Verbatim dual layer dvd-media verkrijgbaar vanaf juli

Naar verluidt kunnen we vanaf juli van dit jaar dual layer dvd-schijfjes verwachten, zij het in een beperkte oplage. Het gaat om DVD+R-schijfjes met een maximale snelheid van 2,4x, die onder Verbatims vlag verkocht worden en geproduceerd zijn door de optische afdeling van Mitsubishi. Door het gebruik van een tweede laag is de capaciteit nagenoeg verdubbeld, van 4,7GB naar 8,5GB per zijde. De schijfjes kunnen gelezen worden door dvd-spelers van de huidige generatie; voor het branden is er echter een dual-layerbrander nodig. Een aantal fabrikanten heeft reeds een dergelijke drive op de markt, anderen hebben ze aangekondigd, zie ook ons CeBIT-verslag. De dual-layerschijfjes zijn overigens niet te verwarren met reeds op de markt zijnde 'gewone' dubbelzijde dvd-discs: deze hebben een capaciteit van 9,4GB en dienen met de hand te worden omgedraaid. Een richtprijs voor de dual-layerschijfjes is niet gegeven, maar er wordt verwacht dat ze aanvankelijk een stevige 15 euro zullen kosten.

Het schijfje in kwestie, omgeven door een jewelcase

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

23-05-2004 • 12:08

53 Linkedin

Submitter: andreklaver

Bron: CDR-Info

Reacties (53)

Wijzig sortering
Inderdaad herrie is weer lekker bezig.

De hacked nec2500a firmware:
http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar

Lees meer op
Er zijn dus modificaties te maken aan bestaande branders om ze dual layer te laten branden? Dacht eigenlijk dat je altijd een nieuwe brander nodig had omdat de laser niet kon focussen op de tweede laag in oude branders.
+1Anoniem: 66395
@tweakerbee23 mei 2004 18:45
ER zijn reeds branders die fysiek wel in staat waren maar waar nog een firmware voor nodig is
Omdat er dan weer extra rechten betaald moeten worden, moet je daarvoor extra betalen

herrie maakt die aanschaf overbodig
Bij Americal in de VS kosten ze $ 29,00 per 5 stuks. Ik heb het idee dat ze hier dus ook wel snel zullen dalen :D
Of dat er karrenvrachten vol met dl-dvd's over de atlantic worden gesleept :)
;) Idd goed idee, laten we als Tweakers samen een groot containerschip huren en volstouwen met dvd's zelf met invoer kosten zijn we dan nog wel goedkoper uit :+
Ben jij wel helemaal wijs? Een containerschip vol? Enig idee hoeveel pallets dvd's dat zijn?

Beetje containerschip heeft plek voor 4000 20feet containers. Per container kan je een stuk 30 europallets wel kwijt. En op een pallet gaan toch wel een aantal dvd's ;)

Per schip dus 4000 x 30 = 120.000 pallets :)

Hmm, kun je 1200 mafkezen vinden die er elk 100 pallets willen doorverkopen? :Y) :P

Dat wordt een leuke inkoopactie, daarmee haal je wel het nieuws lijkt me. :z
Inkoopactie!
Wie start er een?
Mooi! En gister heeft henry zijn dual layer firmware(beta) voor de NEC 2500 openbaar gemaakt, gaat wat mij betreft dus de juiste kant op.
Heel aantrekkelijk, zeker omdat de NEC 2500 nog maar 74 euro kost :)
Zie ook de Pricewatch
M'n naam is Herrie! Is dat nou zo moeilijk :P
+2Anoniem: 74926
23 mei 2004 12:22
[qoute]Een richtprijs voor de dual-layerschijfjes is niet gegeven, maar er wordt verwacht dat ze aanvankelijk een stevige 15 euro zullen kosten[/qoute]

Dit zal best wel snel zakken... Ik herriner me nog dat ik Fl 20,00 moest betalen voor een cd-tje
Kijk nu eens naar die prijs.
Ja, maar toen had je niet de keus tussen andere 'soorten' cd's.
Als je nu moet kiezen tussen 15 euro voor dubbellaags, of ongeveer 1 euro (zelfs minder) voor enkel, dan lijkt me de keus duidelijk. Dit zal bijna niet verkocht worden voor die prijs.
+2Anoniem: 101734
23 mei 2004 12:19
15 euro? das niet niks :? als je een spindel van 10 hebt ben je al 150 euro kwiijt en voor 150 euro kan je behoorlijk wat "normale" DVDtjes kopen k weet niet of dat zo aantrekkelijk zal ijn voor privé gebruik.
Natuurlijk wel. Een gewone DVD film die je in de winkel koopt of bij de videotheek huurt, heeft meestal een opslagcapaciteit van zo'n 9GB. Je kan zo'n film dus niet rechtstreeks kopieren, je moet de film rippen, extra's weglaten, Duitse en Franse nasynchronisaties weghalen, het her-encoden, en het dan branden.

Dat kost uren aan CPU tijd en je eigen tijd. Met deze DVD's is het dus in een half uurtje te doen (4,7GB DVD wordt bij 2,4x gebrand in 20 min tot een half uur).

Overigens zal de prijs binnen een half jaar flink gedaald zijn, dat was ook het geval met de 'gewone' DVD+R's.
Maar dat mag ook niet, dus je kan je CPU ook voor nuttige doeleinden gebruiken.
Wat een onzin. Het maken van een kopie van een DVD die je in de winkel hebt gekocht is volkomen legaal. Dat van de videotheek niet nee ;)
Daarom is het heffen van een speciale belasting op DVD's en CDR's ook zo idioot; vaak wordt het namelijk gewoon gebruikt voor iets legaals, zoals het maken van een backup van grote hoeveelheden bestanden.

offtopic:
Je mag ook Windows XP downloaden als je een geldige license hebt. Je betaalt namelijk voor de license, dat je daarbij het OS op een CD krijgt kun je zien als een extra.
Je mag zelfs die van de videotheek kopiëren. Kopie voor eigen studie / oefening noemen ze dat in de auteurswet ;)

Maar Voordeur, zíjn er nuttige CPU toepassingen dan? Behalve enkele DPC projectjes? :P
Compilen, renderen, je bent een tweaker, bedenkt wat ;)
+1Anoniem: 107188
@GX24 mei 2004 12:05
"Je mag zelfs die van de videotheek kopiëren. Kopie voor eigen studie / oefening noemen ze dat in de auteurswet"

En dat geloof je zelf? :)
En dat geloof je zelf?
Als je nou in de auteurswet zou kijken voordat je een domme opmerking plaatst... de auteurswet zegt zelfs voor eigen gebruik dat is dus óók gewoon luisteren van muziek.
Artikel 16b
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd, [...], de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.
Je mag dus 100% legaal een kopie maken van CD's en DVD's (niet van computerprogramma's, lees art. 45n). Óók als je het origineel niet zelf in bezit hebt.
Uren aan CPU tijd? Weet niet wat voor CPU jij hebt, een Pentium 100?
Met DVDShrink ben ik ongeveer een half uurtje bezig per DVD, geresized en geript.
dat is dan ook goed aan het resultaat te zien. Misschien moet je even uitzoeken wat re-encoden psies is, en wat dvdshrink allemaal NIET doet...
+2Anoniem: 16040
23 mei 2004 14:03
Door het gebruik van een tweede laag is de capaciteit nagenoeg verdubbeld, van 4,7GB naar 8,5GB per zijde.
De echte opslag capaciteit van de media is: 4.5GB op de 4.7GB versie's & 8.0 GB bruikbaar op de 8.5 GB dual layer versie. En het is niet "nagenoeg verdubbeling" maar een verhoging van 75%.
De echte opslag capaciteit van de media is: 4.5GB op de 4.7GB versie's
Nee, het is 4,38GB, namelijk:

4700000000 bytes / 1024^3 = 4,38GB
mieren**k reaktie op een soortgelijke post: :P

4.5 -> 8.0 is een verhoging van 78%

De echte capaciteit van die schijven is wel hoger, maar datacorrectie ed. zorgen ervoor dat je ook op een CD-R waar echt 700MB op past maar ~660MB kwijt kan. Ik neem aan dat als je audio op deze DVD's zou branden zonder data correctie er ook echt 8.5GB op zou passen dus:

4.7 -> 8.5 is een verhoging van 81%

En een verhoging van rond de 80% is IMHO inderdaad nagenoeg een verdubbeling. (8>
volgens mij is het niet alleen error correction, maar toch ook een file-allocation-table ofzo?
+1Anoniem: 46117
23 mei 2004 14:01
Hopelijk gomt er niet weer zo'n achterlijke buma/stemra lobby om er een fikse verhoging op te gooien ivm rechten.....
Daar hebben ze al aan gedacht. De heffing is €0,50 of €1,00 per 4,7GB, dus dat schaalt mee omhoog.
De belangrijkste fabrikanten hebben al dergelijke drives aangekondigd en getoond
Hmm? De Sony DRU-700a is er al even hoor :) zie ook Pricewatch
Een richtprijs voor de dual-layerschijfjes is niet gegeven, maar er wordt verwacht dat ze aanvankelijk een stevige 15 euro zullen kosten
Bij opus.nl zijn ze nog iets duurder, vanaf 30-6: € 87,01. (per vijf stuks)
Ik hoop dat de dual layer DVD's er op termijn voor gaan zorgen dat de single layer DVD's goedkoper worden. 2 euro p.s. voor een behoorlijk merk vind ik toch nog steeds wat prijzig.
Ik gebruik Princo en ik betaal daarvoor €0.39/stuk. Onlangs 200 aangekocht en er maar wat blij mee. Nu weet ik niet of je Princo als degelijk merk mag beschouwen, maar er is tot nu toe (100 groene doosjes later ;) ) nog geen probleem mee geweest. Toegegeven, ze schrijven enkel 1X, maar dat leest achteraf weer beter en ik heb geen haast.
Eeh, waar haal je die dingen? 39 cent per stuk kan namelijk helemaal niet legaal. Er zit in ieder geval dan geen heffing op aangezien die zelf al 50 cent is.

Maar goed, de vraag blijft waar? :D (zolang het alleen grijze import is vind ik het best. europa zonder grenzen is wat dat betreft heel handig.)
Herrie denk je ook dat er een dual layer update voor de Nec 1300A komt of kan die het echt totaal niet ?
zou ik wel leuk vinden kheb hier 2 1300's in PC's zitten
Ik verwacht echt van niet, en om nu te proberen m'n 1300A met een 2500A firmware te flashen, vind ik net iets te ;)
+1Anoniem: 30986
@HADES200123 mei 2004 18:18
daarbij komt het verschil dat een 2500 een 2510 is (net als de 1100 die stiekem ook een 1300 was) maar dan als het ware downgegrade versie.
De 1100/1300 serie zijn totaal anders qua techniek als de 2500/2510 serie maar onderling zijn deze dus identiek. (correct me if i'm wrong)

Verder: nieuwe techniek/kinderschoenen verhaal media wordt vanzelf goedkoper, ik weet nog de dagen dat ik 70 piek betaalde voor een cdr... 30 piek voor een dvdr... 30 piek voor een dvdr9 ;)

Verder ben ik zeer benieuwd naar de schijfjes van verbatim ze lopen toch wat betreffende dvdrecordable scene vaak voor en nog niet echt benoemenswaardig slechte ervaringen mee gehad (behalve menselijke/pc fouten). daarbij is de leesbaarheid ook zeer fijn van de single layer collectie van Verbatim en tevens geen nare gewoonte om te besparen op de dye/reflectie/protection layer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee