ze hun zielenroerselen publiceren als een besloten gebied waar niet iedereen mag komen. Wat er neergezet wordt, blijkt daarnaast niet altijd volledig overeen te komen met de werkelijkheid. Verhalen over drankmisbruik en excessieve feesten blijken soms niets meer te zijn dan een wel erg subjectieve weergave van een weekend lang logeren bij oma of verven met jongere familieleden.

Door Inge Janse

17-01-2006 • 22:34

50

Bron: The Washington Post

Reacties (50)

50
50
27
15
5
11
Wijzig sortering
als jij kwetsende uitlatingen doet over medescholieren of docenten dan kan een directie disciplinaire maatregelen treffen.

Ook op straat zul je op je woorden moeten passen.
Geloof je het niet zoek dan een agent op en bedenk een paar leuke scheldwoorden. De gevolgen laten zich raden. ;)
Daar heb je geen agent voor nodig, tegenwoordig word je al neegestoken als je de verkeerde kant opkijkt. Laat staan schelden.
LOL waar haal je dat vandaan? Sorry hoor, maar je overdrijft behoorlijk. Ik voel me nergens onveilig, loop overal in Nederland met een gerust hart in mijn eentje rond, zelfs vaak nog met mijn laptop om mijn nek.
De media die tegenwoordig elk zinloos geweld gevalletje gelijk in het nieuws brengen, maken dat je deze angst hebt, maar IRL is gelukkig een stuk minder overdreven dan hoe het gesuggereerd wordt.
Dat is precies waarom ik ook niet veel persoonlijke info op internet zet. Ook niet in mn profile op bijv. tweakers.net of GoT. Niet dat ik erg provocerende dingen post ofzo, maar ik vind het wel prettig dat niet alles direct naar mijn persoon is af te leiden.
Het verbaast me altijd hoeveel mensen al hun persoonlijke info/problemen/activiteiten op forums neerzetten, terwijl dat bij wijze van spreken eeuwig blijft staan en door iedereen terug is te vinden. En een weblog is dan nog weer een stapje verder dan een forum...
"Zo zijn er scholieren geschorst en zelfs van school gestuurd vanwege uitspraken die zij op internet deden over leraren of medestudenten."


kan dat? mag dat?

want volgens mij is dat publiek terein en mag je zeggen wat je wil behalve over de koningin mischien is dit in de VS niet zo maarja toch vreemd
lijkt me ook vet knudde als je in iemand andere zn naam zon blog opent en dan al je leraren gaat lopen afz**ken

en volgens mij is het idd public domein, neej, als er leerlingen geschorst worden is dat echt een heeeel slechte zaak
Huh? Wat hebben jullie nou?

Als ik net 1 meter buiten het schoolplein ga staan, dan sta ik dus ook op openbaar terrein. Denk je dat ik dan ongestraft kan gaan roepen dat de rector een vieze pedofiel is?
Nee... Dacht ik ook niet. Waarom zou het dan op je weblog ineens wel mogen?

Dat is namelijk het hele probleem met internet, veel mensen snappen niet dat er aan de andere kant van een verbinding ook gewoon mensen zitten. Op MSN worden ook de raarste dingen gezegd, die IRL helemaal niet gezegd zouden worden.
Volgens mij moet je dat zonder problemen kunnen doen hoor. Misschien dat je voortaan beter op moet letten met wat je voor kattenkwaad uit haalt, zodat je geen bezoek aan hem/haar hoeft te brengen. ( dan ben je waarschijnlijk wel de lul :P )
je kan dit inderdaad doen

tot die rector beslist om je aan te klagen wegens schending van eer of iets dergelijks (ben ff de volledige benaming vergeten)

dus ja, dit mag, zolang de ander je niet aanklaagt.

overigens, als iemand dit roept buiten de schoolpoort, en er zijn geen getuigen is het 'zijn woord tegen de rector' of het al dan niet gezegd heeft.

Een blog levert hierbij keiharde bewijzen...
Dus op een blog mag je wel een verhaal neerzetten van hoe je een medeleerlinge ontvoert, langdurig verkracht en vervolgens doodt, zonder dat dat gevolgen voor je verdere schoolloopbaan zou mogen hebben?
(link)

Alles wat je doet heeft gevolgen. Internet of niet. Vooraf nadenken over de gevolgen zou slim kunnen zijn. Het zou je zelfs voor problemen kunnen behoeden.
Dus op een blog mag je wel een verhaal neerzetten van hoe je een medeleerlinge ontvoert, langdurig verkracht en vervolgens doodt, zonder dat dat gevolgen voor je verdere schoolloopbaan zou mogen hebben?
(link)

Alles wat je doet heeft gevolgen. Internet of niet. Vooraf nadenken over de gevolgen zou slim kunnen zijn. Het zou je zelfs voor problemen kunnen behoeden.
Er zit een heel groot verschil tussen juridische gevolgen en realistische gevolgen voor "mijn" toekomstige loopbaan.

Als ik een verhaal "bedenk" zoals in je linkje ben ik van mening dat dit niet iets is waar mijn universiteit mij op mag wegsturen (aangezien het niets te maken heeft met de gang van zaken op de uni) tenzij ik het op een universiteitsserver host (tegen AUP en TOS meestal) of als ik in dienst ben van de uni.
Wat ik wel verwacht is dat als ik vervolgens ga solliciteren bij een willekeurig bedrijf en ze mij nazoeken (via bijv. google) dat ik afgewezen wordt op het feit dat ik een zieke fantasie heb, en dat ze dat toch niet binnen het bedrijf vinden passen.

Ik zie hierbij duidelijk een scheiding tussen wat ik juridisch mag zeggen (vrijheid van meningsuiting excl. discriminatie), en wat ik moreel mag zeggen (afhankelijk van de omgeving).

MBT het van school sturen omdat er geschreven wordt over een "oneerlijke" behandeling door een docent... sja. als het niet via blogs gaat, gaat het wel via de chatrooms of via mondelinge gesprekken.
Amerikaanse universiteiten lopen al langer met dit probleem via [url="http://"http://www.ratemyprofessors.com/""]RateMyProfessors[/url] waar studenten anoniem op "hun" docenten kunnen stemmen.
Ik zie het gewoon als iets nieuws waar mensen mee moeten leren leven. Tough luck.
"Zo zijn er scholieren geschorst en zelfs van school gestuurd vanwege uitspraken die zij op internet deden over leraren of medestudenten."


kan dat? mag dat?
Ja dat mag. Ook in Nederland mag dat, afhankelijk van wat je heb geschreven. Als je zeer kwetsende dingen schrijft, vindt ik het niet meer dan normaal dat iemand wordt geschorst.

Schrijven dat je iemand niet mag, is toegestaan.
Schrijven dat je iemand een lading ziektes toe wenst (of zelfs dood wenst), is niet toegestaan.

Het is dus gewoon een kwestie van normen en waarden.
Wat een onzin nou... mag ik niet zeggen dat ik Bush graag een raket zie koppen? Of dat Jack Thompson van mijn part wordt neergeschoten door zijn gamende oma?

Het is in principe een vorm van meningsuiting, en die zou vrij moeten zijn. Kijk, als je daadwerkelijk oproept tot het neerpaffen van Mandela, of als je zegt van plan te zijn je buurmeisje eens grondig aan te pakken. Dan heb je een probleem. Maar dat is dan ook gewoon haatzaaierij en plannen van een misdrijf.
Dat is iets heel anders. Bij jou gaat het over iemand anders, je kent die personen niet. Jack Thompson? alsof je die dagelijks tegenkomt. Als je zoiets doet bij iemand die je kent kan er wel klacht in worden gedient.

Gelijk hierboven al stond > Gewoon weer een vraagstuk voor de ethiek ! ;)

Ik ben alleszins niet akkoord
Het hangt er natuurlijk vanaf op welke manier ze het hebben aangebracht. Je kan zeggen dat je het niet akkoord bent met iemand en je kan ook zeggen dat je hem veracht ofzo :)

Groot verschil in nuancering.

Toch vind ik dat een school niet het recht heeft studenten van school te sturen voor iets wat ze na hun schooltijdse-activiteiten uit"vreten" ;)
Eén school heeft zelfs een verbod op het gebruik van dit type sites binnen en buiten schooltijd, alhoewel het onduidelijk is of dit ook hard te maken is.
Te grappig voor woorden! :D
Natuurlijk is dit niet hard te maken, zal me een dagje zijn wanneer mijn school MIJ gaat vertellen wat ik wel en niet mag doen in m'n vrije tijd :D
Ze leven daar toch niet in 1 of andere dictatuur!
(Al begint het er steeds meer op te lijken dat de VS een politie staat begint te worden, maar dat is een andere discussie.)
blijkbaar... sommige verzekeringen verbieden hun medewerkers thuis te roken... ook grote onzin, maar in amerika kan het... |:(
Uhm, in nederland kan dat ook.. doe jij dat toch dan hoeft de verzekering simpelweg niet uit te keren als jij ze een keertje nodig hebben, omdat jij niet hebt voldaan aan de voorwaarden van de verzekering..
Medewerker != Klant
als je dat contractueel vast laat leggen...
was laatst nog een vent die een contract had afgesloten om iemand anders te vermoorden. heeft ie niet gedaan krijgt ie gevangenis straf...

Tis wat anders als je werkgever van de een op de andere dag mee komt: "zo, en vanaf nu rookt er niemand meer". Dan moet je werkgever wachten met het vernieuwen van je contract tot het afgelopen is, of het wijzigen en jou de kans geven het contract zonder verplichtingen te ontbinden.
Ik ben een groot voorstander van meningsuiting, en als je begint te publiceren op een blog is het ook maar normaal dat je enige regeltjes probeertr te respecteren. Ik kan hier ook verhalen beginnen neerschrijven met naam en achternaam (à la Jantje Janssens is een vuile flikker want hij heeft mijn vriendin ingepikt), wat volgens mij niet de bedoeling is. Wat heb je er van baat bij de naam te noemen, dat het dan niet of enkel een voornaam en eventueel de eerste letter van de achternaam bij onduidelijkheid.

Anders vind ik het ook maar laster. Verder is het natuurlijk totaal ridicuul om mensen voor het uiten van hun mening te schorsen als er geen algemene regels daarop zijn in het schoolreglement. Het gebruik binnen de schooluren is natuurlijk zeker te verbieden, buiten de schooluren kan de school enkel druk opleggen in de vorm van schorsen.

Hier in België is het trouwens ook zo dat als een leerkracht je ladderzat tegenkomt, hij/zij het schoolbestuur daarvan mag inlichten en dat daarop sancties kunnen komen. Dat heeft een leerkracht me toch verteld. Bij ons op school is het bijvoorbeeld ook verboden om een fuif te organiseren door leerlingen van de school (echt waar, tenzij het echt 500% duidelijk is dat het onder een andere vereniging gedaan wordt en de vox populi na de gebruikelijke vechtpartijen niet gaat lopen blaten over de school maar over de andere vereniging). En dan verder nog het feit dat wij aan de schoolpoort en in de hele straat van de school niet mogen roken.

Een gezond mens zou zeggen: 'tja, eenmaal buiten de schoolmuren, is het je eigen leven' maar scholen zien dat anders: als een van hun leerlingen een schandaal veroorzaken, doet dat geen goed aan het imago van de school (ach ja, weer dat krapuul van die rotschool). Net zozeer zal dat op vele plaatsen gebeuren.

Dat er veel gezeverd wordt op blogs is natuurlijk logisch, waarom zou je iemand dan ook schorsen als hij loopt te zeveren over een of andere persoon die we niet leuk vinden.

In België wordt die blogfunctie door MSN Spaces vervuld, heb ik de indruk: tegenwoordig heeft iedereen er wel een. * 786562 ILUsion
En dan verder nog het feit dat wij aan de schoolpoort en in de hele straat van de school niet mogen roken.
Een school heeft echt helemaal niks te zeggen over wat jij in die straat al dan niet mag doen.
heb jij het ff mis... net zoals de buren van die school mogen klagen over het feit dat jij daar rondhangt mag de school van jou eisen dat jij dat niet doet... simpel gevalletje contractrecht, mensen.
Als jij rokend door een straat loopt, hebben mensen er dan zodanig last van dat het verboden mag worden? Dunkt me niet. Dat je last hebt van hangende jongeren kan ik me best voorstellen, maar dat kan de school zelf volgens mij niet verbieden, de politie wel.
Was het niet zo dat contracten alleen geldig zijn als ze volgens de wet zijn? En waar staat in de wet dat je op een openbaar stuk straat niet zou mogen roken?
Scholencomissies in de USA hebben al een redelijk regime-imago.. ik denk dat het opleggen van restrictries in iemands priveleven een totaal averechts effect heeft. Medeleerlingen en leeftijdsgenoten zijn "cool", een schoolbestuur ouderwets en "narrow-minded".

En weblog is een uitlaatklep voor die dingen die de jongelui tegenwoordig niet thuis of bij vrienden kwijtkunnen. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling, mits goed gebruikt. Maar het is natuurlijk krankjorem dat iemand zijn mening niet mag ventileren over een les, docent of een mede-leerling. (Mits in niet dreigende taal)

Wat iemand wel of niet schrijft heeft met de fatsoensnormen van de desbetreffende persoon te maken. Als iemand geen grijntje fatsoen in z'n donder heeft dan kan je daar zowel in de virtuele wereld als de reele wereld niet veel aan doen.
Anoniem: 166000 17 januari 2006 23:15
Als de school schorsing inzet om hun beleid te handhaven heb ik daar begrip voor. Zat andere scholen om te kiezen.
Dit is hier dus het niet geval; Toegangscommissies voor vervolgopleidingen en toekomstige werkgevers maken regelmatig gebruik van websites zoals Facebook om meer informatie over mensen in te winnen. Persoonsgegevens en geplaatste informatie zoals foto’s en tekeningen mogen daarnaast door bijvoorbeeld Facebook verkocht worden aan derden.

Bij deze Blogs kunnen ze dus de nodige informatie over jouw als persoon opvragen en kan je daar in de toekomst nog aardige problemen mee krijgen.
Het is toch jammer, dat veel mensen overtuigd zijn dat vrijheid van meningsuiting betekend dat je op internet iedereen maar belachelijk kunt maken, uitschelden, laster verspreiden, etc.

Ik vind het wel goed dat de scholen hiervoor waarschuwen. Informatie op internet blijft inderdaad lang bestaan, zelfs al verwijder je je weblog.
Zelf zou ik toch, als ik werkgever was, niet snel iemand aannemen die op internet geschreven heeft "Die leraar is een lul" of "Mijn baas is echt een eikel".
heh, nu zou je jezelf niet meer aannemen (het staat op internet!)
Een paar maanden geleden kwam ik met een kennis die tevens de assistente-manager was aan op de parking van Quick Restaurant.
Ik mocht meerijden omdat we toch op hetzelfde uur moesten beginnen.
Het was zeer vroeg en nog donker op de parking en er stond een wagen.
Toen we uitstapten zagen we dat het een groepje mannen was die redelijk nuchter leken maar het waarschijnlijk toch niet waren.
Zo begonnen ze een hoop vulgaire praat tegenover haar (de assistente) te roepen en te dreigen dat als ik er niet bij was geweest ze haar allang in haar #@&* zouden genomen hebben.
WAAROM dit verhaal?
's Avonds zijn we naar de politie gegaan om klacht in te dienen en wat krijgen we daar als antwoord?
"Roepen op straat is heden ten dagen nog altijd niet verboden"
IMO mag je dus zeggen wat je wil op je blog en in het openbaar.
We hebben recht op eigen mening (En ja, hier in België hebben we zo'n partij die diezelfde term redelijk misbruikt, maar ze is er)
Tuurlijk is er recht op een vrije mening, maar velen interpreteren dat verkeerd. Het recht op een vrije mening zegt enkel dat je niet in de gevangenis wordt gegooid of een boete moet betalen door een uitspraak van jou. Het slaat enkel op het juridische, een rechter kan jou niets maken op basis van uitspraken alleen.
Dit belet echter niet dat een werkgever jou mag buitengooien door een foute uitspraak, dat een school jou mag wegsturen door een foute uitspraak, dat een TV station of krant jouw buitensluiten omwille van verkeerde uitspraken.
Recht op een vrije mening betekent dat ze je wel kunnen negeren, buiten gooien, saboteren, pesten, maar ze kunnen jouw nooit juridisch straffen.
Anoniem: 14038 17 januari 2006 22:54
US, het bolwerk van de vrijheid van mening.
Alleen lijkt dit niet voor de kinderen van de natie te gelden.

Als kindlief niet positief over die ene dure prive school schrijft is dat negatieve reclame voor die school en die wenst dat dus niet. Mooi pech zou ik zeggen. En lijkt me dat de rechtszaken hier wel een einde aan moeten maken.
(Want US is vooral het bolwerk van rechtzaken. ;) )

Dat er creeps zijn die kwade plannen hebben is erg jammer. En er is eigenlijk ook niet veel aan te doen behalve hier goed over te informeren aan de jongeren en de drempel om dit te melden zo laag mogelijk maken.

Maar juist als het gaat om uitwisseling tussen leeftijdsgenoten van allerlei ervaringen is dit een uitgekozen kans.
Pubers zijn gewoon zoekend naar hun identiteit en hebben constant bevestigingen nodig. Dus logischerwijze dat dit soort blogs zo interessant voor ze zijn.

Het is niet te stoppen en zowieso is daar geen enkele geldige reden voor IMHO. Maar het is wel naief om te denken dat dit zomaar kan zonder nare bijwerkingen.
Net zo naief als het dus is, dat je mogelijkerwijs denkt dat uitspraken in het verleden ( hoe dom ze ook waren ) geen gevolgen hebben voor de toekomst.

Wat betreft recht van vrijheid van meninguiting, pfff, da's hier ook al jaren geleden afgeschaft. Dus we gaan hier precies dezelfde kant op. Behalve dan dat hier de jeugd werkelijk de vrije hand heeft en maar kan doen en laten wat ze willen, juist omdat er geen diciplinaire maatregelen mogen worden opgelegd ( althans niet in huiselijke kring en niet op school ), mits er werkelijk een misdrijf begaan is. Hier wordt dus pas werkelijk ingegrepen als het echt te laat is.

Misschien is het niet de weg die je moet bewandelen, maar hier is het echt niet beter. Mede dankzij een regering die een ouder wettelijk een flinke douw in het vooruitzicht geeft, als er eens een corrigerende tik op de billen wordt gegeven. Daar is het niet pluis, maar hier zijn ze ook niet wijs ................
Anoniem: 40118 @CARman18 januari 2006 22:39
Wat betreft recht van vrijheid van meninguiting, pfff, da's hier ook al jaren geleden afgeschaft.
Vrijwel absolute vrijheid van meningsuiting zoals in de VS hebben wij hier ook nooit gehad hoor. In onze grondwet staat vrijheid van meningsuiting pas in artikel 7:
Voor het openbaren van gedachten of gevoelens [knip] heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan
maar let op het vervolg:
behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Je mag dus zeggen wat je wil als je maar binnen de grenzen van de wet blijft (discrimineren mag dus bijv. niet volgens artikel 1 van onze grondwet).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.