Tom's Hardware Guide heeft eens gekeken naar het belang van LCD-contrastratio's. De contrastratio wordt verkregen door het verschil tussen het helderste witbeeld en zwartbeeld op te meten. Om precies te zijn gaat het om het verschil tussen een honderd procent witsignaal en nul procent witsignaal, waarbij het resultaat wordt gedeeld door de waarde van het nul procent witsignaal in Lux. Dus de uiteindelijke uitstoot van licht, wanneer er eigenlijk geen licht mag worden geschenen. Op basis van deze waarde gaan de fabrikanten ervan uit dat hoe beter de contrastratio, des te beter de mogelijkheid om wit en zwart weer te geven is door het scherm. Hierbij speelt echter ook de brightness oftewel de helderheid een belangrijke rol. Om bijvoorbeeld een contrastratio van 800:1 te bereiken is er een helderheid van 400,5 candela per vierkante meter nodig.
Het nadeel hiervan is echter, dat het wit te helder en het zwart niet donkerder zal worden. Ook zullen de ogen niet echt prettig vinden wanneer zij worden blootgesteld aan zo'n hoge helderheidwaarde. In vergelijking, een normaal CRT-scherm produceert ongeveer tussen de tachtig en honderd candela per vierkante meter, vandaar dat in de grafische wereld indien men overstapt op een LCD-scherm, de helderheid beperkt tot maximaal 110 candela per vierkante meter. Ook voor fotografisch gebruik wordt een helderheidratio van 110 cd/m² aanbevolen, wat een contrastratio van (110 - 0.5) / 0.5 = 219:1 oplevert. Echter als we kiezen voor een lagere lichtwaarde voor een beter zwartbeeld, bijvoorbeeld 0,1 cd/m², komt de contrastwaarde op 1099:1. Een waarde van 0,1 cd/m² wordt normaal gesproken niet bereikt, 0,3 cd/m² ligt meer in de lijn der verwachtingen, waardoor de contrastratio nog altijd op een respectabele 366:1 komt.

Voor gamers is een hogere helderheidwaarde juist een uitkomst. De kleuren worden namelijk meer levendiger en fonkelend, vandaar dat er een helderheid van 200 cd/m² wordt geadviseerd. De contrastratio stijgt naar (200 - 0.3) / 0.3 = 666:1. In de afsluitende conclusie wordt bevestigd dat een hoge helderheidwaarde niet zo'n belang heeft als prestaties van het witbeeld op 110 candela per vierkante meter. Een hoge helderheidwaarde is alleen van belang wanneer het scherm wordt gebruikt in omgevingen waar zeer veel licht benodigd is en verder ook duidelijk moet zijn op grote afstand. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de fabrikanten de prestaties op het gebied van 110 cd/m² gaan meten, ligt hierbij bij uitstek een taak voor de ISO. Deze organisatie kan namelijk aanvullende richtlijnen gaan opstellen, waaraan het scherm moet voldoen, wil het in aanmerking komen voor het ISO-keurmerk.