Verslag fabrieksrondleiding MSI China @ VIAHardware

VIAHardware.com heeft een interessant artikel geplaatst, waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van het bezoek dat VIAHardware had aan de fabriek van MSI in China. Door middel van veel foto's en achtergrondinformatie wordt het complete productieprocess van MSI moederborden beschreven. Er wordt dieper ingegaan op de werking van de fabriek, wie er werken en hoe de werknemers betrokken zijn bij het productieproces. Interessant is bijvoorbeeld dat veel delen van het fabrikageproces nog gewoon handwerk is en dat de werknemers niet van dezelfde ARBO-wetgeving gebruik maken als de gemiddelde Nederlandse fabrieksarbeider: men werkt 6 dagen per week en slaapt in een slaapzaal achter de fabriek. Desondanks is de fabriek een van de betere werkgevers in China, voor wat betreft werkomstandigheden en betaling.

De totale tijd om één moederbord te fabriceren is 45 minuten. Verschillende productielijnen kunnen 3000 moederborden per dag fabriceren:

It is hard to show through pictures just how much quality control is in place at the new MSI China factory. The boards go through several electrical and manual inspection tests before getting the final approval. The yield percentage is around 97%, and the boards who fail to pass are sent to another section of the plant to be fixed.

Granted this was my first motherboard factory tour, but I was very impressed with how the boards were produced and the special care taken towards their products. The workers also seemed fairly happy and appeared to be treated well. The MSI officials also informed us that their line workers make around $1200 U.S. /yr compared to the $900 that most factory workers make. Now there is a moral issue involved with this as well, but that's a story for another time.
MSI China Fabriek verslag mobo knutsel

Door Frans Bouma

Nieuwsposter

06-06-2001 • 14:38

41

Bron: VIAHardware.com

Reacties (41)

41
39
27
5
0
1
Wijzig sortering
Maar kijk nu eens goed naar het gestalte op die foto. Dat lijkt wel een MINDERJARIGE.
Kewle info. Natuurlijk leuk om te horen hoe MSI voor hun medewerkers zorgt Zodat wij ons beter voelen als we een MSI bordje uit de schappen trekken...
Als dat een kind is dan ben ik niet meer zo blij, ondanks dat het in dit soort landen normaal is om een kind aan het werk te zetten. :r

edit:
Geef mij maar een -1 flamebait maar dit is hoe ik hierover denk, en ik ben niet de enige die er zo'n mening op na houdt.
Er staat dat het grootste gedeelte van de werknemers meisjes van 16 tot 20 zijn. (en dat in ploegendienst van 12 uur!)
Anoniem: 6690 @bazs20006 juni 2001 14:59
Volgens mij is dat geen kind, Chinezen zijn nou eenmaal kleiner van gestalte, en als je kijkt naar de grote van haar hand t.o.v. de PCI sloten dan zie je ook dat het geen kind is (let wel, de hand is gebogen!)... Ook denk ik niet dat ze kinderen dit soort werk laten doen aangezien het best wel wat concentratie en kennis vereist....)
Anoniem: 26060 @bazs20006 juni 2001 23:42
Ok, maak hier maar een troll van:

Al dat gezaag over kinderarbeid:
Er is in lage-loonlanden (meestal) gewoon geen infrastructuur (toch niet voldoende) om die miljoenen arme kindjes naar school te sturen. Wat wil je dan doen: ze gewoon op straat laten rondsjokken? of thuis vastbinden als mama gaat werken?

Nog iets: Als je het uit een economisch standpunt bekijkt, kinderarbeid is, naast lage loonkosten, één van de voordelen die minder ontwikkelde landen hebben om bedrijven aan te trekken.. Wil je hun dan echt afnemen zodat alle bedrijven gewoon gaan produceren in Europa en Amerika zodat die landen gewoon NOG armer worden?

Ik zou ook heel graag meer betalen voor mijn moederbord, cpu, kleren, whatever als dat zou betekenen dat kinderen daar een goed onderwijs krijgen en werknemers even goed behandeld zouden worden als bij ons, maar dat gebeurd niet. En als we hun concurrentiepositie gaan ondermijnen door hen dezelfde regels op te leggen als in de westerse wereld, zal het nog langer duren voor oa China op westers niveau komen.

Nee, wij hebben al die landen verpest met daar binnen te komen met onze westerse handel, cultuur en regime zodat het in Afrika, Azië en Zuid-Amerika nu zo rampzalig is gesteld en dan gaan we ze nog is allerlei regels op te leggen om hen aan banden te leggen.
Anoniem: 22682 6 juni 2001 14:49
[O.T.] The workers also seemed fairly happy and appeared to be treated well.

Ik hoop voor die werknemers óf dat dit waar is, óf dat er zo vaak mogelijk rondleidingen worden gegeven..

The MSI officials also informed us that their line workers make around $1200 U.S. /yr.

Das één MSI MS-6195 - K7 Pro per maand... :( Is de levensstandaard zoveel lager of is dit normaal?
[/O.T.]
their line workers make around $1200 U.S. /yr compared to the $900 that most factory workers make.
't is dus ruim 30% boven het gemiddelde voor soortgelijk werk.
Anoniem: 22682 @NightBird6 juni 2001 15:04
[O.T.]
men werkt 6 dagen per week en slaapt in een slaapzaal achter de fabriek.

nou nog 30% meer tijd om het uit te geven.. ;(

[/O.T.]


edit: first post :?
Das één MSI MS-6195 - K7 Pro per maand... Is de levensstandaard zoveel lager of is dit normaal?
Nee joh, zo'n bordje jatten ze gewoon mee. Of de onderdelen, want inmekaar zetten kunnen ze wel...
Op zich wel logisch dat er relatief veel handarbeid in zit , als je ziet dat een arbeider er maar $100,- per maand kost (loon). Dan heeft het weinig zin om veel te investeren in dure machines.
offtopic:
En dan willen we in nederland nog loonsverhoging ook :)
Je hebt daar in China ook wel wat minder onkosten natuurlijk. En ook nog es gratis op de zaak wonen, ideaal toch!
Misschien een idee: Max Havelaar keurmerk voor computeronderdelen.
Anoniem: 2391 6 juni 2001 15:01
Tja, hier blijkt weer dat MSI toch een low-end fabrikant is. 97% uitval na productie is laag voor handwerk, maar een grotere fabrikant zoals FIC, ABIT of J-BOND hebben een percentage in de buurt van 99.9% omdat zij met pick-and-place machines werken.

Deze percentages gelden alleen voor de "gevonden fouten". Meer dan 90% van de fouten worden gevonden, dit geldt (op uitzonderingen na) voor de meeste fabrikanten.

Het grote voordeel van pick-and-place is dat er minder mensen nodig zijn, (dus productie in taiwan ipv china) minder fouten en hogere snelheid.

Een nadeel is dat er minder snel omgeschakeld kan worden van het ene na het andere product, en dat de initieele investeringen erg hoog zijn.
maar een grotere fabrikant zoals FIC, ABIT
FIC is een hele grote speler ja, maar het Duitse Abit is echt een hele kleine fabrikant hoor, zo leveren ze bijna niet aan OEM's. (Wat natuurlijk de grootste groep afnemers zijn). Asus en MSI leveren wel heel veel aan OEM's en hebben daarnaast ook andere producten zoals videokaarten etc.
Het Duitse Abit???
Abit is gewoon Taiwanees hoor!
MSI is na FIC en Asus nr 3 wat betreft grootste mobo producent. Dus een kleine fabrikant?
Anoniem: 2391 @Abbadon7 juni 2001 10:13
extensiver, waar haal jij die informatie vandaan? Ga jij maar even naar http://www.wtcc.net/ om je feitjes te checken.
Maar ik neem aan dat high-end fabrikanten ook die visuele inspectie hanteren...

First post :?
Ik neem aan dat je niet bedoeld 97% uitval, maar 3% uitval... Anders zouden daar koppen rollen denk ik.. Maar idd, maar 3% uitval is niet veel voor assemblage met de hand.
[knip]
was net te laat, heb geen zin in "dubbelpost" :)
Met de hand... in die High Tech omgeving!!! Dit had ik toch anders verwacht :? :? :?

Een bedrijf waar een vriend werkt, ontwerpt en bouwt dit soort fabrieken. Hij vertelt wel eens verhalen van de bouw daar sla je van achterover.

Zo was er bij het begin van een fabriek van, zeg maar, 3000 m2 een kelder nodig.. dat betekent dus dik 3 meter de grond in.... zou je denken een bulldozer ofzo... NOT, gewoon schop en kruiwagen!!!

Toen de heipalen gezet waren moesten de koppen gesneld worden (bovenste gedeelte van de betonnen palen eraf halen). Hier een speciaal apparaat op een bulldozer, knip en klaar is HARRY.. daar met een hamer en een beitel en hakken maar :? :? :? en dan te weten dat er 1000'den betonnen palen staan.

Ben benieuwd of er ook echt kritieke gedeeltes op een moeder bord handmatig gedaan worden. Ik kan mij niet voorstellen dat er daar nog handmatig gesoldeerd word....Het is goed dat ze mensen aan werk helpen en 'goede werkomstandigheden' hebben maar er zijn grenzen aan wat er met de hand gedaan kan / moet.
Anoniem: 22682 @MRic36 juni 2001 15:02
[... interessant stuk tekst ...]

Het is goed dat ze mensen aan werk helpen en 'goede werkomstandigheden' hebben maar er zijn grenzen aan wat er met de hand gedaan kan / moet.


Het is een 'simpele' rekensom geweest... investeren in machines (R.O.I.) of inzetten van menskrachten... Blijkbaar is eruit gekomen dat het laatste goedkoper is. Als ondernemer zijnde is het dan niet moeilijk om een keuze te maken.

Het lijkt me alleen als werknemer daar een ramp om slechts één dag in de week niet in die fabriek te zijn, de rest van de week: werken, werken, slapen, werken, werken etc.. Hoe bedoel je, geen sociaal leven?

* 786562 Gert-Jan

edit: first post :?
Anoniem: 351 @MRic36 juni 2001 16:31
Beitelen, graven : Dat betekent dus dat er veel handwerk verricht mag worden, waardoor deze mensen meer werk hebben en langer (niet alleen per dag dus) kunnen werken. Zoals hierboven al werd gemeld : Diepteinvesteringen hebben geen zin zolang arbeid goedkoop is. Betekent wel veel werk, en China blijft zo een interessant land voor buitenlandse investeerders.

Eerlijk gezegd sta ik een beetje te kijken van de van een cultuurshock getuigende reacties. Hebben jullie (wie de schoen past ... ;) ) nooit gehoord van "lage-lonen-landen" (China, Thailand, Taiwan, India, Vietnam ... ) ?

Ik denk dat een baantje in deze fabriek een stuk beter bevalt dan dagen in de zon en tussen de insekten voor een hongerloontje rijst kweken, of zout scheppen. Heel veel Chinezen hebben ook hun "enterprise" of "Ltd." in omringende landen (heel veel in Maleisie bv.). Dezen hebben het "gemaakt" in de ogen van hun landgenoten, maar moeten zo mogelijk nog harder werken om zichzelf en vaak een deel van de familie van geld te voorzien.
Ik dacht dat die mobo's net als die GeForce 3's van laatst in elkaar werden geschoten. Toch interessant om te zien dat alles met de hand gaat. Ik vroeg me ook altijd al af waarom er een soort 1 pin werd aangegeven op VIA KT133A chipsets, maar dat is omdat de boel met de hand gaat.

offtopic:
Bij de autokampioen geven ze wel is van die toertjes weg bij bijvoorbeeld de Volvo fabriek. Kenne jullie niet is een paar van die toertjes weggeven bij EPoX o.i.d }>
Man, dit lijkt wel een verkoop-praatje van MSI zelf. of zouden ze nog in China zelf gezeten hebben toen ze dit tekstje schreven? > :) of misschien willen ze wel nog een keer een andere mobo fabrikant opzoeken, want dit lezen ze natuurlijk en iedereen wil wel dit soort goede reclame!
All of the PCI & AGP slots are installed by hand
dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd. ik denk zo'n bord gaat er aan de ene kant in en komt er 10 minuten later aan de andere kant van de lijn weer uit, volledig machinaal geassembleerd dus.
Anoniem: 19632 6 juni 2001 15:03
Koel, dat zou ik ook wel eens willen doen, een rondtour bij Abit/Asus etc. Jammer dat er geen pics zijn van de RD afdeling. Met vage mobo's, gekke cpu opstellingen.
Anoniem: 12577 6 juni 2001 15:06
Er gebeurd op een mainboard nogal wat met de hand, maar solderen niet. Dat wordt wordt "gestoken" (ondedeeltjes IN de pcb) en dan drijft het over een tinbad. Dan zit alles gelijk vast. Chips worden machinaal gesoldeerd.

Maar vergeet niet: zelfs in nedereland worden reparaties op moederborden uitgevoerd. (heb het zelf mogen doen) en dan soldeer je dus inderdaad een weerstandje met de hand ! Soms niet met een soldeerbout maar maar met hete lucht, maar veel nog met een gewone bout. nix speciaals. En dat is ook de reden waarom er 1tjes bij de chips staan, of deze bewust asymetrisch worden gehouden qua pinbezelling. Mensen maken ook fouten :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.