Werkomstandigheden in ICT zijn belabberd

WebWereld meldt dat volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Californië de werkomstandigheden in de technologiesector te vergelijken zijn met die van arbeiders in fabrieken in de negentiende eeuw. De sector is enorm competitief: door de malaise in de IT-sector is niemand meer zeker van zijn baan en wordt men onder grote druk gezet om zijn vaardigheden bij te spijkeren door nascholing te volgen. Er heerst een macho-cultuur die vrouwen afschrikt, waardoor zware druk, grote ongelijkheid en uitsluiting aan de orde van de dag zijn.

StressEen 'witte-boordenfabriek', zo beschreef een softwareontwikkelaar zijn bedrijf tegenover socioloog O'Riain, die het onderzoek deed. Tijdens de dotcom-hype werd er overigens ook al veel geklaagd over de werkomstandigheden in de sector: toen konden werknemers hun frustraties over hun baas en bedrijf bijvoorbeeld kwijt op de site Netslaves.

Door Kevin Levie

Nieuwsposter

28-11-2002 • 13:19

67

Submitter: Krukar

Bron: WebWereld

Reacties (67)

67
67
55
16
3
0
Wijzig sortering
Dat IT werk veel van een mens vraagt, daar kan ik mij wel in vinden. Het is tenslotte kennis intensief en vaak ook specialistisch (over meerdere vakgebieden heen), en waarbij ook nog eens veel uren gemaakt moeten worden omdat er deadlines gehaald moeten worden.

Bedrijven en ook personeel onderschatten doorgaans hoe hoog de persoonlijke eisen t.o.v. van kennis en persoonlijkheid zijn. Dit komt mede omdat IT iets ongrijpbaars heeft, het is geen vast productieprocess en de problemen die bij een project opgelost moeten worden zijn vaak niet eens echt technische, maar bedrijfs process en organisatorische problemen.

Als ervaren IT'er moet je dus niet alleen techniek beheersen, je moet ook de productieprocessen bij je klant begrijpen en daarom heel veel vragen stellen. Doorgaans blijkt al snel dat het personeel bij de klant zelf niet eens een juist beeld heeft van het bedrijfsprocess waar ze zelf onderdeel van zijn. Een software 'oplossing' installeren en weer weglopen werkt dus niet. Ook het vooraf definieren van een software pakket werkt uiteindelijk niet, als het niet in een groter kader bekeken is.

IT los zien van de manier van werken bij een klant is dan ook doodszonde nummer 1. Er wordt vaak verwacht dat er wat gemaakt en geinstalleerd wordt en dat dan alle problemen dan zomaar weg zijn. Dat dit niet het geval is, is van tevoren moeilijk uit te leggen aan klanten en dus slagen account managers hier zelden in. Het gevolg is veel fixed price projecten, waarbij de IT'er op de werkvloek vooral bij onervaren klanten met alle gevolg problemen zoals tijdsdruk en persoonlijk spanningen wordt geconfronteerd.

Je moet dus persoonlijk sterk in je schoenen staan, verstand van zaken hebben, mensen recht in de ogen kunnen aankijken en goed kunnen communiceren. Om de problemen te minimalisere en een project goed af te ronden moet je inzicht tonen in de problemen van de klant en samen met hem zoeken naar passende oplossingen. De goede oplossingen bestaan zelden uit soft- en hardware alleen, maar vragen ook aanpassingen bij de klant. Het is tenslotte zinloos om een ton extra uit te geven aan software als er met een kleine verandering in de werkwijze van personeel hetzelfde berijkt kan worden.

Wat betreft curssusen kan ik uit ervaring zeggen dat dit vrijwel zonde van tijd en geld is. Het staat leuk, een certificaat, maar als je al deze 'mode' certificaten moet volgen, kom je nooit aan werken toe en loop je altijd achter de feiten aan. Je moet over gevoel voor het vak beschikken en een goed koppie beschikken en je flexibel opstellen.

Zodra je even tijd ziet om iets ZELF uit te zoeken, doe dit dan. Hiermee leer je veel meer en het vergroot niet alleen je 'pakket' kennis maar tevens je inzicht. Dit laatste is veel meer waard dan eenvoudige pakket kennis die je met cursussen opdoet. Pakket kennis is namelijk tijdsgebonden, half reclame, en op lange termijn heb je er absoluut niets aan. Het is bovendien veel te gemakkelijk om er de verkeerde dingen van te leren omdat een cursus de features van een product duidelijk probeert te maken en niet een efficente op praktijk gerichte werkmethode. Hoeveel ontwikkelaars ik al niet ingewikkeld heb zien doen na een cursus ADO of VB tewijl het ook heel eenvoudig kan, dat wil je niet weten.

In dit opzicht is IT ook een geheel ander vakgebied dan mensen vaak denken, Het is niet alleen productie werk, het is ook kennis, specialistisch en onderzoek werk. Tenminste, als je het op het juiste nivo beoeffend. In dit opzicht is het veel zwaarder dan vrijwel alle ander beroepen die ik kan verzinnen. Helaas is de beloning voor echte professionals er meestal niet naar, er mag best wat meer verschil komen tussen de beginnende en ervaren IT'er. Op het hoogste niveau is het zwaar, onderbetaald werk, en op het laagste niveau is het overbetaald werk. De oorzaak hiervan is voornamelijk de onervarenheid van de samenleving met IT.

Deze onervarenheid bestaat uit twee delen:

* Er zijn in de IT weinig professionals die die weten wat ze doen en mensen die dit in aanleg kunnen worden. Arrogant?, Nee hoor, niet iedereen wordt topvoetballer of hartchirurg, maar iedereen moet wel zomaar de IT in kunnen. Wat dat betreft ben ik blij dat er veel mensen vanuit de IT op straat komen te staan die er in de eerste plaats niet thuishoorden. Op de lange termijn is dat niet alleen goed voor de IT professionals, maar ook voor ex-ITers. Deze mensen houden het op de lange termijn toch niet vol en belanden in de WAO of zijn tegen die tijd te oud om nog een mooie kans te maken in een ander vakgebied. Voor een IT'er is er weinig zo erg als in een team van drie man, er een te hebben die niet functioneert. Dit moet namelijk door de andere twee opgevangen worden. Uiteindelijk is dan de werkdruk en stress om verschillende redenen voor alle drie overbodig hoog. Dus beter vanaf het begin twee ervaren mensen dan twee plus ballast.

* De rol van IT binnen bedrijven wordt verkeerd ingeschat, mede omdat mensen in andere bedrijfstakken (klanten van IT bedrijven) hun eigen problemen niet geheel snappen of het niet kunnen verwoorden. Een potentiele IT oplossing wordt daardoor verkeert benaderd, met alle problemen bij de implementatie en stress voor medewerkers vandien.

Het is allemaal niet gemakkelijk dus en er mankeert veel. Veel mensen zien alleen de grote auto en aardige salaris en denken met een 9 to 5 mentaliteit de IT in te kunnen. NOT!!!! Dit ging ff goed met de IT boom, waarbij iedereen met 1 cursus op zak als 'specialist' werdt gedetacheerd tegen een vet uurtarief en een onverantwoord salaris. Maar die tijd zal niet meer terugkomen, in ieder gaval niet zo extreem. Er is teveel leergeld betaald door de samenleveing.

Of men de juiste lessen heeft geleerd durf ik overigens te betwijfelen. Dat hangt voor een groot deel af hoe scholen zich aanpassen aan de wensen van het bedrijfleven en hoe snel de management posities in het bedrijfleven om zeep geholpen gaan worden. Persoonlijk ben ik het zat dat mensen niet zelf nadenken en achter iedere hype aanrennen, en later als excuus aandragen: 'iedereen deed het'.

Zoals het nu gaat kan ervaring en kennis die bij de vorige hype is opgedaan bij iedere volgende hype weer overboord. Het is alsof je geld verbrand. Als een andere bedrijfstak dit zou doen, dan zou deze collectief failiet gaan! Denk maar eens wat er zou gebeuren als bij iedere nieuwe potentiele autobrandstof (ieder jaar of zo) de volledige samenleving hierop zou willen overschakelen....

Mischien is het goed als we nog een paar jaar economische tegenspoed krijgen, dan kan het bedrijfleven zich echt zuiveren (iets wat vanwege Nederlandse regelgeving en de daaruit voortkomende rechtsongelijkheid zijn tijd nodig heeft, helaas...).

Ik wil het hier bij laten, dit is waarschijnlijk al veel te veel om te slikken voor mensen. Maar nog 1 boodschap:

DENK ZELF NA!
Goed verhaaltje, maar toch even commentaar op dit:
Wat betreft curssusen kan ik uit ervaring zeggen dat dit vrijwel zonde van tijd en geld is. Het staat leuk een certificaat, maar als je al deze 'mode' certificaten moet volgen, kom je nooit aan werken toe en loop je altijd achter de feiten aan. Je moet over gevoel voor het vak beschikken en een goed koppie beschikken en je flexibel opstellen.
Ik als ICT-er haal deze certificaten NIET om mijn kennis bij te spijkeren. Ik haal deze voornamelijk omdat ik ze *moet* halen (volgens mijn contract) en omdat als ik van baan verwissel ik meer kans maak als ik *bewijs* kan overleggen dat ik kennis van zaken heb.

Maar de meest waardevolle kennis haal ik toch echt uit de praktijk, het volgen van tijdschriften en het thuis experimenteren met dingen.

Ik werk nu al weer een tijdje bij een klein bedrijf en je wil niet weten hoeveel mensen bij ons solliciteren met het idee dat hun stapel certificaten van 2 centimeter hoog genoeg is om aan de bak te komen. Sja, wij kunnen het ons niet veroorloven om iemand aan te nemen op basis van certificaten. Die certificaten zeggen alleen maar dat iemand een cursus gevolgd heeft en dus de klok heeft horen luiden. Meer niet. Ervaring en lol in je werk is in mijn (onze) ogen veel belangrijker dan een cursus. Ik heb al heel wat mensen af moeten wijzen die wel de certificaten hadden, maar geen hart voor hun werk hadden, dat hou je niet voor mogelijk.

Ik denk overigens wel dat als ik ooit nog bij een groot bedrijf moet gaan solliciteren ik minder kans maak dan die mensen met een stapel van 2cm aan certificaten.

edit:


Eén van de dingen die ik altijd vraag is of de betreffende persoon in assembly kan programmeren. Als hij daarop positief antwoordt, weet ik dat hij in ieder geval meer tijd heeft gestoken in programmeren dan noodzakelijk. Als programmeur weet ik dat je alleen maar in assembly moet programmeren als dat nodig is. Dat is gewoon logisch, maar het wordt je ook nog eens aan allekanten verteld op de diverse opleidingen. als iemand dan TOCH assembly heeft geprogrammeerd, heeft hij dat gedaan omdat hij het leuk vond, of dacht dat hij het misschien ooit nodig zou kunnen hebben. Dat zijn dus mensen die zichzelf dingen aanleren in hun vrije tijd, dat soort mensen zijn heel erg waardevol.

Helaas hebben dat soort mensen meestal ook problemen op het gebied van mens-tot-mens communicatie :), maar daar valt makkelijker een mouw aan te passen dan gebrek aan motivatie of gewoonweg gebrek aan functioneren.

En waarom moet je ze volgens contract halen? Omdat ze dan bij detachering meer voor je kunnen vragen...
Bij ons (ontwikkeling van software voor magazijnbeheer) zijn er op 3 maand tijd ook 2 collega's eruit gevlogen... en ik moet toch zeggen, dat geeft geen lekkere werksfeer.
Op het minste dat er iets verdacht overlegd wordt bij het management of zo grappen de collega's er mee door te zeggen: "en wie gaat de volgende zijn?", "ik zal m'n spullen alvast bijeenzoeken"
Collega's die overuren doen, om "goed te staan bij hun baas" om zeker hun job niet te verliezen.... 't is inderdaad de realiteit.
Komt me bekend voor. Ik (student) was op stage bij een bedrijf in st. Odilienberg. In de tijd dat ik daar was werden er van de pakweg 25 man 3 ontslagen. Zelf heb ik die stage ook niet af kunnen maken... Om eerlijk te zijn ben ik daar blij om, want de sfeer in dat bedrijf was er echt een waar je kapot aan gaat. :(

Tweede stage, als systeembeheerder/helpdesk/programmeur bij het Groene Kruis in Maastricht beviel me HEEL wat beter. Zoek altijd een bedrijf waar je vriendelijke collega's hebt... Werk gaat dan ook 2x zo vlot (plus als je moet overwerken merk je dat niet zo als je een beetje met collega's loopt te kutten :) )
Dat niet alleen, maar vooral ook het probleem van scholing komt bij sommige hard aan (zoals in het artikel staat). Mijn werkgever verwacht wel dat ik na mijn werk mezelf blijf bijspijkeren. Hierdoor ben ik zeker nog eens minimaal 10 uur in de week kwijt. Ik ben eigenlijk altijd wel een cursus aan het volgen..

Zodra je hier niet aan mee doet ben je op z'n minst minder goed inzetbaar bent bij klanten en loop je het gevaar achter te gaan lopen. en tja.. je wilt toch wel je baantje houden! (bij ons is 10% er al uit gevlogen en d'r moeten er waarschijnlijk nog meer uit)
Het is inderdaad al langer bekend dat de omstandigheden in de IT bar slecht zijn. De voorzieningen zijn in de meeste gevallen zeer onder de maat. Er wordt maar heel enkel rekening gehouden met RSI en in combinatie met de stress in de vakrichting zorgt dit al heel snel voor veel nek en polsklachten. Ik hoop ook dat er snel wat aan gedaan gaat worden. Het is misschien een investering voor de bedrijven maar het is ook een manier om je werknemer te behouden. Zoals het nu soms is gaat de werknemer eraan kapot. Thuis moet men overigens ook beter leren op te letten, want daar wordt er nog het minst op gelet terwijl sommige mensen er thuis UREN 8terzitten.

Ik ben voor veranderingen :)

edit:
Ik ben nu in opleiding maar wordt al blootgesteld aan WAARDELOZE voorzieningen. Zit nu op een projectbedrijf. Bureau is te hoog, kan niets op mooie hoogte krijgen. Echt vet irritant. Bij commentaar krijg je dan de wind van voren (slaat ook nergens op :(
Oeps!

Ik zit ingehuurd bij Cap (jawel, Cap huurt mij extern in), en heb het prima naar mijn zin. De werkdruk is soms best groot, dat klopt, maar niet altijd hoor.

Ondanks dat de druk groot is, weet mijn manager dat een mens maar een bepaalde hoeveelheid werk kan verzetten.

Verder ben ik met de leukste klussen bezig, dus je hoort mij niet klagen. Maar ja, vakidioot.
Toen ik begon als it-er moest ik ook 's avonds studeren, dat zag ik niet zitten, zeker niet omdat het cursussen van niks waren(MCSE). Toen ben ik gewoon van baan veranderd. Je kon destijds zo van baan veranderen, dus waarom hebben die klagers dat dan niet gedaan. Tja, omdat ze zich zoet lieten houden met auto's en bonussen en dat ook wel best vonden. Nu voelen ze zich niet meer gewaardeerd omdat de bonussen en leasouto's wegvallen. Dit onderzoek is dus gewoon op het verkeerde moment gevallen.

Ik ben zelf it-er en werk 50-60 uur per week en reis heel europa door. Slaap weinig thuis. Daarnaast doe ik nog heel veel aan zelfstudie wanneer ik daar ook maar de kans voor krijg. Maar heb wel heel veel plezier in m'n werk en krijg daar ook waardering voor. Ik vind niet dat ik reden heb tot klagen.

Kortom het is gewoon een kwestie van een slappe instelling. Laat die watjes lekker bij een school gaan werken ofzo.

(Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen zoals Peter V die gewoon in hun Nissan Sunny '89* zijn blijven rijden(duwen) en door hun geleverde kwaliteit en hun goede instelling nog steeds waardering blijven oogsten.)
*Wat dacht je van een Seat Marbella '91?
Maar daar staat dan wel tegenover dat de salarissen in deze branche stukken hoger liggen dan in andere branches.

edit:
Tha Man, ik ben het op zich met je eens, maar het is volgens mij gewoon inherent aan de consultancywereld. Hetzelfde zie je namelijk in de advocatuur, waar overwerken ook aan de orde van de dag is en de druk om te presteren ook enorm hoog is. Volgens mij gaat dit verhaal niet echt op voor IT'ers die bijvoorbeeld op beheerafdelingen werken van grote bedrijven/scholen/universiteiten.

Ik teken ook voor minder salaris als dat betekent dat ik een leukere baan daarvoor krijg. Maar volgens mij heb je die keuze dus wel, niet elke IT-functie is er een waar je onder grote druk moet presteren.
Toch zou ik liever een wat minder salaris hebben en veel plezier in m'n werk. Het is natuurlijk je persoonlijke afweging maar het is niet voor niets dat in deze branche (als ook de economische branche)zoveel mensen heel vroeg opgebrand zijn!
Thuis zitten met stress en oververmoeid zijn..
Ik denk dat je dit werk ook niet moet onderschatten...het eist nogal wat van een persoon om een goede informatische infrastrucuur op te zetten, vaak in een organisatie waar niemand anders er fatsoenlijk wat vanaf weet. Again: veel stress....en dat is natuurlijk harstikke slecht!
Heb je gelijk in. zit gelukkig in de positie dat ik wat minder verdien als collega's in de (economische) sector omdat ik op een school werk. Daarintegen heb ik niks te maken met stresskippen die eisen dat iets dezelfde dag af is. Als er software gebruikt moet worden die nieuw is, duurt het gewoon een paar dagen. Kan ik tenminste rustig testen of alles naar behoren werkt.
Thuis zitten met stress en oververmoeid zijn..
Yep. En als het in je prive-sfeer dan nog goed gaat, dan is het nog wel te trekken. Maar als je prive problemen hebt, dan is daar in je bedrijf weinig tot geen begrip voor en ben je dus de gebeten hond. Het is zo'n harde competitie dat mensen je zelfs keihard uitlachen om je priveproblemen en dat als aanleiding gebruiken om je ontslag aan te zeggen bij de eerstvolgende reorganisatie. DAT is dus wat er middeleeuws aan de werksituatie is en wat ze volgens mij bedoelen.

Ik weet nog dat mijn Pa vroeger bij Philips bijvoorbeeld loonsverhoging kreeg omdat hij er een kind bij kreeg.

In de huidige ICT wereld is dat niet meer zo en moet je doodgewoon harder werken als je kinderen krijgt. Terwijl kinderen ook weer de nodige stress opleveren in je priveleven, etc. etc. etc.

Menselijkheid in de ICT wereld is ver te zoeken, je wordt als een cijfer gezien.

Gelukkig (wat dit aspect betreft tenminste...) werk ik nu bij een klein bedrijfje en daar gaat het heel wat menselijker aan toe. Maar ja, nu weer stress omdat het niet zo goed met de markt gaat :'(.
Anoniem: 48318 @chewie28 november 2002 14:57
Hoe kom je daar nou bij?
Zoveel verdienen IT-ers niet hoor. gemiddeld 36000E per jaar (f80.000, -, meen ik gelezen te hebben)
Een beetje ambtenaar komt daar ook wel aan. (schaal 11, niet ongebruikelijk voor academici) Zonder leasebak, maar met 43 of 48 vakantiedagen.
Yep, ik denk dat je zelfs ietsje te hoog inschat (ik verdien iig. iets minder dan dat :)).

Vooral met de hoeveelheid vrije dagen is het triest gesteld in de ICT. Ik heb bijvoorbeeld 23 vakantiedagen en geen ATV of iets dergelijks. Dan heb ik wel weer een flexibele compensatie regeling, maar in de praktijk hou ik aan het einde van het jaar *altijd* uren/dagen over en ik mag daarvan wettelijk geloof ik maar 5 meenemen.

In de praktijk werk ik gemiddeld over een jaar gezien waarschijnlijk ergens in de buurt van de 45 uur per week. Van een 36-urige werkweek heb ik nog nooit gehoord :).

Het trieste is dat ambtenaren 36 uur per week werken 'omdat ze het bedrijfsleven moeten volgen'. Wat een bullshit, ze schuiven elkaar gewoon vette salarissen toe in mijn ogen. Ik moet in ieder geval hard werken voor mijn geld en ik heb een ambtenaar nog nooit hard zien werken. Wij maken wel eens software voor ministeries, je hebt geen idee hoe moeilijk het is om een afspraak voor overleg te maken met zo'n ambtenaar, die lui hebben *altijd* wel een vrije dag of vakantie!
Beetje kort door de bocht...de huidige ambtenaar zal ook moeten presteren...
Maar je bent er zelf bij..het is ook een tijd geweest dat werknemers alles konden eisen...en dat ook echt deden...
Nee...ik ben geen ambtenaar.
Heb ook in detachering gezeten en heel lange dagen gemaakt..Maar nevernooit meer voor een core IT-bedrijf.
Beetje kort door de bocht...de huidige ambtenaar zal ook moeten presteren...
Hehehe, ik zie daar maar heel weinig van hoor :).

Maar goed, er zijn natuurlijk heel veel meer ministeries dan degene waar ik mee in aanraking ben gekomen. Daar zullen inderdaad ook wel mentaliteitsverschillen tussen zijn.
Anoniem: 69439 @chewie28 november 2002 19:08
ehmz... sector wijd genomen mogen die sallarisen wel aanzienlijk hoger liggen (wat ook wel mag voor de gewenste aanwezige kennis van zaken) maar ook in ID wereld (voormalige melkert baan) lopen automatiseerders rond , en die moeten het doen met een stuk minder centen ... onder de zelfde werkdruk... .. Een ander punt is inderdaad de baangarantie (als je het hebt over de consultants) die gasten hebben het helemaal zwaar want op hun voorhoofd hebben de bonzen een target geplakt van zo'n gemiddelde 175.000 euro, aan t eiden van t jaar niet gehaald... rot dan maar op.

Ik vind het vreemd dat deze vergelijking niet veel eerder gemaakt is...
Ach weet je wat het allemaal is. Er is gewoon teveel druk in de IT wereld. Vooral wanneer je word ingehuurd voor iets maar eigelijk willen ze je adviezen niet opvolgend omdat ze denken dat ze zelf alles beter weten. Dit is echt niet fijn want als het dan niet werkt zijn wij degene die er de schuld van krijgt.
Dit is echt niet fijn want als het dan niet werkt ben ik degene die er de schuld van krijgt.
Dat is niet specifiek voor de IT, da's gewoon politiek in het bedrijfsleven. Sommige mensen zijn continu bezig om hun eigen hachje te redden, likken naar boven en schoppen naar beneden. Ik zie dat ook regelmatig. Als ik iets adviseer probeer ik het dus altijd vast te leggen. Als ze het dan anders willen, leg ik de consequenties daarvan uit, en als ze het dan nog steeds willen kunnen we ermee aan de slag. Als er dan achteraf dingen fout gaan, kun je ze altijd weer wijzen op het advies wat je eerder gedaan heb en dat je ze gewaarschuwd hebt voor de consequenties als ze het anders wilden. Het is triest, maar waar, je moet jezelf indekken.

edit:
John_F_Kennedy, ja dat klopt wel. Volgens is dat voornamelijk omdat veel bedrijven externen inhuren omdat ze zelf geen verantwoordelijkheid durven nemen. Als het dan goed gaat kunnen ze zelf met de eer gaan strijken en als het fout gaat geven ze de externen de schuld. Maar inderdaad, voor IT-projecten worden vaak externen aangetrokken, dus komt het in de IT meer voor dan elders.
Anoniem: 67048 @chewie28 november 2002 13:49
Maar vooral in de IT en automatisering komt dat veel voor. Omdat dat allemaal veel geld kost, meestal de grootste koste pot in het bedrijf, is het management erg voorzichtig. Maar als ze het dan beter weten dan moeten ze ook niet komen aan zeiken. Het is presies zoals santiago zegt we krijgen geen waardering voor ons werk. We werken ons de naad uit ons lief en dan zeggen ze nog dat je niks doet.
Wat nog het ergste is, is dat we er allemaal stomweg aan mee doen. De ICT is zowat de enige branche die geen vakorganisatie heeft en dus niet georganiseerd acties uit kan voeren.

Dat komt volgens mij omdat al die ICT-ers zo eigenwijs zijn dat ze denken dat ze het alleen wel af kunnen. In principe niets mis mee, ik ben er zelf zo eentje :). Maar toch geen gezonde situatie.

Ik vraag me wel eens af hoeveel managers er gemiddeld per ICT medewerker zijn... Die krijgen ook hun deel van wat jij opbrengt. In mijn ervaring kon ik best af met de helft van de hoeveelheid managers die zich met mij bemoeide, en verdienden die managers nog eens meer dan ik ook. Gemiddeld gezien denk ik dat er per ICT-er meer mensen van de opbrengst van die ICT-er profiteren dan in welke andere branche dan ook. De hoeveelheid overhead is volgens mij enorm.

Maar als de klappen vallen, dan vallen ze net zo hard onderaan als bovenaan, bij vlagen zelfs nog wel harder onderaan. Maar dat is meestal alleen wanneer de mensen in de top nog even snel gaan incasseren voordat ze het bedrijf failliet laten gaan.

edit:


Ook best wel erg dat ik als software ontwikkelaar dat eigenlijk niet mijn hele leven kan blijven. Als ik namelijk niet een keer de overstap naar het management maak *blijf* ik mijn hele leven geen f*ck verdienen.

Ik dacht dat de ICT sector vol zat met incompetente (lees alpha) knakkers met nauwlijks verstand van progameren maar wel een dikke auto onder de reet.

De tijden dat je 50 man die nog nooit een DOS prompt hebben gezien voor maanden bij een bedrijf kan neerzetten om het millenium bug te "tackelen".
Dat is inderdaad wel zo geweest, en vallen nu als eerste af, en dat is geen gemis.
Ik heb ook met dit soort MCSE'ers gelopen, je hebt er niets aan, aan deze gasten.

Alleen dit soort "onderzoekers die steeds weer met dit soort bullshit aan komen zetten moeten zelf eens een paar jaar in een fabriek en de bouw gaan werken voordat ze dit soort manke vergelijkingen trekken.
Ik zit nu na zo'n 10 jaar avondstudie (en dat gaat maar door) in de ICT, 15 jaar heb ik in de bouw,haven en dakbedekking gewerkt.
En ik weiger ooit nog iets anders te gaan doen, als ICT'er geniet ik van iedere dag, druk of niet, dit zijn conclusies van dezelfde balletjes die helemaal niet weten wat werken is.
Als je zo'n kl*te baantje hebt zoals waar deze gasten de ICT mee vergelijken hebben ze er helemaal niets van begrepen, dan heb je pas zorgen om je gezin en onderbetaald worden en iedere dag op je tandvlees thuis komen,...nee da's lekker.
Ik weet in iedergeval wat het is, en alleen dan kun je werken in de ICT beter waarderen.

Ze moeten niet zo zeiken, gewoon gaan voor je werk, en dan pas eisen stellen.
Psycho Peter en The Code Force....helemaal gelijk!
Blij dat er een shake-off is.
Kwaliteit gaat er dan eindelijk op vooruit.

En vergelijkingen trekken met fabrieks-arbeiders....ach..

Heb nu al zoveel prutsers gezien die teveel verdienden met houtje touwtje werk...
Zich niet intereseerden waarvoor ze het deden (lees de gebruiker) waarop ze de automatisering meer zouden kunnen afstemmen ...maar ondertussen wel aan komen zetten in hun dure lease-bakkie...
Helemaal met Psycho_peter eens.
en wordt men onder grote druk gezet om zijn vaardigheden bij te spijkeren door nascholing te volgen.
In veel beroepen kun je jezelf niet eens bijscholen. Dat dit in de IT wel moet vind ikzelf juist een voordeel, zo wordt het in elk geval niet saai.
Goed de werkdruk is hier en daar te hoog, maar dat is heus niet alleen in de IT zo. En om dan te zeggen dat de arbeidsomstandigheden te vergelijken zijn met die van fabrieksarbeiders in de negentiende eeuw, dat vind ik pure onzin.
Anoniem: 71782 @Left28 november 2002 16:51
Volgens mij werd er met die opmerking verwezen naar het aanbod op de arbeidsmarkt, en werd er niet gesproken over een vergelijk van het werk zelf.. maar ik kan het ook fout hebben.. ;)
Ik ben het ook met je eens, mijn overwegende gedachte bij het lezen van die commentaren was: "tsjonge wat zijn die gasten verwend". Ik heb altijd hard gewerkt en voel me geen lopende band arbeider. Ook heb ik na 13 jaar NOG geen RSI :)

Wel is het zo dat mensen die in een bedrijf werken waar nu veel ontslagen vallen, heus wel minder lekker zullen werken. Ik heb dat ook een paar keer meegemaakt en leuk is anders, ook als je tot de survivors behoort.
De hele IT tak is gewoon klote... zit vol met loosers en mensen die helemaal geen feeling hebben met of aanleg hebben voor IT.
Allemaal mensen die van origine in de verste verte niet zijn opgeleid voor IT, die na hun mbo/hbo, in welke richting dan ook, dachten "leasebak... laptop... dik salaris...... ik ben IT-er !!". Het grootste nadeel van dit soort IT-ers is dat ze vaak erg goed zijn in het backstabben en brownnosen.

LANGE LEVEN ALLE ONTSLAGEN IT-ERS !!!
Mijn mening is iets genuanceerder, maar ik ga een heel eind met je mee. Dat de markt nu zo verneukt is, hebben we voor een groot gedeelte ook aan onszelf te danken. Hoge tarieven, lage kwaliteit.

De meeste van die lui die ontslagen zijn hebben overigens een mooie oprotpremie meegekregen en hebben jarenlang een absurd salaris verdiend. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Eerlijk is eerlijk, hoog salaris, mooie auto, dan ook hoge eisen aan kennis en inzet.
Dat de markt nu zo verneukt is, hebben we voor een groot gedeelte ook aan onszelf te danken.
Nee, niet aan ons zelf maar aan onze managers en P&O afdelingen, die over het algemeen weinig kaas hebben gegeten van IT-functies en competenties en kwaliteiten die daarbij horen.
Anoniem: 67048 @EDMP28 november 2002 13:54
Dat is ook zo. ALs je kijkt naar de mensen die vandaag de dag een ICT opleiding aan het volgen zijn. Ze kunnen dan wel een beetje programmeren in Access en dat soort zooi. Maar algemene computer kennis hebben ze niet. Meestal kunnen ze nog niet eens een OS op hun computers zetten. En kijk hoeveel van die gasten zelf nog niet eens een computer hebben. Mensen gaan inderdaad ICT kiezen omdat ze denken dat je er snel rijk in word.
Dat is ook erg opleiding afhankelijk. Ik doe wel een ICT-opleiding maar na mijn stage periode heb ik door dat andere opleidingen idd van het niveau zijn wat je hier omschrijft. Ben blij dat ik een nieuwe opleiding doe in ICT die helemaal door bedrijven als Cisco, Microsoft, Getronics en ga zo maar door samengesteld is.
Weer een Microsoft Certified Idiot ;)

Met alle respect maar je wordt zo een product specialist en dat is nou net wat je niet moet worden. Het gaat om algemene IT kennis en vaardigheden en die goed weten te gebruiken.

Veel succes met je opleiding...
Maar voor die keuze is het nu de slechtste tijd sinds jaren.
Anoniem: 23081 @EDMP28 november 2002 21:49
Ik zit in de laatste jaar middelbaar en ik overweeg als tweaker en hardwarefreak (beste en meest uitgebreide hardware eindwerk van de klas + hardtweaking met soldeerbout enz..., de medeleerlingen hebben nog nooit een pc-kast opengedaan...) om naar een ICT- of admin-opleiding te gaan.

Is dat een goede keuze? Zeker met de "slechte werkomstandigheden". Ik wil eens werken in serverroom met servers en een dikke pijp naar internet, maar ik denk dat het niet leuk is levenslang in zo'n serverroom te werken. Overuren om meer geld te verdienen is in de eerste jaren dat je werkt wel leuk, maar dat hou je ook ni altijd vol...
Na enkele jaren serverruimte (zoals je het zelf noemt) kun je altijd nog doorgroeien naar bijvoorbeeld netwerkbeheerder, netwerkontwerper, of netwerkbeveiliging ... daar is voorlopig nog wel wat werk in te vinden.

Rustig beginnen met een MCSE, vervolgens CCNP (of CCIE), CCSE+, eventueel nog een UNIX-variant, met als einddoel je CISSP.
Anoniem: 71279 @EDMP28 november 2002 13:54
We hebben er zelf een zootje van gemaakt, we wilden zograag mensen met (alleen) papieren.
Als er MCSE op stond was het al goed, zonder ons af te vragen ofdat hij in 80 dagen de boeken uit zijn hoofd geleerd had of dat die papieren gehaald zijn na jaren ervaring....................
ik ben hierzo al meer dan 6 maanden bezig aan een volledig ERP/CRM pakket.
Het gaat economisch zo slecht dat ik zelfs geen verlof kan nemen. Product moet af !!!

Ik zit op het eind van men krachten.
Welkom bij de club. Je bent niet bepaald alleen ;(
Same here, maar mijn software is nu *bijna* af, ik zie het licht aan het einde van de tunnel!

Ik moet zeggen dat het wel een goed gevoel geeft als iets eindelijk af is. Nou maar hopen dat ze niet ineens de stekker eruit trekken vlak voordat het af is (ben al over de planning heen).

Ik denk dat ik in dat geval om mezelf en de maatschappij te beschermen maar even een half jaartje of langer op sabattical moet. Gijzelingsacties lopen meestal niet goed af voor de gijzelnemer en zijn gijzelaars :+.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.