Rusland bouwt eigen 0,13 micron-processor

De medewerkers van het MCST (Moscow Center of Sparc Technology) hebben een persbericht online gezet met de mededeling dat het bedrijf de eerste werkende samples van de R-500 geproduceerd heeft. MCST is een Russisch ex-staatsbedrijf dat vooral bekendheid heeft verworven met verhalen over de E2K. Van deze processor werd begin 1999 gezegd dat hij gehakt zou maken van Itanium, waarna er in 2002 nog eens de mededeling kwam dat het nu echt ging gebeuren. Vanaf dat moment is het bedrijf stil gebleven en heeft zich blijkbaar geconcentreerd op de R-500.

Het wondere staaltje techniek wordt geproduceerd op 130 nanometer en draait op 450 tot 500MHz. Volgens het bericht ligt de energieopname op minder dan 1 Watt, al wordt er op een andere pagina van de site nog gesproken over minder dan 2 Watt. De processor is SPARC-compatible en werkt naar verluidt met Solaris en Linux. De site wekt het vermoeden dat er 4,2 miljoen transistors op twintig vierkante millimeter zijn geplaatst, wat goed moet zijn voor ongeveer 170 MFLOPS.

De kosten van de chip zijn niet terug te vinden. Wel wordt vermeld dat de R-500 eind dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Hij volgt dan de R-150 op, die op dit moment het topproduct van Elbrus is. De status van E2K is een stuk onduidelijker: of de processor er ooit nog komt wordt niet duidelijk en het enige dat over de architectuur zelf terug te vinden is, zijn wat algemene kreten en een uitgebreid verhaal waarin gemeld wordt dat de E2K superscalar zal zijn, een soort code morphing zal toepassen en bovendien virussen de wereld uit zal helpen. Of deze toekomstdroom ooit bewaarheid zal worden lijkt te betwijfelen, maar vasthoudende fans van het bedrijf kunnen in ieder geval uitkijken naar de R-500.

Een 'mobiel' systeem op basis van de R-150

Door Jonathan Brugge

Nieuwsposter/Frontpage-admin

16-03-2004 • 22:24

60 Linkedin

Submitter: silentsnow

Bron: Elbrus

Reacties (60)

60
57
37
14
1
8
Wijzig sortering
Anoniem: 61805
17 maart 2004 00:11
Hmmmz...

"On the basis of "MCST-R150", the first Russian microprocessors with a feature size 0.35µ"

Ze gaan dus in 1 keer van 0.35µ naar 0.13µ?

"MCST continues working on the design of the 128-processor computer system Elbrus-3m based on the new generation microprocessor Elbrus. "

Okee, dus de planning is in ieder geval dat ze 128 van deze 170 MFLOPS gaan gebruiken (op 500MHz... dat staat er toch echt en geen 170MFLOPS op 170MHz). In een ideale wereld zou dat een systeem opleveren van 21 GFLOPS (wat minder is als bijvoorbeeld de nu alweer flink op leeftijd zijnde Cray SV1E die 64GFLOPS levert)

http://www.elbrus.ru/mcst/eng/chip.shtml

Trouwens onderaan, dat lijkt verdacht veel op SBUS, en die kans is vrij groot aangezien ze wel meer leunen op (oude) SUN-technologieen...

Waar heb ik nou toch die sparcstation20 met SBUS gelaten waar 4 Ross HyperSPARCS in kunnen? ;)
Anoniem: 49546
16 maart 2004 22:57
Ter vergelijking:

Via C3 1 ghz - 300 MFLOPS
Pentium 2 333 - 450 MFLOPS
Itanium 1 ghz - 550 MFLOPS

Athlon XP 3000+ - 3400 MFLOPS
Pentium 4 3 ghz - 3800 MFLOPS

Athlon 64 3000+ - 4200 MFLOPS

Zoals je ziet is 147 MFLOPS niet bepaald veel, maar omdat het een SPARC CPU is is het toch vrij snel en zal je er toch veel mee kunnen.

Waarschijnlijk gaat de prijs en beschikbaarheid van deze CPU een grote rol spelen, het stroomverbruik is ook zeer goed te noemen hoewel er geloof ik al meer CPU's zijn die 150 MFLOPS halen en maar 1 watt opnemen.

Deze CPU's lenen zich natuurlijk wel prima voor clustering als de prijs goed is. Met bijvoorbeeld 100 van deze chips heb je toch 11025 MFLOPS (bij 25% overhead) en het neemt maar zo'n 200 watt aan energie in. Als de chips + ondersteunende componenten 10 dollar kosten dan heb je toch een hele rendabele setup.

Ter info:

Geen enkele particulier zal deze chip ergens anders zien als op school, deze chips zijn bedoelt voor embedded applicaties
SPARC en snel :? Dat is al jaren geleden dat dat zo was. Tegenwoordig ligt het sparc platform gewoon flink acher. Men noemt het niet voor niks Slowlaris ;)

Doe mij maar 4 opterons i.p.v 100 van deze chips, kost misschien wel meer energie, maar wel minder ruimte. Wat dan uiteindelijk goedkoper is niet echt duidelijk.

Deze dingen zijn mischien wel leuk voor PDA's en embeded devices, maar voor serieuze desktop PC's zie ik hier geen toepassing.
Een chip van 170 mflop leent zich *niet* voor clustering.

Want de chip zelf eet dan misschien 2 watt, maar de routers eten ongeveer 1000+ watt per chip.

Dus een cluster van 100 cpu's is dan iets van 100 kilowatt, terwijl het de prestatie levert van minder als een enkele A64 processor.

Je raakt namelijk enorme verliezen kwijt. Je kunt bij 100 cpu's namelijk niet op 100 cpu's tegelijk draaien om er 1 te noemen.

Je hebt een aparte clock processor nodig, i/o processors en ga maar door.
Dan vraag ik mij toch af hoe jij dat doet?

1000 watt? Heb je enig idee hoeveel dat is? Als je 1000 watt in een apparaat stopt kun je niets anders hebben als een straalkachel.

Clustering wordt tegenwoordig softwarematig gedaan, denk aan een }:O

Iedereen kan nu tegenwoordig simpele hardware aan elkaar plakken, een bootrom erop plakken om een simpele Linux omgeving te starten, een netwerkinterface eraan en klaar. En aangezien deze CPU's niet bepaald rekenwonders zijn heb je aan een 100 mbit netwerk meer als zat.

Ik geloof dat er een of andere gek laatst nog een stuk of 20 Tiny chipjes aan elkaar had gemaakt in een cluster, kreeg er nog een redelijke performance uit.

Maar alles gaat afhangen van de prijs, is het goedkoop dan is het geschikt voor clustering, is het niet goedkoop dan kun je het enkel in embedded omgevingen gebruiken. Je bent dan beter af met een enkele A64 als zo'n cluster.

zie bijvoorbeeld dit artikel:

http://www.mini-itx.com/projects/cluster/

Hier heeft iemand 12 Via C3 800 CPU's (+ ondersteunende hardware) aan elkaar gehangen en op die manier een krachtige cluster gemaakt die ongeveer 3600 MFLOPS haalt
Dit soort kinder projectjes neem je toch niet serieus?

"There is nothing sacred about the networking. I used the internal fast ethernet adapters which came with my mini-itx boards."

a) hoe kan ik een paar terabyte op dit netwerkje streamen? Ik zie GEEN ENKELE vorm van i/o die snel werkt.

b) kijk naar de netwerk kaartjes. voor de memory is er een lachwekkende latency en een nog lachwekkendere bandbreedte.

Wat voor soort software plan je te draaien op dit netwerkje?

Zeker op 1 processor draai je je email client. Op de volgende draai je je rekenmachine?

:)
Je hebt ook niet veel I/O nodig omdat die dingen toch niet zo snel kunnen rekenen, ook als je een iets krachtigere onderdelen neemt zoals een Duron cluster heb je aan 100 mbit genoeg, of eventueel een gigabit.

Hierop draai je bijvoorbeeld over het netwerk een Linux distro (dus geen harde schijven nodig in principe) met daarop een DPC client. Moet jij eens zien hoe die spullen kunnen rekenen.

Zoiezo zijn clusters niet gemaakt om dingen als email clients of rekenmachines te draaien. Je kan de cluster niet zien als 1 grote CPU, maar als 1 grote software applicatie die enorm snel is.

Je zou hier ook een mooi renderpark van kunnen maken voor 3dsmax.

Je kan dit niet vergelijken met de prof servers, maar voor mkb is dat ook niet nodig. Als je voor 2000 euro een mooie Duron cluster in elkaar kan zetten dan kun je daar flink mee renderen hoor. Bijvoorbeeld 3d animaties voor gebruik in documentaires ed.
Eindelijk weer technologisch nieuws uit Rusland. Daar zitten soms echt heel slimme jongens, het is alleen jammer dat ze meestal de financiele middelen niet hebben om een idee uit te werken.
en buiten dat ze er de financiele mogelijkheden neit voor hebben ook een staatshoofd die niet graag slimme mensen om zich heeft en ze dus graag op vakantie stuurt naar syberie ofzow..

technologisch sterke landen zouden ontwikkelaars uit rusland moeten trekken om ze tot hun volste recht te laten komen.. dan zou je pas producten krijgen waar je stil van wordt... als ze dezelfde middelen zouden hebben als de ontwikkelaars hier
Waar haal je dat vandaan :? Putin is ex-KGB.

De KGB had dan wel de neiging nothing-in vakanties van onbepaalde duur naar de ongerepte Taiga te regelen, maar hebben altijd een neus gehad voor nuttige technologie. Onderzoekers krijgen onder Putin betaald itt onder Yeltsin.

Hoe dan ook je de staatsvorm in RU zou kunnen betitelen (iig geen democratie), het is een veel betere plek om te investeren dan een decennium terug :o
Dit is inderdaad een probleem (weinig financiele middelen) maar het is oko gelijk de kracht. Uit de weinige middelen die ze hebben weten ze wel het maximale te halen en dat kun je over het 'rijke' westen bij lange na niet zeggen.

Dit baseer ik voornamelijk over het ontbreken van prikkels. In het westen is de behoefte om de kosten laag te houden en echt efficient te werken gewoon veel minder dan in Rusland.
komt omdat het rijke westen verwent is en zich dat soort nalatigheid en slordigheid kan veroorloven, rusland kan dat niet en moet efficient gaan werken.
Mwa, soms lukt het, soms ook niet.

Goed, de russen hadden een ruimtestation. De amerikanen niet maar het ding viel wel uit elkaar van ellende. Ik denk dat de meeste russen graag de financiele middelen uit het westen zouden hebben.

Ze maken wel eens goede producten maar meer ondanks dan dankzij de beperkte middelen die ze hebben.

Prikkels zijn er in het westen genoeg. Ben je niet concurerend dan ben je weg. Simpel systeem en het heeft de afgelopen eeuwen best wel aardig gewerkt.
1 a 2 watt is wel erg weinig,passieve koeling moet ruim voldoende zijn dan.

170mflops met welke processor is dat te vergelijken?
ik dacht van niet, maar heb me vergist

maar toch nog wel anders

Performance, MIPS (MFLOPS)
R-150 140 (63)
R-500 400 (170)

Het mflops mag niet hoog wezen, vermogen is zeer laag.

Kwa Mflops mag hij dan P1 150 mhz zijn (kan hoger msischien door beter software)
Maar het aantal MIps is redelijk hoog.

Zover ik weet duid dit op een heel hoge aantal instucties per klok-tik.
Zelf hoger dan de athlon als je die sandra grafieken bekijkt.

Een hoge IPC dus.


Ps: verder staat er op hun pagina dat dit een prototype is en ze dus gaan voor een 1 GHz model.

Het bolletje is aan het rollen ze komen hogerop.
Anoniem: 107626
@gp50017 maart 2004 18:54
superscalar, dus gebruikt parallel meerdere pipeline procedures. Dit wil zeggen meerdere instructies per blok per cycle. Een handige manier om de IPC (instructions per clock cycle) te verhogen, maar de code moet het wel toelaten. Veelvoudige sequentiele instructies kunnen hier echter niet gebruik van maken, waardoor de effectieve IPC voor deze type programma's/ routines toch wel wat lager zal liggen.
Anoniem: 102230
@Emcee16 maart 2004 22:34
Nu vraag ik me af 1à2 watt is daar zelfs wel koeling voor nodig?
idd, koeling is niet nodig. Maarja, 170 MFLOPS is ook niet erg veel. Wat wil je ook met maar 4,2 miljoen transistors..
Grappig dat onderschrift bij het plaatje :)

Een Mobiel systeem op basis van de R-150

Als dat de nieuwe laptops in Rusland moeten worden dan ga ik vast beginnen met het produceren van de laptoptassen ;)
zie de handvaten zitten man! hartstikke mobiel!
ook lekker offtopic
het is handvatten :P
Handvat o (-vaten, -vatten);
- greep waarbij iets aangepakt kan worden

mag dus allebei :P
Anoniem: 56708
17 maart 2004 00:06
Ik meen me nog een verhaal te herinneren dat ik gelezen heb 3jaar geleden over IBM. Zij zouden namlijk met hun nieuwe processor komen tegen het jaar 2005. Deze zou op een snelheid van 4ghz tot 5ghz komen te draaien. Maar daar heb ik helemaal niks meer over gehoord.

Het is te hopen dat er een 3e concurent bij komt zou goed zijn. Dan worden de prijzen wellicht nog scherper.

Zal mij benieuwen of deze processor echt een revolutie is. VIA wilde in het begin met hun processor ook mee proberen te komen, maar via zie je alleen maar terug op chipsets en op de via ITX systemen.
IBM is tegenwoordig druk bezig met zichzelf, Apple, AMD, Sony, Microsoft, Nintendo.
En ik denk dat de uitspraak indertijd werd gemaakt om aan te geven dat ze competief zullen zijn met Intel. En dat zijn ze, al maken ze niet direct x86 cpu's.
Interessant dingetje. Zo te zien is het geheel volledig modulair. Dat betekent dat je het systeem vrij eenvoudig kan aanpassen aan de situatie. En dat energieverbruik is natuurlijk helemaal weinig. Ik kan me niet zo heel veel voorstellen bij 170 MFLOPS maar ik denk dat je daar toch wel aardig wat mee kan doen,

't Zou een leuk servertje zijn voor menig tweaker denk ik, alleen de hamvraag is dan: hoeveel gaat 'ie kosten :Y) .
Anoniem: 20600
16 maart 2004 23:15
R14K is MIPS, geen SPARC, plus 25 watt of 2 watt, kan een heel hoop in performance schelen, ik zeg kan, kijk maar naar P4 vs AMD XP. Maar je kan uberhaupt niks zeggen zolang we geen details over de architectuur hebben, sparc compatible wil nog niet zeggen dat ie de sparc architectuur overneemt, misschien doen ze wel het zelfde als we met x86 ook al jaren doen, x86 front end, en achter de schermen, diep in de CORE (mount doom :P) is het RISC
toen met dat e2k verhaal heb ik me een beetje verdiept in elbrus, en de conclusie was dat elbrus helemaal niet achterlijk is en dat ze in het verleden computers hebben gemaakt die ver voorliepen op de westerse computers. (boris babayan was de grote man herinner ik me nog)
Elbrus bouwde in het verleden supercomputers en die waren niet kinderachtig destijds. Echter realiseeer je je goed dat dat niet gebaseerd was op chips. Net als de originele cray supercomputers was elke processor niet een processor zoals wij die kennen van een halve centimeter keer een halve centimeter keer een paar millimeter, maar elke cray processor bestond uit electronicablokken. Iets van 500 kilowatt voor de kleinste cray.

Grote fabrikanten hebben er veel belang bij om iedereen die niet groot is in de zeik te zetten. Het enige recht van spreken dat ze hadden t.a.v. Elbrus was dat ze dus nog nooit kleine goed presterende chips gebakken hadden.

Lastig probleem voor chips fabriceren is dat research & development miljarden kost (met name de fabriek bouwen kost veel geld). Je inkopen in nieuwe productie technologien is heel lastig.

Een processor die in goedkope 0.13 op 500Mhz loopt is helemaal niet zo slecht. Als je standaard in verilog codeert, dan is dat zo'n beetje wat je halen kunt. Om hoger te clocken moet je met de hand al die transistor output gaan corrigeren. De reden waarom fabrikanten als intel & amd dus hoger clocken is niet alleen handigere 0.13 technologie (en spoedig 0.09) maar met name omdat ze heel intensief al die miljoenen transistors met de hand corrigeren. Pas dan kun je hoger clocken.

Op dezelfde manier kun je ook software in plaats van in het snelle C of C++ te schrijven in assembly schrijven, dat laatste is een lastig handmatig werkje maar het loopt dan wel 2x sneller.

Dat is echter enorm arbeidsintensief. Elbrus kan dat niet opbrengen natuurlijk.

Wat lastiger is, is dat waar de arbeid aan die processors dus vrij goedkoop is, het drukken van die processors gaat met wafer machines. Daar bestaan geen goedkope Russische equivalenten van. Dat kost gewoon een paar miljard per fabriek.

Dus de enige manier om je processors te drukken is dan over te stappen naar andere fabrikanten en te smeken of ze je processors willen drukken.

Van 170Mhz ineens naar 500Mhz doorknallen is *enorm* goed. Zoals gewoonlijk heeft degene die het artikel hier quote niet goed de homepage gelezen (elbrus is ook allesbehalve duidelijk, een groot probleem in rusland is dat bijna alles in het russisch is), ze leveren namelijk geen 170 mflop. Dat is de vorige generatie die ze maakten. Ze maken 500Mhz processors nu en ze hebben nog niet vrijgegeven hoe en wat. Maar hij zal dus minimaal 0.5 gflop gaan leveren.

Wat ik echt geniaal vind van elbrus is dat hun processors ook parallel werken en in supercomputers ingezet gaan worden. Om parallel te werken heb je veel meer nodig als alleen maar een processor.

Je moet ook voldoen aan wat de highend organisaties voor eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je overal ECC toepast, met name ecc in de L1 cache is erg belangrijk.

Opteron doet dat en Itanium2 doet dat ook (vanzelfsprekend, het zijn allebei highend cpu's).

Ik neem aan dat de nieuwe elbrus processor dat dus ook gaat doen.

Erg knap hoor.

Met zo'n beperkt budget zo iets neer zetten, petje af.

In heel NL zie je niemand zulke processors bouwen. Jammer dat wij niet zulke knappe ingenieurs hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee