Microsoft stopt met Internet Explorer voor Macintosh

Internet ExplorerInternet Explorer voor Apples Macintosh zal niet verder ontwikkeld worden, zo meldt PCWorld. Microsofts Macintosh Business Unit zal in de toekomst alleen nog patches uitbrengen voor het op OS X draaiende IE5. Ondersteuning blijft dus bestaan, maar Microsoft stopt met verdere ontwikkeling, omdat Apple zelf een browser heeft uitgebracht onder de naam Safari. Volgens het bedrijf heeft Apple daarbij het voordeel volledige toegang te hebben tot het besturingssysteem, omdat het daar ook ontwikkelaar van is. De ontwikkelingsstop houdt niet in dat Mac-versies van andere Microsoft-software ook in de wacht komen te staan. Zo komt er een nieuwe versie van Office en worden onder andere MSN en Virtual PC verder ontwikkeld. Aanstaande maandag wordt een update uitgebracht voor IE5, zonder nieuwe functies.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

14-06-2003 • 13:47

68 Linkedin

Submitter: cc bcc

Bron: PCWorld

Reacties (68)

68
66
47
20
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 1870
14 juni 2003 13:56
Dit houdt dus in dat Apple precies hetzelfde doet als Microsoft. Wat Microsoft dus aangeeft is, dat Apple een eigen browser (Safari) heeft gemaakt die beter functioneerd in osX. Of met andere woorden, beter intergreerd met osX. Dus net als zoals Microsoft hun browser in het OS bakt.
Dit houdt dus in dat Apple precies hetzelfde doet als Microsoft.
Aardige conclusie, maar alleen maar technisch juist. Strategisch houden microsoft en apple er heel andere doelen op na. Aplle volgt nu gewoon de markt, de eisen van de consument, het kan ook niet anders. Microsoft heeft hele andere doelen, en heeft IE toentertijd geintegreerd om een nieuw monopolie te creeren, daar is het aardig in geslaagd.

Het stoppen met de ontwikkeling van IE voor de mac lag al lange tijd in de lijn der verwachting. Microsoft heeft geprobeerd een monopolie te behalen op de browsermarkt, en dat kon alleen door ook een browser uit te brengen voor de mac. Inmiddels zijn er redelijke alternatieven, dus heeft het geen zin voor microsoft nog langer dat browser-monopolie na te streven.

Enigzins vind ik het wel een griezelig moment zo kort na een overeenkomst tussen AOL en MS, maar daar is nu nog moeilijk iets over te zeggen.
"Dit houdt dus in dat Apple precies hetzelfde doet als Microsoft"

Klein verschil is dat Apple de sourcecode beschikbaar stelt.
http://developer.apple.com/darwin/projects/webcore/index.html
Dat is niet zo. Microsoft is van mening dat Apple het beter kan omdat die de browser beter kunnen integreren in het OS.. Microsoft is kennelijk van mening dat dat nodig is (zie je ook wel bij IE op Windows). Maar voor zover ik weet is Safari op dit moment ook nog niet echt geintegreerd met de rest van OS maar gewoon een losse applicatie. Gewoon een beetje een BS-argument dus. Microsoft weet gewoon dat ze vet van Safari gaan verliezen als deze straks uit is.
Maar daarmee claimt MS dus in weze dat ze in het verleden vrijwilligers werk hebben gedaan voor het Mac OS, het is wel errug naief zoiets zomaar van ze aan te nemen. Microsoft is er natuurlijk niet op uit zo sterk mogelijke concurentie te hebben en ze hebben het dus automatisch meer voor zichzelf gedaan, dus ik vind het raar dat ze nu aankomen met een verhaal dat Apple het zelf beter kan.
Nu heeft Apple idd een voordeel maar ditzelfde voordeel heeft MS bij een zeker ander OS en zij buiten het toch echt 100x harder uit. Dit heeft er tot nu toe echter nog niet voor gezorgd dat zij het Windows monopolie kwa browsers hebben dus waar ze nou 'bang' voor zijn weet ik ook niet.
OK, maar MS gaat nu dus niet naar de rechter om het tegen te werken. Dus hypocriet zijn ze niet. ;)

En hoe zit het dan met Office voor Mac? Dat gaat dan ook verdwijnen?
als je de post goed had gelezen dan wist je dit
De ontwikkelingsstop houdt niet in dat Mac-versies van andere Microsoft-software ook in de wacht komen te staan. Zo komt er een nieuwe versie van Office en worden onder andere MSN en Virtual PC verder ontwikkeld. Aanstaande maandag wordt een update uitgebracht voor IE5, zonder nieuwe functies.
duidelijk? :Y)
Dus net als zoals Microsoft hun browser in het OS bakt.
Daar heb je zeker gelijk in.. het rare is wel dat je mensen alleen maar hoort klagen over IE en andere browsers hoort de lucht in prijzen.. kunne die makers van opera en consoorten dan beter bakken fzow? :9
[lichtelijk offtopic]:
Persoonlijk vind ik de producten van microsoft altijd heel goed, het is alleen de houding van het bedrijf dat me niet echt aanstaat. en zo denken er nog veel meer mensen over, maar die kunnen de 2 zaken niet gescheiden houden, waardoor de "kwaadheid" op microsoft overvloeid in de conclusie op hun producten.
[/lichtelijk offtopic]
Anoniem: 79257
14 juni 2003 13:57
Wiiiii, met een beetje geluk zullen de websites nu minder en minder op IE georienteerd worden en dus volledig browseronafhankelijk gaan worden. Met een beetje geluk zal IE daardoor trouwens ook gedwongen worden om eindelijk eens de w3c standaarden nauwgezet te gaan opvolgen (ik ben vandaag weer uren bezig geweest met een stylesheet te tunen die volgens de standaarden en zowel Opera, Mozilla als konqueror perfect was omdat IE die maar niet correct wilde tonen...)
Prachtige beslissing Microsoft, bedankt, en nu maar hopen dat hij zijn effect niet mist...
Kan je wel eens gelijk in krijgen: veel websiteontwikkelaars rollen uit de grafische wereld het vak in en werken met de Mac. Helaas hebben veel bouwers over het algemeen weinig aandacht voor correcte werking op verschillende browser merken en types dus is de kans ook aanwezig dat ze de site alleen testen met een andere exotische browser op hun Mac. De kans dat de sites alleen voor IE gemaakt worden neemt binnekort dus verschrikkelijk af, maar de kans dat sites uberhaupt op een MS IE browser of elke andere die de maker niet gebruikt neemt echter flink toe.
Ik hoop dus dat veel bouwers nu daadwerkelijk gaan inzien dat ze niet alleen voor MS IE moeten bouwen en deze omslag van MS ze daartoe aanzet.
Toch zit een beetje intelligente webontwikkelaar geen sites te bouwen op een Apple. Grafische wereld of niet. Je hebt namelijk te maken met laat ik optimistisch zijn, 5% Mac gebruikers die je site bekijken. Neem je dan even de verschillende browsers maar bijvoorbeeld ook de standaard andere Gamma instelling op een Mac dan ben je nogal inefficient bezig om eigenwijs achter een Mac te blijven zitten. En gelukkig, veel web-devvers begrijpen dat ook.

IE op de Mac bleef een tragische browser, je site kon het in allerlei browsers perfect doen IE op de Mac zat gewoon vol met bugs en fouten mbt renderen, layers etc. W3C of niet. Dus zijn we mooi vanaf en als webdevver kan ik zeggen dat ik er geen traan om laat.
Ben ik niet met je eens, als je namelijk een website maakt op de mac moet je wel in 1ste instantie testen met W3C compliant Safari en Mozilla. Ik test mn sites daarna natuurlijk ook op IE + windows.
Mn gamma staat ook op PC ingestelt, daar heb je gelijk in, dat doet niet iedereen.

Ik werk behalve freelance ook nog 2 dagen per week voor een multimedia bedrijf dat windows only is, en we testen websites daar alleen maar in Internet Explorer.. Ik ben het hier natuurlijk niet mee eens, maar mn baas vind het onzin om voor bijv. mozilla te testen.. Het is dus niet altijd de schuld van de webdesigners, er is vaak een hoge tijdsdruk, zeurende bazen, en tijd is geld (bij mn bedrijf is 1 uur tijd 75 euro aan geld..)
Het rare is dat IE op de Mac altijd veel beter de standaarden volgde dan IE op Windows. Zo is bijvoorbeeld de CSS2 ondersteuning van IE 5.5 op Windows gewoon waardeloos te noemen, en is die ondersteuning bij IE 6 niet meer dan matig als je het vergelijkt met Opera en Mozilla, terwijl IE op de Mac daar juist weer wèl goed mee omgaat. Om een voorbeeld te geven: deze site die gewoon is opgezet met standaard HTML en CSS ziet er in IE 5.5 niet uit, in IE 6 werkt het ook niet geweldig, maar in IE Mac doet ie het waarschijnlijk wèl goed (en in Mozilla sowieso).

Overigens zijn sites die niet-IE browsers blokkeren vaak ook niet goed te benaderen met de Mac-versie van IE, omdat 'IE-only' in de praktijk eigenlijk betekent: 'IE+Windows only'. In elk geval is het te hopen dat er steeds meer mensen overstappen op Mozilla en Opera, omdat we dan hopelijk eindelijk eens afraken van al die n00b-webdesigners die hun sites ontwikkelen voor één specifieke browser, in plaats van voor het Internet in het algemeen.

In elk geval komen er steeds meer goede alternatieven voor IE, zowel voor Mac als voor Windows (als voor Linux). Mozilla Firebird draait inmiddels ook al in alpha-versie op OS-X.
Klopt, ik merkte dat ook al met Internet Explorer 4 op de 68k Macs.. die was veel geavanceerder dan de IE's op de PC in die tijd (en nu nog op sommige punten), zo had die bijvoorbeeld al een download manager en inderdaad ook die betere standards-compilance.
Het zijn duidelijk 2 verschillende afdelingen die zich met die browsers bezighouden/-hielden.
Krijg nou wat , ik probeer de link van je Mora die naar http://www.w3.org/Style/ en Opera crasht :?
Ook ff geprobeert met IE 6 no problem, Netscape 7 no problem. Opera crash keer op keer
hier crasht ie niet hoor ;) jij heb zeker ouwere versie :P
Ik denk dat het puur en alleen met dit http://www.tweakers.net/nieuws/27251 (Microsoft stopt met standalone-versies Internet Explorer) nieuwsfeit te maken heeft, ondanks dat, dat natuurlijk onzin is, sluit het een het ander uit...
en dan nog te bedenken dat er wel zojuist MSN voor de mac is uitgekomen, met IE 6 als render engine.. Het moet dus absoluut niet moeilijk zijn om dus IE voor Mac naar versie 6 te brengen..

Ik vertrouw het niet, OS X wordt steeds interessanter en MS wil hier iets tegen doen. Mac OS X zonder vertrouwd IE is niet aantrekkelijk voor eventuele switchers. En misschien zijn ze boos op Apple dat ze met Safari, Keynote (soort powerpoint) en iTunes Music Store zijn gekomen. En concurentie, daar houden ze niet van.

Daarnaast is Safari stukken beter dan IE, en Keynote werk schitterend en eenvoudig (maar minder uitgebreid dan Powerpoint, maar daar heeft MS wel een Mac versie van.. Tenminste, nog wel..)
Ik denk niet dat we het zover moeten zoeken als een onderdeel van een strategie om overstappers tegen te houden. Microsoft heeft weinig te duchten van apple op OS gebied, zolang apple de enige is die hardware levert om os x te kunnen draaien.
Ze zitten natuurlijk wel met een imago probleem als hun eigen produkt het zoveel aflegt tegen safari. En ik denk dat dit de belangrijkste motivatie is. Safari evenaren is niet voldoende om te concurereren, met name vanwege de natuurlijke aversie jegens microsoft. Op explorer wordt niet verdiend, dus waarom zouden ze als commercieel bedrijf daar dan nog geld in steken, met als risico alleen een nog slechter imago.
Op windows is explorer tenminste een strategisch product om de positie van windows te verbeteren.
Bij MSN gaat het ook om een ander produkt dan alleen de browser. Er is daar wat minder risico dat features een op een vergeleken worden en dat Microsoft het dan per definitie aflegt.
Maar veel Apple gebruikers (die niet op tweakers zitten of zich bezig houden met discussieforums) hebben helemaal geen aversie tegen Microsoft, vooral omdat de producten die Microsoft voor de Mac maakt, behoorlijk goed zijn. Office v. X is veel gebruiksvriendelijker dan Office XP, en ziet er erg mooi uit. Maar Internet Explorer is ook bij hun een grote bron van frustratie, dat is waar.
Anoniem: 80440
14 juni 2003 13:55
Behalve Opera vind ik ook Camino een perfecte browser.
Echter, Safari is mijn favoriet maar kan helaas nog niet alle sites goed aan. (bijvoorbeeld inloggen bij de postbank, fok forums...).
Explorer gebruikte ik sowieso al weinig.
Opera op de Mac is niet zoveel soeps helaas.

Het is wel een beetje een zwak excuus van MS: de afgelopen 3 jaar heeft de ontwikkeling van IE op de Mac vrijwel stilgestaan. Er zijn alleen bugfixes uitgekomen en een Mac OS X versie. In de tussentijd is IE (op de Mac althans) ingehaald door Camino, Mozilla en Safari in zowel snelheid, betrouwbaarheid en features.

En dan nu opeens gaan klagen dat ze IE niet meer door kunnen ontwikkelen? Heb al die andere developers nog nooit daarover horen klagen.

Het is gewoon onzin dat het komt doordat Apple de eigenaar van het OS is... Ze hebben in de tussentijd wel een nieuwe versie van MSN (die geintegreerde browser) uitgebracht met allemaal nieuwe (OS X only) features en de IE 6.0 engine, go figure!
dit had ik al eerder voorspeld :D

een tijdje geleden stond er op de frontpage een artikel over dat microsoft alleen nog ie ging maken bij nieuwe os. En aangezien microsoft nog geen mac maakt kan het er ook moeilijk nieuwe ie voor maken redeneerde ik toen, en wat krijgen we een maand later te horen tada,,,

link artikel: http://www.tweakers.net/nieuws/27251
link post: http://www.tweakers.net/reacties.dsp?Action=Posting&ParentID=780446
Anoniem: 47174
14 juni 2003 15:47
Volgens het bedrijf heeft Apple daarbij het voordeel volledige toegang te hebben tot het besturingssysteem, omdat het daar ook ontwikkelaar van is.
Ze gebruiken hier hun 'eigen' zwakte als argument om IE niet meer voor de mac uit te brengen. In tegenstelling tot Microsoft denk ik dat Macintosh wel goed in de gaten heeft wat het verschil tussen een OS en een Web-browser is en dat de integratie van browser code in de kernel geen sterke architectuur is. En dat ze zichzelf met deze opmerking in mijn ogen redelijk belachelijk maken.
ik word hier altijd zo moe van, meer als 90% van de internet gebruikers (of meer) gebruikt internet explorer, onlangs nog hier op tweakers.net gestaan en dan zitten ze hier nog een beetje te zeuren over die paar mensen die een Mac hebben en blijkt dat alle pagina's niet goed openen, jammer dan, als je zeker wilt zijn dat je alles wil zien zoals de grote meerderheid installeer dan gewoon explorer. Wil je dat niet dan gebruik je je eigen favoriete browser. Het is namelijk zoals met alles onmogelijk om het iedereen naar zijn zin te maken, daarbij komt ook nog eens dat er ook wel programma's op de mac zijn die als ze op de pc komen hopeloos werken.
Het hele punt van de webinterface was toch dat het niet uitmaakt wat voor platform je gebruikt om de pagina's te lezen?
Ik vind dat marktleiders dit doel nog steeds hoger moeten stellen dan het toevoegen van nieuwe features die het lezen van pagina's op andere platforms onmogelijk maakt.
Het is wel degelijk mogelijk het iedereen naar de zin te maken. Dat is voor de webdesigners "simpelweg" een kwestie van het volgen van de standaarden.

Microsoft heeft echter een dialect gecreëerd en veel ontwerpers baseren dáár hun sites op. Met als gevolg dat een aantal sites in andere browsers niet werken.


Als de standaarden wel gevolgd zouden worden kan iedere user zijn/haar favoriete browser gebruiken, zonder enig probleem. Overigens speelt dit niet alleen op de mac maar ook op windows systemen in combinatie met alternatieve browsers...
...
en dan zitten ze hier nog een beetje te zeuren over die paar mensen die een Mac hebben en blijkt dat alle pagina's niet goed openen, jammer dan, als je zeker wilt zijn dat je alles wil zien zoals de grote meerderheid installeer dan gewoon explorer...
Ik wil best Internet explorer installeren, maar dat gaat wat lastig op een Linux workstation of mijn FreeBSD bak.

Door jouw houding erken je niet alleen het monopolie van Microsoft op de browser markt, maar stimuleer je tevens de monopolie positie van MS op besturingssysteem gebied. Dat zou niet zo erg zijn als eerlijke concurentie mogelijk zou zijn, maar aangezien dat niet het geval is -en zelfs tegengwerkt wordt op oneerlijke wijze door MS- beperkt het de innovatie. Niet alleen op browser gebied, maar ook op besturingssyteemniveau. En dat is erg, heel erg.
Je kan toch zelf beslissen welk besturingssysteem je installeert, je bent niet verplicht om Windows te installeren. Je moet alleen niet gaan klagen als het een en ander niet compatibel met elkaar is. "Vroeger" toen ik nog lekker een c-64 had en later een Amiga had , zag ik de komst van de pc absoluut niet zitten, maar aangezien Commodore zichzelf geheel uit de markt prees met de prijzen die zij gingen bereken voor nieuwe systemen en ze totaal geen vernieuwingen doorvoerden en de pc alsmaar sneller en goedkoper werden is het geheel ten onder gegaan door al dan niet eerlijke of oneerlijke concurrentie.
En ik wil ok nog wel ff wat kwijt over "stimuleer je tevens de monopolie positie van MS ". Dat is natuurlijk onzin want er zijn genoeg alternatieven voor besturingssystemen en browsers, alleen zijn die niet zo populair en dat komt natuurlijk niet alleen door de monopolie positie. Ik denk dat vele onderschatten hoe belangrijk MS is geweest voor het huidige pc thuis gebruik met al zijn voor en nadelen wel te verstaan!
Volgens het bedrijf heeft Apple daarbij het voordeel volledige toegang te hebben tot het besturingssysteem, omdat het daar ook ontwikkelaar van is.
En niemand die beter weet wat dat voordeel inhoudt dan Microsoft, met de intergratie Internet Explorer van in Windows ;)
Ja en het is nog onzin ook, Webcore is open source dus iedereen kan zien welke vermeende speciale toegangen Safari tot het OS heeft..
naast Safari heb je ook nog het veel betere opera en het zou me niets verbazen als mozilla er ook op draait.
Er zijn inderdaad een paar Mac-browsers die gebruik maken van de gecko rendering engine, waaronder Mozilla en Camino.
Is Safari niet op Mozilla gebasseerd? Zoiets dacht ik me te herrineren.
Nee, op Konqueror, de KDE webbrowser. (OK, eigenlijk op KHTML, de renderengine die Konqueror gebruikt om dienst te doen als webbrowser.)
Safari is op Khtml gebaseerd (van Konqueror)

(Vantevoren werd idd gedacht dat Gecko (de engine van Mozilla) gebruikt ging worden)
nope op kde's konqueror
naast Safari heb je ook nog het veel betere opera en het zou me niets verbazen als mozilla er ook op draait.
Opera op de mac is niet echt goed. Mozilla wel daarentegen. Toch is Safari absoluut de beste Mac browser IMHO.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee