'Belastingaftrek op laptop door cursusconstructie'

Een Rotterdamse stichting probeert via een nieuwe constructie belastingvoordeel op aangeschafte computers weer mogelijk te maken. Tot de herfst van 2004 bestond de pc-privéregeling die de kosten van een nieuwe pc aftrekbaar van de belasting maakte. De regeling werd destijds door de regering geschrapt om geld vrij te maken voor andere uitgaven en omdat het stimuleren van pc-bezit gelukt was. In De Telegraaf presenteert de stichting nu een internetcursus als alternatief. Bij de zesjarige cursus van 3000 euro zou iedere twee jaar een laptop verstrekt worden, waarvoor een gering bedrag betaald wordt. De bedoeling is dat de kosten van de cursus, of in ieder geval een groot deel daarvan, van het belastbare inkomen van een werknemer kunnen worden afgetrokken onder het mom van scholingsuitgaven.

De constructie is een nieuwe vondst in een reeks van pogingen van ondernemers om het vroegere belastingvoordeel op pc-aankopen te kunnen vervangen. De Belastingdienst houdt de trucs scherp in de gaten, zo bevestigde de staatssecretaris van Financiën Joop Wijn vandaag nog eens. Deze nieuwe constructie houdt volgens het ministerie geen stand, omdat er niet aan de voorwaarden voor scholingsuitgaven wordt voldaan. Zo zal het zakelijk doel van de cursus ontbreken en is de verhouding tussen de prijs en de aangeboden cursus scheef. Een fietsenplan als pc-privéproject trok vorig jaar al veel aandacht, maar werd door het ministerie ook afgewezen.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

23-09-2005 • 20:15

24

Submitter: Moartn

Bron: De Telegraaf

Reacties (24)

24
24
17
6
1
2
Wijzig sortering
Deze truc is voor mij niet echt nieuw. Ik trek al 2 jaar de aanschafkosten van mijn laptop af t.b.v. mijn studie. In drie jaar mijn laptop afschrijven met een restwaarde van 10%. Wordt al 2 jaar goedgekeurd. Natuurlijk valt mijn studie wel binnen de normen die op de website van het ministerie staan, maar het is in ieder geval geen groots nieuws. Het scheelt mij ongeveer 1/3 in de aanschafprijs door deze legale methode.
Dit klopt niet, je mag je computer niet aftrekken als studiekosten. Is dit door een belastinginspecteur goedgekeurd of is het door de mazen van de geautomatiseerde gegevensverwerking heengeslipt. Dat je 2 jaar de dans bent ontsprongen doordat het blijkbaar niet opviel is geen basis dat het mag.
Zeker wel, mits de computer noodzakelijk is voor een direct aan je broodvoorziening gerelateerde opleiding - de normen waarnaar Maxter4th verwijst. mxcreep heeft een goede kans dat zijn pc ook voor aftrek in aanmerking komt, al moet hij misschien wel een percentage voor privégebruik buiten beschouwing laten.

Mijn pc-aftrek is een keer gecontroleerd: de belastingdienst vroeg aanvullende informatie over wat voor opleiding het betrof. Deze heb ik verstrekt en toen was het ok.

Overigens heb je ook gelijk dat "het viel blijkbaar niet op" veel voorkomt bij de Belastingdienst (slecht een zeer klein percentage van de aangiften wordt met de hand gecontroleerd) en dat aan automatische acceptatie dus geen conclusies verbonden kunnen worden.
Ik heb dit ook gedaan (laptop in 3 jaar afschrijven als studiekosten), en dit is na een controle goedgekeurd door de inspectie na overleggen van bon en inschrijvingsbewijzen.
Ik gebruik mijn pc ook veel voor studie...o.a. thuis studie voor .NET certificering. Alleen mijn baas betaald die training zelf, maar uiteraard niet mijn pc. Ik vraag me af of dat in mijn geval dus ook goedgekeurd zou worden. Overigens zou het in mijn geval geen laptop betreffen aangezien ik altijd graag programmeer aan een desktoppie met twee schermpjes eraan. Toch maar es gaan uitzoeken...
breng hem dan binnen op je onkostennota of vraag er eentje.

weigert ie dit, dan moet je thuis maar geen overuren meer maken
Volgens mij is alleen het deel van jaar in uren dat je met de opleiding bezig bent aftrekbaar de rest is prive gebruik. Dit zou neerkomen op het volgende:
een jaar telt 8760 uur = 100%
een opleiding duurt per jaar ongeveer 1456 uur dat is ongeveer 17%
Stel de laptop kost 1000 euro en de afschrijfperiode is driejaar. Dat is dan 333,33 per jaar en daar weer 17% van is ongeveer 56,67 euro per jaar wat je op zou kunnengeven als studie kosten.
Dat zou betekenen dat alle tijd die je niet studeert als priégebruik wordt aangemerkt. M.a.w. je slaapt en eet niet meer want je zit continue achter je computer :Y)
Volgens mij houd dat geen steek, omdat je niet kan zeggen dat je de pc in de uren dat je hem niet gebruikt voor scholing je hem weer terugbrengt naar de winkel en hem weer kan komen ophalen wanneer je hem weer nodig hebt voor scholing. Dat zou eens wat zijn, dan kom je dalijk nog een keer terug en hebben ze je pc verkocht aan een ander oid. Of je moet hem steeds naar je werk op en neer pendelen en dan krijg je van die lastige vragen van security als
"Wat doe je daar met die PC onder je armen?" "Ja, maar dat is mijn pc!" "Tuurlijk meneer, gaat u daar maar even zitten terwijl mijn collega de politie belt".
Dit kat en muis spelletje gaat voorlopig nog wel even door denk ik....
Een scholing die aftrekbaar van de belasting is heeft als belangrijkste voorwaarde: Je leert voor een ander beroep dan dat je nu uitoefent! Als de cursus daar niet aan voldoet kan je hem dus niet voor aftrek in aanmerking laten komen!
Is het een cursus voor je werk dan betekent het dat je werkgever voor de kosten moet opdraaien en als de voorwaarden dan gunstig zijn dan kan hij het onder scholing personeel wel aftrekken van de belasting!

Het gaat er dus om dat je baas bereid is jou op cursus te sturen om jou je werk beter te laten doen. Als aan die cursus een PC of laptop verbonden is is dat mooi meegenomen!
Je hebt belasting "voorkomen" en "ontduiken" en dit is overduidelijk ontduiken dus illegaal.

Verder hebben ook de mensen die hier aangeven dat je een laptop op je aangifte formulier als studiekosten kan opgeven strikt genomen geen gelijk. Je kunt dit wel doen en de belastingdienst zal er ook wel over heen lezen, maar dit mag officeel gewoon niet. Wat studiekosten zijn staat heel duidelijk aangeven in de IB2001 en LB64.
Die onzin die hier toch altijd wordt geblaat.......

Besluit van 2 november 2001, nr. CPP2001/2191M

De Hoge Raad heeft in het arrest van 31 maart 1993, rolnummer 29.038 (BNB 1993/170), aangegeven dat de als studiekosten aan te merken afschrijvingskosten van een pc voor het volle bedrag kunnen worden gerekend tot de uitgaven in de zin van het toenmalige artikel 46, lid 1, onderdeel c, van de Wet op de inkomstenbelasting 1964, voorzover zij in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs plegen te worden gemaakt en niet louter op persoonlijke voorkeur berusten.

In navolging van dit arrest kan op grond van de artikelen 6.27 en volgende van de Wet IB 2001 het afschrijvingsbedrag van de pc dat betrekking heeft op het desbetreffende jaar als scholingsuitgaven worden aangemerkt.

Dit afschrijvingsbedrag kan als volgt worden berekend:
- De afschrijvingstermijn wordt gesteld op 3 jaar (lineair).
- Voor de berekening van de afschrijving dient rekening te worden gehouden met een restwaarde van 10%.

Klik hier als je dom bent geweest de afgelopen jaren....

En hier voor het bewijs
Anoniem: 153003 23 september 2005 20:23
het is geen echte opleiding, dus mag niet :(
alsof ik tegen de belasting dienst kan zeggen dat ik een laptop voor mijn school nodig heb..
gaan ze never nooit geloven hoor
Jawel hoor.
Been there, done that :)
Dit is iets wat al langer kon. De vergelijking met pcprive is echter bullshit. De kern van pcprive was dat je iets kocht met bruto loon. Nu koop je iets met netto loon, en daar kan je iets van terugkrijgen. Het verschil is echter niet zo groot als met het oorspronkelijke pcprive.
klinkt heel leuk hoor, maar je zit ook nog met een drempel van 500 euro. Dus stel je koopt een compu voor 1000 euro, scherm van 500, dan 1500 euro samen, restwaarde is 150 euro, dus nog 1350 euro te claimen. afschrijven in 3 jaar, dus per jaar valt er 450 euro op te voeren. Helaas is er een drempel van 500 euro, dus daar komt u niet over heen, dus u krijgt helemaal nix. (heb het zelf ook gedaan, en als je ook je collegegeld (je mag dan geen stufi ontvangen) en ieder pennetje en bij surfspot gekocht progamma opvoert, dan komt er wel iets terug). Maar denk alsjeblieft niet dat de belastingdienst computers weg geeft
ATi Nieuws & Discussie Topic - Deel 23

Hier verder?
Ik denk er over om computercursussen te gaan geven...
ik vraag me nou af, ik doe een hbo opleiding, kan ik dan niet een of ander belasting voordeel krijgen op een laptop? bestaan daar geen regelingen voor?
Zie mijn post een paar regels hoger. Je kunt voor je opleiding een deel van je laptop aanschafprijs opgeven als studie kosten op je T formulier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.