Top-100 'krachtigste ict-bedrijven' Nederlandse markt

Computable heeft een nieuwe lijst van de top 100 'krachtigste ict-bedrijven' uitgegeven en daarin valt meteen op dat de top 5 van vorig jaar precies hetzelfde als die van dit jaar. Dit betekent dat KPN de ranglijst aanvoert en gevolgd wordt door respectievelijk Vodafone, HP, Siemens en IBM. Wanneer we naar bedrijfssectoren gaan kijken zien we dat telecomaanbieders over het algemeen beter scoren dan vorig jaar.

2px;" title="ICT" alt="ICT">Bij dienstverlenende ict-bedrijven zoals Atos Origin, LogicaCMG en CapGemini zien we voornamelijk een positief beeld. Zo zijn de eerste twee bedrijven iets gestegen op de lijst, terwijl CapGemini een klein stapje terug heeft moeten doen. De grote softwarehuizen hebben allen een positief jaar achter de rug, elk bedrijf is wel een plekje gestegen op lijst, op Oracle na. Van dit bedrijf kon Computable niet de juiste gegevens achterhalen voordat de deadline was verstreken. Indicaties wijzen echter uit dat ook dit softwarehuis aan de beterende hand is.

De dalers moeten voornamelijk gezocht worden onder de kleinere bedrijven. Dit kunnen zowel softwarehuizen, netwerkspecialisten als hardware-aanbieders zijn. In ieder geval lijkt het erop dat een kleinere speler op de markt - ondanks een groeiende omzet - zijn bestaansrecht langzamerhand aan het verliezen is. Of dit betekent dat we in het komende jaar meer fusies en overnames gaan zien, zoals de voorgenomen overname van PinkRoccade door Getronics, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Door Jeroen P Hira

01-12-2004 • 08:58

58

Submitter: Ma_rK

Bron: Computable

Reacties (58)

58
55
42
16
2
2
Wijzig sortering
Anoniem: 129583 1 december 2004 09:15
'Krachtigste' is een beetje misleidend. Het gaat in het Computable artikel meer om grootte en omzet. Dit hoeft niet direct te betekenen dat een bedrijf ook krachtig is.

Uiteraard zijn de 'oude vertrouwden' aanwezig, omdat ze zich over een langere tijd hebben kunnen bewijzen. Stabiliteit is hier in zekere zin ook van toepassing, zei het dat nummer 1 (KPN) toch ontslagronde na ontslagronde doet. Is dat krachtig?
Verwijderd
Zo is T-mobile bijv. een ex klant en die hebben hun IT department een paar maanden terug naar Duitsland geschoven naar de moedermaatschappij.
Gooie reclame voor je werknemer jongen! ;)

Maar wel eerlijk/interessant...
waar jij weer geen rekening mee houd, is dat het hier niet om computers & het onderhouden ervan gaat, maar hoe sterk het gehele bedrijf is, wat werkzaam is in een onderdeel van de ICT sector.

Zo'n bedrijf kan zeker zijn ICT afdeling out-sourcen, maar alsnog een veel hogere omzet / winst behalen dan Logica CMG voor elkaar krijgt. En dan vind men bij computable dus dat dat bedrijf X het beter doet dan Logica CMG, wat niet zo vreemd is...
Philips 1.181,0 mln omzet :?

Volgens mij zit er een steekje los.. Philips heeft heus wel meer omzet dan dat.... maar een puur ICT bedrijf zijn ze weer niet (zoals Cap Gemini) maar je zou wel heel Philips in de ICT branche kunne zetten... dus.. huh :? :?
Misschien bedoelen ze wel alleen de ICT sector van Philips :)
Bedoelen ze daar ook de ICT afdelingen van elke onderdeel van Philips? Of is het zo van dat ze niet alle informatie will geven.. denk het tweede

Ook kan je alleen Philips Semiconductors opnemen daarbij? Ook neem je de mensen die in het buitenland werken voor de Nederlandse markt ook mee? etc etc....
ERm.. ben afgestudeerd in Bedrijfskunde.. op de Uni.. dus jij je mond houden.. en geen flames

Punt is... het is gewoon een moment opname... en ICT is veel te vaag.. Philips maakt zelf geen software voor de klanten.. maar producten...

Sommige mensen tellen consumenten electronica erbij.. andere niet... Het is veel te subjectief
Philips omzet = genormaliseerd naar het aantal werknemers in NL.
Philips heeft behoorlijk wat software ontwikkelings afdelingen in Nederland...

In Hilversum (Communicatie Software)
In Best (Medische Software)
En vast in eindhoven ook nog wel een paar ;)

Voorbeelden van minder bekenden dingen zijn bv, bij een aantal alarm centrales van de politie, daar krijgt de politie een Philips webbased / CallBased applicatie op hun scherm zodra er een gesprek binnenkomt.
In ieder geval lijkt het erop dat een kleinere speler op de markt - ondanks een groeiende omzet - zijn bestaansrecht langzamerhand aan het verliezen is.
En als voorbeeld van deze indicatie wordt genoemd de overname van PickRoccade door Getronics.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe 'klein' PinkRoccade is, maar met een bod van 338M kun je naar mijn idee niet meer spreken over een 'kleinere speler'. :)

[edit]
En als ik in dat lijstje kijk zie ik dat PinkRoccade een omzet had van 637M tegen 607 van Getronics in 2003


Overigens blijft het bestaansrecht van kleinere bedrijven altijd bestaan, simpelweg omdat daar een ongelooflijk deel van de innovaties vandaan komen.
Anoniem: 47200 @farlane1 december 2004 09:54
edit: ik *** uit mijn nek, pink roccade wordt inderdaad overgenomen door getronics
Klik
Dat is nog af te wachten als ik weer een partij (wel goed betaalde) collegaŽs erbij krijgt, er is namelijk door een ander bedrijf ook een bod gedaan.
De lijst heeft sowieso betrekking op 2003, toen was er nog geen sprake van een overname...
Anoniem: 48318 @farlane1 december 2004 10:07
Dat zijn omzetcijfers in Nederland. Getronics heeft ook vestigingen in ruim 60 andere landen, Pinkroccade in 1.
Ik vind hier voornamelijk de winst per werknemer opvallend.

Dat een bedrijf als Vodafone met een verlies van € 213.972 per werknemer nog recht van bestaan heeft. Dat is namelijk meer dan de personeelskosten alleen.
Ik weet natuurlijk niet wat ze aan aankopen/afschrijvingen hebben gedaan maar ik vind vodafone niet waardig voor de 2e plaats met een verlies van bijna 700 mln euro.

de winst per werknemer van UPC valt ook erg op... € 308.750. Vind ik ook niet niks.

Het is mij nog niet duidelijk hoe ze deze lijst hebben berekend. Idd de grootte van de omzet is zeer zeker van groot belang maar hoe ze die andere factoren mee laten wegen is mij onduidelijk.

@ d0UBL3_D
Dit gaat over 2003!
Het verlies van Vodafone moet je heel erg relatieveren, het is namelijk zo dat ze een heleboel afschrijvingen hebben op goodwill en nog een hoop andere puur administratieve kostenposten hebben. Operationeel draait Vodafone al een tijdje een mooie winst.
Anoniem: 115385 @casapira1 december 2004 11:46
Vodafone heeft het afgelopen jaar ook enorm geïnvesteerd in diensten als UMTS, dat hakt er ook wel in kwa kosten denk ik.

En als je bekijkt dat ze bijna 2 keer zoveel omzet per werknemer draaien als KPN dan geeft dat toch wel aan dat niet verkeerd bezig zijn.
Anoniem: 113044 1 december 2004 09:30
#97: Citee?, die zijn 1 maand geleden opgedoekt!
Wat ik persoonlijk veel belangrijker vind is de waardering van de medewerkers voor het bedrijf.

Gelukkig wordt dit bij computable ook aangeven in de imago top 100. Ik werk namelijk liever bij een bedrijf met minder omzet maar wel hart voor z'n medewerkers. Je werk moet immers ook leuk zijn.
Helaas is er alleen nog een imago onderzoek van 2003 zichtbaar, waar KPN op plaats 8 staat.
Ik ben benieuwd ofdat ze dat dit jaar ook halen.
Niet alleen Citee ligt op z'n kont. Triple P (plek 50) is ook al op sterven na dood. Tsja, dat krijg je als je eind 2004 een overzicht maakt over 2003 in een <uche uche> dynamische bedrijfstak als de ICT ;)
Anoniem: 98555 1 december 2004 09:45
Interessant lijstje. Grappig om te zien dat een bedrijf als Microsoft met slecht 320 werknemers een winst per werknemenr van bijna 180.000 Euro haalt. Daarbij is de relatief lage omzet opvallend. Wie heeft er nu geen ms software op zijn pc ? Dat KPN het op alle fronten goed blijft doen heeft m.i. te maken met de monopolie positie van dit bedrijf op de Nederlandse markt. Een omzet van 7 miljard en een winst van 80.000 euro per werknemer is waanzinnig hoog.
Dat komt door dat MS in Nederland zich met consultancy bezig houd en niet zo zeer met het realiseren van de MS produkten.
Er zijn maar 35 consultants in nederland.

Maar MS Nederland is vooral een sales/service organisatie. Er wordt hier geen product ontwikkeling gedaan etc dat klopt.
Getronics heeft in dat geval al zijn slag geslagen met de aanstaande overname van PinkRoccade.
Er is een bod gedaan. Dat wil nog niet zeggen dat de slag is geslagen. Zie ook bijvoorbeeld Oracle - Peoplesoft...
Helemaal omdat vorige week bekend is geworden dat Ordina eerder een hoger bod (volledig in contanten) had gedaan krabben de Pink aandeelhouders zich nu eens achter de oren over het bod van Getronics, dat voor een groot deel uit Getronics aandelen bestaat.
pink roccade heeft het bod van ordina afgeslagen omdat getronics een beter toekomst vooruitzicht heeft, ze zijn namelijk veel breder georienteerd van ordina, wat ik vernomen heb uit een interview is dat zowel ordina als pink roccade software dienst verleners zijn en dat daar nu juist niet de groeiende markt zit zoals de directeur van pink roccade zegt getronics is niet volledig op software ingesteld en is het dus voor pink roccade veel interesanter om met hun in zee te gaan ondanks een lager bod, en er school ook nog een addertje achter het gras dat ordina in contanten zou betalen dat zou ook niet heel gunstig zijn omdat je dan weer krijgt dat het eigen vermogen van de onderneming achteruit gaat en dat is ook niet goed.

edit: ik lees net op webwereld ook nog eens dat de fusie van Pink roccade en Getronics op koers ligt
Woensdag, 1 december 2004 - Binnen twee maanden zal Getronics met een officieel bod komen om concurrent PinkRoccade in te kunnen lijven. De voorbereidingen verlopen gladjes.
http://www.webwereld.nl/nav/trillian?20174 linkje naar het bericht
Als het zo doorgaat met de communicatie binnen Pink dan is er weinig meer om over te nemen. In de imago top 100 komt pink IMHO niet voor.

(yep ik ben gefrustreerd met de hele gang van zaken)
Ik zet zo even mijn vraagtekens bij UPC. Ik ben boekhoudkundig niet een topper, maar hoe kan je omzet groter zijn dan je winst

Omzet:
€ 468,0 mln
Winst:
€ 494,0 mln

Kan iemand mij dit uitleggen???
Je krijgt daar gewoon een negatief saldo als loon :+
Gelukkig niet, 't verdient goed daar. ;)
Lees je eigen post nog eens. Volgens mij is het wel duidelijk :P
Dat vraag ik me ook af, de winst is dus groter dan de omzet, tevens vraag ik me af of het dan door UPC wel nodig is om zulke hoge tarieven te heffen op de kabel als er behoorlijke winst wordt gemaakt ???
Zonder echt diep boekhoudkundig hierop in te gaan:

Pure operationele winst (uit core activiteiten) is iets anders dan het uiteindelijke winstcijfer dat in de boeken komt te staan ; denk aan vrijgevallen reserves, 'negatieve' kosten ; verkoop activa , goodwill etc.
Het lijkt er op dat voor UPC de EBITDA cijfers zijn gebruikt. Dus dan zijn de meeste kosten niet meegenomen. Het netto resultaat in 2003 kan dan zelfs negatief geweest zijn, zoals in 2002.

Ook andere cijfers kloppen niet (Dell, Cisco). Wordt tijd dat Computable hier wat beter onderzoek naar verricht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.