Computeralgoritme voorspelt hitpotentie muziek

Een nieuwe ontdekking kan zowel de muziekhitlijsten beter voorspelbaar maken als dat het de goedbedoelde muziekadviezen van Amazon en de iTunes-winkel bevredigender kan laten uitpakken. Brian Whitman en Tristan Jehan van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben in het Media Laboratory van deze instelling namelijk een computerprogramma ontwikkeld dat naar muziek luistert en op basis van meerdere factoren voorspelt hoe mensen uit specifieke doelgroepen erop zullen reageren. Normaal worden voorspellingen over de hitpotentie van muziek gevormd door focusgroepen die voor de releasedatum naar platen luisteren en hun feedback geven. Deze wordt vervolgens door de platenmaatschappijen gebruikt om te bepalen welke nummers van een album op single uitgebracht moeten worden en in welke volgorde dit moet gebeuren. Ook is er bijvoorbeeld de software van Polyphonic HMI die hits analyseert op unieke eigenschappen, op basis van inter- en extrapolatie bepaalt wat de meest succesvolle zijn en deze herkent in nieuwe muziek.

Spectrumanalyse vrouwenstem

Het systeem van de twee wetenschappers combineert min of meer deze twee methodes van aanpak. Het MIT-systeem analyseert muziek op basis van bijvoorbeeld toonhoogte, ritme, tempo en melodie en vergelijkt dit met de gegevens in een database over de relatie tussen specifieke eigenschappen en de hitgevoeligheid van het bijbehorende muziekmateriaal. Daarnaast verzamelt het systeem continue meningen over muziek via weblogs, chatboxen en online muziekbladen. Hierdoor claimen de makers dat het systeem zowel rekening kan houden met de hitpotentie van de muziek op zich als met de sociale en culturele stromingen waarbinnen een nummer wel of niet zal aanslaan. Whitman en Jehan claimen dat het systeem een dusdanige mate van accuratesse heeft dat het in sommige gevallen correct kon bepalen hoe hoog een single zou eindigen in de hitlijsten en zelfs welke woorden er gebruikt zouden worden in de recensies van de plaat.

Een van de doelen van Whitman en Jehan is om de methode te verbeteren waarmee Amazon en de iTunes-winkel muziek aanraden. Momenteel gebeurt dit primair op basis van verkoopcijfers en genres: kopers van een bepaald album binnen een bepaald genre zullen volgens deze systemen ook graag luisteren naar de bestverkochte platen binnen dat specifieke genre. Volgens de ontwikkelaars van het MIT-systeem leidt dit er vooral toe dat goedverkopende platen ook goed blijven verkopen en onbekende platen onbekend blijven. Met de analysesoftware willen ze een betere filtersysteem bieden dat muziekluisteraars uit het grote aanbod muziek precies die platen aanraadt die zij het meest kunnen waarderen.

Amazon.com raadt muziek aan

Door Inge Janse

14-11-2005 • 19:23

46

Bron: The Globe and Mail

Reacties (46)

46
46
31
13
2
6
Wijzig sortering
En als je nu 30x hetzelfde liedje zou uitbrengen... kan die software dan ook simuleren dat mensen dezelfde troep beu worden? Dat lijkt me ook wel een heel belangrijke factor om rekening mee te houden, buiten die culturele en eventuele sociologische stromingen.
Nou ik dacht eigenlijk andersom... maar het idee is hetzelfde

Ik heb op mijn HD een leuke verzameling aan mp3's staan, maar die 60GB begin ik zo langzamerhand een beetje beu te worden en ben dus vaak op zoek naar leuke andere nummers.

Misschien dat dit systeem aan de hand van je playlist en gedraaide nummers met eventuele bijbehorende rating andere nummers voor je zoeken.
Dat zou ik erg handig vinden! en zou er zelfs wel voor willen betalen om het te mogen gebruiken.

edit sphere:
very nice (helpfull++) is even kijken of ik wat nieuwe muziek kan vinden, wel jammer dat je niet een lijst met artiesten kan geven en zeggen "zoek maar een nieuwe arties uit".
toch is het nog wel buggy, als ik "queen" geeft als arties en hij komt met een cd van queen.. ja duh.. tuurlijk vind ik het dan leuk :P

Ook wel grappig ben nu aan het zoeken naar U2 en hij zegt "it takes some longer then expected to figure out the perfect song to play next" HAHA
De programeurs van dit programma hebben wel humor moet ik zeggen hoor!

edit2 cubicfanatic:
staat al in mij verzameling, vind het niet echt op queen lijken maar ze hebben wel een leuke nummers, maar ik zal is even kijken naar wat meer cd's van hun zijn. thanks

edit3 TresPasseR:
even geinstaleerd, is even kijken wat het doet :)
hmmz handig, even wat vrienden afgevraagd en meer lui gebruiken het :P thanks dit is precies wat ik zocht!
Dat bestaat idd, zelfs exact wat jij zegt; www.last.fm -- met een winampplugin registreert die jouw nummers, maakt er mooie grafiekjes van en geeft dan aanbevelingen (andere groepen, genres, nummers, ...) en ook "neighbours": mensen die ongeveer jouw muzieksmaak hebben.
he, zie nu dat www.audioscrobbler.com hernoemd is. Aanrader in ieder geval
Zoiets bestaat al. Alhoewel het denk ik wel wat minder nauwkeurig is: http://pandora.com/ Je voert hier een artiest in en de website zoekt andere artiesten die in hetzelfde genre zitten en ongeveer dezelfde muziek maken.
Probeer liveplasma eens zou ik zeggen, voer een artiest in en je krijgt een heel web te zien van artiesten die in hetzelfde straatje zitten, met crosslinks en crossovers naar andere genres. Via deze site heb ik heel wat bandjes ontdekt die ik toch wel errug leuk vond. :Y)
Styx al es gehoord? Heb wel iets weg van Queen, ik mag beide graag horen (al overtreft niets Freddie Mercury)...
In Winamp (vanaf versie 5.1) zit standaard de MusicMagic functie van Predixis (www.predixis.com). Wanneer je deze functie activeert wordt je hele music library gescand en krijgt elk bekend nummer een soort ID. Onbekende nummers krijgen een ID na analyse. Wanneer dit voltooid is, kun je op een nummer klikken en vervolgens een playlist van 20 nummers maken van andere muziek uit je library die een vergelijkbaar genre/stijl heeft, ideaal om muziek opnieuw te ontdekken omdat je vergeten was dat je het had.
Ook worden suggesties gedaan van andere nummers die niet in je music library staan, deze kan je dan vervolgens online kopen (of je onthoudt het en gaat ermee naar de FRS).
ik zie het meer als een benchmark voor muziek...

en in het pc-wereldje is maar al te vaak gebleken dat fabrikanten valsspelen om zo hogere cijfers te behalen.

stel nu dat er dus inderdaad een bepaalde toonhoogte "gewenst" is... dan zou men en de bijna onhoorbare subsamples de tonen kunnen 'bijschroeven' om zo een betere startscore te krijgen in de online shops ...

hopelijk komt de source van de detectiemodule niet in verkeerde handen....
dit soort tools bestaan al.
heeft te maken met het verzamelen van EQ-curves van de beste songs aller tijden en dat toepassen op je eigen muziek.

http://www.duystore.com/com/meq-what.html
:)

zelf kwam het plaatje van "ms hit-o-matic" in mij op, alleen kan het nergens meer vinden.

Er was zo iets van "hoeveel kilo goud moet er om de nek" en "hoeveel per minuut moet er 'fuck' worden gezegt" etc
vond het wel grappig. (en een conservatorium meid kon het ook wel waarderen :P )

edit:
ja die ja, "hit wizard" "hit-o-matic" whatever.
maar leuk dat je hem gevonden hebt!
zoiets als dit? ;) deze is echt geniaal http://www.roguer.com/mod...y_Stuff/ms_hit_wizard.gif (ik had t plaatje opgeslagen, dus ik wist de filename nog, ff googlen en klaar)
Leuk voor de amerikaanse markt waar alles lekker overzichtelijk ingedeeld is in genres zodat elke domme boer gewoon zijn eigen radiostation op kan zetten en dan steeds dezelfde muziek voorgeschoteld krijgt.

Slecht voor de gevarieerdheid, innovativiteit en onafhankelijke muziek. Zo komen jonge pas beginnende band met een nieuw eigen geluid natuurlijk helemaal niet meer aan de bak.

Zeer benieuws hoe ze mijn zéér brede smaak denken te kunnen indelen?
Ik denk dat beginnende bands hierdoor misschien iets meer kans maken dan voorheen. Vergeet niet dat als de juiste ingredienten aanwezig zijn die bij een groot genoege doelgroep gewild zijn, deze nieuwe band dan juist wordt gecontracteerd omdat ze juist datgene biedt waar naar wordt gezocht!
Zeer benieuws hoe ze mijn zéér brede smaak denken te kunnen indelen?
Misschien wel helemaal niet. Maar daar gaat het ook niet om. Ze willen niet iets hebben waarmee je van iedereen alles kunt voorspellen. Maar ze willen iets waarmee je een goede kans hebt dat 30% van de mensen het leuk vindt. Dat is alleen in Nederland al een markt van 5 Miljoen mensen.
Kijkt dit algoritme ook opgegeilde clips dan?

[what?]Sinds wanneer bepaalt de clip niet voor een groot deel de hit-potentie van een liedje?[/what?]
Nee dat is nog handwerk
:z
Als het aan Balkenende ligt niet, die heeft ze liever helemaal niet op de tv... :9
Dat deja vu gevoel heb ik als ik de hele dag naar radio heb geluisterd :P
Triest dat er niets meer zelf gemaakt kan worden. Maarja dit is ook weer grote onzin vind ik persoonlijk. Vaak word muziek ook populair doordat de platenmaatschappij zijn eigen muziek in de top40 koopt. Zo ziek is de muziekwereld.
om de 10 jaar komt er een groep of persoon (zoals elvis,beatles,queen,nirvana) Die alle records weer verbreekt en welke zal het nu worden? Ik kan er geen 1 noemen omdat alles nageaapt word van zoveel jaar geleden.

AMEN
Anoniem: 143719 15 november 2005 00:41
Pikken ze juist mensen uit die erg van Klassieke muziek houden en doen ze die test.

Conclusie: Klassiek is weer in mensen! DAT moet gedraait worden op de radio. :*)

Wat een BS! :z
En ik maar denken dat een "hit" alleen maar afhankelijk is van het aantal met goud beklede negers, schaars geklede getinte vrouwen, mooie wagens en "uhhuh" en "oh yeah" kreten van de zanger/rapper.
Anoniem: 124928 14 november 2005 19:38
Bullshit...de mens bepaald wat hij/zij hoort en niet een algoritme...

En dat algoritme is toch gebaseerd op wat we op dit moment luisteren dus het heeft toch geen nut, als wij nu van muzieksmaak veranderen dan veranderd het algoritme mee :7
Natuurlijk bepaal jij wat je leuk vindt. Dit algorithme bepaalt alleen wat op een bepaald moment door veel mensen leuk gevonden wordt, en niet wat ze leuk moeten vinden. En dat heet 'mode' Het is redelijk voorspelbaar. De voorjaars collectie kleding wordt nu al gemaakt hoor. De kleuren liggen ook al vast. En precies hetzelfde geldt voor muziek.
Het is alweer een tijd geleden, maar toen ik in 2001 stage liep bij de afdeling R&D bij Unilever (Vlaardingen) ging ik vaak naar lezingen die over gebruikerservaringen gingen. Unilever was (en is, mag ik aannemen) altijd bezig ervoor te zorgen dat gebruikers zo 'gelukkig' mogelijk werden van de producten. Eén van die lezingen ging over geluid. Onderzoekers van een universiteit in Groot-Brittanië hadden door middel van (geloof ik) MRI-scans bepaald welke frequenties en akkoorden het meeste gewaardeerd worden door luisteraars, zonder dat luisteraars dat zelf doorhebben.

Ik heb toen nog een tijd met de onderzoekers in kwestie zitten praten over de praktische implementatie daarvan. Wat als je een track maakt die deze frequenties/akkoorden bevat? Wordt dat dan geen gegarandeerde kneiter van een hit? Volgens hen zou dat zeker interessant zijn, maar hadden ze dat nog nooit getest.

Het moraal van dit verhaal: er zijn nu eenmaal geluiden die je meer waardeert dan anderen, of je dat nou wilt of niet. Dat neemt niet weg dat hierbij ook veel voorkeur, cultuur en gewenning meespeelt. Niettemin zie ik het zeker als aannemelijk dat er bepaalde grondprincipes zijn die kunnen prediceren of een bepaalde frequentie als aangenaam of vervelend wordt ervaren, zonder daarbij in extremen te denken. Nature/nurture, zo je wilt.
Mooi is dat zodat je dalijk allemaal dezelfde soort muziek krijgt met precies dezelfde melodie/toonhoogte/ritme/tempo?
Nou liever niet...
dat hebben we toch al jaren, zelfs de grote bands als U2 hebben helemaal geen nieuw klinkende muziek meer..
hallo wel een beetje off-topic maar als jij geen verschil hoort tss U2 in de jaren 80 90 en nu dan scheelt er toch echt wat met je oren.

"I will follow" of "lemon" of het meer recentere "city of blinding lights" zijn toch wel echte stijlverschillen.
Hij bedoeld voor zolang hij leeft :+ . Weet hij veel dat die band al langer bestaat :o . Mijn voorkeur gaat meer uit naar hun oudere werk, maarja nu ga ik sentimenteel off topic :).
Is dit een tijdje geleden ook al voorbij gekomen ?.... een programma die kijkt of er ook hit-potentie in een nummer zit door het te verglijken met nummers die daadwerkelijk hits zijn geworden ?

beetje een Deja vu gevoel :)
Klopt... 2003 al;
http://slashdot.org/artic...de=thread&tid=141&tid=188

Zal ook wel op tweakers zijn geweest - maar kan 't even niet zo snel vinden.

Andere ontwikkelaar, overigens?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.