Tienerportaal MySpace start vanaf vandaag met een grootscheepse campagne om te waarschuwen voor kindermisbruik. In het recente verleden lag MySpace hevig onder vuur van ouders en belangenorganisaties die meenden dat het bedrijf onvoldoende maatregelen nam om de jongeren die op de site surfen te beschermen. MySpace begon als een site voor muziekliefhebbers, maar groeide al snel uit tot het populairste tienerforum in de Verenigde Staten. De portaalsite baseert zijn succes vooral op het samenbrengen van allerlei mogelijkheden die anders op verschillende sites bij elkaar gesprokkeld moeten worden: blogs, instant messaging, muziek en video's, en fotogallerijen.
Verantwoordelijk voor de waarschuwingscampagne wordt Hemanshu Nigam, die nu nog aan het hoofd van de afdeling 'Consumer Security Outreach & Child Safe Computering' van Microsoft staat, maar vanaf 1 mei in dienst komt bij MySpace-eigenaar News Corp. Daar zal hij het veiligheidsbeleid, de opvoedende waarde en de privacybescherming op de andere websites van Fox Interactive Media, de News Corp-afdeling waaronder MySpace gehuisvest is, gaan controleren. Nigam heeft meer dan vijftien jaar ervaring met online veiligheid, waaronder een periode als openbaar aanklager voor het Department of Justice tegen kindermisbruik via internet. Ook trad hij al op als adviseur voor een Congres-commissie en voor het Witte Huis, respectievelijk over de veiligheid van kinderen online en over cyberstalking.
MySpace heeft al een aantal stappen gezet, waaronder het weren van kinderen jonger dan veertien en het nemen van extra beschermingsmaatregelen voor kinderen jonger dan zestien. Meer dan 250.000 profielen van kinderen onder deze leeftijd zouden al verwijderd zijn. Verder zal de site gaan samenwerken met het National Center for Missing and Exploited Children en met de Advertising Council met als doel het grootste online veiligheidsprogramma ooit te lanceren. Daartoe zullen landelijke advertenties verspreid worden via allerlei publieke diensten. Een Gartner-analist stelt dat MySpace last heeft van het 'busy street corner problem': 'Mensen zullen altijd kwaadaardige ideeën krijgen bij elk onderwerp dat zoveel aandacht trekt en zo'n groot publiek heeft, maar MySpace doet het uitstekend als het op veiligheid aankomt,' aldus Allen Weiner. In 2003 nam MSN overigens verregaandere maatregelen door zijn chatrooms te sluiten, officieel om spammers en pedofielen hun communicatiemiddel te ontnemen.
