Dat IT werk veel van een mens vraagt, daar kan ik mij wel in vinden. Het is tenslotte kennis intensief en vaak ook specialistisch (over meerdere vakgebieden heen), en waarbij ook nog eens veel uren gemaakt moeten worden omdat er deadlines gehaald moeten worden.
Bedrijven en ook personeel onderschatten doorgaans hoe hoog de persoonlijke eisen t.o.v. van kennis en persoonlijkheid zijn. Dit komt mede omdat IT iets ongrijpbaars heeft, het is geen vast productieprocess en de problemen die bij een project opgelost moeten worden zijn vaak niet eens echt technische, maar bedrijfs process en organisatorische problemen.
Als ervaren IT'er moet je dus niet alleen techniek beheersen, je moet ook de productieprocessen bij je klant begrijpen en daarom heel veel vragen stellen. Doorgaans blijkt al snel dat het personeel bij de klant zelf niet eens een juist beeld heeft van het bedrijfsprocess waar ze zelf onderdeel van zijn. Een software 'oplossing' installeren en weer weglopen werkt dus niet. Ook het vooraf definieren van een software pakket werkt uiteindelijk niet, als het niet in een groter kader bekeken is.
IT los zien van de manier van werken bij een klant is dan ook doodszonde nummer 1. Er wordt vaak verwacht dat er wat gemaakt en geinstalleerd wordt en dat dan alle problemen dan zomaar weg zijn. Dat dit niet het geval is, is van tevoren moeilijk uit te leggen aan klanten en dus slagen account managers hier zelden in. Het gevolg is veel fixed price projecten, waarbij de IT'er op de werkvloek vooral bij onervaren klanten met alle gevolg problemen zoals tijdsdruk en persoonlijk spanningen wordt geconfronteerd.
Je moet dus persoonlijk sterk in je schoenen staan, verstand van zaken hebben, mensen recht in de ogen kunnen aankijken en goed kunnen communiceren. Om de problemen te minimalisere en een project goed af te ronden moet je inzicht tonen in de problemen van de klant en samen met hem zoeken naar passende oplossingen. De goede oplossingen bestaan zelden uit soft- en hardware alleen, maar vragen ook aanpassingen bij de klant. Het is tenslotte zinloos om een ton extra uit te geven aan software als er met een kleine verandering in de werkwijze van personeel hetzelfde berijkt kan worden.
Wat betreft curssusen kan ik uit ervaring zeggen dat dit vrijwel zonde van tijd en geld is. Het staat leuk, een certificaat, maar als je al deze 'mode' certificaten moet volgen, kom je nooit aan werken toe en loop je altijd achter de feiten aan. Je moet over gevoel voor het vak beschikken en een goed koppie beschikken en je flexibel opstellen.
Zodra je even tijd ziet om iets ZELF uit te zoeken, doe dit dan. Hiermee leer je veel meer en het vergroot niet alleen je 'pakket' kennis maar tevens je inzicht. Dit laatste is veel meer waard dan eenvoudige pakket kennis die je met cursussen opdoet. Pakket kennis is namelijk tijdsgebonden, half reclame, en op lange termijn heb je er absoluut niets aan. Het is bovendien veel te gemakkelijk om er de verkeerde dingen van te leren omdat een cursus de features van een product duidelijk probeert te maken en niet een efficente op praktijk gerichte werkmethode. Hoeveel ontwikkelaars ik al niet ingewikkeld heb zien doen na een cursus ADO of VB tewijl het ook heel eenvoudig kan, dat wil je niet weten.
In dit opzicht is IT ook een geheel ander vakgebied dan mensen vaak denken, Het is niet alleen productie werk, het is ook kennis, specialistisch en onderzoek werk. Tenminste, als je het op het juiste nivo beoeffend. In dit opzicht is het veel zwaarder dan vrijwel alle ander beroepen die ik kan verzinnen. Helaas is de beloning voor echte professionals er meestal niet naar, er mag best wat meer verschil komen tussen de beginnende en ervaren IT'er. Op het hoogste niveau is het zwaar, onderbetaald werk, en op het laagste niveau is het overbetaald werk. De oorzaak hiervan is voornamelijk de onervarenheid van de samenleving met IT.
Deze onervarenheid bestaat uit twee delen:
* Er zijn in de IT weinig professionals die die weten wat ze doen en mensen die dit in aanleg kunnen worden. Arrogant?, Nee hoor, niet iedereen wordt topvoetballer of hartchirurg, maar iedereen moet wel zomaar de IT in kunnen. Wat dat betreft ben ik blij dat er veel mensen vanuit de IT op straat komen te staan die er in de eerste plaats niet thuishoorden. Op de lange termijn is dat niet alleen goed voor de IT professionals, maar ook voor ex-ITers. Deze mensen houden het op de lange termijn toch niet vol en belanden in de WAO of zijn tegen die tijd te oud om nog een mooie kans te maken in een ander vakgebied. Voor een IT'er is er weinig zo erg als in een team van drie man, er een te hebben die niet functioneert. Dit moet namelijk door de andere twee opgevangen worden. Uiteindelijk is dan de werkdruk en stress om verschillende redenen voor alle drie overbodig hoog. Dus beter vanaf het begin twee ervaren mensen dan twee plus ballast.
* De rol van IT binnen bedrijven wordt verkeerd ingeschat, mede omdat mensen in andere bedrijfstakken (klanten van IT bedrijven) hun eigen problemen niet geheel snappen of het niet kunnen verwoorden. Een potentiele IT oplossing wordt daardoor verkeert benaderd, met alle problemen bij de implementatie en stress voor medewerkers vandien.
Het is allemaal niet gemakkelijk dus en er mankeert veel. Veel mensen zien alleen de grote auto en aardige salaris en denken met een 9 to 5 mentaliteit de IT in te kunnen. NOT!!!! Dit ging ff goed met de IT boom, waarbij iedereen met 1 cursus op zak als 'specialist' werdt gedetacheerd tegen een vet uurtarief en een onverantwoord salaris. Maar die tijd zal niet meer terugkomen, in ieder gaval niet zo extreem. Er is teveel leergeld betaald door de samenleveing.
Of men de juiste lessen heeft geleerd durf ik overigens te betwijfelen. Dat hangt voor een groot deel af hoe scholen zich aanpassen aan de wensen van het bedrijfleven en hoe snel de management posities in het bedrijfleven om zeep geholpen gaan worden. Persoonlijk ben ik het zat dat mensen niet zelf nadenken en achter iedere hype aanrennen, en later als excuus aandragen: 'iedereen deed het'.
Zoals het nu gaat kan ervaring en kennis die bij de vorige hype is opgedaan bij iedere volgende hype weer overboord. Het is alsof je geld verbrand. Als een andere bedrijfstak dit zou doen, dan zou deze collectief failiet gaan! Denk maar eens wat er zou gebeuren als bij iedere nieuwe potentiele autobrandstof (ieder jaar of zo) de volledige samenleving hierop zou willen overschakelen....
Mischien is het goed als we nog een paar jaar economische tegenspoed krijgen, dan kan het bedrijfleven zich echt zuiveren (iets wat vanwege Nederlandse regelgeving en de daaruit voortkomende rechtsongelijkheid zijn tijd nodig heeft, helaas...).
Ik wil het hier bij laten, dit is waarschijnlijk al veel te veel om te slikken voor mensen. Maar nog 1 boodschap:
DENK ZELF NA!