Goedkeuring .eu-domein door ICANN maandag verwacht

Morgen zal een commissie van de ICANN een beslissing nemen over het overdragen van het beheer van het nieuwe top level domain .eu aan EURid, waarmee de commerciële introductie ervan weer een stap dichterbij zou komen. Een positieve beslissing betekent echter nog niet dat de .eu-domeinen op korte termijn beschikbaar zullen komen. De EU en EURid moeten het namelijk eerst nog eens worden over het registratiebeleid, en vervolgens zal er een vier maanden lange 'sunrise' periode zijn waarin alleen overheden en bedrijven met beschermde handelsmerken de kans krijgen om domeinen te reserveren. Pas in april 2006 zal de registratie vrijgegeven worden. In het artikel van The Register wordt uitgebreid beschreven om welke redenen er ruim zes jaar tussen het idee en de introductie zit:

DatumGebeurtenis
Februari 2000Idee voor .eu-domein ontstaat
Juli 2000Voorstel naar Europees parlement en ICANN gestuurd
December 2000Parlement komt met eerste voorstel invulling
Juni 2001Overheden worden het eens over .eu-beleid
November 2001Aanvulling op beleid doorgevoerd
April 2002Beleid wettelijk vastgelegd
September 2002Zoektocht naar beheerder start
Mei 2003EURid gekozen als beheerder
Oktober 2004Onderhandeling met EURid afgerond, officieel verzoek ICANN
Maart 2005ICANN accepteert EURid als beheerder?
April 2006Voor iedereen beschikbaar?

Door Wouter Tinus

20-03-2005 • 15:04

36 Linkedin

Bron: The Register

Reacties (36)

36
36
24
13
4
5
Wijzig sortering
Anoniem: 78463
20 maart 2005 15:20
Ik heb al een jaar geleden geld betaald om eu-domeinen te reserveren. Niks geen kaping hoor, gewoon domeinen die bij mijn eigen bedrijfsactiviteit horen. Ben wel benieuwd of dat geld weggegooid blijkt te zijn of dat dat nog goed komt.
Als je slim bent dan deponeer je de naam als handelsmerk, en kan je dus in de 'sunrise' periode rustig je .eu domein vastleggen.
Als je slim bent dan deponeer je de naam als handelsmerk, en kan je dus in de 'sunrise' periode rustig je .eu domein vastleggen.
ja, dat hebben wij dus wel gedaan, en bij onze webhost al een tijd geleden de aanvraag ingediend voor het .eu domein. Alleen probleem met het deponeren is dat dat per land gaat of, in ons geval, voor benelux + duitsland. Als je nog meer wilt gaat het echt een hoop centen kosten en we zijn geen vodafone ofzo, die dat natuurlijk wel overal doen.
Blijven er dus nog een heleboel andere landen over waar evt ook iemand dezelfde domeinnaam wil gaan claimen met .eu. we zien het wel.
Dan ben je je geld kwijt aangezien NIEMAND nu al EU domeinen kan claimen..of zelfs vast zetten!

Er is inderdaad nu een markt voor .eu domeinen ... maar verwacht niet je product te verkrijgen!


EurID.org

"PLEASE NOTE THAT AT THIS TIME IT IS NOT POSSIBLE TO REGISTER OR PRE-REGISTER A .EU DOMAIN NAME WITH EURid AND THERE ARE NO ACCREDITED REGISTRARS FOR .EU. "
Misschien is het geen weggegooid geld, maar zodra de inschrijvingen beginnen is het wie het eerst komt, degene die het eerst maalt. Geen enkele provider krijgt daar voorrang op!
Als je een merk of een bepaalde bedrijfs naam heb dat je dan niet dat gedonder krijg dat je eigen naam kan terug kopen snap ik wel

maar als iemand z'n bedrijf vrij fantasieloos z'n achternaam geeft betekend dat andere mensen aan het andere kant van het land waar geen enkele band is ,, nooit hun achter naam kunnen krijgen ,, sommige hebben wel 3 of 4 extensie''s en voor de particulieren blijft er niks over ,, lekker dan ....

waar om zou een bedrijf voorrang hebben ,,,,
ik vind wel dat bedrijven op zich voorrang mogen hebben, omdat dat toch het overzicht behouden blijft en je niet continue via google een adres moet zien te achterhalen.

Wel ben ik met je eens dat het registreren van alle populaire extensies te ver gaat. Een bedrijf kan onmogelijk .com(.nl, .eu) .org en .net hebben, naar mijn mening.
Google doet dat toch???? die heeft bijna alle mogelijke extensies.

Niet alleen google ook MS, Apple en veel andere grote bedrijven. wij hebben zelf een pop firma naam wereldwijd. YELLOW. probeer maar eens die naam te registreren.. gaat je niet lukken want de goude gids pakt deze wel op.

en dan nog niet te bedenken dat heel europa dadelijk op het EU domain gaat aasen.
het lullige dat gebeurt gewoon wel .......
en niet eens met de populaire janssen of de boer / visser of de vries .....
Welk overzicht.

Dat soort bedrijfjes is altijd op eigen voordeel uit. Zo moest meneer A.R. Mani maar "armandmani.com" registreren. Dat -hetzelfde principe volgend- het modebedrijf maar "ArmaniFashions.com" moest registreren kwam uiteraard niet bij de heertjes op.

Idem milka.fr

Het is heel simpel:

legitiem belang
+ niet te kwader trouw

is: het domein is van jou. Standaard WIPO regel. Uiteraard kun je als groot bedrijf wel een of ander locaal rechtertje intimideren of op andere wijze gevoelig maken voor jouw argumenten. Ja, je hebt een legitiem belang want je achternaam is hetzelfde; ja, je bent niet te kwarer trouw want je gebruikt het domein voor iets zinnigs... maar je raakt 't toch kwijt.

Maar goed. Iemand een idee per wanneer de merken geregistreerd moeten zijn voor deze sunrise? Handige zakenmannetjes gaan bijvoorbeeld "internet", "mobile", "sex", etc. voor damesondergoed of anders machine-onderdelen o.i.d. registreren. Dan kan je lekker in de sunrise mooi wat domeintjes inslaan die je straks voor veel geld van de hand kan doen.
Anoniem: 116213
20 maart 2005 16:31
wat is de meerwaarde van eu boven com en nl vraag ik me dan af.....
De nieuwe generatie internet gebruikers typt al sneller zijn eigen land TLD extensie in, dan dat ze .com gebruiken bij het zoeken naar een website van een bedrijf. Dus het .eu domein zal zeker zijn plaatsje vinden.

Niet alleen om Europa meer macht over hun eigen internet te geven (er is nog steeds een grote Amerikaanse invloed via ICANN en VeriSign), maar ook uit commercieël oogpunt natuurlijk.

@Ranzy, dus type jij dan google.nl in of google.com? En ik type liever in http://www.bcc.nl als ik info wil over de elektronika keten BCC, dan dat ik via http://www.google.nl/search?hl=nl&q=BCC&meta=lr%3Dlang_nl erachter kom, dat het de 5de link is die ik zoek.
Nog zo iets, wie typt er nu lukraak iets in de adresbalk om te zien waar je uitkomt?
Dan gebruik je toch een search engine als je iets zoekt?
Anoniem: 48844
20 maart 2005 15:14
Waarom duurt dit allemaal zo fuckin' lang?

Was het niet mogelijk om dit allemaal in 24 maanden ofzo te regelen?

Ipv. meer dan 6 jaar?! Dat beleid vast stellen kon toch door een kleine selecte groep gebeuren of slechts door de ICANN?

Dan zou het ook maar 3 maanden geduurt hebben, ipv. 3 jaar!

Mei 2003 EURid gekozen als beheerder
Maart 2005 ICANN accepteert EURid als beheerder?
Dit slaat toch ook nergens op?

En onderhandelingen duurden anderhalf jaar? Dit is toch pure bureaucratie?
Onderhandelingen die anderhalf jaar duren, noemen we geen bureaucratie maar politiek.
Niet dat het één minder erg is dan het ander. En misschien bestaan er wel mensen die meer bureaucratie en meer politiek helemaal niet erg vinden. Die kunnen dan in juni voor de europese grondwet stemmen.
<off topic>
Niet om het een of ander, maar de Europese grondwet gaat juist meer macht bij het Europees parlement leggen. Dus meer rechtstreekse democratie en minder achterkamertjes politiek.
Was die grondwet nu al in werking geweest dan was veel van die ellende rond de software patenten ons bespaard gebleven.
</off topic>

@miw: wie is er hier niet gefundeerd?
http://www.nos.nl/nieuws/achtergronden/europeseunie/faq_grondwet_eu.ht ml#F
@bzerk, als je dan al off-topic gaat, geef dan tenminste een gefundeerde mening. Het is mij niet duidelijk hoe de introductie van twee nieuwe organen in de EU die iets te zeggen krijgen over de Eropese regelgeving tot een verhoging van de macht van het EP kunnen leiden. Wat dat betreft lijkt SlimNewRatSkin de gevolgen van de Europese grondwet beter in te schatten.
Uit de tekst:

In het artikel van The Register wordt uitgebreid beschreven om welke redenen er ruim zes jaar tussen het idee en de introductie zit.

Linkje
Wel, de chairman van EurID (Pierre Verbaeten) is onze prof netwerken in Leuven. En als ze daar allemaal zoals hem zijn, mja, dan weet ik mss hoe het komt dat het zo traag gaat.

Google maar eens op "verbaeten dns" en lees het artikel van netkwesties.. }>
Kun jij elke dag op ééndezelfde plaats gaan om te gaan onderhalenden? Denk je nu echt dat dat het enige onderwerp is waarover ze daar vergaderen op de EU commissie?
Anoniem: 114278
21 maart 2005 04:32
voor Ron.IT :

Wel ik typ liever een com domein in hoor gaat wel even iets rapper yahoo in de browser intypen en dan ctrl + enter et voila: http://www.yahoo.com scheelde me ongeveerd de helft aan type werk:, das volgens mij toch een stukje toegevoegde waarde daar dit alleen voor een com opgaat :)
Je kunt de 'standaard' extensie na een ctrl + enter gewoon aanpassen in IE hoor ;)
But what if I want to change what CTRL+ENTER does? Is that possible? Of course it is! To change it:

1. Create the following registry key: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\QuickComplete.
2. Create the following registry value in the key above: QuickComplete REG_SZ [url="http://www.%s.whatever"]http://www.%s.whatever[/url]
3. Whatever is in the address bar will be inserted where the '%s' is. This example would complete 'microsoft' to 'http://www.microsoft.whatever'.
4. Please note that the QuickComplete string is currently limited to 64 characters
ja je registreet je ff als handelsmerk, en hoeveel kost dit?

Ik denkt niet dat dit gratis, goedkoop of makkelijk is om te doen.
Het recht op een handelsnaam ontstaat wanneer u als eerste de betreffende handelsnaam gebruikt als handelsnaam voor uw onderneming. De handelsnaam wordt gebruikt zodra uw naam wordt vermeld op briefpapier, facturen, visitekaartjes, bedrijfswagens, in het telefoonboek, advertenties, etc. Kortom: wanneer u meedoet aan het economische verkeer.

Een registratie is niet vereist om het recht te doen ontstaan. Inschrijving van de handelsnaam in het handelsregister is dan ook geen vereiste voor het ontstaan van het handelsnaamrecht.
Bron: www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=39582&sectieID=59
Het gaat om merken, niet handelsnamen. Merken dienen te worden geregistreerd (Benelux Merkenbureau, OHIM (europees merkenburo) of WIPO (International Intellectual Property Organisation)):

http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=39586&sectieID=59
Handig, makkelijk of goedkoop is allemaal erg relatief. Wat voor een particulier veel is, hoeft dat niet te zijn voor een bedrijf met 10-20 werknemers.
ja waarom mensen 20 extenties willen snap ik ook niet...

ik heb nu 1 domein waar, op dit moment allerlei dingetjes uit probeer, en wat prive gedoetjes op heb staan, maar die ik voro een later tijdstip voor professionele doeleinde toevallig tegen kwam en dus ook direct heb willen claimen,

naarnaast hoop ik ooit (na m'n studie) een eigen bedrijfje ofzo te starten, en daar ook 1 comercieel domein voor te zoeken, wil ik dan later ook mijn prive op het internet kwijt, komt er welicht zelfs een Mijnvoornaam-tussenvoegsel-mijnachternaam PUNT extentie (waarschijnlijk TK omdat dat voor een goed doel schijnt te zijn :r

Maar dat was het dan, en zeker geen
.com - net - org - eu - tv - be - de - fr - it - tt - us - biz - info - ws en .co.uk haha...

want zelfs al zou je van alle van die landen / betekenissen waar voor ze bedoeld zijn een apparte tak in je bedrijf hebben... zijn daar mijns inziens toch subdomeinen voor bedoeld. dacht ik zo...
Het is jammer dat het zo lang duurt.

Maar... wie heeft er nu eigenlijk echt intresse in een .eu domein? Ik in ieder geval niet.
Anoniem: 61096
@deWit20 maart 2005 16:23
Ik wel, vrijwel alle interessante com domeinen zijn vergeven. Als je daar nog iets wilt kom je al snel bij handelaren uit. Voor een bedrijf dat hoofdzakelijk in Europa levert is een EU domein dan nog niet zo'n slechte keuze.
Het leek mij erg interessant voor alle EU (semi) overheidsinstellingen. Alles wat dan met de eu of andere europese projecten te maken heeft kan je dan vinden op het eu domein. Net zoiets als .gov voor de VS.
Helaas wordt dit gewoon hetzoveelste open domein, dus elk internationaal bedrijf kan weer een extra registratie gaan halen en verder schieten we weinig op.
wat is de meerwaarde van eu boven com en nl vraag ik me dan af.....

leuk hoor dat europa :Z
De meerwaarde is dat dit een ideale domeinnaam is voor bedrijven die in meerdere landen in europa opereren, en dat zijn er veel !
Anoniem: 82475
20 maart 2005 15:40
"Een positieve beslissing betekent echter nog niet dat de .eu-domeinen op korte termijn beschikbaar zullen komen."

Dus: nog langer wachten?

Nou, nou, nou zeg. ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee