IBM heeft aangekondigd dat het zijn Unix-systemen voor kleine en middelgrote ondernemingen zal uitrusten met de Power5+-processor. Het bedrijf kondigde daarvoor drie nieuwe low-end servers aan, waar overigens nog steeds een prijskaartje van 3750 dollar aan vasthangt, die voorzien zullen zijn van de topmodellen uit IBM's processorstal. In tegenstelling tot wat velen verwacht hadden, werkt de Power5+ niet op snelheden van twee tot drie gigahertz, maar gaat het om een 1,9GHz-chip. Big Blue kiest hierbij dan ook duidelijk voor een strategie waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het 90nm-proces waarop de chip gebakken wordt, wat een kleinere en energiezuiniger chip tot gevolg heeft.
De opvallendste server is een systeem dat acht rekeneenheden ondersteunt en luistert naar de inspirerende naam System p5 550Q en voor 21.000 dollar over de toonbank gaat. Deze server zal uitgerust zijn met twee 'quad core modules' waarin telkens twee dual-core Power5+-chips samengebracht worden. Vanaf halverwege oktober zullen klanten dit systeem met chips op 1,5GHz kunnen bestellen. Een klasse lager is er de p5 520 die tegen de prijs van 11.000 dollar slechts een dual-core chip aan boord heeft. Deze processor tikt echter wel op 1,9GHz. Dit systeem wordt vooral aangeprezen als databaseserver of Java application server. Helemaal onderaan de ladder staat de p5 505 vanaf 3750 dollar: een 1U-server die het met de oude Power5-chip op 1,5GHz en 1,65GHz moet stellen. Alle servers zullen IBM's AIX Unix-besturingssysteem kunnen draaien, evenals Linux-versies van Novell of Red Hat.
Samen met deze serverintroducties werd ook een nieuw werkstation, gebaseerd op de Power5+-chip, voorgesteld: de IntelliStation Power 285. Ook buiten het bereik van de kleinere bedrijven werd een nieuw systeem aangekondigd. De p5 575 is een server die maximaal zestien rekeneenheden ondersteunt en thuishoort in de supercomputer-gelederen. Het gaat hierbij om een upgrade van maximum acht Power5-chips naar zestien Power5+-processors in dezelfde 2U-behuizing. Samen met al dit hardwaregeweld werd ook de 'Integrated Virtualization Manager' (ILM) voorgesteld; software die het beheer van partities gemakkelijker moet maken voor de administrators.